Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Vinkki: Hämärävalot päälle, mutta vain liikkeestä, 22:00 - 7:00 välillä

tonytony Member, Administrator, Cozify, Beta-käyttäjä Viestejä: 157 admin
1. Tee uusi teema, esimerkiksi "Yövalot"

2. Talleta teemaan sääntö: sytytä valot liikkeestä. Valitse sääntöön valot, jotka haluat syttymään.

3. Säädä sääntöön liitettyjen valojen kirkkaus/sävy halutunlaiseksi

4. Talleta valot teemaan sammutettuina

Tällä tavalla valot eivät syty kun teema menee päälle kello 22:00. Valot syttyvät vain, kun liiketunnistin havaitee liikettä kello 22:00 - 7:00 välillä.
«1

Viestejä yhteensä

 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 2
  Loistavaa,
  Juuri tämänlaisia valmiita Teemoja/sääntöjä kaivataan, jotta laitteesta saa mahdollisimman paljon irti.
 • jakeroljakerol Member Viestejä: 30
  Kiitos vinkistä!

  Ensin ihmettelin että mikä on kun ei tuo toiminut öisin niin kuin piti. Sitten tajusin, että yö-asetuksiini oli jäänyt sammuttaa kyseinen ohjattava valo ja se asetus ilmeiseistikin ohitti tämän asetuksen, koska käynnistin yö-asetuksen sen jälkeen kun hämärävaloasetus oli käynnistynyt.

  Kirjoitan tästä siksi että ehkä joku muukin on ihmetellyt samaa....
 • Erkka PeitsoErkka Peitso Member Viestejä: 30
  editoi joulukuu 2016
  Minulla oli vastaava, mutta ärsytti, kun valo syttyi silloinkin kun valoja oli jo päällä. Minulla on Nexa hämäräkytkin, joten tein seuraavan.

  Komponentit:
  - hämäräkytkin
  - pistorasia/lamppu
  - liiketunnistin

  2 teemaa:
  - Ajastettu yöteema
  - Ehdollinen kulkuvaloteema

  Yöteema säännöt:
  - Ajastettu 23-7
  - sääntö: jos hämärää, aktivoi kulkuvaloteema

  Kulkuvaloteeman säännöt:
  - jos liikettä aktivoi valo X minuutiksi

  Toimii hyvin. Valo ei syty turhaan.
  Kun kulkuvaloteema syttyy yöteeman säännöstä, se myös sammuu yöteeman mukana.

  Ainoa haaste on laittaa hämäräkytkin niin, ettei syttyvä valo laukaise sitä. Käytännössä helppoa jos kulkuvalo ei ole mikään valonheitin.

  Kahden teeman ketjutus tuntuu vähän höpsöltä, mutta sillä tavalla muutenkin saa tehoa Cozifyn käyttöön. Parasta olisi jos useita päälläoloehtoja voisi lisätä suoraan teemaan tyyliin "Teema on päällä (JOS kello on X JA sensori on Y) TAI (JOS sensori a on X ja b ei ole Y) jne
 • skoveroskovero Member Viestejä: 21
  Osaisiko joku hieman ohjeistaa, kuinka tätä saisi jatkojalostettua ohjaamaan valoja läpi vuorokauden.

  Skenaariossa siis paljon Huen valoja ja joka huoneessa liike/hämärätunnistin. Ideana olisi ohjata valoja pelkästään näillä tunnistimilla, eli päälle tarpeesta (hämärä/liike) ja pois vaihtelevan ajan kuluttua: yöllä nopeasti, illalla pidemmän ajan päästä. Toiveena olisi myös säätä valojen voimakkuutta sekä lämpötilaa vrk:n ajan mukaan, eli käyttää yöllä himmeää ja lämmintä valaistusta, aamulla puolikirkasta ja kylmää jne. Eli samaan tapaan kuin Huen omalla bridgellä, mutta hieman laajemmin.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 958 admin
  editoi maaliskuu 2017
  Otetaan esimerkki, josta toivottavasti idea selviää.
  Huone 1: Luo teema H1_YÖ, ajastus auringonlaskusta päälle ja noususta pois. Tallenna tähän teeman asetuksista haluamasi laitteen tila (sävy ja kirkkaustaso).
  Tee seuraavaksi sääntö, jossa valitset huone 1:n liiketunnistimen ja huone 1:n valon. Sääntö sytyttää valon liikkeestä, aseta myös haluamasi paloaika.
  Liitä seuraavaksi luomasi sääntö tuohon äskeiseen H1_YÖ teemaan.

