Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän automatisointi

TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭
editoi toukokuu 2021 kohteessa Teknologiakeskustelu

Kirjoitin jo aiemmin toiseen viestiketjuun Zigbee-verkkoa käyttävistä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän Danfoss Ally -patteritermostaateista. Cozify-tuki näille termostaateille pitäisi olla em. viestiketjussa ilmoitetun tiedon mukaan tulossa ensi vuonna. Tällä hetkellä Cozify ei vielä tunnista laitetta.

Nyt nuo termostaatit ovat olleet pari päivää käytössäni. Ohjauksessa olen toistaiseksi käyttänyt Danfossin omaa gateway-laitetta ja Android-sovellusta, joka onkin ainoa tapa hallita järjestelmää keskitetysti. Termostaatit itsessään vaikuttavat varsin laadukkailta ja mukana tulevien adapterien avulla asennus vanhojen termostaattien tilalle sujui helposti. Termostaatit ovat hieman vanhoja Danfossin termostaatteja pidempiä, joten yhden patterin kohdalla niitä ei mahtunut asentamaan pystyasentoon vanhan tapaan, koska patterin yläpuolella oleva kapea ikkunalauta oli edessä (vaihtoehdoiksi jäivät venttiilirungon kääntäminen, ikkunalaudan muokkaaminen tai termostaatin käyttäminen ilman sen kuorta, joista toistaiseksi valitsin jälkimmäisen).

Paristoina pitää käyttää tavallisia 1,5 voltin paristoja, koska ladattavia 1,2 voltin paristoja käytettäessä ohjelma ilmoittaa varaustilan olevan liian alhainen.

Danfossin ohjelman ohjauksessä käyttämä lämpötila ei vastaa huonelämpötilaa, vaan lähinnä termostaatin sisällä vallitsevaa lämpötilaa (luultavasti liian pienellä korjauskertoimella laskettuna). Oletan, että anturi sijaitsee termostaatin päässä, koska siinä on kuoren ainut avoin kohta. Termostaatti voi ilmoittaa lämpötilaksi esim. 24 astetta, vaikka todellinen huoneilman lämpötila on 20 astetta tai allekin. Tuossa on mielestäni kyseessä selvä suunnitteluvirhe, vaikka termostaatin asentaminen vaakatasoonkin voisi hieman pienentää virhettä. Ohjelmistossa pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus korjata lämpötilaa termostaattikohtaisesti, koska nyt ominaisuus pitää huomioida asettamalla lämpötila selvästi haluttua suuremmaksi, jolloin sovelluskin näyttää lämpötilan koko ajan väärin ja korjaus pitää tehdä vain omassa mielessä.

Olisi hyvä, jos termostaatissa olisi liitäntä ulkoiselle anturille (kuten joissakin perinteisissä termostaattimelleissa on) tai jos huonelämpötilan säätämisessä voisi käyttää jotain muuta Zigbee-verkkoon liitettyä langatonta anturia, jonka voisi sijoittaa mittauksen kannalta parempaan paikkaan.

Termostaatteja voi ohjata joko yksitellen tai ryhminä ja siten asettaa niille kotona- ja poissa-ajanjaksot kellon mukaan 30 minuutin tarkkuudella jokaiselle viikonpäivälle. Yhdessä vuorokaudessa voi olla kolme eri ajastusjaksoa, mutta haluttuja lämpötiloja voidaan ohjelmoida vain kaksi (kotona- ja poissatiloille omat lämpötilansa). Jokaisen termostaatin tai ryhmän kohdalla voidaan myös asettaa lämpötila manuaalisesti ja se on ilmeisesti voimassa seuraavan ohjelmoidun jakson alkuun saakka. Lisäksi termostaatin voi laittaa pauselle (jolloin astuu voimaan toiminnolle ennalta määritelty lämpötila).

Ohjelmasta voi myös määritellä erikseen loma-ajan (joko alkamaan heti tai kalenterin mukaan) ja sen ollaanko lomalla kotona vai poissa. Lämpötila säätyy kotona lomaillessa lauantaipäivän ohjelmoinnin mukaisesti.

