Vinkki: Hämärävalot päälle, mutta vain liikkeestä, 22:00 - 7:00 välillä

2

Viestejä yhteensä

 • ackelstroemackelstroem Viestejä: 18Member, Beta-käyttäjä
  Testasin eilen myös kahden säännön ketjua. Illalla ketjutus tuntui toimivan hyvin, eli käsin ohjatun teeman sammuessa liiketunnistin alkoi sytytellä yövaloa oikein. Mutta mikäli ensimmäinen teema sammuu kun on vielä liiketunnistimen mukaan hämärää, jää toinen teema voimaan. Ja tämä sitten syttyilee vaikka ei olisikaan enää hämärää.

  @Pudeman Kieltämättä ajastamalla iltateeman sammumaan kun yöteema käynnistyy, saisi teemat toimimaan oikein. Ja tämä toimiikin ihan hyvin, esim. WC valojen kanssa. Mutta olohuoneen valaistusta ei oikein voi laittaa sammumaan automaattisesti kiinteän ajan saati auringonlaskuajan mukaan, kun valaistustarpeen pituus vaihtelee illasta toiseen. Ja päivän aikanakin meillä on käytössä useampi teema samoille lampuille erilaisia käsinohjattavia valaistustarpeita varten. Ja ennakoitavuuden puutteen vuoksi näitä ei oikein voi automatisoida.

  Periaatteessa yöteema voisi olla koko ajan päällä ja siten käsinohjattavien teemojen "alla", mutta philipsin liiketunnistimen hämärätunnistuksen alaraja on sen verran epäherkkä, että ilman aikaohjausta se sytyttelee lamppuja aamulla sitten turhaan.

  Tarve olisi siis ohjata olohuoneen teemoja illalla käsin, ja sitten kaikkien valojen sammuessa yöteema alkaisi sytytellä kulkuvaloja tarpeen mukaan. Jos teeman käynnistyminen ja sammuminen voisi ohjata toisen teeman päälle tai pois, se ratkaisisi tämän ongelma. Vai onko tähän jotain kiertotietä nykyisillä säännöillä?

  Säännöissä tuntuu muutenkin olevan vähän turhia rajoituksia. Esim. liiketunnistimen käynnistymisestä voi ohjata valoja tai teemoja ja ajastaa ne sammumaan tietyn viiveen jälkeen, mutta sama ei onnistukaan esim. ovitunnistimen kanssa.
 • PudemanPudeman Viestejä: 424Member, Beta-käyttäjä ✭✭✭
  ackelstroem kirjoitti:

  Jos teeman käynnistyminen ja sammuminen voisi ohjata toisen teeman päälle tai pois, se ratkaisisi tämän ongelma. Vai onko tähän jotain kiertotietä nykyisillä säännöillä?

  Juu, tämä ei onnistu. Itselläni on vastaavasti olohuoneessa useampi valo illalla ja niistä kaksi syttyy yöllä eri teeman avulla. Kieltämättä mainitsemasi ennakoitavuuden puute häiritsee ajastusta. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia, ainakin itselläni. Aikautukset olen saanut kokolailla hyvin toimimaan sääntöjen avulla liiketunnistimia hyödyntäen. Perheen päivärytmit kuitenkin noudattelevat aika vakiintunutta kaavaa, ainakin meillä.

  Olen itse automaation kannattaja, joten en hyödynnä käsin käynnistettäviä teemoja tai valoja. Mielestäni silloin kaukosäädin on vain liikkuva valokatkaisin. Nämä ovat niitä makuasioita, joista en ala kiistelemään.

 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  @ackelstroem Uuden päivityksen myötä kaikkia sääntöjä voi ajastaa ilman teemaan liittämistä. Eli voit tehdä yksinkertaisen "valo päälle liikkeestä" -säännön ja määrittää sille voimassaoloajan ajastuksen mukaan. Eli sääntö itsessään aktivoituu ajastettuna ja reagoi liikkeeseen sytyttämällä valon haluamallasi asetuksilla. Näin teemoja ei tarvitse käyttää yksinkertaiseen ajastukseen ja homma pysyy yksinkertaisempana.

  Oliko tästä apua?

  t. Samppa / Cozify
 • ackelstroemackelstroem Viestejä: 18Member, Beta-käyttäjä
  @Pudeman Täysin automatisoitu on kieltämättä houkutteleva ajatus, mutta vielä kaipaan tiettyihin tiloihin sopivaa manuaalisuutta. Täytyy jalostaa mielessä ajatusta automaation viemisestä pidemmälle.