  Seuraavassa vaiheessa tehdään samaan huoneeseen toinen teema: H1_PÄIVÄ. Siinä teeman ajastus auringonnoususta päälle ja laskusta pois.
  Ja taas säännön kimppuun äskeisellä periaatteella, mutta nyt paloaika voinee olla pidempikin.
  Tämä sääntö liitetään teemaan H1_PÄIVÄ.

  Tällä menetelmällä saat päivän ajaksi valon palamaan täydellä kirkkaudella esim 10 min ja yöllä 20 % kirkkaudella 1 min ajaksi. Itselläni on eteisen Osram led nauha juuri samaisessa käytössä teemoitettuna. Yöllä vessaan ei tarvitse mennä pimeää eteistä pitkin.

  Kun asettaa vielä haluamansa laitteen tilan siihen teemaan, kannattaa tallentaa valo siihen OFF tilassa (asetuksessa on täppä tätä varten). Näin ollen valo ei välähdä, kun teema käynnistyy. Valo syttyy kyllä liikkeestä, sääntö pitää siitä huolen.

  Jos sinulla on useita huoneita ja haluat niissä kaikissa samanlaiset toiminnot, joudut naputtelemaan sääntöjä ja teemoja aika monta. Oikotie olisi liittää samaan teemaan vaikkapa kahden huoneen valot. Tällöin vain molemmat huoneet syttyvät, kun liikettä havaitaan.

  Sääntöjä ja teemoja luodessa kannattaa miettiä tuo nimeämislogiikka valmiiksi. Itse kun otin järjestelmän käyttöön, en tähän juuri ajatuksia uhrannut. Kun laitteita, teemoja ja sääntöjä tulee paljon, on toimiva nimeämiskäytäntö korvaamaton apu.

  Laita lisäkyssäreitä, jos tuosta sepustuksesta ei saanut tolkkua. En viitsinyt ottaa kuvakaappauksia.
 • skoveroskovero Member Viestejä: 21
  Kiitos oikein paljon, taisin päästä vihdoin jyvälle... Onneksi on edes tabletti, ettei tarvitse pelkän puhelimen näytöllä naputella tuota settiä..

  Mutta nyt kun tuota muutaman tunnin pyörittelin päässäni, niin tarvitseeko joka huoneelle (tunnistimelle) olla omat teemansa? Voiko valot olla jaettu teemoihin tyypeittäin, eli lightstripsit, white ambiencet ja whitet. Näille lisäksi sitten haluttu määrä varioituja teemoja eri vuorokauden ajoille, esim: WhiteAmbAamu, WhiteAmbPäivä, WhiteAmbIlta ja WhiteAmbYö-teemat. Eikös yhden teeman sisällä taas voi olla monen tunnistin&valaisinryhmän säännöt, jotka toimii toisistaan riippumatta? Tuulikaapin tunnistin sytyttää vain säännössään määritetyt tuulikaapin ja kuraeteisen valot, ja kylpyhuoneen tunnistin oman sääntönsä mukaan kylpyhuoneen ja saunan valot?

  Minulla on kohta liiketunnistimia 9kpl, jotka ohjaa valoja tai niiden ryhmiä 11:ssä huoneessa. Nopealla matematiikalla tästä tulisi 36 teemaa (4/vrk), kun joka liiketunnistimelle on omat teemansa. Jos valot jakaa kolmeen ryhmään, niin teemoja olisi "vain" 12 tähän tarkoitukseen. Sääntöjä taitaa tulla sama määrä kuitenkin molemmilla tavoilla.

  Eli toimisikohan tämä näin? Ja kiitos vielä kerran, tuo nimeämislogiikka-vinkki oli myös hyvä!
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 958 admin
  Teemaan voi laittaa useamman säännön ja sinun tapauksessa se helpottaisi naputtelua aika paljon.
  Laitetaan esimerkki, niin tuo logiikka aukeaa toivottavasti paremmin:

  Teema WhiteAmbAamu ajastettu klo 6.00-9.00. Teet tähän yhden säännön, johon rastittelet huoneen 1 ja huoneen 2 valot ja tunnistimet. Tällä tavalla molemmissa huoneissa syttyy valo, koska laukaisevana tekijä tulkitaan joko H1 liiketunnistin TAI H2 liiketunnistin sytyttää nuo huoneet.

