Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Sähköisen lattia/patterilämmityksen ohjaus ja monitorointi

antti_oleniusantti_olenius Member Viestejä: 1
Hyvät Cozifyn pääpirut,

Olen suunnitellut omaan sähkölämmitteiseen omakotitalooni järkevämpää lämmityksen ohjausmuotoa kuin yksittäisillä tyhmillä termostaattisäätimillä on mahdollista toteuttaa.

Toteutin itselleni Arduinon päälle sähköisen lattialämmitystermostaatinproton joka mittasi kulutetetun sähkön kWh määrän, lattian lämpötilan sekä huoneen lämpötilan ja kosteuden. Laite lähetti tietonsa wifillä keskusyksikölle jossa tallensi tietonsa yksikkökohtaisesti. Tarkoitus oli pystyä monitoroimaan kulutettua sähköä ja ohjata talon lämmitystä huonekohtaisesti. OpenHabia virittelin laitteiston pääohjaimeksi, mutta nyt on todettava että teidän laitteenne vie voiton omista protoistani, jos vaan muutama avoin asia ratkeaa. Nyt kysymyksiä:

1) Foorumilla on sivuttu, että lämmitysjärjestelmien ohjausta tullaan tukemaan jollakin aikavälillä ja sähköisen lämmityksen ohjaus toteutuisi älykkäillä termostaateilla. Onko teillä Cofizyllä tiedossa, että onko tulossa joltain muulta valmistajalta kuin Danfossilta etäohjattavaa termostaattia joka tukisi teidän ohjaintanne? Danfossin ainoat markkinoilla olevat tuotteet ovat mielestäni arvokkaita ja pelkästään huonelämpötilan mittauspalikka maksaa 179€, termostaatti 100€ ja ohjain 350€. Haluaisin mielelläni käyttää Cozifytä ja kyselen etten ostaisi palikoita joita ei tueta tai ovat huomattavasti kalliimpia kuin muut.

2) Onko teidän ohjaimeenne tulossa ns. älykästä monitorointia eli ts. huone/yksikkökohtaista energiankulutuksen mittauksen/ohjauksen tukemista ja joissain viesteissä mainittua sähkön markkinahinnan mukaan säätyvää lämmitystä? Ymmärrän ettei tämä laitepuoli ole täysin teidän päätoimialaanne, mutta ehkä teillä on paremmat kontaktit esim. termostaattivalmistajiin joille voisitte vihjata mahdollisesta markkinaraosta. Termostaattitoimittaja toimittaa termostaatit ja te ohjauksen... ;)

3) Millä aikataululla edellämainitun kaltaisia ominaisuuksia voisi olla odotettavissa?

Kiitos vastauksistanne jo etukäteen.

-Antti
Viestejä yhteensä

 • AnttiVihavainenAnttiVihavainen Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 100 admin
  Tervehdys
  Kiitos viestistä. Juuri tällä hetkellä työstämme IP kameran ja Z-Waven softatukea. Lämmityksen ohjaus on meillä myös ohjelmassa, mutta lopullisia päätöksiä ensivaiheen tuettavista termostaateista ei ole tehty. Nest, Honeywell Evohome ja Danfoss ovat listoilla. Tosin tuo Danfoss voi olla vähän hankala, koska tällä hetkellä vielä heidän Z-Wave implementaationsa on suljettu. Sen avautumista on kyllä lupailtu. Ehdotuksia hyvistä älytermostaateista ja pattereiden säätimistä otetaan ilolla vastaan.
  Energiankulutuksen monitoroinnissa tavoitteena olisi yhdestä pisteestä tehtävä koko talon energiankulutuksen seuranta laitekohtaisesti. Tästä on olemassa joitakin tuotteita, jotka perustuvat sähkönsyötön ympärille tulevaan rengasmaiseen anturiin. Omakohtaisia kokemuksia näistä laitteista ei kuitenkaan vielä ole. Ajankohtaa ei vielä ole täsmennetty.
  Antti / Cozify
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Danfossin Living Connect termarithan saa ainakin Fibarossa toimimaan niin ei kai kovin suljettu ole?

