Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Cozify ION

aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 73

Onko minkälaisia eroavaisuuksia edelliseen malliin?

Onko yhteydessä reittimeen wifillä vai vaatiiko johdon väliin.


https://www.cozify.fi/products/cozify-ion

«1

Viestejä yhteensä

 • TombaTomba Member Viestejä: 45

  Itseäni kiinnostaa myös eroavaisuudet edelliseen malliin.

  Lisäksi:

  • Onko mietittynä mitään tukea helpolle migraatiolle vanhasta purkista uuteen?
  • Onko tulossa vaihto-ohjelmaa tjsp vanhan purkin käyttäjille?
  • Säilyykö vanhan käyttäjän kuukausimaksuttomat toiminnot ennallaan purkin vaihdossa?
  • Toimiiko Somfy RTS?
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,074 admin

  Noista tosiaan voisi olla vertailu sivustolla ominaisuuksineen. Mulla on ollut testissä vuoden verran HUB 2.0 PRO, enkä tiedä onko se nyt sama kuin ZEN vai ION.

  Kunpa nämä toimisivat vähintään kuten HUE silta ja HUB. Se mikä toiseen on on paritettu, niin näkyisi toisessa sääntöineen, teemoineen ja laitteineen. Tällöin käyttäjä pääsisi helpolla.

  Mikäli käyttäjä haluaa päivittää HUBinsa uuteen, tulisi käytössä olla mahdollisuus siirtää kaikki vanhan laitteen toiminnot, säännöt jne uuteen käyttäjän omin toiminnoin. Aivan kuten uuden kännykän käyttöönotossa.

  Palstallahan on keskusteluita, joissa olisi tarvetta ohjata jotain pihapiirin etäkohdetta ja etäisyys on haasteena. Yhteisellä käyttöliittymällä ja kahdella HUBilla saisi helposti toteutettua tällaisen.

 • TombaTomba Member Viestejä: 45

  Tällainen olisi kova tuotteistettuna (automaattimigraatio käyttäjän käynnistämänä): https://github.com/zigpy/open-coordinator-backup

  Home assistant näyttää esimerkkinä tuota tukevan. Melkoinen tuska on käyttäjillä jos pitää usea kymmentä seinäpaneelien takana olevaa mokkulaa avata ja resetoida uudelleen parituksia varten.

 • KyuuKyuu Member Viestejä: 30

  Minua kiinnostaa miten huomioidaan vanhat käyttäjät. Perus-Cozifyn osalta moni on joutunut olemaan melkoinen koekaniini ja betatestaaja. Siitä on tullut parempi monin tavoin ja on varmasti potentiaalia enempään.

  Mutta jos kaiken tämän kikkailun jälkeen sanotaan vanhoille asiakkaille että tervetuloa maksamaan täysi hinta uudestaan niin saatan todeta, etten kiistä tunkkinne omistusoikeutta hetkeäkään.

  Sen sijaan jos tässä kohtaa ymmärretään fiksusti ojentaa kättä vanhalle asiakaskunnalle ja rakentaa silta tulevaan hyvällä vaihtodiilillä, saatan sanoisin sen olevan mitä fiksuinta markkinointia ja eteenpäin katsomista.

 • monitmonit Member Viestejä: 107 ✭✭

  Onko tämä ION nyt siis raudaltaan oikeasti ihan uusi eikä siis vain uudessa kuoressa oleva sama rauta? Rivien välistä tulkittuna olisi uutta rautaa.

  Jonkinlaista migraatioapua olisi tosiaan kiva saada. Mulla alkuperäinen hub ei tukenut Z-Wavea ja jouduin vaihtamaan uuteen Hubiin. Oli puolen vuoden projekti kun ei noita sataa laitetta ja sääntöä jaksanut kerralla siirtää, vaan juttuja tuli siirrettyä pikkuhiljaa. Ei huvittaisi ihan heti lähteä samaan rumbaan uudelleen. Kotiautomaation tehtävä on kuitenkin helpottaa elämää eikä vaatia jatkuvaa harrastamista.

  Toiseksi, olettaisi, että Cozifyllä olisi joku oiva "vaihtotarjous" heittää tiskiin, jotta Hubin omistajien ei tarvitse lähteä ostelemaan kumpaakaan IONia tai ZENiä ihan uutena asiakkaana. Pelkään, että Hubin tuki jossain vaiheessa loppuu, ja sitten onkin pakko vaihtaa pois. Samaa mieltä Kyuun kanssa tunkista.

  Ja vielä yksi epäselvä asia - Oliko nyt niin, että IONin kanssa käytetään sitä uutta mobiiliappia?

 • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 73

  Sähköpostiin tupsahti uutiskirje jossa tietoa:

  Cozify IONin tuomat muutokset edeltäjäänsä Cozify HUBiin verrattuna tarkoittavat kuluttajalle seuraavia asioita: 

  - ION korvaa vanhemman Hub 1.1-kuluttajaversion uudella Cozifyn 2.0 HW-designiin pohjautuvalla versiolla. 