  Aivan kuten toteat, tulee noita sääntöjä naputella useampi samaan teemaan. Tällöin sinulla olisi teemassa WhiteAmbAamu sääntö 1 (=H1 huoneen valo ja tunnistin) sekä sääntö 2 (=H2 huoneen valo ja tunnistin). Näin sääntö sytyttää vain sen yhden huoneen valot.

  Noita vaihtoehtoja kannattaa kokeilla itsekin, jotta pääsee logiikasta käsiksi. Saattaa tulla tilanteita, jolloin on hyvä, että molemmissa huoneissa/tiloissa syttyy valo. Itselläni tällainen on käytössä terassilla (kaksi eri tunnistinta sytyttää valon, huomioitu lähestymissuunnat)

  Palaan edelleen edellisessä viestissä mainitsemaan etukäteen suunnitteluun: mitkä huoneet voivat olla samassa teemassa (=sama aika), mitkä huoneet voivat syttyä kerralla jne. Itse menin alussa ns perse edellä puuhun ja tein aluksi sääntöjä ja teemoja miten sattuu ilman loogista nimeämistä. Kun laitteita tuli lisää, piti kokonaisuus miettiä uudelleen.

  Menee ehkä saarnaamisen puolelle, mutta tässäkin toimii seuraava ajatus:
  koskaan ei ole aikaa tehdä mitään asiaa kunnolla, mutta aina on aikaa tehdä se kahteen kertaan.

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  Suunnittelemme muuten valojen automatisointiin uutta sisäisesti monimutkaisempaa sääntöä, joka tekee kaiken tuon helpommaksi ilman teemojen kanssa virittelyä. Todella hyvä saada vinkkejä toteutukseen noista kertomuksista kuinka homma halutaan toimivan.

  Huoneiden valot ja niiden liiketunnistimet linkitetään ohjaamaan toisiaan automaattisesti (esim. yöllä pimeässä kompuroinnin esto muualla kuin makkareissa). Samalla vois valita esim. biodynaamisen ohjauksen kellonajan mukaan kaikille valoille, jotka tukevat värilämpötilaa. Ja kaikki tämä valmiiksi muutamalla klikillä.

  Huone-tieto tulee samalla melko pakolliseksi että laitteet osataan yhdistää toisiinsa automaattisesti.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • azmoazmo Member Viestejä: 1
  Minä olen nyt hetken säätänyt Hue-valojen ja liiketunnistimien kanssa ja seuraavat asiat on tällä hetkellä selkeitä rajoitteita.

  Haluan käyttää porraskäytävän led-spotteja yövalona siten, että ne menevät liikkeestä himmeänä päälle. Porraskäytävän ala- ja yläpäädyssä on liiketunnistimet, jotka aktivoivat yövalo-teeman. Tämä ei toimi oikein, sillä käytän samoja spotteja myös toisinaan ilta-aikaan täydellä kirkkaudella, ja jos tuolloin liikun portaissa, liiketunnistimen aktivoituminen himmentää valot (=aktivoi yövalo-teeman), joka ei tietysti ole toivottavaa. Olen ratkaissut tämän (kuten varmaan moni muukin) toisella teemalla "yö", joka aktivoituu sillon kun hämärätunnistin kertoo huoneessa olevan pimeää. "yö"-teemalla on sääntö, joka jommankumman liiketunnistimen aktivoiduttua laittaa "yövalo"-teeman päälle. Tämä toimii 90%:sti, mutta toisinaan homma menee reisille esimerkiksi kun yläkerran TV kajastaa riittävästi -> yö-teema tippuu pois päältä eikä "yövalo"-teema siis aktivoidu.

  Pienellä sääntömoottorin tuunauksella tästä kaikesta säätämisestä tulisi paljon paljon helpompaa:

  1) Jos sääntömoottoriin lisättäisiin mahdollisuus kertoa minkän teeman ollessa päällä joku sääntö EI ole voimassa. Tuon saisi tehtyä pienellä käyttöliittymämodifikaatiolla tuohon "Milloin haluat säännön olevan voimassa" kohtaan. Näin voisin luoda "yövalo"-teemalle lisäehdon siten, että se voi aktivoitua vain kun käytävävalot eivät jo ole ennestään päällä (toinen teema siis).

