Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Toivomuksia Z-wave-laitteista

kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin
editoi maaliskuu 2020 kohteessa Cozify Kanava
Hei,

Kuten tarkkaavimmaiset ovat saattaneet huomata, olemme tehneet viimeiset kuukaudet töitä mm. isojen toimitusten kanssa kerrostalo- ja toimistorakennuksiin ja julkaisemme myös ammattilaisasennuksiin tarkoitetun PRO-tuotteen. Tätä myöden toteutimme useita uusia "protokollapinoja", joista yksi on Z-Wave. Se aktivoidaan muiden uusien ominaisuuksien mukana Cozify Hub 1.1:ssä, seuraavassa isommassa ohjelmistopäivityksessä tämän kevään aikana.

Z-Wave on ollut kuuma peruna ja herättänyt ajoittain paljon keskustelua. Meidän näkökulmastamme Z-wave-laitteet kilpailevat Zigbee-laitteiden kanssa ja teknisesti nämä protokollat ovatkin hyvin samankaltaisia. Kummatkin ovat nk. mesh-verkkoja, eli sähköverkkoon kytketty laite toimii verkon solmuna jatkaen sen kantamaa, Kummankin toimintavarmuus ja tietoturva on yleisesti ottaen varsin hyvällä tasolla (versus esim 433). Lähes kaikkia laitekategorioita löytyy toteuettuna kummallekin teknologialle, jotkut toimittajat toteuttavat tuotteensa jopa molemmille. Kummankin protokollan laitteiden hintataso on hyvin pitkälle samalla tasolla. Yleisesti ottaen suurimmat laitevalmistajat ovat tuotteissaan kallistuneet Zigbeehen, toisaalta Z-wave on historiallisesti ollut erittäin merkittävässä asemassa eritoten älykotiin pidempään vihkityneiden keskuudessa.

Se debatoinnista, Z-wave-tuki joka tapauksessa on nyt toteutettu ja pieni osa Cozify-asiakkaista siitä jo nauttii. Pohdimme tällä hetkellä, mitkä laitetuet meidän pitäisi toteuttaa ja testata ensin, kun tuki tuodaan laajemmin saataville. Tällä hetkellä olemme toimittaneet laajempia kerrostalokohteita, joihin on asennettu Z-wave-tekniikalla mm FireAngelin palovaroitin, Fibaron valaistuksen himmentimet ja Aeotecin vesivuotosensorit. Laitteet ovat laadukkaita ja tuomme todennäköisesti kaikki myyntiin myös omaan kauppaamme.

Mutta mitä muuta? Nyt voi vaikuttaa. Kerro mielipiteesi ja toivomuksesi. Onko jokin tuote tai tuotekategoria, johon meidän pitäiis kiinnittää erityisesti huomiota Z-wave-laitteiden osalta?

Yst terv,
Kimmo/Cozify
Post edited by kruotois on
«1

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  TunnusTunnus Member Viestejä: 7
  Mahtava kuulla!

  Ilmeisesti tämä Z-wave kantaa pidemmälle. Itse kaipailisin ulkorakennusten valvontaan anturia missä olisi pitkä kantama.. Hommaan en ole löytänyt nykyisin tuetuista laitteista tarpeeksi pitkälle kantavaa anturia/antureita...zigbee vehkeet ei kanna ja yhteys katkeilee, 433 menee pidemmälle mutta ei riittävästi ja luotettavuus on vähän niin ja näin..

  esim. tämä:
  Fuj:tech MultiSensor 6 -anturi Z-Wave -järjestelmiin
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/62814/ghktb/Fuj-tech-MultiSensor-6-anturi-Z-Wave-jarjestelmiin?list=OZCYkR50BTnZ9R32h3CntZ1vQ5hND98NDeIjZQetN50pmn50pZk5iYtJ5iYgN5iYCFhHQD35iqt35ictg9iWgcZ6Z0vZ1I4niXUo9iX3oKZ1SIN9ayr59a8S19a8OOiu1dEhJGuy5k9myM0PVWOFTcIOFpX5huu2JM0WW2M0TA0h0Yb3MYwjtNgwBkiHPYziDSc8M0kqvNppWgM0RVzM0IxFM0AqwM0teyM0y2HiDxmaiDUlDZnonti

  tai jokin vastaava (ovi kytkin/liiketunnistin) missä olisi luvattu kantamaa vähän reilummin..

  Toki seuraavaksi alkaa himoitsemaan jotain vastaanotinta pitkällä kantamalla..(ohjattava pistorasia tjms.) Mutta anturointikin olisi ihan SUPER juttu näin näin etäältä. Kiitos!