  - ION tuo lisää luotettavuutta Cozify älykodin toiminnallisuuteen esimerkiksi rautatasolla toteutetun ”watch-dogin” kautta, jonka avulla selvitään vikatilanteista automaattisesti (esim. yllättävät virtapiikit). Tilanteita, joissa laitteen joutuisi resetoimaan esimerkiksi ukkosen jälkeen paikan päällä käymällä, tulee entistäkin harvemmin. 

  - IONissa on laajemmat mahdollisuudet liittää yhteen eri valmistajien älykodin laitteita. Mukana on esim. uutena 868Mhz:n radio, jolla tuetaan esim. Somfyn älyverhoja. 

  - Zigbee ja Z-Wave -radiot ovat myös teknologioidensa uusia malleja, joissa tietoturva on entistäkin paremmalla tasolla. IONin Zigbee-radio on päivitettävissä huomioiden muun muassa markkinoille tulevia uusia protokollia silmällä pitäen (esim. Matter). 

  - IONin uuden raudan isompi muistimäärä, sekä tehokkaampi prosessointiteho parantavat laitteen suorituskykyä 

  - Uuden tyylikkään muotoilun lisäksi ION on mahdollista kiinnittää myös seinälle, pöydälle sijoittamisen lisäksi


  Mutta en mistään löydä tietoja onko yhteydessä reittimeen wifillä vai vaatiiko johdon väliin.

 • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 73

  Pudeman kirjoitti

  Mikäli käyttäjä haluaa päivittää HUBinsa uuteen, tulisi käytössä olla mahdollisuus siirtää kaikki vanhan laitteen toiminnot, säännöt jne uuteen käyttäjän omin toiminnoin. Aivan kuten uuden kännykän käyttöönotossa.


  Jos toi mahdollista, voisi harkita vaihtoa.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,074 admin

  Jep, tuo oli siis minun (ja oletettavasti kaikkien käyttäjien) toive, ei siis mikään fakta/ominaisuus. Laitoin tänään viestiä tästä tietojen siirrosta ja vaihtohyvityksestä Espooseen, katsotaan mitä vastaavat.

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 80 admin
  editoi joulukuu 2021

  Hei,

  Kysymyksiä on tullut eri kanaviin varsin paljon IONista. Kasaamme niitä yhteen ja vastaamme sitä myötä myös täällä koottuna, kun saamme vastauspatterin tehtyä

  Tässä akuuteimpiin kysymyksiin ja pahimpiin pelkoihin vastauksia.

  • Vanhemman mallin, eli Hub 1.1:n tuki jatkuu normaalisti. Vaihtamiseen uudempaan ei ole ”pakkoa”, mikäli uuden raudan myötä tulevat uudet ominaisuudet eivät ole sinulle relevantteja.
  • Hub 1.1 rautaa ei enää valmisteta ja kaikki uudet tuotteemme perustuvat 2.0 HW-desingiin. Toisinsanoen ZEN ja ION ovat sisaruksia, joista ION kevyempi kuluttajamalli ja ZEN jykevämpiin asennuksiin
  • Vanhojen laitteiden siirtäminen uuteen hubiin ei valitettavasti onnistu täysin automaattisesti. Syy: radiomodulin luomaa verkkokonfiguraatiota ei voi siirtää uuteen rautaan. Sääntöjen ym siirtämisen helpottaminen voi olla mahdollista. Migraation helpottamista katsotaan tältä kannalta.

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

  Post edited by kruotois on
 • TombaTomba Member Viestejä: 45

  Vanhojen laitteiden siirtäminen uuteen hubiin ei valitettavasti onnistu täysin automaattisesti. Syy: radiomodulin luomaa verkkokonfiguraatiota ei voi siirtää uuteen rautaan.

  Onko suunnitelmissa että uuden purkin konfiguraatio menisi varmistettuna pilveen ja sitten olisi mahdollista palauttaa ilman laitteiden uudelleenparitusta esimerkiksi laiterikon yhteydessä? Eli se mikä ei nyt ole mahdollista olisi mielestäni syytä olla mahdollista jatkossa.

  Itselläni laitteiden uudelleenparitus tarkoittaa kaikkien seinärasioiden purkamista ja yläpohjassa ryömimistä vähintään yhden työpäivän verran. Tätä ei kukaan huvikseen tee toistamiseen.

 • monitmonit Member Viestejä: 107 ✭✭

  Jatkokysymys: Onko ION toiminnallisuudeltaan täysin vastaava Hubin kanssa eli voisinko vain vaihtaa vaikka saman tien IONiin ja luottaa, että samat säännöt ja toiminnot toimisivat?

  Ja toisin päin - onko IONissa jotain toiminnallisuutta sinällään, jonka takia kannattaisi vaihtaa? Vai rajoittuvatko edut rautapuolelle eli parempi suorituskyky + 868 radio.