  @samppa Miten pelkälle säännölle määritellään valon/valojen haluttu kirkkaus ja väri/värilämpötila? Teemaan valon asetukset voi tallettaa ja kytkeä valot vielä pois päältä, jolloin teeman käynnistyessä valo ei mene päälle. Mutta miten nämä voi määrittää pelkkää sääntöä käytettäessä?
 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  @ackelstroem Joo, olet oikeassa. Värilämpötilaa ei voi vielä säätää "Automatisoi valot" säännöllä, mutta kirkkautta voi. Ja noita "Automatisoi valot" -sääntöjä voi tehdä useamman esim. eri lampputyypeille (eri kirkkaudet) tai erilaisiin huoneisiin (toisissa luonnonvaloa ja joissain ei). Seuraavassa kehitysversiossa voi poistaa säännöstä tiettyjä lamppuja sekä valita värilämpötilan. Muuta siihen asti pitää kikkailla teemojen kautta.
 • ackelstroemackelstroem Viestejä: 18Member, Beta-käyttäjä
  @samppa Ai, tarkoititkin "Automatisoi valot" sääntöä. Sillä tosiaan voi säätää kirkkautta, normaalisäännöillä ei taida edes se onnistua. Pystyykö sillä seuraavalla kehitysversiolla sitten myös automatisoimaan vain yön (eli poistamaan osan tai kaikki lamput aamu- ja päiväosiosta)? Jos ei niin jään edelleen kaipaamaan sitä teemojen sammutussääntöä.

  Varmaan "murtovahti"-sääntöönkin on tulossa lamppujen valinta, eli voin halutessani poistaa siitä kaikki valot? Erillissäännöistä ei taida mennä tieto sinne uuteen Alarms osioon, josta olisi mukava nähdä historiatietoja.
 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  @ackelstroem Aamu ja päiväosion voi ohittaa säätämällä niiden kellonajat "Automatisoi valot" säännössä.

  Miksi et halua murtovahtia tehostaa valoilla? Tehostuksen valinnalle voisi kyllä tehdä option, jos sille on suurta tarvetta.

  t.Samppa
 • jermu2jermu2 Viestejä: 4Member
  samppa kirjoitti:

  @ackelstroem Aamu ja päiväosion voi ohittaa säätämällä niiden kellonajat "Automatisoi valot" säännössä.

  Miksi et halua murtovahtia tehostaa valoilla? Tehostuksen valinnalle voisi kyllä tehdä option, jos sille on suurta tarvetta.

  t.Samppa

  Kyllä itse ainakin kaipaisin pelkästään historiatietoja oven avauksista, ilman valo tehostusta. Eli joko murtovahtiin valinnaiseksi valot tai sitten mahdollisuus lisätä ovisensoreita/liiketunnistimia alarms-listalle.
 • ackelstroemackelstroem Viestejä: 18Member, Beta-käyttäjä
  editoi syyskuu 2017
  @samppa Tämä todennäköisesti riittää. Ja tämän voi sitten tarvittaessa sitoa "kotona" teemaan. Ei toki poista tarvetta teemojen sammutuskomennolle, jota voisi tarvita muissa tilanteissa.

  Murtovahdin kanssa taidetaan mennä jo aika paljon alkuperäisen otsikon ohi, mutta mikäli valohälytystä ei saa vahdista pois niin ainakin itsellä sen käyttö on mahdotonta. Jos kaikki ovi- ja liiketunnistimet kytkee siihen, ja kotona/poissa teemaa ohjataan sisällä olevalla 433 tai zigbee napilla, alkaa valoshow aina kun poistutaan tai tullaan kotiin. Tätä on parissa muussakin ketjussa sivuttu aiemmin. Saati jos kotiin jäänyt koira onnistuu liipaisemaan liiketunnistimen. Vai onko tähän nykyään jo parempaa ratkaisua kun hommata erillinen hälytinjärjestelmä jolla ohjata suljetussa laatikossa olevaa lamppua? :smile: Poistumis- ja saapumisviiveistä noissakin ketjuissa puhutaan (sen epävarman kännykkätunnistuksen lisäksi), mutta näiden kanssa pitäisi olla tuettuna joku koodinäppäimistö.

  forum.cozify.fi/discussion/91/poissa-teema-paeaelle-kun-puhelin-poistuu-kotoa/p1
  forum.cozify.fi/discussion/228/kotona-poissa-teeman-epaejatkuvuus/p1

  Nyt nuo push hälytykset toimivat riittävän hyvin omaan käyttöön, ainoastaan kaipaisin jotain lokia niistä, joka murtovahdin (valot siitä poistamalla) avulla pitäisi olla mahdollista. Olemassa olevat sähköposti tai tekstiviestihälytykset eivät mielestäni ole niin käteviä kuin push viestit, jos näistä vaan jäisi joku loki.
 • Antti KauppiAntti Kauppi Viestejä: 9Member
  Morjensta.

  Itse olen törmännyt vastaavanlaiseen ongelmaan.

  Ohjaan keittiön ledi-työtasovaloja liikeanturilla "ilta" teeman aikana.
  Samoiten olen myös laittanut seinässä olevan uppo valokytkimen taakse lähettimen millä saa samaiset valot päälle tai pois päältä. Eli saa myös päälle, ilman että "ilta" teema on käytössä.

  Ongelmana on, että valot sammuvat silti liiketunnistimelle asetetun ajan jälkeen "ilta" teeman aikana. Eli en saa pakotettua valoja päälle. Valot syttyvät kyllä, kun painaa kytkintä, mutta sammuvat jos liiketunnistin on huomannut liikettä tämän jälkeen.