  2) Jos säännöillä voisi "sammuttaa" toisen teeman pois päältä

  3) Jos loogisilla operaattoreilla voitaisiin liittää edes kaksi sääntöä yhteen

  jos edes kohdat 1-2 saisitte toteutettua, niin moni olisi tähän todella tyytyväinen.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  Valojen automatisointi säännön ensimmäinen toteutus on tehdä yö, päivä ja ilta ohjaukset automaattisesti näin:
  - Yö ja päivä määritelty auringon nousun ja laskun mukaan automaattisesti
  - Samassa huoneessa olevat valot ja liiketunnistimet valitaan automaattisesti (laitteita ei tarvitse valita käsin)
  - Yöllä valot ovat poissa ja syttyvät 10% teholle, jos huoneessa havaitaan liikettä
  - Päivällä valot ovat poissa päältä vaikka liikettä havaitaan (energian säästö)
  - Illalla valot syttyvät, jos liikettä havaitaan
  - Tämä sääntö kytketään kotona teemaan
  - Lisäksi, jos huoneessa on hämärätunnistin, käytetään sitä päivällä sytyttämään valot, jos huoneessa on pimeää
  - Jos myöhemmin lisää laitteita tai huoneita tulevat ne automaattisesti säännön ohjauksen piiriin

  Säännön käyttöönotto on myös helppoa, koska kaikki asetukset tulevat automaattisesti ja käyttäjä vain ottaa tämän sääntöehdotuksen käyttöön yhdellä painalluksella.

  Tuo tulee Beta testaukseen lähiviikkoina ja jos palaute on hyvä, niin julkaisemme sen kaikille.

  Tavoitteena meillä on hyödyntää huoneiden tietoa siten, että konfigurointi olisi helpompaa ja huolettomampaa. Sitten kun valojen perus ohjaus toimii, on siihen helpompi lisätä poikkeuksia jotka optimoivat käytöstä ja lisäävät soveltuvuuskohteita. Esimerkiksi seuraavaan kehitysversioon teemme mahdollisuuden määritellä sääntöpoikkeus makuuhuoneille, joissa liiketunnistin ei sytytäkään valoja yöllä liikkeestä aina kun kääntää kylkeä.

  Kuuntelemme tietenkin asiakkaiden toiveita tämän säännön jatkokehitykseen.


  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • LariLari Member Viestejä: 22
  Moi Samppa

  tänään on niin hämärä päivä, ettei hämäräkytkinkään tiedä tuliko ilta vai ei. Eli näin vartin sisällä on Nexan hämäräkytkin mennyt päälle ja pois useampaan kertaan ja ulkovalot räpsyvät samaan tahtiin. Voisiko säännössä huomioida sen, ettei hämäräkytkintä huomioitaisi xx minuuttiin sen jälkeen, kun tila on muuttunut?
 • psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90
  samppa kirjoitti:


  - Yö ja päivä määritelty auringon nousun ja laskun mukaan automaattisesti

  Saahan tähän esimerkiksi katkaisinohjauksen tmv myös mahdolliseksi? Esimerkiksi näin juhannuksen aikaan lapsiperheessä on aika torso ajatus, että "yö" kestäisi sen pari tuntia.

  - petri

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  @Lari Hyvä huomio räpsymisestä, tuohon pitää lisätä varoaikaa (hysteresistä). Hue Motionin hämäräntunnistus toimii mutten paremmin kuin Nexa.

  @psysi Tuossa säännössä "yön" idea on pimeä aika, jolloin yövaloja saattaa tarvita. Joissain huoneissa ei välttämättä ole luonnonvaloa, joten itse tein toisen säännön niitä huoneita varten ja muutin yö-ajat kellon mukaan.
  t. Samppa \ Cozify
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  Haluaisin saada hämärävalot toimimaan yöllä melko perinteisin parametrein.
  1) Yövalot menisivät päälle vain kun on riittävän hämärää, ja vain liikkeestä. Automaattisesti tietyn ajan jälkeen pois.
  2) Yövalona toimisi vain yksi huoneen monista valoista, oikeaan värilämpötilaan ja kirkkauteen.
  3) Haluaisin valon syttyvän vasta kun on oikeasti pimeää joka philipsin liiketunnistimen hämärätunnistusrajassa tarkoittaa 1 luxin raja-arvoa.
  4) 1 lux ei kuitenkaan ylity aamulla vaikka on jo aika valoisaa, joten tämän säännön voisi ajastaa vaikka auringonnousun/-laskun tai ajan mukaan.

  Käsittääkseni kaikki tämä pitäisi olla mahdollista Cozifyllä. Mutta mikään koittamistani ratkaisuista ei tunnu toimivan täydellisesti.