  Eli ehkä yksinkertaisemmin kysyttynä - onko kyseessä siis tosiaan aidosti vain raudan muutos eli softa on sama? Toisaalta olen taas ymmärtänyt, että uusi mobiiliappi kuitenkin toimisi vain IONin ja ZENin kanssa?

 • KyuuKyuu Member Viestejä: 30

  Uudelleenparitus on ilman kiinteitä asennuksiakin melkoinen säätö ja useimmiten vaatii ylimääräisten laitteiden hankintaa eli kyllä tähän jonkun valtakunnan ratkaisu on hyvä löytyä.

  Mutta edelleen täysin vastaamatta jäi tuo kommentti että onko nykyisillä asiakkailla väliä vai ei.

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 80 admin
  editoi joulukuu 2021

  Moi,

  Olemme yli 5 vuotta tarjonneet asiakkaille saman raudan ja tietyissä vikatilanteissa jopa vaihtaneet sen ilmaiseksi takuuajan ulkopuolella. Lupaamme tukea samaa alustaa myös tulevaisuudessa, oli rauta uutta tai vanhaa.

  Monet toimijat pyrkivät vallitsevassa markkinassa myymään uuden fyysisen tuotteen 1-2 vuoden välein, vaikka se ei olisikaan ekologisesti kestävä malli. Laitteita ei ole suunniteltu pitkäikäisiksi, tämä joko tahattomasti tai jopa tahallaan. Me emme ole tähän lähteneet vaan pyrimme aktiivisesti kehittämään uusia toimintamalleja, jotka väistämättä perustuvat pitkiin asiakkuuksiin, päivitettävyyteen ja kestävään kehitykseen, vaikka liiketoimintamallien ja yrityksen ansainnan näkökulmasta se aiheuttaa meille uudenlaisia haasteita (tästä myöhemmin lisää tulevissa blogeissa).

  Voisitko tarkentaa, mitä tarkoitat epäilykselläsi, ettei vanhoilla asiakkaillamme olisi väliä? Vai ymmärsinkö kysymyksesi väärin?

  (Pahoittelut pienestä viiveestä vastauspatterin kanssa). Keräämme edelleen kysymyksiä/vastauksia ja pyrimme julkaisemaan ne kootusti ensi viikon tiistaina 14.12)

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

  Post edited by kruotois on
 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 80 admin
  editoi joulukuu 2021

  Hei,

  Rautapuolen asiaan vielä lisää infoa, kun se eniten herättää kysymyksiä. Laajempi ja tarkempi selvitys tulee siis ensi viikolla!

  Lyhyesti: IONin edut suhteessa 1.1:seen ovat uudessa raudassa. Tehokkaampi rauta mahdollistaa isommat kokoonpanot ja uudemmat radiomallit mahdollistavat mm. pidemmät kantamat ja samalla ne tukevat radioprotokollien uusimpia versioita. Kuten sanottua, tuki 1.1:lle jatkuu ja mitään pakkovaihtoa ei ole edessä.

  Eroavaisuuksien merkitys kasvaa asteittain. Joidenkin uusien laitteiden ja ominaisuuksien tapauksessa laitetuki voidaan toteuttaa vain IONiin (v.s. Hub 1.1). Vastaavasti ZENissä on laajempi laitetuki suhteessa IONiin.

  Esimerkkejä vähän pidemmin:

  1: Somfy RTS

  Somfyn verho-ohjauksen tuki on IONissa, mutta ei Hub 1.1:ssä. Somfy-verhoja on todella laajasti käytössä eri verhotoimittajilla, joten yhteensopivuus helpottaa merkittävästi valmiiden verhopakettien käyttöönottoa. Toisaalta verhomoottorien ohjaimia löytyy myös vanhalle Hubille - esim Zigbee-radiolla toimiva Ubisys J1.

  Huom: Toisin kuin tiedotteessa mainitaan, Somfy kuitenkin toimii todellisuudessa uudella monipuolisemmalla 433Mhz:n radiolla ei 868Mhz:n taajuudella. Pahoittelut tästä sekaannuksesta. Korjaamme tiedotteen sisällön tältä osin seuraavassa uutiskirjeessä.

  2: Z-wave

  868:n taajuuskaista on (kohdan 1 sijaan) varattu IONin tapauksessa uudelle Z-wave radiolle. Uusin radiomoduli mahdollistaa mm Z-wave plus-standardin täysimääräisen hyödyntämisen (pidempi kantama, parempi tietoturva, jouhevampi paritus ja käyttö, laitteiden OTA-päivitysmahdollisuus).

  Z-wave-standardit ovat kuitenkin taaksepäin yhteensopivia, joten lähtökohtaisesti vanhat laitteet toimivat uudella hubilla ja uudet laitteet vanhalla hubilla.

  3: Zigbee

  Zigbee-radio on myös uudempaa versiota ja tukee täysimääräisesti Zigbee 3.0-standardia vanhemman HA 1.2-standardin lisäksi. Käytännössä monet laitteet tukevat kumpaakin, joten taaksepäin yhteensopivuus on edelleen olemassa samankaltaisesti kuin Z-waven tapauksessa.