Suurin puute ohjelmassa on kuitenkin se, että nuo edellä mainitut ajastukset, lämpötilat ja loma-ajat pitää määritellä erikseen jokaiselle termostaatille tai ryhmälle. Jos siis haluankin pitää arkena etätyöpäivän ja sen ajaksi asettaa lämpötilan säätymään lauantaipäivän ohjelmoinnin mukaisesti (mukava lämpötila koko hereilläoloaikana), pitää minun suorittaa sama ohjelmointi kymmenen kertaa! Tai siis oikeastaan vain yhdeksän kertaa, koska kaksi olohuoneen termostaattia ovat samassa ryhmässä "Olohuone", jolloin niitä voi hallita yhdellä kertaa. Ongelman voisi kiertää, jos yhden termostaatin voisi lisätä useampaan eri ryhmään, mutta se ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan termostaatti poistuu aiemmasta ryhmästä, kun sen valitsee toiseen ryhmään.

Lisäksi vaikuttaisi siltä, että jos gateway ei saa yhteyttä termostaattiin silloin, kun ajastusjakso alkaa, ei se myöskään yritä lähettää ajastettua lämpötila-asetusta uudelleen, vaan voimaan jää termostaatissa aiemmin ollut lämpötila-asetus.

Termostaatit tukevat myös tuuletustoimintoa, jolloin niiden mittaamaan lämpötilan laskiessa äkillisesti, tulkitsevat ne ikkunan olevan auki sulkien patteriventtiilin määräajaksi (oikeastaan siis tavoitelämpötila asetetaan silloin esim. kuuteen asteeseen).

Toivon, että nuo Danfossin sovelluksesta havaitsemani seikat huomioidaan myös Cozifyn ominaisuuksissa ennemmin tai myöhemmin, kun tuki patteritermostaateille julkaistaan.

Danfoss-gatewayn käyttämää Zigbee-kanavaa ei muuten saa valittua sovelluksen asetuksista, joten on hyvä, että se ominaisuus löytyy esim. Cozifystä ja Huesta (itselläni on käytössä viisi eri Zigbee-verkkoa).

Post edited by TKL on

Viestejä yhteensä

 • KattinenKattinen Member Viestejä: 44

  Mitähän Danfossin tuelle mahtaa kuulua nyt kun kohta on toukokuu?

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin

  Hei, testaamme parhaillaan eri lämmitysjärjestelmiä ja samalla tulee käyttöliittymätukea myös Danfossille kuluttajaversioon. En uskalla sanoa täsmällistä päivämäärää, mutta työn alla siis on.

  yst terv,

  Kimmo/Cozify

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭

  Danfossin Ally-järjestelmä on joulukuun jälkeen saanut parikin ohjelmistopäivitystä, jotka ovat parantaneet toimintaa jonkin verran. Nykyisin termostaatin asennusasennon (pysty tai vaaka) voi valita ohjelmasta, jolloin pystyyn asennetun termostaatin ilmoittama lämpötila vastaa ehkä hiukan paremmin todellista. Silti eroa todellisen huonelämpötilan ja termostaatin mittaaman lämpötilan välillä on edelleen liikaa, joten tavoitelämpötila pitää edelleen säätää ohjelmasta useamman asteen toivottua todellista tavoitelämpötilaa korkeammaksi.

  Tietoa ohjelmistoversioiden sisältämistä muutoksista löytyy Danfossin sivustolta tiedostosta "Danfoss Ally™ App software versions overview":

  Termostaatin tuuletustoiminto ei vaikuta toimivan kovinkaan luotettavasti ainakaan minulla eli se ei tunnista lämpötilan laskemisesta, että ikkuna on avattu tuuletusta varten. Myöskään termostaatin laittaminen taukotilaan ohjelmasta käsin ei aina toimi kaikkien termostaattien kohdalla, vaikka kyse ei ole esim. verkon kuuluvuuteen liittyvästä ongelmasta (vierekkäin olevista termostaateista toinen voi mennä taukotilaan ja toinen ei sitten millään).