  Ketjun alkuperäinen vinkki yhdellä teemalla ja yhdellä säännöllä toimisi muuten hyvin, mutta jos tämän ajastaa, sammuttaa tämä päälle mennessään käynnissä olevasta teemasta tähän yösääntöön mukaan valitun lampun.

  Uusi valojen automatisointi sääntö voisi teoriassa toimia, jos kaikki lamput olisivat philipsiä, tai jos valoja on vähän. Mutta aika epäkäytännöllistä sytyttää kaikki olohuoneen valot nimelliseen 10% valotehoon, kun käytössä melko eri minimikirkkaudella varustettuja philips, osram ja ikea valoja. Puhumattakaan siitä, että valojen syttyessä valot vilkkuvat jos jonkinlaisissa moodeissa ennen kuin saavat oikean kirkkauden ja lämpötilan. Ja sitä lämpötilaakaan ei tietysti itse saa säätää. Ja muutenkin teemoja ohjataan meillä aika paljon käsin, joten tuollainen täysautomatiikka ei sovi.

  Jäljelle vaikuttaisi jäävän sääntöjen ketjutus. Täytyy myöntää, että kokeilin tätä alkuun kolmella teemalla (ajastettu teema hämäräsäännöllä -> ohjattava teema liiketunnistussäännöllä -> yövaloteema, jossa vain valot säädettynä). Tämä kolmen ketjukin toimii hyvin päälle mennessään, mutta sääntöjen purkautuessa tulee ongelmia. Ongelma on varmasti kahdella teemalla pienempi, mutta tuleekohan tälläkin ongelmia, että ensimmäisen teeman ajastuksen loppuessa hämäräsääntö on edelleen päällä, ja tämän ohjaama sääntö jää päälle.

  Ongelman tuntuisi ratkaisevan, jos teemoja voisi myös sammuttaa helposti. Esim. sääntö, joka sammuttaa toisen teeman ensimmäisen sammuessa. Ja sääntö, jolla käynnistyvä teema voi sammuttaa muita teemoja. Näin ketjuista voisi helposti tehdä monimutkaisiakin. Ja bonuksena saman tilan teemat eivät jäisi vahingossa päälle niiden välillä vaihdettaessa.

  Teeman sammuttamisesta olikin jo toisessa ketjussa:
  forum.cozify.fi/discussion/518/teeman-sammutus
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 958 admin
  ackelstroem kirjoitti:

  Ketjun alkuperäinen vinkki yhdellä teemalla ja yhdellä säännöllä toimisi muuten hyvin, mutta jos tämän ajastaa, sammuttaa tämä päälle mennessään käynnissä olevasta teemasta tähän yösääntöön mukaan valitun lampun.

  Samaa valoa ei voi ohjata kaksi eri teemaa saman aikaisesti, mikäli haluaa ongelmatonta toimintaa. Eikös ajastus olisi nimenomaan tässä se ratkaisu? Ei kai yöteeman tarvitse olla samanaikaisesti päällä kuin huoneen muiden valojen?

  Itse laittaisin huoneen kaikki valot samaan teemaan (päiväteema), joka sammuisi auringonlaskuun. Samaiseen aikaan käynnistyy yöteema, johon olet valinnut sen yhden halutun lampun halutulla kirkkaudella ja sopivilla asetuksilla (hämärä, liike, paloaika, kirkkaus).

  Vai ymmärsinköhän nyt halutun toiminnon oikein?
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  Testasin eilen myös kahden säännön ketjua. Illalla ketjutus tuntui toimivan hyvin, eli käsin ohjatun teeman sammuessa liiketunnistin alkoi sytytellä yövaloa oikein. Mutta mikäli ensimmäinen teema sammuu kun on vielä liiketunnistimen mukaan hämärää, jää toinen teema voimaan. Ja tämä sitten syttyilee vaikka ei olisikaan enää hämärää.

  @Pudeman Kieltämättä ajastamalla iltateeman sammumaan kun yöteema käynnistyy, saisi teemat toimimaan oikein. Ja tämä toimiikin ihan hyvin, esim. WC valojen kanssa. Mutta olohuoneen valaistusta ei oikein voi laittaa sammumaan automaattisesti kiinteän ajan saati auringonlaskuajan mukaan, kun valaistustarpeen pituus vaihtelee illasta toiseen. Ja päivän aikanakin meillä on käytössä useampi teema samoille lampuille erilaisia käsinohjattavia valaistustarpeita varten. Ja ennakoitavuuden puutteen vuoksi näitä ei oikein voi automatisoida.