 • Valinnat
  SimppaSimppa Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 24
  editoi maaliskuu 2020
  Itselläni on käytössä pari Aeotec Multisensor 6 anturia (käsittääkseni sama laite kuin tuo Fuj:tech MultiSensor 6). Niiden plussana muutaman vuoden käyttökokemuksen perusteella on juurikin hyvä kantama, kiinteä virransyöttömahdollisuus (usb-kaapeli mukana), toimii hyvin verkon laajentajana kun kiinteä virransyöttö on käytössä sekä monta anturia samassa laitteessa.

  https://aeotec.com/z-wave-sensor/

  Fibaron vuotohälyttimestä myös hyviä kokemuksia. Sinäkin hyvä kantama, melko hyvä pariston kesto, kiinteän virransyötön mahdollisuus, lämpötila-anturi, mahdollisuus käyttää ulkopuolista pinta-anturia, laajentaa verkkoa kun kiinteä virransyöttö on käytössä sekä sisältää myös "tilt"-sensorin. Hälyttää myös äänimerkillä itsekseen.

  https://www.fibaro.com/en/products/flood-sensor/

  Danfoss LC-13 patteritermostaatit olisivat myös mukava lisä tuettujen laitteiden listalle.

  https://store.danfoss.com/fi/fi/Lämmitys-ja-kaukolämmitys/Patteriventtiilit-ja--termostaatit/Patteritermostaatit/Elektroniset-patteritermostaatit/Danfoss-Link™-Connect/p/014G0013
  Post edited by Simppa on
 • Valinnat
  minissinminissin Member Viestejä: 31
  Mistä tiedän onko minulla HUB 1.1 versio ?
 • Valinnat
  kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin

  Moi,

  Hubin pohjassa olevassa tarrassa lukee malli. Sinulla on 1.1-versio erittäin suurella todennäköisyydellä, mikäli olet ostanut sen yksityisenä kuluttajana.

  Kimmo

 • Valinnat
  snysny Member Viestejä: 8
  Sähköisen lattialämmityksen ohjaukseen termostaattia kaipailisin, muistelen nähneeni foorumilla muillakin samaa toivetta.
 • Valinnat
  Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 44
  - Fibaro Smart Implant: Pieni kytkin, jossa lämpötilamittari ja inputteja
 • Valinnat
  TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
  editoi huhtikuu 2020
  Kiitos, Z-Wave -tukea on tosiaan odotettu jo pitkään. Toiveita:

  1) Patteritermostaatti Danfoss LC-13 (luultavasti sama kuin Verkkokauppa.com:n Fujtech LC-13).

  2) Ovikello Aeotec Doorbell 6: https://aeotec.com/z-wave-doorbell/. Sillä edellytyksellä, että varsinkin tuon painonappi toimisi luotettavammin ulkona pakkasessa kuin Nexan ovikellon vastaava.
 • Valinnat
  jounimjounim Member Viestejä: 141
  Dodih, Eihän tästä ookkaan puhuttu kuin hetki, Mutta lähinnä varmasti juuri tuo kantomatka on se kiinnostava sekä en vielä itse ole löytänyt tuettuja Zigbee termostaatteja lattialämmitykselle.
 • Valinnat
  HenriHHenriH Member Viestejä: 14
  Moi
  Tarve olisi kyllä zigbee:ä edukkaamille mutta 433 reilusti luotettavimmille pistorasiakytkimille ja jakorasiaan asennettaville releille. Kuin myös lämpö/liike tunnistimille yms.. hermo menee noiden 433 vermeiden kanssa..
 • Valinnat
  Tero_KTero_K Member Viestejä: 1
  editoi huhtikuu 2020

  Terve,

  Olen seuraillut taustalla Cozifyn kehitystä ja odotellut z-wave tukea. Ostopäätös on lykkääntynyt kunnes nyt kuulin että tuki on tulossa. Itsellä käytössä tällä hetkellä Telldus, Popp ja Heiman merkkien z-wave laitteita ja niille toivoisin tukea.


  Muita toivottavia laitteita olisi vuotovesi sensorit, venttiilin ohjauslaitteet ja älylukot.