  Käyttöliittymässä olisi tarpeen olla helppo ja nopea toiminto lämmitysasetusten muuttamiseksi tilapäisesti. Esimerkiksi jonain iltana voikin olla tarpeen pitää taloa lämpimänä tavanomaista pidempään, jos nukkumaan meneminen venyy ja yöksi asetettu lämpötila tuntuu liian kylmältä talossa oleskeluun. Tai jos lähteekin jonakin aamuna vähän myöhemmin töihin. Koko asuinkerroksen useiden termostaattien lämpötila-asetusten ja ajastusten muuttaminen parin tunnin ajaksi on yksitellen on todella vaivalloista, kuten myös niiden asettaminen "poissa-tilaan". Helpompaa olisi, kun voisi valita vaikkapa kerroskohtaisesti ryhmitellyille termostaateille "ohitusasetuksen", jolla seuraavaan lämmitysaikatauluun siirtymistä siirrettäisiin tilapäisesti esim. tietyn ajan verran tai tietyyn kellonaikaan saakka.

  Esilämmitysominaisuuden (pre-heat) toiminta tuntuu melko epäloogiselta ja hieman epäselväksi on jäänyt, millä logiikalla ja aikataululla se toimii.

  Järjestelmässä ei myöskään ole minkäänlaista lokia, josta voisi varmistaa, että termostaatit ovat toimineet halutulla tavalla. Säätämisen ja energiansäästön kannalta olisi hyödyllistä nähdä tilastotietoja siitä, miten asetetut tavoitelämpötilat on saavutettu. Koska älytermostaattien valintaa perustellaan varsinkin energiansäästöllä, olisi hienoa, jos ohjelma pystyisi edes jollain tavalla arvioimaan, minkä verran energiaa on säästynyt esim. käyttämällä matalampaa lämpötilaa silloin, kun kukaan ei ole kotona.

  Danfossin oma ohjelmisto on siis edelleen sen verran yksinkertainen ja puutteellinen, että tarvetta Cozify-tuelle on.

  Puutteistaan huolimatta nuo älytermostaatit ovat mielestäni toimineet paremmin kuin perinteiset patteritermostaatit.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭
  editoi kesäkuu 2021

  Uutiskirjeen mukaan uusimmassa Cozifyn versiossa pitäisi olla tuki näille Danfossin termostaateille. Jostain syystä hub ei kuitenkaan löydä termostaatteja, vaikka olen yrittänyt saada niitä paritettua jo yli tunnin ajan. Laite ei vain ilmesty lisättävien listalle. Ei auta termostaatin resetointi tehdasasetuksille, asettaminen paritustilaan yms. Ensin kokeilin termostaatilla, jonka olin poistanut Danfossin omasta gateway:stä ja sen jälkeen kokeilin myös suoraan paketista otettua termostaattia. Verkon kuuluvuuteen liittyvästä ongelmasta ei ole kyse, koska termostaattia ei löydy, vaikka sen toisi kiinni Cozify-hubiin.

  Danfossin gateway oli sammutettuna paritusyritysten ajan.

  Hubin versio on 1.14.2.45 ja Android-ohjelman versio on 1.1.3.2/16710.

  Post edited by TKL on
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin

  Kuulostaa oudolta. Laita viestiä tukeen, että tutkivat laitettasi etänä (sarjanumero). Mulla on muistikuva, että joskus olisi käynyt vastaavasti, ettei uusi toiminto ollut aktivoitunutkaan automaagisesti.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭

  Pitänee laittaa tukeen viestiä, kun ehdin. Pitäisikö muuten Cozify-ohjelmassa näkyä kohdassa "Laitteet -> Tyypeittäin" tyhjinä myös sellaiset laiteryhmät, joiden laitteita ei vielä ole liitetty hubiin? Minulla ei nimittäin näy ryhmää "Termostaatit" (jos sen pitäisi näkyä tuolla nimellä).