  Uusi radio tukee kuitenkin mm. jouhevammin isojen laiteryhmien ohjauksia (esim valoryhmälle lähetetään yksi group-komento usean peräkkäisen sijaan ja näin ollen laajoja kokonaisuuksia voi ohjata nopeilla käskyillä tukkimatta radiotietä.)

  Uusi radio mahdollistaa myös Greenpower-tuotteiden, esim patterittomien kytkimien tuen. Mm Airamilta tullee ION ja ZEN-yhteensopiva paristoton valokytkin myyntiin. Greenpower on kuitenkin valitettavasti sekava standardi, joten ihan kaikkia Greenpower-laitteita tuskin tulee tuettujen laitteiden listalle.

  Uusi Zigbee-radio on modulitoimittajan mukaan päivitettävissä uuteen Matter-standardiin, jonka uskotaan olevan vahvassa asemassa tulevaisuudessa. Stanardi on kuitenkin vielä nyt kehitysvaiheessa.

  4: Softa? Käyttöliittymä?

  Sovellustason softamuutokset pyritään julkaisemaan pääosin samanlaisina kaikkiin kuluttajahubeihin (ION ja Hub 1.1) - sikäli kun sen on raudan osalta mahdollista. Uusien standardien ottaessa markkinaosuutta sekä uuden raudan mahdollistamien laitetukien ja ominaisuuksien lisääntyessä eroavaisuuksia tulee asteittain enemmän. Tällä hetkellä niitä on vielä maltillinen määrä.

  Ammattilaisen ZEN-tuotteeseen julkaistiin 2021 aikana uudet käyttöliittymät taloyhtiölle suunnatun SmartLiving-portaalin ja asujalle suunnatun SmartLiving-appiksen muodossa. Nyt myös kuluttajapuolella käytössä oleva Cozify-sovellus tullaan todennäköisesti uudistamaan vuoden 2022 aikana. Tarkkaa julkaisuaikataulua ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

  Kuten sanottua, lisää tietoa ensi viikolla.

  Yst terv, Kimmo/Cozify

  Post edited by kruotois on
 • JasminaJasmina Member, Administrator, Cozify Viestejä: 2 admin

  Hei, väliaikatietona, että julkaisemme IONiin liittyvistä kysymyksistä ja vastauksistamme kootun listan tämän viikon loppuun mennessä, eli viimeistään perjantaina 17.12 laitamme ION vastauspatteriston tänne ja nettisivuillemme.

  Terv. Jasmina Cozifylta

 • JasminaJasmina Member, Administrator, Cozify Viestejä: 2 admin

  Hei, kiitoksia kaikista saamistamme IONiin liittyvistä kysymyksistä - alla linkki listaan johon kokosimme kysymykset ja vastauksemme https://tuki.cozify.fi/en/support/solutions/articles/8000033970-usein-kysytyt-kysymykset#faq-ion-ukk

  Terv. Jasmina Cozifylta

 • KyuuKyuu Member Viestejä: 30

  Hyvä että saitte vastauksia kasaan - tässä vaiheessa selvästikin paras odotella tietoa tästä migraatiosta.

  Laitteiden parittaminen ei sinänsä tarvitse olla mahdoton homma kun ne vaan pystyy saamaan paritustilaan. Se on jonkin verran haastavaa, ymmärtääkseni valmistajasta riippuen. Joissain (Hue?) taisi olla vähän helpompaa, mutta jos siinäkin pitää kaukosäätimen kanssa mennä valaisimen viereen, se voi olla haastavaa jos ovat neljän metrin korkeudella.

  Toisin sanoen, odotan mielenkiinnolla lisätietoja kun niitä saa, mutta vissiin mikään hätä päivitykselle ei ole joten sulatellaan nyt ylensyödyt porkkanalaatikot ensin.

 • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 73

  Jos hommaan tuon cozify ion mallin hubin rinnalle siksi aikaa kun saan laitteeet laiteltua ion:ään,

  niin kysyisin:

  -voiko saman laitteen parittaa ion:ään kuin mikä on jo hubissa käytössä?

  -voiko teemat ja säännöt myös tehdä ion:ään vaikka ovat hubissa käytössä?

  tämä helpottaisi vaihtoprosessia.

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 80 admin
  editoi joulukuu 2021

  Hei,

  -voiko saman laitteen parittaa ion:ään kuin mikä on jo hubissa käytössä?

  -voiko teemat ja säännöt myös tehdä ion:ään vaikka ovat hubissa käytössä?

  433-laitteeseen voi tyypillisesti parittaa useampia ohjaimia (kaukosäädin, hubi jne), joten niiden kanssa tällainen strategia toimisi - tämä taitaa kuitenkin olla poikkeus säännöstä ja suosittelen kyllä itse siirtymään laitteissa ainakin laajamittaisessa setupeissa tuoreimpiin protokolliin toimintavarmuuden ja tietoturvan vuoksi.