  Periaatteessa yöteema voisi olla koko ajan päällä ja siten käsinohjattavien teemojen "alla", mutta philipsin liiketunnistimen hämärätunnistuksen alaraja on sen verran epäherkkä, että ilman aikaohjausta se sytyttelee lamppuja aamulla sitten turhaan.

  Tarve olisi siis ohjata olohuoneen teemoja illalla käsin, ja sitten kaikkien valojen sammuessa yöteema alkaisi sytytellä kulkuvaloja tarpeen mukaan. Jos teeman käynnistyminen ja sammuminen voisi ohjata toisen teeman päälle tai pois, se ratkaisisi tämän ongelma. Vai onko tähän jotain kiertotietä nykyisillä säännöillä?

  Säännöissä tuntuu muutenkin olevan vähän turhia rajoituksia. Esim. liiketunnistimen käynnistymisestä voi ohjata valoja tai teemoja ja ajastaa ne sammumaan tietyn viiveen jälkeen, mutta sama ei onnistukaan esim. ovitunnistimen kanssa.
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 958 admin
  ackelstroem kirjoitti:

  Jos teeman käynnistyminen ja sammuminen voisi ohjata toisen teeman päälle tai pois, se ratkaisisi tämän ongelma. Vai onko tähän jotain kiertotietä nykyisillä säännöillä?

  Juu, tämä ei onnistu. Itselläni on vastaavasti olohuoneessa useampi valo illalla ja niistä kaksi syttyy yöllä eri teeman avulla. Kieltämättä mainitsemasi ennakoitavuuden puute häiritsee ajastusta. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia, ainakin itselläni. Aikautukset olen saanut kokolailla hyvin toimimaan sääntöjen avulla liiketunnistimia hyödyntäen. Perheen päivärytmit kuitenkin noudattelevat aika vakiintunutta kaavaa, ainakin meillä.

  Olen itse automaation kannattaja, joten en hyödynnä käsin käynnistettäviä teemoja tai valoja. Mielestäni silloin kaukosäädin on vain liikkuva valokatkaisin. Nämä ovat niitä makuasioita, joista en ala kiistelemään.

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  @ackelstroem Uuden päivityksen myötä kaikkia sääntöjä voi ajastaa ilman teemaan liittämistä. Eli voit tehdä yksinkertaisen "valo päälle liikkeestä" -säännön ja määrittää sille voimassaoloajan ajastuksen mukaan. Eli sääntö itsessään aktivoituu ajastettuna ja reagoi liikkeeseen sytyttämällä valon haluamallasi asetuksilla. Näin teemoja ei tarvitse käyttää yksinkertaiseen ajastukseen ja homma pysyy yksinkertaisempana.

  Oliko tästä apua?

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  @Pudeman Täysin automatisoitu on kieltämättä houkutteleva ajatus, mutta vielä kaipaan tiettyihin tiloihin sopivaa manuaalisuutta. Täytyy jalostaa mielessä ajatusta automaation viemisestä pidemmälle.

  @samppa Miten pelkälle säännölle määritellään valon/valojen haluttu kirkkaus ja väri/värilämpötila? Teemaan valon asetukset voi tallettaa ja kytkeä valot vielä pois päältä, jolloin teeman käynnistyessä valo ei mene päälle. Mutta miten nämä voi määrittää pelkkää sääntöä käytettäessä?
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  @ackelstroem Joo, olet oikeassa. Värilämpötilaa ei voi vielä säätää "Automatisoi valot" säännöllä, mutta kirkkautta voi. Ja noita "Automatisoi valot" -sääntöjä voi tehdä useamman esim. eri lampputyypeille (eri kirkkaudet) tai erilaisiin huoneisiin (toisissa luonnonvaloa ja joissain ei). Seuraavassa kehitysversiossa voi poistaa säännöstä tiettyjä lamppuja sekä valita värilämpötilan. Muuta siihen asti pitää kikkailla teemojen kautta.
  t. Samppa \ Cozify
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  @samppa Ai, tarkoititkin "Automatisoi valot" sääntöä. Sillä tosiaan voi säätää kirkkautta, normaalisäännöillä ei taida edes se onnistua. Pystyykö sillä seuraavalla kehitysversiolla sitten myös automatisoimaan vain yön (eli poistamaan osan tai kaikki lamput aamu- ja päiväosiosta)? Jos ei niin jään edelleen kaipaamaan sitä teemojen sammutussääntöä.