  Tero

  Post edited by Tero_K on
 • Valinnat
  timolavitimolavi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 143 ✭✭
  Z-wave toimisia lukkoja ainakin näyttää löytyvän runsaasti. Nyt olisi aika saada joku lukko tuotuksi laitteeksi. Sellaisen hommaan välittömästi, kun tulee tuetuksi.
 • Valinnat
  RamiRami Member Viestejä: 1
  Ikean etäohjattavat sähkörullaverhot olisi hyvä saada tuettujen listalle
  https://www.ikea.com/fi/fi/cat/saehkoekaeyttoeiset-rullaverhot-44531/

  sekä Esim. Zipaton Rfid/Z-wave näppis
  https://www.zipato.com/product/mini-keypad-rfid
 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
  Rami kirjoitti:

  Ikean etäohjattavat sähkörullaverhot olisi hyvä saada tuettujen listalle
  https://www.ikea.com/fi/fi/cat/saehkoekaeyttoeiset-rullaverhot-44531

  Nuo toimivat Zigbee yhteydellä ja niistä on keskustelua palstalla. Eiköhän se tuki tule niillekin.

 • Valinnat
  minissinminissin Member Viestejä: 31
 • Valinnat
  DominicusBDominicusB Member Viestejä: 5

  Danalock lukon z-wave tuki olisi 1 listalla!

 • Valinnat
  kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin
  Hei,

  Päivitystä tänne:

  Z-wave beta-julkaisu kuluttajahubiin tullaan tekemään joko kesäkuussa 2020 tai elokuussa 2020, riippuen siitä kuinka hyvin viimeiset sisäiset testit menevät. Mikäli beta-julkaisu menee hyvin, tyypillisesti julkaisu kaikkiin hubeihin vie siitä 2-4 viikkoa.

  Tässä on edelleen varaus. Lopulta päätimme testata ja julkaista kerralla mahdollisimman laajan tuen kuluttaja-asiakkaille. Tällä hetkellä testaamme Z-wave-tukea seuraavilla laitteilla:
  - Motion (liike)
  - Smoke detection (savu, palo)
  - Water leak (vuoto)
  - Contact, Door/Window (ovi-/ikkuna)
  - Temperature (
  - Humidity
  - Buttons (Erilaiset painikkeet)
  - Twilight (Hämärätunnistus)
  - Power sockets and relays (pistokkeet, releet)
  - Dimmer (himmennin)
  - Thermostate (Termostaatti)

  Näitä emme ole vielä testanneet, mutta pyrimme näin tekemään:
  - Curtain controller (Verhon ohjaus)
  - RGBW led controller (Lediohjaimet)
  - CO2 (Hiilidioksidi)
  - CO (Hiilimonoksidi)

  Testejä on ajettu esim Fibaron ja Aeotecin laitteilla.

  Mitä tulee liitäntöihin ja yhteensopivuuteen yleensä, me pyrimme pitämään virallisesti tuettujen laitteiden osalta (alalla totuttua) isompaa lupausta yhteensopivuudesta. Kannattaa huomata, että suurimpaan osaan löytyy tänä päivänä myös esim. Zigbee-vaihtoehto, joten ominaisuuksiensa puolesta Z-wave tuo ensisijaisesti lisää vaihtoehtoja kuluttajille. Vaikka Z-wave-laitteissa on suht tiukka standardi, variaatioita protokollan käytössä löytyy jonkin verrran. Lista, joka periaatteessa kattaa laajan laitekannan, mutta käytännössä vaatii isoa jumppaa asentajalta, ei palvele laajaa isompaa asiakaskuntaa. Toisaalta toki pyrimme jatkossa avaamaan hubin rajapintoja partnereiden lisäksi myös DIY-kuluttajaeksperteille. Osaan pääsee nykyään pyytämällä käsiksi.

  Mikäli puuttuu jokin oleellinen, kannattaa hihkaista oma mielipide tähän ketjuun.

  Lukot on jo huomioitu tärkeänä lisänä. Yleensä ottaen lukkojen haaste on luotettavuus ja tietoturva.

  Yst terv,
  Kimmo/Cozify
 • Valinnat
  lena_hclena_hc Member Viestejä: 53
  Joku tämmönen pitää vihdoin ja viimein saada:
  https://www.cleverhome.fi/tuotteet.html?id=38225/641556

  Otin ensimmäisen hakutuloksen, joten en tiedä miten hyvästä tuotteesta on kyse.
 • Valinnat
  lena_hclena_hc Member Viestejä: 53
  editoi kesäkuu 2020
  Löytyykö z-wave puolelta mitään sireeniä/kaiutinta, jonka voisi laittaa kertomaan, että esim. autotallin nosto ovi avattu tai palohälytys konesuojasta, tiskikone vuotaa jne?
 • Valinnat
  KattinenKattinen Member Viestejä: 44
  >> Mikäli puuttuu jokin oleellinen, kannattaa hihkaista oma mielipide tähän ketjuun.