  Zigbeen ja Z-waven tapauksessa laite paritetaan yhteen verkkoon, jota kaksi hubia tai muuta ohjainta ei voi radiotasolla jakaa. Tässä tapauksessa kuvattu kahden hubin yhtäaikainen käyttö saman laitteen ohjaukseen ei valitettavasti toimi.

  En ole varma, ymmärsinkö teemojen suhteen kysymystäsi. Yleensä ottaen yhden laitteen automatiikkaa ei kannata ajaa useassa hubissa tai vastaavassa yhtäaikaaa, sillä lopputulemana voi olla sillisalaattia.

  Lyhyenä vastauksena: Mikäli haluat käyttää uutta ja vanhaa hubia rinnakkain ja tehdä siirtymisen asteittain, parhaimman lopputuloksen saat siirtämällä laitteen/laitteet - protokollasta riippumatta - loogisissa ryhmissä uuteen. Esim huone kerrallaan, säännön tai teeman sisällöt kerrallaan tms.

  tässä vaiheessa selvästikin paras odotella tietoa tästä migraatiosta… …Toisin sanoen, odotan mielenkiinnolla lisätietoja kun niitä saa, mutta vissiin mikään hätä päivitykselle ei ole joten sulatellaan nyt ylensyödyt porkkanalaatikot ensin.”

  Kertauksena, migraatioasiaan (Hub 1.1 -> ION) ei valitettavasti voi luvata mitään ohjeistusta konkreettisempaa. Eli, jos on aikomus vaihtaa uudempaan, silloin tuo verkon ja myös säännöstön uudelleenrakentaminen on todennäköisesti edessä. (Hätää siirtymiseen tukimielessä ei kuitenkaan ole.)

  Toki meitä kiinnostaa, millaisia ja kuinka laajoja haasteita hubin vaihto tuo tullessaan. Jos olet aikeissa vaihtaa uudempaan, siitä voi viestiä meille vaikkapa lyhyesti tukeen laitekokoonpanolla höystettynä - tästä saisimme perspektiiviä asiaan.

  Selvitystä voisi jouduttaa myös joukkoistamalla ongelmanratkaisu: Mikäli jollain forumilaisella löytyy innostusta/taitoa/harrastuneisuutta ottaa haaste vastaan ja toteuttaa uuden IONin alustaminen Hub 1.1:n backupeilla, voisimme avata problematiikkaa ja tarjota mahdollisuuden tehdä siirtotyökalu hyödyntämällä API-rajapintaa, JSON-backupeja ja mahdollisesti hubissa ajettavaa pythonia. Jos innostuit, ota yhteyttä tukeen.

  Hyvää porkkanalaatikon nautiskelua!

  Kimmo/Cozify

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi joulukuu 2021

  Laitetaanpa tähän IONin julkistuksen yhteyteen nyt sitten tuntemukset parin vuoden ajalta vanhan purkin kanssa

  • Joka päivä on erilainen. Milloin mikäkin kymmenistä liiketunnistimista toimii sekunnissa ja milloin taas 5-10 min kuluttua. Joskus valot syttyvät ubisys kytkimien takaa ja joskus lapsen kaksi painallusta saa koko säännön disabloitumaan kun yrittää mennä samaan aikaan päälle ja pois hitaudesta johtuen.
  • Push. buttonin on/off-->Toggle toteutus loistaa edelleen poissaolollaan. Ei voi puhua älystä jos ei laite tiedä mitä napin painalluksella halutaan jos kyseessä valojen on/off toiminnallisuus. Tämän puute myös estää paljon meillä odotetun Teemojen vieritysominaisuuden yhtä push-buttonia käyttäen.
  • Uusimpien IOS päivitysten jälkeen laitteen käyttö iPhonella täyttä tuskaa kun + nappi on päällekkäin muun IOS toiminnallisuuden kanssa. Ja tätä tosiaan päivittäin tarvitaan johtuen edelliset kohdat.
  • Pari kertaa purkin verran euroja on mennyt hukkaan etsiessa keskenään "yhteensopvivia" laitteita. Osramit ja Ubisysit ja Develcon plug on tosiaankin tullut karvaimman kautta kierrettyä. Pylly pystyssä ulkona pakkasessa on näitä tullut pariteltua ja lumihangen alta terassin suojakoteloista kaiveltua.
  • Joka päivä joutuu jollakin tavalla jonkin laitteen eheyttämään. Joskus riittää virtakierrätys; joskus vaaditaan sääntöjen uudelleenluonti sekä laitteen poisto ja uudelleenparitus. Perhe kiittää jos olen itse vaikkapa työmatkalla.
  • Tällä hetkellä päällä on tilanne että laite ei suostu parittumaan ja siirtymään löydettyjen listalle (Hue motion sensor joka parittuu heti Hue bridgeen). Tästä tukitiketti luotu ja seurataan vasteaikaa.
  • Uuden ION laitteen migraatiolle vanhasta purkista tarjotaan vain henkistä tukea. Ei edes loogista sääntökantapohjaa voida tehdä jotta selvittäisiin "vain uudelleenparituksilla"
  • Uuden ION laitteen laiterikon sattuessa (ei kovin kaukaa haettu että voisi tulla takuuvaihto jne) ei tarjota siihenkään vastaamattomuudesta päätelleen backup/recovery toiminnallisuutta ilman uudelleenparituksia? Huom tämä on arkipäivää esim. Home Assistant käyttäjille jopa halpoja 3rd party zigbee tikkuja käyttäville Pelle Pelottomille. Pitäisi onnistua purkilla jonka laite sekä softa on Cozifun toimesta yhteen rakennettu ja permutaatiot minimoitu.
  • Laitteiden massalisäys: Miten on tarkoitus hoitaa tilanne jossa asentaja on asentanut seinäkoteloihin esim 30kpl moduuleja ja kirjannut ylös sarjanumerot ja liittänyt ne pohjapiirrokseen? Cozify löytää kaikki miten sattuu ja yrityksen ja erehdyksen kauttako nämä pitäisi löytää paikalleen. Kyllähän se voi onnistua jos aikaa on vaikkapa viikko kokeiluun.
  • Ubisysin päivityksiä tai vastauksia kyselyihin odotellaan edelleen josko yhteenspovuuksiin olisi tulossa ratkaisuja: https://www.ubisys.de/en/support/firmware/ ; Improved routing, in particular interoperability with third-party Zigbee stacks

