Minua kiinnostaa tehdä kuivanapitolämmitys mökille. Tarkoituksena olisi ohjata sähkölämmitintä niin että sisälämpötila olisi pari astetta ulkolämpötilaa korkeampi. Tämä riittää estämään enimmät kosteusongelmat.
Mutta voiko tällaisen säännön toteuttaa jotekin nyt jo, vai vaatiiko lisäominaisuuden kehittämistä Cozifyhyn?
0
Viestejä yhteensä
Onko siis niin että vaikka ulkona on pakkasta, niin riittää että sisällä on vähemmän pakkasta. Niin, nyt kun ajattelen niin kyllähän se kuivattaa ja pitää virrankulutuksen minimissä. Tuollaisen lisäominaisuuden (säännön) lisääminen lienee melko helppoa. Vaatisi siis kaksi lämpötila-anturia ja aste-eron määrittämisen, joka voisi olla kaksi astetta noin alkuarvauksena.
t.Samppa / Cozify
Idea oli rakentaa juuri tuollainen kuivanapitoautomatiikka, joka tarkkailee ulko- ja sisälämpötiloja ja kosteutta ja sen mukaan kytkee lämmitystehoja käyttöön. Bonuksena saa mökin esilämmityksen, eli manuaalilla molemmat patterit päälle hyvissä ajoin ennen mökille menoa.
Heti alkuun on todettava, että nuo Prooven laitteet tuntuu todella rimpuloilta ja vähän hirvitti jättää lämmittimiä niiden varaan. Vaihdoinkin heti pistorasiat ulkomalleihin jotka tuntui jo astetta luotettavammilta. Lisäksi ulkoanturin johto on auttamatta liian lyhyt, mikä tekee sijoituksesta hankalaa. Olisi hyvä jos laitevalikoima olisi monipuolisempi ja käyttäisi älykkäämpiä tekniikoita kuin 433.
Laitteet on toimineet hyvin ja luotettavasti kovillakin pakkasilla. Mutta automatiikan rakennus on osoittautunut vaikeammaksi, ja olenkin enimmäkseen ohjaillut tätä käsin. Ideana oli siis saada suurin piirtein seuraava logiikka aikaiseksi, tai edes osa siitä:
- kun ulkolämpötila on alle -3 astetta, lämmittimet pois
- kun ulkolämpötila on -3...+10 astetta, pieni lämmitin päälle
- kun sisälämpötila on 3 astetta enemmän kuin ulkolämpötila, lämmittimet pois
- kun sisälämpötila nousee yli +10 asteen, lämmittimet pois
Ensimmäisen näistä sain toteutettua mutta muista ei tullut mitään. Yleensä kokeilut päättyi siihen että säännöt riiteli keskenään ja patteri hakkasi päälle ja pois ja kyllästyin koko touhuun. Olen sittemmin pitänyt tuota ekaa päällä, eli pakkasella mökki saa mennä pakkaselle ja kun lauhtuu niin mökki lämpenee. Lisäksi olen ohjannut isompaa patteria päälle kun kosteus ylittää 60%, mikä auttaa kun lauhtuu nopeasti tai sataa pitkään.
Puhelimen softa ja logiikoiden jäykkyys on oikeastaan ollut pettymys, eli sitä mitä lähdin tekemään en saanut tehtyä, ja älykodista ei kyllä näillä logiikoilla voi puhua. Järjestelmä sinänsä on toiminut hyvin ja kosteus pysynyt kurissa ilman jatkuvaa lämmittämistä, mutta sähköä kuluu kun lämmitetään suotta silloinkin kun ei tarvitsisi.
Jos Cozifyllä on hyviä vinkkejä miten tuollaiset säännöt saisi tehtyä, niin mielellään pilotoisin.
https://pikkuapuri.fi/wp-content/uploads/2014/09/Energiapihi-kuivanapitolämmitys.pdf
http://www.meillakotona.fi/rakenna-ja-remontoi/talon-huolto/kuivanapitolammitys-kannattaa-mokilla
http://energianeuvonta.savonvoima.fi/kuivanapitolammitys-pitaa-rakenteet-kunnossa-edullisemmin
Itse asiassa toivoisin laajempia mahdollisuuksia tehdä sääntöjä itse "jos, suurempi/pienempi/yhtäsuuri kuin"-lausekkeilla. Näin jokainen saisi helpommin tehtyä omiin tarkoituksiinsa sopivat toiminnallisuudet.
Suora ulko- ja sisälämmön vertailu ei tietysti edelleenkään onnistu, mutta vähän testailemalla ja sopivalla patteriteholla haluttu toiminnallisuus on aika lähellä, ja mökki pysyy kuivana ja sähkölasku kohtuullisena.
Vähän monipuolisempi (web) käyttöliittymä olisi kyllä tarpeen kun näitä teemahimmeleitä rakentaa. Melkein pitää ensin piirtää haluttu logiikka paperille, jotta osaa syöttää tarvittavat säännöt puhelimella aateekoolle...
Webkäyttöliittymästä olen samaa mieltä, tarpeen olisi.