  Varmaan "murtovahti"-sääntöönkin on tulossa lamppujen valinta, eli voin halutessani poistaa siitä kaikki valot? Erillissäännöistä ei taida mennä tieto sinne uuteen Alarms osioon, josta olisi mukava nähdä historiatietoja.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  @ackelstroem Aamu ja päiväosion voi ohittaa säätämällä niiden kellonajat "Automatisoi valot" säännössä.

  Miksi et halua murtovahtia tehostaa valoilla? Tehostuksen valinnalle voisi kyllä tehdä option, jos sille on suurta tarvetta.

  t.Samppa
  t. Samppa \ Cozify
 • jermu2jermu2 Member Viestejä: 8
  samppa kirjoitti:

  @ackelstroem Aamu ja päiväosion voi ohittaa säätämällä niiden kellonajat "Automatisoi valot" säännössä.

  Miksi et halua murtovahtia tehostaa valoilla? Tehostuksen valinnalle voisi kyllä tehdä option, jos sille on suurta tarvetta.

  t.Samppa

  Kyllä itse ainakin kaipaisin pelkästään historiatietoja oven avauksista, ilman valo tehostusta. Eli joko murtovahtiin valinnaiseksi valot tai sitten mahdollisuus lisätä ovisensoreita/liiketunnistimia alarms-listalle.
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  editoi syyskuu 2017
  @samppa Tämä todennäköisesti riittää. Ja tämän voi sitten tarvittaessa sitoa "kotona" teemaan. Ei toki poista tarvetta teemojen sammutuskomennolle, jota voisi tarvita muissa tilanteissa.

  Murtovahdin kanssa taidetaan mennä jo aika paljon alkuperäisen otsikon ohi, mutta mikäli valohälytystä ei saa vahdista pois niin ainakin itsellä sen käyttö on mahdotonta. Jos kaikki ovi- ja liiketunnistimet kytkee siihen, ja kotona/poissa teemaa ohjataan sisällä olevalla 433 tai zigbee napilla, alkaa valoshow aina kun poistutaan tai tullaan kotiin. Tätä on parissa muussakin ketjussa sivuttu aiemmin. Saati jos kotiin jäänyt koira onnistuu liipaisemaan liiketunnistimen. Vai onko tähän nykyään jo parempaa ratkaisua kun hommata erillinen hälytinjärjestelmä jolla ohjata suljetussa laatikossa olevaa lamppua? :smile: Poistumis- ja saapumisviiveistä noissakin ketjuissa puhutaan (sen epävarman kännykkätunnistuksen lisäksi), mutta näiden kanssa pitäisi olla tuettuna joku koodinäppäimistö.

  forum.cozify.fi/discussion/91/poissa-teema-paeaelle-kun-puhelin-poistuu-kotoa/p1
  forum.cozify.fi/discussion/228/kotona-poissa-teeman-epaejatkuvuus/p1

  Nyt nuo push hälytykset toimivat riittävän hyvin omaan käyttöön, ainoastaan kaipaisin jotain lokia niistä, joka murtovahdin (valot siitä poistamalla) avulla pitäisi olla mahdollista. Olemassa olevat sähköposti tai tekstiviestihälytykset eivät mielestäni ole niin käteviä kuin push viestit, jos näistä vaan jäisi joku loki.
 • Antti KauppiAntti Kauppi Member Viestejä: 9
  Morjensta.

  Itse olen törmännyt vastaavanlaiseen ongelmaan.

  Ohjaan keittiön ledi-työtasovaloja liikeanturilla "ilta" teeman aikana.
  Samoiten olen myös laittanut seinässä olevan uppo valokytkimen taakse lähettimen millä saa samaiset valot päälle tai pois päältä. Eli saa myös päälle, ilman että "ilta" teema on käytössä.

  Ongelmana on, että valot sammuvat silti liiketunnistimelle asetetun ajan jälkeen "ilta" teeman aikana. Eli en saa pakotettua valoja päälle. Valot syttyvät kyllä, kun painaa kytkintä, mutta sammuvat jos liiketunnistin on huomannut liikettä tämän jälkeen.