  Sanomattakin lienee selvää että perhe tykkää tästä "automaatioratkaisusta" niin kovasti ettei pukin kontista löytynyt uutta IONia. Helpotuksen sijaan viimeiset pari vuotta ovat tuoneet lähinnä omaan ääneen sadattelua sekä otsasuonen pullistumista.

  Tässä meidän perheen rehellinen palaute. Toivottavasti jatkossa paremmin sillä ei näillä pitkälle pötkitä.

  Ja kiitos Kimmo kädenojennuksestasi! Ihan varmasti voisin nämä itse kuntoon koodata mutta olisinko silloin työntekijä vaiko kuluttaja? Nyt auttaisi ensi hätään että saisi itse pääsyn logeihin joilla teidän tuella olisi jotain kiinnityspintaa. Nykyinen kuluttajapuolen logi on aivan käsittämättömän hyödytön.

  Post edited by Tomba on
 • TombaTomba Member Viestejä: 45

  Nonni, juuri äsken piti vaatteet pukea päälle pimeässä vaatehuoneessa ja käydä vessassa pimeässä. Miten voi olla että tuettujen laitteiden kanssa asiakkaan perhe-elämä kärsii? Nyt sitä periskooppia ylös ja äkkiä.

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 1

  Ja ennen kuin Kimmot ja muut sieltä vinkuu niin on kyllä tiketti luotu tästäkin aiemmin tänään. Eikun se olikin laitteiden tippumisesta verkosta. Kiireisellä ihmisellä on ilmeisesti Cozifyn palvelulupauksessa aikaa odottaa vessassa 10 minuuttia valojen syttymistä?

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 47
  editoi tammikuu 1

  Kuulostavat todella ärsyttäviltä nuo sinun Cozify-kokoonpanossasi esiintyvät ongelmatilanteet. Itselläni on käytössä useita kymmeniä Zigbee-laitteita Cozifyn kanssa, eikä minulla onneksi ole ollut sen suurempia ongelmia niiden kanssa (pl. Heimanin palovaroittimet, jotka eivät koskaan ole toimineet halutulla tavalla Cozifyn kanssa).

  Olen huomannut, että omassa tapauksessani järkevintä on ollut antaa Huen hoitaa mahdollisimman suuren osan valaistukseen liittyvistä perustoiminnoista. Sillä tavalla valaisimet, kytkimet ja liiketunnistimet saavat usein jopa ohjelmistopäivityksiä (toisin kuin suoraan Cozifyyn liitettyinä, koska sen kautta ei ole tainnut tulla yhtäkään päivitystä kaikkien näiden vuosien aikana mihinkään laitteeseeni ja niitä on sentään kymmeniä ja useilta eri valmistajilta).

  Hue osaa hoitaa valaistuksen ohjauksen selvästi Cozifytä sujuvammin ja monipuolisemmin (esim. valaistusteemojen ohjaaminen katkaisijasta ja kellonaikojen huomioiminen asetuksissa), eikä siihen liitettyjen liiketunnistimien kanssa ole ollut koskaan mitään ongelmia. Valitettavasti Huen ominaisuudet eivät kuitenkaan riitä tiettyä peruskäyttöä pidemmälle, joten sen vuoksi olen joutunut liittämään osan liiketunnistimista suoraan Cozifyyn esim. ulkovalaistuksen ohjausta varten. Samoin esim. autotallin ja parin muun tilan osalta käytän myös ovitunnistimia liiketunnistimien lisäksi, joten siksi olen viritellyt Cozifyn ohjaamaan niiden valaistusta. Kovin täydellinen tai varmatoiminen tuo viritelmä ei ole, mutta toimii kuitenkin kelvollisesti, eivätkä nuo Cozifyssä kiiinni olevat Hue-liiketunnistimetkaan ole kadonneet ja ovat toimineet pääosin ilman suurempia viiveitä. Autotallin loisteputkivalaisimia ohjaava Ubisys S1 on liitettynä suoraan Hueen, eikä se ole mielestäni aiheuttanut ongelmia Osramin pistorasioiden kanssa.