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin
  editoi heinäkuu 2021

  Eipä ne näy emme kuin ko laiteryhmän laite on paritettu. Esimerkiksi mulla ei ole kaiuttimia paritettuna, joten ko ryhmää ei näy.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭

  Cozifyn tuki vastasi sähköpostiviestiini kiitettävän nopeasti ja päivitti hubini ohjelmiston versioon 1.14.2.49, jonka myötä termostaatit löytyivät ja yhdistyivät ongelmitta. Jokin bugi tuossa aiemmassa ohjelmistoversiossa siis ilmeisesti oli.

  Danfossin järjestelmään aiemmin liitetty termostaatti piti ensin palauttaa tehdasasetuksille irrottamalla paristo ja pitämällä riittävän pitkään nappia pohjassa paristoa takaisin laitettaessa (ohjeet löytyvät Danfossin tukisivustolta). Sen jälkeen nappia piti vielä painella sopivalla tavalla, jotta sai termostaatin paritustilaan. Kun termostaatti oli liitetty Cozifyyn, piti se vielä palauttaa normaaliin toimintatilaansa pitämällä nappia pohjassa riittävän pitkään.

  Cozifyyn liitetyt termostaatit näkyvät nyt Danfossin Ally-järjestelmässä offline-tilassa, koska ne eivät voi olla liitettynä kuin yhteen järjestelmään kerrallaan. Nähtäväksi jää, saako termostaatit liitettyä tarvittaessa ohjelmistopäivitystä varten väliaikaisesti takaisin Danfossin järjestelmään ja sitten taas Cozifyyn ilman, että laitteet poistuvat järjestelmistä tai tunnistuvat uusina laitteina (jolloin asetukset pitäisi aina määritellä uudelleen).

 • HenttuHenttu Member Viestejä: 13

  Moi

  Osaatteko antaa käyttökokemuksia noista Danfossin älytermostaateista? Toimiiko ne miten hyvin nykypäivänä?

  Minulla olisi tarve ainakin yhdelle termostaatille säätämään kylppärin lattialämmitystä sopivaan lämpöön.

  Nykyinen termari on saunassa lauteiden alla ja hankalasti säädettävissä. Nuo ei taida olla IP44 luokiteltuja, mutta tuonne lauteiden alle ei vettä juurikaan mene eli siinä voi pienen riskin ottaa paikan suhteen.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭
  editoi marraskuu 2022

  Nyt minulle on kertynyt jo pari vuotta käyttökokemuksia näistä Danfossin Zigbee-patteritermostaateista. Voin suositella niitä muillekin. Ne toimivat vähintään yhtä hyvin kuin perinteiset termostaatit ja paristot kestävät suunnilleen vuoden verran.

  Cozifyn tuki tälle termostaatille on edelleen hieman puutteellinen, mutta kuitenkin käyttökelpoinen. Erilaisia lämmitysohjelmia voi toteuttaa käyttämällä useita teemoja, joita sitten aktivoi esimerkiksi kellonajan tai sen mukaan, onko kotona vai ei. Teemoihin voi ohjelmoida laitteiden tilat eli käytännössä kunkin termostaatin tavoitelämpötilan erikseen.

  Parannusehdotuksia Cozifyn termostaattitukeen:

  - Tuki lämpötilan säätämiselle ulkoisen lämpötila-anturin avulla: jokaisen termostaatin asetuksista saisi olla valittavissa, käytetäänkö termostaatin sisäistä anturia tai jotain muuta lämpötilatunnistinta. Ongelmatapauksissa Cozify siirtyisi käyttämään termostaatin sisäistä anturia.

  - Mahdollisuus korjata lämpötilaa termostaattikohtaisesti (termostaatin asetuksiin säätö tälle).

  - Seuraavat Danfossin oman järjestelmän mahdollistamat termostaattikohtaiset toiminnot puuttuvat Cozifystä: esilämmitys (aloittaa lämmittämisen jo ennen asetettua ajankohtaa, jotta huone olisi lämmin esim. tiettyyn kellonaikaan mennessä), lapsilukko, tuuletustoiminto (tunnistaa avoimen ikkunan äkillisestä lämpötilan laskusta), pysty/vaakasuuntainen asennustapa (vaikuttaa ilmeisesti siihen, miten termostaatti kompensoi mitattua lämpötilaa) ja termostaatin LCD-näytön suunta (kun termostaatti asennetaan pystyasentoon, on se näytön sisältä väärinpäin).