  Tuollainen tuli vastaan myös http://www.vesternet.com/z-wave-stellaz-radiator-thermostat
 • puhtimpuhtim Member Viestejä: 40
  Millä aikataululla tuo IP kamera ominaisuus tulee käyttäjille?
 • Teemu JalomäkiTeemu Jalomäki Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 33
  Kannattaa kysellä suomalaiselta anturi ja mittaus alan yritykseltä laitteista. Yritys nimeltään Produal. Heillä on lähes kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankin asiaan ratkaisu!
 • EkkeEkke Member Viestejä: 51
  AnttiVihavainen kirjoitti:

  Lämmityksen ohjaus on meillä myös ohjelmassa, mutta lopullisia päätöksiä ensivaiheen tuettavista termostaateista ei ole tehty. Nest, Honeywell Evohome ja Danfoss ovat listoilla. Tosin tuo Danfoss voi olla vähän hankala, koska tällä hetkellä vielä heidän Z-Wave implementaationsa on suljettu. Sen avautumista on kyllä lupailtu. Ehdotuksia hyvistä älytermostaateista ja pattereiden säätimistä otetaan ilolla vastaan.

  Onkohan tämä edennyt yhtään?
 • jounimjounim Member Viestejä: 141
  Kiinnostaa myös, koska muilta hubeilta tukea löytyy!
 • JussiJussi Member Viestejä: 13
  editoi marraskuu 2017
  Suomalainen Fourdeg on kai pikkuhiljaa tulossa myös kuluttajamarkkinoille. Heidän tuotteensa on pilven kautta optimoitu wifi-liityntäinen patteritermostaatti. Kuvista päätellen termostaatti muistuttaa kovasti Eurotronicin tekemiä. Eurotronicilta löytyy Z-wave-termostaattikin https://www.eurotronic.org/en/products/comet-z-wave.html joka tukee statuskyselyitä ja ohjausta.
 • EkkeEkke Member Viestejä: 51
  https://fourdeg.com/fourdeg-julkisti-maailman-ensimmaisen-wi-fi-vesipatteritermostaatin/

  "Termostaattiosan valmistaa Eurotronic, jonka tuotanto on Saksassa."
 • AnzelmiAnzelmi Member Viestejä: 14

  Onkos nyt jo saatavilla jotain patteri termostaatti jonka saa liitettyä systeemiin?

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi joulukuu 2020

  Danfossilta on tullut markkinoille Zigbee-verkkoa käyttäviä VESIKIERTOISEN lämmitysjärjestelmän patteritermostaatteja Ally-tuotenimellä:

  Tuolle löytyy tuki mm. ohjelmista Home Assistant ja Deconz:

  Danfoss mainostaa myös avointa API:a, mutta se on ilmeisesti tässä tapauksessa toteutettu pilvipalvelun kautta eli suoraa yhteyttä Allyn gateway-laitteeseen ei lähiverkon kautta saane:

  https://assets.danfoss.com/documents/DOC360157534609/DOC360157534609.pdf

  Muutenkin mieluummin hankkisin järjestelmän, joka olisi hallittavissa myös ilman Internet-yhteyttä, mutta luotan kuitenkin Danfossin lämmitysjärjestelmäosaamiseen enemmän kuin kilpailevien tuotteiden toimittajiin, joten itse termostaatit lienevät laadukkaita ja toimivia (ja niitä voi käyttää myös itsenäisesti säätämällä lämpötilaa itse termostaatista). Tulevaisuudessa tuntuisi järkevimmältä ratkaisulta ohjata lämmitystä Cozifyn kautta, jolloin järjestelmän oma gateway jäisi varmaankin tarpeettomaksi.

  Saisiko noille Zigbee-termostaateille Cozifyyn joko suoran tuen tai Danfossin API:n tai gatewayn kautta toteutettuna? Hyvällä tuurilla termostaatit saattavat toki tunnistuakin jo nyt? Eri asia sitten on, pystyykö niitä hyödyntämään mitenkään ilman, että Cozifyyn lisättäisiin sääntöjä lämmityksen ohjausta varten.