  Jos siis et jo ole niin tehnytkin, niin liitä kaikki mahdollinen Hue-siltaan ja vain ne laitteet suoraan Cozifyyn, joita käytetään sellaisten toimintojen toteuttamiseen, jotka eivät Huella onnistu. Kuitenkin Cozify osaa loistavasti ohjata laitteita Huen kautta. Toki tällöin laitteet ovat vähintään kahdessa eri Zigbee-verkossa, jolloin pitää huolehtia siitä, että kumpikin verkko kattaa koko toiminta-alueen (itselläni on kolme Hue-verkkoa Cozifyn lisäksi).

  Cozifyn suurin ongelma mielestäni on se, että siitä on yritetty tehdä liian yksinkertainen, joka puolestaan on johtanut siihen, että jos sen avulla haluaa toteuttaa vähänkin älykkäämpää valaistuksen ja muun kotiautomaation ohjausta, pitää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi viritellä useita erilaisia sääntöjä ja teemoja, jotka sitten toimivat välillä epäluotettavasti, eikä lopputuloskaan ihan vastaa haluttua. Edistyneemmille käyttäjille pitäisi ehdottomasti tarjota jonkinlaisen skriptikielen tms. käyttömahdollisuutta tai vaihtoehtoisesti mahdollisuutta tehdä omia sääntöpohjia, jotka mahdollistaisivat suoraan sellaisten toimintojen toteuttamisen, joita nyt pitää viritellä toimintaan useita eri teemoja käyttämällä. Olisi myös todella hienoa, jos käyttäjät voisivat jakaa toisilleen noita valmiita skriptejä tai sääntöpohjia ja parhaimmat niistä voisi integroida osaksi Cozifyn perustoiminnallisuutta.

  On todella turhauttavaa yrittää kiertää Cozifyn nykyisiä rajoituksia, kun tietää, että luultavasti suhteellisen pienellä ohjelmointityöllä siitä saisi huomattavasti monipuolisemman ja samalla voisi kuitenkin säilyttää peruskäyttäjille tarpeellisen helppokäyttöisyyden.

  Cozifyn laitepuoli on erinomainen, mutta sen käyttöliittymä rajoittaa tarpeettoman paljon sen käyttömahdollisuuksia ja aiheuttaa käyttäjissä turhautumista. Aivan ensimmäiseksi pitäisi mahdollistaa laitteen käyttö selaimen kautta tietokoneella, jolloin puhelimen ohjelmiston kautta ei tarvitsisi säätää kuin perustoimintoja silloin, kun on ihan pakko. Toiminnallisuuksien ohjelmointi puhelimen välityksellä on todella turhauttavaa ja hidasta.

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 2

  Nyt ihan ihmisten oikeasti palaa hermo. Tarve WC vierailulle. Cozifyn ohjaama HUE liiketunnistin herää kun pimeässä on tarve hoidettu ja ulos ollaan lähtemässä. Vähän kuin viestittää rohkaisevasti että "älä tänne kirjoita, hoidin hommani kuitenkin". Ehkä ei kuitenkaan tämä peli vetele.

  Ja jos ei ole muista viesteistä ja tuelle viestimisistä aiemmista tulllut selväksi niin käytössä on täällä talossa useampikin HUE silta. Kaikki on sinne siirretty minkä pystyy. Ongelma on nämä HUE liiketunnistimet joita ei nyt vaan voi sinne siirtää. Talonohjauksen aivot on oltava jossakin ja Cozify on siinä jopa minuakin aivottomampi.

  Post edited by Tomba on
 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 2

  Tietäen kaikki ongelmakohdat ollessani ohjelmoija itsekin olen tehnyt mahdollisimman helpoksi homman hoidon purkille. Yksikään teema ei esim. sisällä sääntöjä. Master logiikka ohjaa paria teemaa joka ohjaa sitten muuta toimintaa.. Teemojen "pino-ominaisuus" on varsin hyvin selvillä. Joko homma toimii tai ei toimi. Minulle ei kelpaa että joinakin viikkoina tehdään tarpeet pimeässä ja toisina kaikki toimii hyvin. Joko ohjelma toimii tai sitten se ei toimi. SIINÄ SE!

  Post edited by Tomba on
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 47

  Itselläni mikään valaisin ei ole pelkästään liiketunnistimien varassa, vaan sen lisäksi löytyy sekä perinteinen valokatkaisija, että Hue-säädin, jotta tarpeen mukaan valaistusohjelmaa voi muuttaa ja mahdollisessa vikatilanteessa valot saa päälle joko Hue-säätimellä tai perinteisestä katkaisijasta (sitä useamman kerran räpsyttämällä), jos koko järjestelmä olisi poissa toiminnasta.