  Eikö tuota valokytkintä saa määrääväksi elimeksi?
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  editoi syyskuu 2017
  Moi @Antti Kauppi
  Kokeiles, tämä saattaa toimia; Jos katkaisija käynnistääkin teeman, jossa valo on määrätty päälle sen sijaan, että ohjaisi valoa suoraan niin sitten katkaisijaan kytketty teema nappaa valon ohjauksen itselleen ja ilta teeman sääntö ei saa ohjata lamppua katkaisija teeman ollessa päällä.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  Keksin lopulta omaan käyttötarkoitukseen sopivan kiertotien. Tässä vielä tarkennettu setuppi:
  - Ajastettu teema joka käynnistää ja sammuttaa toisen teeman hämärän mukaan
  - Tämä ajastettu loppumaan auringonnousuun
  - Toinen teema sytyttää valittuja valoja halutulla kirkkaudella ja värillä
  - Tämä jäisi päälle kun tätä ohjaava teema loppuu, koska hämärätunnistimen mukaan on silloin edelleen hämärää. Joten tämä on myös ajastettu menemään päälle -0,5h auringonnoususta ja sammumaan auringonnousun kanssa samaan aikaan. Näin myös tämä teema sammuu automaattisesti.

  Täytyy ehkä vielä säätää noita aamun raja-aikoja kun auringonnousu menee myöhäisemmäksi, mutta ainakin vielä nyt pelkkä luonnonvalo riittää aamuisin.

  Ei ehkä se elegantein ratkaisu, koska nyt liiketunnistusteema on päällä puoli tuntia ennen auringonnousua. Ei kuitenkaan käytännössä taida olla ongelma, koska tuolloin se sasisikin olla päällä. Sitomalla suoraan aikaan, pystyy tuon ajan vähentämään viiteen minuuttiin. Jos alku ja loppuaika ajastuksella on sama (eli esim. auringonnousu), ei teema vaikuttaisi menevän pois päältä?

  Edelleen jään kaipaamaan sitä teemojen sammutussääntöä, mutta ainakin nyt tämä ongelma tuntuu ratkenneen.
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 958 admin
  Vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta. Tuon teeman sammutussäännön lisäksi olisi ja/tai toiminnot mukava lisä sääntöihin (esim hämärä ja liike vs hämärä tai liike)
 • Antti KauppiAntti Kauppi Member Viestejä: 9
  samppa kirjoitti:

  Moi @Antti Kauppi
  Kokeiles, tämä saattaa toimia; Jos katkaisija käynnistääkin teeman, jossa valo on määrätty päälle sen sijaan, että ohjaisi valoa suoraan niin sitten katkaisijaan kytketty teema nappaa valon ohjauksen itselleen ja ilta teeman sääntö ei saa ohjata lamppua katkaisija teeman ollessa päällä.

  t.Samppa / Cozify

  @samppa
  Kiitoksia neuvosta, mutta homma toimi tasan siihen asti kun "ilta"-teema meni päälle ajastetusti. Eli silloin valot sammuivat ja pysyivät sammuneina kunnes liiketunnistin huomasi liikettä.
 • villeronttivillerontti Member Viestejä: 20
  Erkka Peitso kirjoitti:

  Minulla oli vastaava, mutta ärsytti, kun valo syttyi silloinkin kun valoja oli jo päällä. Minulla on Nexa hämäräkytkin, joten tein seuraavan.

  Komponentit:
  - hämäräkytkin
  - pistorasia/lamppu
  - liiketunnistin

  2 teemaa:
  - Ajastettu yöteema
  - Ehdollinen kulkuvaloteema

  Yöteema säännöt:
  - Ajastettu 23-7
  - sääntö: jos hämärää, aktivoi kulkuvaloteema

  Kulkuvaloteeman säännöt:
  - jos liikettä aktivoi valo X minuutiksi

  Toimii hyvin. Valo ei syty turhaan.
  Kun kulkuvaloteema syttyy yöteeman säännöstä, se myös sammuu yöteeman mukana.

  Ainoa haaste on laittaa hämäräkytkin niin, ettei syttyvä valo laukaise sitä. Käytännössä helppoa jos kulkuvalo ei ole mikään valonheitin.

  Kahden teeman ketjutus tuntuu vähän höpsöltä, mutta sillä tavalla muutenkin saa tehoa Cozifyn käyttöön. Parasta olisi jos useita päälläoloehtoja voisi lisätä suoraan teemaan tyyliin "Teema on päällä (JOS kello on X JA sensori on Y) TAI (JOS sensori a on X ja b ei ole Y) jne

  Miten olette hoitaneet sellaisen tilanteen missä yöteema aktivoidaan hämärän mukaan ja valon syttyminen liikkeen perusteella jos hämäräteema on aktiivinen - mutta entäpä jos valot on sytytetty ja hämärä poistuu jolloin teema ei ole aktiivinen ja liikkeen loputtua valot eivät sammukkaan!
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.