  Proshopissa Ally-aloituspaketti on nyt tarjouksessa hintaan 349 e sisältäen gatewayn ja viisi termostaattia, joten tilasin kokeeksi pari pakettia, koska tarvetta uusille termostaateille joka tapauksessa on. Termostaatit maksavat normaalisti 74,95 e/kpl, joten tuli halvemmaksi tilata yhden aloituspaketin ja viiden lisätermostaatin sijasta kaksi aloituspakettia.

  Voin tarvittaessa auttaa termostaattituen testaamisessa, jos se nopeuttaa tuen ja samalla lämmityksen ohjauksen kehittämistä.

  Post edited by TKL on
 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin

  Hei,

  Tiedoksi, että Danfossin patteritermostaatit ovat jo testattujen laitteiden joukossa ja odottamassa julkaisua. Julkaisuaikataulu mennee kuitenkin positiivisen kiireen takia ensi vuoden alkupuolelle.

  Kimmo/Cozify

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Kiitos tiedosta, tuohan on loistava uutinen, jos koskee myös tai nimenomaan näitä uusi Zigbee-versioita termostaateista, eikä (vain) vanhempaa Z-Wavea. Yritän odotella tuen julkaisua kärsivällisesti ja sillä välin tutustun Danfossin omaan ohjausjärjestelmään. :-)

  Ei varmastikaan ole aivan yksinkertainen tehtävä kehittää koko talon lämmityksen ohjaamiseen liittyviä sääntöjä ja muita ominaisuuksia, mutta uskon, että erilaisten lämmitysjärjelmien tuominen Cozifyn käyttökohteiden joukkoon saa yhä useamman kiinnostumaan Cozifystä ja hankintaa voinee sen jälkeen perustella myös lämmityskuluissa säästämisellä.

 • KattinenKattinen Member Viestejä: 44
  editoi marraskuu 2020

  Hei @kruotois , todella hienoa että Danfoss tulee tuettujen joukkoon!

  Olisiko mahdollista saada hieman "sneak preview" tietoa mikä/mitkä mallit tulee olemaan tuettuja? Arvaukseni on että lämpötiloja voinee lukea ja säätää kunkin termostaatin osalta?

  Nyt Black Friday -viikolla on tarjouksia joista yhteen nimimerkki TKL jo linkittikin. Niin voisi Cozifyn käyttäjät ostaa valmiiksi yhteensopivat termostaatit. :)

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Jäi aiemmin huomaamatta, että tässä viestiketjussahan oli alunperin kyse sähköisen lämmitysjärjestelmän ohjauksesta, kun taas nuo omat Danfoss-viestini koskevat vesikiertoisen lämmityksen Zigbee-patteritermostaatteja.

  Olisiko järkevää jakaa eri lämmitysjärjestelmätyyppejä koskevat viestit omiin viestiketjuihinsa vai käyttää tätä yleisenä viestiketjuna, jossa keskustellaan ylipäätään lämmitysjärjestelmien ohjauksesta Cozifyn avulla?

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi joulukuu 2020

  Jatkoin keskustelua vesikiertoisesta järjestelmästä uudessa viestiketjussa:

  https://forum.cozify.fi/discussion/1082/vesikiertoisen-laemmitysjaerjestelmaen-automatisointi

 • SusilaumaSusilauma Member Viestejä: 1

  Onko tuettuja sähköisen lattialämmityksen termostaatteja? Vanha vikaantunut tyhmä termostaatti pitäisi vaihtaa. Googlaamalla löytyy esim tällainen Z-wave -termostaatti https://heatit.com/product/9435/products/thermostats/heatit-z-trm3-white/1109. Wifi -ohjattuja löytyy useampia.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,204 admin

  Täältä näet tuetut laitteet: https://tuki.cozify.fi/support/solutions/articles/8000033969-tuetut-laitteet-ja-radiot

  Tuo linkittämäsi laite voi toimia osin, kokonaan tai ei ollenkaan. Ilman testattua tukea joudut siis itse testaajaksi. Palstalta löytyy myös käyttäjien omat testaamat laitteet niin z-wave kuin zigbee radiolle.