  Käytännössä liiketunnistimet hoitavat kaiken suurimman osan ajasta, mutta välillä tulee tarve muuttaa tilan valaistusohjelmaa, jolloin Hue-säädintäkin tarvitaan. Remontin jälkeen en taida enää asentaa perinteisiä valokatkaisijoita lainkaan, mutta jätän niille kuitenkin varauksen tai asennan niiden yhteyteen esim. Ubisys S1:n. Toki muitakin vaihtoehtoja on.

  Toivotaan, että Cozify viitsisi viimeinkin panostaa järjestelmäsi vikojen selvittämiseen ennen kuin mittasi tulee täyteen ja vaihdat johonkin kilpailevaan tuotteeseen.

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 2

  Hei on minullakin noissa tiloissa liiketunnistimien lisäksi Ubisys S1/S2 push buttonit joilla saa tarvittaessa "hätävalot" päälle. Nissäkin on sellaista ongelmaa että yleensä joutuu tuosta on/off asiasta johtuen painella useamman kerran ja aina nekään eivät reagoi vaan ovat ikään kuin menneet nukkumatilaan.

  Tänään aamulla herätessä oli pihalla yksi Ubisys S1 ja yksi HUE ulkotunnistin mennyt unreachable tilaan. Ubisys hoitui sulaketaulusta virtaa kierrättämällä mutta HUEn osalta joutui ruuvaamaan irti, tuomaan sen sisään, resetoimaan laitteen ja luomaan sen säännöt uusiksi.

  Eli Develcon plugi saanee synninpäästön kun edelleen tuo yksi pihalla oleva Ubisys (se mitä liiketunnistimilla aktiivisesti komennetaan) tippunut verkosta ilman Develcoakin. Viimeeksi Develcon ollessa mukana kuviossa Ubisys palautui aktiiviseksi kun Develcon plugin napsautin päälle ja pois. Tuosta siis se alkuperäinen epäilys että aiheuttaisi ongelmia.

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 3

  Laitetaanpa taas lisätietoa. Tänä aamuna yhtään laitetta ei ollut tippunut verkosta mutta neljä HUE sisäliiketunnistinta ei reagoinut lainkaan. Ne näyttävät lähtevän pelaamaan ajan kanssa ja/tai herättelemällä läheisiä Ubisys kytkimiä.

  Kolme neljästä HUE remotesta näyttää punaista valoa eikä reagoi mitenkään. Korjautui nämä uudelleen parittamalla. Jotain on kyllä pahasti pielessä. Voisiko kyse olla siitä että Ubisysejä kun täällä on seinässä yli 20kpl niin syntyy jokin reititysongelma tai vaihtoehtoisesti jokin bugi triggeröityy usein määrän ollessa suuri?

  Tosiaan kiinnostaisi tietää korjaisiko Ubisysien uudet firmwaret asiaa.

  Hue remotet ovat tietääkseni sitä "uudempaa sarjaa vanhasta mallista".

 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 4

  Cozifyn puolelta tutkittiin tänään purkkini logeja ja näyttäisi että HUE antureiden lisäksi myös Ubisysejä putoilee ja palaa verkkoon epäsäännöllisin väliajoin. Asiaa lähdetään todennäköisesti ratkomaan Ubisys firmispäivitysten kautta kunhan nämä saadaan testattua ja jakeluun. Saa nähdä pääsisikö näille koekaniiniksi ennen suurta yleisöä mikäli lopullisessa laadunvarmistuksessa ja testauksessa kestää kovinkin kauan. Mutta hyvä että umpisolmu näyttää siis aukeavan.

  Post edited by Tomba on
 • TombaTomba Member Viestejä: 45
  editoi tammikuu 7

  Tänään saatiin ainakin itselleni jo jakoon Ubisys S1 ja Ubisys D1 laitteisiin uudet reititystä korjaavat firmikset. Hienosti näyttävät yksitellen nyt päivittävän itseään. Peukut pystyyn että tällä lähtee arki taas toimimaan.

  2022-01-07: Hienosti ja nopeasti näyttäisi nyt kaikki toimivan. Päivitin myös HUE liiketunnistimien firmiksiä mutta vasta sen jälkeen kun todensin Ubisysien päivitysten nopeuttaneen ja parantaneen verkkoa merkittävästi. Jos homma menee seuraavan viikon kuin tanssi niin alan sitten miettimään missä kohdissa ja miten ION siirtymän voisi hoitaa. Itseäni kiinnostaisi kyllä kovasti tietää miksei sääntökantaa voisi siirtää Classic->ION jos kerran käyttöliittymä ja logiikka säilyy ainakin aluksi samana. Somfy RTS olisi yksi syy siirtyä mikäli sillä pääsisi tuosta nykyisestä Somfy Tahoma purkista eroon ja Up/Down/My onnistuvat.

  Post edited by Tomba on
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.