  Eikö tuota valokytkintä saa määrääväksi elimeksi?
 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  editoi syyskuu 2017
  Moi @Antti Kauppi
  Kokeiles, tämä saattaa toimia; Jos katkaisija käynnistääkin teeman, jossa valo on määrätty päälle sen sijaan, että ohjaisi valoa suoraan niin sitten katkaisijaan kytketty teema nappaa valon ohjauksen itselleen ja ilta teeman sääntö ei saa ohjata lamppua katkaisija teeman ollessa päällä.

  t.Samppa / Cozify
 • ackelstroemackelstroem Viestejä: 18Member, Beta-käyttäjä
  Keksin lopulta omaan käyttötarkoitukseen sopivan kiertotien. Tässä vielä tarkennettu setuppi:
  - Ajastettu teema joka käynnistää ja sammuttaa toisen teeman hämärän mukaan
  - Tämä ajastettu loppumaan auringonnousuun
  - Toinen teema sytyttää valittuja valoja halutulla kirkkaudella ja värillä
  - Tämä jäisi päälle kun tätä ohjaava teema loppuu, koska hämärätunnistimen mukaan on silloin edelleen hämärää. Joten tämä on myös ajastettu menemään päälle -0,5h auringonnoususta ja sammumaan auringonnousun kanssa samaan aikaan. Näin myös tämä teema sammuu automaattisesti.

  Täytyy ehkä vielä säätää noita aamun raja-aikoja kun auringonnousu menee myöhäisemmäksi, mutta ainakin vielä nyt pelkkä luonnonvalo riittää aamuisin.

  Ei ehkä se elegantein ratkaisu, koska nyt liiketunnistusteema on päällä puoli tuntia ennen auringonnousua. Ei kuitenkaan käytännössä taida olla ongelma, koska tuolloin se sasisikin olla päällä. Sitomalla suoraan aikaan, pystyy tuon ajan vähentämään viiteen minuuttiin. Jos alku ja loppuaika ajastuksella on sama (eli esim. auringonnousu), ei teema vaikuttaisi menevän pois päältä?

  Edelleen jään kaipaamaan sitä teemojen sammutussääntöä, mutta ainakin nyt tämä ongelma tuntuu ratkenneen.
 • PudemanPudeman Viestejä: 424Member, Beta-käyttäjä ✭✭✭
  Vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta. Tuon teeman sammutussäännön lisäksi olisi ja/tai toiminnot mukava lisä sääntöihin (esim hämärä ja liike vs hämärä tai liike)
 • Antti KauppiAntti Kauppi Viestejä: 9Member
  samppa kirjoitti:

  Moi @Antti Kauppi
  Kokeiles, tämä saattaa toimia; Jos katkaisija käynnistääkin teeman, jossa valo on määrätty päälle sen sijaan, että ohjaisi valoa suoraan niin sitten katkaisijaan kytketty teema nappaa valon ohjauksen itselleen ja ilta teeman sääntö ei saa ohjata lamppua katkaisija teeman ollessa päällä.

  t.Samppa / Cozify

  @samppa
  Kiitoksia neuvosta, mutta homma toimi tasan siihen asti kun "ilta"-teema meni päälle ajastetusti. Eli silloin valot sammuivat ja pysyivät sammuneina kunnes liiketunnistin huomasi liikettä.
 • villeronttivillerontti Viestejä: 14Member
  Erkka Peitso kirjoitti:

  Minulla oli vastaava, mutta ärsytti, kun valo syttyi silloinkin kun valoja oli jo päällä. Minulla on Nexa hämäräkytkin, joten tein seuraavan.

  Komponentit:
  - hämäräkytkin
  - pistorasia/lamppu
  - liiketunnistin

  2 teemaa:
  - Ajastettu yöteema
  - Ehdollinen kulkuvaloteema

  Yöteema säännöt:
  - Ajastettu 23-7
  - sääntö: jos hämärää, aktivoi kulkuvaloteema

  Kulkuvaloteeman säännöt:
  - jos liikettä aktivoi valo X minuutiksi

  Toimii hyvin. Valo ei syty turhaan.
  Kun kulkuvaloteema syttyy yöteeman säännöstä, se myös sammuu yöteeman mukana.

  Ainoa haaste on laittaa hämäräkytkin niin, ettei syttyvä valo laukaise sitä. Käytännössä helppoa jos kulkuvalo ei ole mikään valonheitin.

  Kahden teeman ketjutus tuntuu vähän höpsöltä, mutta sillä tavalla muutenkin saa tehoa Cozifyn käyttöön. Parasta olisi jos useita päälläoloehtoja voisi lisätä suoraan teemaan tyyliin "Teema on päällä (JOS kello on X JA sensori on Y) TAI (JOS sensori a on X ja b ei ole Y) jne

  Miten olette hoitaneet sellaisen tilanteen missä yöteema aktivoidaan hämärän mukaan ja valon syttyminen liikkeen perusteella jos hämäräteema on aktiivinen - mutta entäpä jos valot on sytytetty ja hämärä poistuu jolloin teema ei ole aktiivinen ja liikkeen loputtua valot eivät sammukkaan!
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.