  Erilaisten teemojen ja lukuisten eri sääntöjen kanssa virittelyn sijasta olisi hienoa, jos Cozify voisi kehittää kiinteistön ja myös yksittäisten huoneiden/termostaattien ohjaukseen oman säännön, jossa huomioitaisiin erilaiset lämmitykseen vaikuttavat asetukset. Lähtökohtana pitäisi olla se, että lämpötiloja pitäisi voida säätää huonekohtaisesti, koska energiansäästön ja asumismukavuuden kannalta on oleellista, että eri huoneissa on voitava olla eri lämpötilat.

  Danfossin omaan järjestelmään on taas tullut joitakin ohjelmistopäivityksiä, joiden asentamista varten termostaatit on liitettävä Danfossin omaan ohjausyksikköön. Uusi ohjelmisto on nyt v1.18 (Ally-sovelluksen näyttämänä v0.1.2).

  Täältä löytyvät tiedot ohjelmistopäivitysten muutoksista sekä termostaattien Zigbee Cluster -tiedot:

  https://www.danfoss.com/en/products/dhs/smart-heating/smart-heating/danfoss-ally/danfoss-ally-support/#tab-documents

  Danfossilta löytyy nykyään myös erillinen lämpötila-anturi Danfoss Ally Room Sensor (014G2480), jota voidaan käyttää ohjaamaan lämmitystä termostaatin sisäisen lämpötila-anturin sijasta. Anturilla voidaan mitata myös ilmankosteutta. Se on kuitenkin noin 60 euron hintaisena melko kallis, joten en ole testannut sitä itse.

  https://store.danfoss.com/fi/fi/Climate-Solutions-l%C3%A4mmitykseen/%C3%84lyk%C3%A4s-l%C3%A4mmitys/Danfoss-Ally---%C3%84lyk%C3%A4s-l%C3%A4mmitys/Patteritermostaatti/Zigbee/p/014G2480

  Joidenkin tietojen mukaan tuo Danfossin anturi olisi tekniikaltaan vastaava kuin Tuya TS0201.

  Post edited by TKL on
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 118 ✭✭
  editoi marraskuu 2022

  Ilmeisesti Danfossin termostaattia vastaavaa tuotetta myydään myös nimellä Popp Smart Thermostat (701721):

  https://popp.eu/popp-smart-thermostat-701721/

  https://www.proshop.fi/Smart-Home-Aelykoti/Popp-Smart-Thermostat-Zigbee/2946356

  Se on hinnaltaan hieman edullisempi kuin Danfossin tuote, mutta ainakin joidenkin käyttäjien kertoman mukaan vastaava tuote:

  https://community.openhab.org/t/zigbee-popp-z701721-thermostatic-radiator-valve-trv-exposing-all-available-items/135370

  Laite ei kuitenkaan ilmeisesti tunnistu Danfossin tuotteena vaan Poppin laitteena, joten en tiedä, toimiiko se Cozifyn kanssa.

  https://www.zigbee2mqtt.io/devices/701721.html

  https://www.zigbee2mqtt.io/devices/014G2461.html

  Hive-nimelläkin löytyy vastaavalta vaikuttavaa termostaattia:

  https://www.hivehome.com/shop/smart-heating/hive-radiator-valve

  https://zigbee.blakadder.com/Hive_UK7004240.html

 • HenttuHenttu Member Viestejä: 13
  editoi tammikuu 10

  Kyllä tuo Popp smart thermostat parittuu Cozifyyn Tuya jotain nimisenä. Toiminnoiltaan kuten ulkonäöltä on täysin Danfossin Allya vastaava. Olisi kiva jos näille termareille saataisiin sääntövaihtoja. Vakioajastuksia. Esim voisi säätää niin, että aamulla lämmittäisi halutun ajan 22 asteeseen ja sitten kun lähdetään töihin voisi tilat olla viileämmät. Sitten puolestaan illalla voisi lämmittää halutun kellon ajan mukaan esim 16-21. Ja yöllä taas voisi olla viileämpää.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.