 • snysny Member Viestejä: 8

  Tuotahan saa näköjään Poweristakin. 60 päivän palautusoikeus, vink vink.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,204 admin

  Lisään tuon tiedon tuonne käyttäjien kokemukset ketjuun.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Käykääpä tuolla viestiketjussa äänestämässä tukea sähköisen lattialämmityksen termostaatille Sunricher Zigbee Heating Thermostat (SR-ZG9092A):

  https://forum.cozify.fi/discussion/comment/7583/#Comment_7583

  https://forum.cozify.fi/discussion/comment/7582/#Comment_7582

  Tuo on yksi harvoja Zigbee-termostaatteja, joita sähkötoimiselle lattialämmitykselle on saatavilla. Itse ostin tuollaisen kokeillakseni, toimiiko se Cozifyn kanssa, mutta valitettavasti ei toimi oikein, vaikka laite tunnistuukin oikein.

  Olisi todella hienoa, jos Cozify ehtisi vilkaisemaan, mistä johtuu, ettei Cozify osaa säätää laitteen tavoitelämpötilaa oikein (yksityiskohdat ongelmasta löytyvät noista muista viesteistäni). Nyt alkuun olisi hyvä saada toimimaan ainakin tuo tavoitelämpötilan säätö ja mielellään huonelämpötilan raportoinnin lisäksi tuki myös lattia-anturin lämpötilan ilmoittamiselle, energiankulutuksen mittaukselle sekä poissatilan asettamiselle. Paljon muitakin asetuksia tuo termostaatti tukee, mutta ne voi asettaa myös termostaatin kautta.

  Laite maksaa Suomessa 150 e, mutta ulkomailta sitä saa noin sadalla eurolla.

  Autan mielelläni tuon termostaatin toimintaan saattamisessa ja testaamisessa.

  Lisäksi on olemassa myös halvempi, noin 40 euron vaihtoehto (ZHT-002-GB-WH-MS tai BHT-002-GBLZBW), mutta sellaista en ole ostanut testattavaksi:

  https://www.moeshouse.com/products/white-zigbee-smart-thermostat-programmable-temperature-controller-zigbee-hub-required-for-electric-floor-heating?_pos=1&_sid=66f62f954&_ss=r

  https://www.domadoo.fr/en/thermostats/5779-moes-white-zigbee-smart-thermostat-for-electric-floor-heating-16a.html

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi marraskuu 2022

  Sunricherin ongelmat ovat siis seuraavanlaiset:

  - Lämpötilasäädön rajojen määrittely ei toimi: alarajaksi voi laittaa vain -1 ja ylärajaksi voi laittaa vain 0 (ja kenttä jää silti tyhjäksi).

  - Tavoitelämpötilan säätö ei toimi: valitsimesta voi valita lämpötilan, mutta kentässä tavoitelämpötila lukee aina vain "- C". Cozify kuitenkin lähettää laitteelle lämpötilapyynnöksi 0 astetta, jolloin muutos näkyy myös termostaatin näytöllä. Välillä Cozify myös hakee termostaatista manuaalisesti määritellyn tavoitelämpötilan, mutta nollaa sen taas, jos tavoitelämpötilaa yrittää säätää Cozifystä.