  Joku luotettavasti toimiva moottoroitu vesi-/kaasuhanan suljin olisi tosi hyödyllinen. Esim. POPP flow stop jonka saatavuus tosin pikaisesti katsottuna on huonontunut.

  Zigbeellä jo tuettujen "toisintaminen" Z-wavelle kannattaa mielestäni silloin jos laitteiden hinta-laatusuhde tai kantama paranee.
 • Valinnat
  KattinenKattinen Member Viestejä: 44
  >> Löytyykö z-wave puolelta mitään sireeniä/kaiutinta, jonka voisi laittaa kertomaan, että esim. autotallin nosto ovi avattu tai palohälytys konesuojasta, tiskikone vuotaa jne?

  Onko joku juttu miksi pitäisi olla Z-wave? Tuollaisen saisi varmaan askarreltua kytkemällä esim. Ikean kympin Zigbee verkkopistokkeen, sopivan muuntajan ja jonkun seuraavan tyyppisistä sireeneistä/summereista ja sitten verkkopistoke päälle Cozifyn säännöillä tarvittaessa?

  https://www.radioduo.fi/tuotteet/elektroniikan-komponentit/summerit-ja-sireenit/226/
 • Valinnat
  lena_hclena_hc Member Viestejä: 53
  editoi kesäkuu 2020
  Ei tarvi olla z-wave. Uattelin vaan, että kun zigbee puolelta ei ole vuosien kuluessa valmista ratkaisua tähän löytynyt niin, jospa z-waven puolelta tämmöinen löytyisi. Pitää tutustua tuohon ehdotukseesi, kiitos.

  edit: tutustuin ehdotukseesi. Olen varmaan tyhmä, mutta en ymmärtänyt miten kaiuttimesta saadaan tarvittava ääni ulos. Käytännön tarve on se, että esim konesuojassa värkätessä, saisin kaiuttimen kautta tiedon, että toimiston ovi avattu ( =asiakas saapunut). Tietenkin erilaiset pimpelipomit eri ovista/tiloista olisi tyhjää parempi.
 • Valinnat
  KattinenKattinen Member Viestejä: 44
  editoi kesäkuu 2020
  > @lena_hc kirjoitti:
  > Ei tarvi olla z-wave. Uattelin vaan, että kun zigbee puolelta ei ole vuosien kuluessa valmista ratkaisua tähän löytynyt niin, jospa z-waven puolelta tämmöinen löytyisi. Pitää tutustua tuohon ehdotukseesi, kiitos.
  >
  > edit: tutustuin ehdotukseesi. Olen varmaan tyhmä, mutta en ymmärtänyt miten kaiuttimesta saadaan tarvittava ääni ulos. Käytännön tarve on se, että esim konesuojassa värkätessä, saisin kaiuttimen kautta tiedon, että toimiston ovi avattu ( =asiakas saapunut). Tietenkin erilaiset pimpelipomit eri ovista/tiloista olisi tyhjää parempi.

  Ok, ymmärsin kai itse hieman väärin tavoitteen. Jos haluat puheenpätkän luettuna kaiuttimesta niin siitä on jotkut saaneet toimimaan Sonos-kaiuttimilla niin että soitetaan tietty äänitiedosto Cozifyn komennosta. Jos pitää olla kattava hälyttely ympäri talon niin luultavasti useamman Sonoksen saisi soittamaan puheenparren tai dingelidongeli/summeri äänen samanaikaisesti eri puolilla taloa.

  Lainaus Spinnun kirjoituksesta toisesta ketjusta:

  "Itse käytän itse tehtyjä MP3 äänitiedostoja, joita soitan Sonos kaiuttimen läpi. Tuossa ketjussa on lähelle liippaavia ohjeita: https://forum.cozify.fi/discussion/762/tekstit-puheeksi-syntetisointi
  Onhan ne vähän työläitä toteuttaa, mutta on mahdollista tehdä."

  Eli vissiinkin Balabolka-ohjelmistolla (tai vastaavalla) teksti->mp3 muuntimella tekisi MP3:t, tallentaisi ne NAS-yksikköön tai muuhun 24/7 Sonos-kaiuttimelle näkyvään tallennuspaikkaan. Eli oletuksena tuossa voi kyllä mennä aikaa ja vaivaa askarteluun ja rahaakin Sonoksiin ja NAS:iin, Sonokset on melko hintavia pelkästään tuohon käyttöön, jos ei musiikin kuuntelua niillä harrasta. Mutta jos Sonoksille ja NAS:lle on muutakin käyttöä, tai jos on jo valmiiksi nurkissa sitten vain rakentelun vaiva... ja NAS:n voinee korvata vaikka aina päällä olevalla Win10 tai Linux-koneella jos ei välitä oletuksena NAS:ia isommasta sähkölaskusta.. :)
 • Valinnat
  lena_hclena_hc Member Viestejä: 53
  Kiitos hyvistä vinkeistä ja ideoista. Menee liian työlääksi tuollainen säätäminen.