  Lokiin tallentuu tällaista tietoa, kun yrittää muuttaa tavoitelämpötilaa Cozifystä:

  {

  "cd15db5e-024d-4659-bb24-c2f56f0bf61f":{

  "id":"cd15db5e-024d-4659-bb24-c2f56f0bf61f",

  "name":"Sunricher Thermostat 1",

  "rwx":509,

  "manufacturer":"Sunricher",

  "model":"ZG9092",

  "room":[

  {

  "id":0,

  "order":999,

  "name":"Huone määrittämättä",

  "state":{

  }

  }

  ],

  "zones":[

  ],

  "state":{

  "reachable":true,

  "lastSeen":1668436513255,

  "temperature":21.61,

  "targetTemp":0,

  "heatingDemand":null,

  "upgradeStatus":"OK",

  "lqi":220,

  "rssi":-38,

  "type":"STATE_THERMOSTAT"

  },

  "capabilities":{

  "type":"SET",

  "values":[

  "TEMPERATURE",

  "CONTROL_TEMPERATURE",

  "ZGB",

  "DEVICE",

  "UPGRADE"

  ]

  },

  "groups":[

  ],

  "timestamp":1668436513279,

  "absMinHeatLimit":null,

  "absMaxHeatLimit":null,

  "minHeatLimit":null,

  "maxHeatLimit":null,

  "type":"THERMOSTAT",

  "styleClasses":"",

  "iconClasses":[

  "icon-thermostat",

  "dimmed"

  ],

  "helperIcons":[

  "icon-thermostat"

  ],

  "settings":"show",

  "busy":false,

  "changed":true,

  "features":{

  "temperature":true,

  "controlTemperature":true,

  "zgb":true,

  "device":true,

  "upgrade":true,

  "history":false

  },

  "isNameable":true,

  "types":{

  "THERMOSTAT":true

  },

  "hide":false,

  "lastSeen":"2022-11-14T14:35:13.255Z",

  "removable":true,

  "upgradeData":{

  "id":"cd15db5e-024d-4659-bb24-c2f56f0bf61f",

  "status":"OK",

  "fwVersion":null,

  "swVersion":"0.0.0.18",

  "newFwVersion":null,

  "newSwVersion":null,

  "lastUpgrade":null,

  "autoInstall":true,

  "pctComplete":null,

  "etaMs":null,

  "type":"UPGRADE_INFO"

  },

  "typeTxt":"Termostaatti",

  "visible":true,

  "locked":false,

  "resizing":false,

  "visualizations":[

  ],

  "order":4.2,

  "detailInclude":"/partitial-devices-thermostat.tpl.html",

  "settingsInclude":"/partitial-devices-settings-thermostat.tpl.html",

  "scanInclude":"/partitial-devices-settings-thermostat.tpl.html"

  }

  }

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Sunricherin termostaatille ei ole tullut toimivaa tukea edes vuodessa, mutta vieläkö olisi toivoa jäljellä vai olisiko aika vaihtaa Cozifystä johonkin järjestelmään, jota edes kehitetään aktiivisesti?

  Itse koen, että nimenomaan lämmityksen ohjaukseen ja siten sähkön kulutuksen hallintaan ja seurantaan liittyvät toiminnot ovat niitä, joihin Cozifyn tulisi keskittää tuotekehitystään, jotta nykyiset ja mahdolliset uudet käyttäjät tuntisivat saavansa rahoilleen vastinetta ja syyn pysyä Cozifyssä. @kruotois

  Myös Wiser-tuotesarjaan on tullut sähkökäyttöisen lattialämmityksen termostaatteja, jotka olisivat varmasti hyödyllisiä monille Cozifyn käyttäjällekin, jos ne vain saataisiin tuettujen laitteiden listalle:

  Schneider Electric Wiser Exxact WDE002497 (yhdistelmätermostaatti, valkoinen):

  https://www.se.com/fi/fi/product/WDE002497/

  Schneider Electric Wiser Exxact WDE003497 (yhdistelmätermostaatti, antrasiitti):

  https://www.se.com/fi/fi/product/WDE003497/

  Schneider Electric Wiser Renova WDE011680 (yhdistelmätermostaatti, valkoinen):

  https://www.se.com/fi/fi/product/WDE011680/

  Schneider Electric Wiser Renova WDE011682 (yhdistelmätermostaatti, musta):

  https://www.se.com/fi/fi/product/WDE011682/

  Kyseessä lienee sama tai vastaava laite kuin ELKO EKO07259:

  https://www.elko.no/produkter/45-elko-smart-styringssystemer/smarttermostat/

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.