  Saisipa cozifyihin ovikellotoiminnon pimpelipomilla sireenin kautta ja puhelimesta voisi sitten tarkistaa, että mistä ovesta on kuljettu.
 • Valinnat
  monitmonit Member Viestejä: 127 ✭✭
  editoi elokuu 2020
  3-vaiheinen energiamittari näyttäisi löytyvän z-wavena, mutta zigbeenä en ole löytänyt: https://smarterhome.sk/en/consumption-measurement/qubino-3-phase-smart-meter-zmnhxd1-452.html

  (Tämä toive lisätty myös toive-ketjuun)

  Edit: nytpä löytyikin tälläinen Zigbee-laite, jolla kolmivaihesta voi toki mitata, jos on erillinen sähkömittari (joita saa muutamalla kympillä poistoista). Tosin Cozify ei tue varmaankaan tätäkään vielä: https://www.develcoproducts.com/products/meter-interfaces/external-meter-interface/
  Post edited by monit on
 • Valinnat
  kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin

  Hei,

  Tiedoksi, että huomenna 1.9. julkaisemme vihdoin Z-wave-tuen kaikille beta-käyttäjille ja mikäli isoja yllätyksiä ei tule, sitä myötä arviolta parin-kolmen viikon sisällä kaikille käyttäjille. Tuomme vielä muutaman laitetuen beta-tetauksen aikana ja sitten ominaisuus julkaistaan. Mikäli olet kärsimätön ja otamme nyt lisää beta-käyttäjiä. Eli jos beta-testaus kiinnostaa, laita pyyntö pienellä kuvauksella tulemaan osoitteeseen tuki@cozify.fi.


  Yst Terv,

  Kimmo/Cozify

 • Valinnat
  kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin

  Hei,

  Tiedoksi, että 20.9. Z-waven beta-testaus on saatu nyt päätökseen ja ominaisuus julkaistaan tulevalla viikolla kaikissa Cozify hubeissa, kunhan appis storet saavat uusimman mobiilisoftan julkaistua. Seuraamme tarkasti, kuinka homma lähtee käyntiin. Palautetta ja tietoja mahdollisista ongelmatilanteista voi lähettää osoitteeseen tuki@cozify.fi.

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

 • Valinnat
  GreyDreyfusGreyDreyfus Member Viestejä: 38

  Joku avaimenperä-tyyppinen pieni mokkula joka läsnäolollaan aktivoisi/deaktivoisi koti/poissa tilan.

  Nykyinen kännykän läsnäolo toteutus toimii sen verran heikosti etten sitä oli käyttänyt.

 • Valinnat
  IsoMikaIsoMika Member Viestejä: 33

  Hep! Verhomoottorit kiinnostaisi tähän Z-Waveen. Kauan haaveilin automaattiverhoista, mutta valmiit ovat jäätävän hintaisia eikä esim. Ikeasta löydy tarpeeksi leveitä verhoja. Ratkaisin ongelman Teptron Move-verhomoottoreilla, joita sitten innostuin asentamaan koko kämppän kaikkiin ikkunoihin (5h+k). Nämä toimivat nyt bluetoothilla (ja ajastettuina, käytännössä itsenäisesti), mutta samalta valmistajalta saa myös Z-Wave-moottoreita, yksi sellainen mulla olikin hyllyssä ja Cozify sen löysi, mutta ymmärsi sen on/off - valona. 😄

  Ei varmasti ole to-do - listalla prioriteetti ykkösenä, mutta jos jossain vaiheessa saisi tällaiset yleismoottorit tuetuiksi niin olisi kiva. Näillä kun voi tehdä jos ja vaikka mitä.

 • Valinnat
  timolavitimolavi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 143 ✭✭
  editoi syyskuu 2020

  Taas täytyy se Z-Wave lukko nostaa taas esille samalla kun kysyn käyttöohjeita Fibaro Keyfobille. Keyfob onkin aika mutkikas vekotin ja yrityksen ja erehdyksen menetelmällä en saanut sitä toimimaan muuten kuin parin nappulan verran niin kuin tuolla toisessa ketjussa esitin.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.