Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän automatisointi

TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 36
editoi joulukuu 2020 kohteessa Teknologiakeskustelu

Kirjoitin jo aiemmin toiseen viestiketjuun Zigbee-verkkoa käyttävistä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän Danfoss Ally -patteritermostaateista. Cozify-tuki näille termostaateille pitäisi olla em. viestiketjussa ilmoitetun tiedon mukaan tulossa ensi vuonna. Tällä hetkellä Cozify ei vielä tunnista laitetta.

Nyt nuo termostaatit ovat olleet pari päivää käytössäni. Ohjauksessa olen toistaiseksi käyttänyt Danfossin omaa gateway-laitetta ja Android-sovellusta, joka onkin ainoa tapa hallita järjestelmää keskitetysti. Termostaatit itsessään vaikuttavat varsin laadukkailta ja mukana tulevien adapterien avulla asennus vanhojen termostaattien tilalle sujui helposti. Termostaatit ovat hieman vanhoja Danfossin termostaatteja pidempiä, joten yhden patterin kohdalla niitä ei mahtunut asentamaan pystyasentoon vanhan tapaan, koska patterin yläpuolella oleva kapea ikkunalauta oli edessä (vaihtoehdoiksi jäivät venttiilirungon kääntäminen, ikkunalaudan muokkaaminen tai termostaatin käyttäminen ilman sen kuorta, joista toistaiseksi valitsin jälkimmäisen).

Paristoina pitää käyttää tavallisia 1,5 voltin paristoja, koska ladattavia 1,2 voltin paristoja käytettäessä ohjelma ilmoittaa varaustilan olevan liian alhainen.

Danfossin ohjelman ohjauksessä käyttämä lämpötila ei vastaa huonelämpötilaa, vaan lähinnä termostaatin sisällä vallitsevaa lämpötilaa (luultavasti liian pienellä korjauskertoimella laskettuna). Oletan, että anturi sijaitsee termostaatin päässä, koska siinä on kuoren ainut avoin kohta. Termostaatti voi ilmoittaa lämpötilaksi esim. 24 astetta, vaikka todellinen huoneilman lämpötila on 20 astetta tai allekin. Tuossa on mielestäni kyseessä selvä suunnitteluvirhe, vaikka termostaatin asentaminen vaakatasoonkin voisi hieman pienentää virhettä. Ohjelmistossa pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus korjata lämpötilaa termostaattikohtaisesti, koska nyt ominaisuus pitää huomioida asettamalla lämpötila selvästi haluttua suuremmaksi, jolloin sovelluskin näyttää lämpötilan koko ajan väärin ja korjaus pitää tehdä vain omassa mielessä.

Olisi hyvä. jos termostaatissa olisi liitäntä ulkoiselle anturille (kuten joissakin perinteisissä termostaattimelleissa on) tai jos huonelämpötilan säätämisessä voisi käyttää jotain muuta Zigbee-verkkoon liitettyä langatonta anturia, jonka voisi sijoittaa mittauksen kannalta parempaan paikkaan.

Termostaatteja voi ohjata joko yksitellen tai ryhminä ja siten asettaa niille kotona- ja poissa-ajanjaksot kellon mukaan 30 minuutin tarkkuudella jokaiselle viikonpäivälle. Yhdessä vuorokaudessa voi olla kolme eri ajastusjaksoa, mutta haluttuja lämpötiloja voidaan ohjelmoida vain kaksi (kotona- ja poissatiloille omat lämpötilansa). Jokaisen termostaatin tai ryhmän kohdalla voidaan myös asettaa lämpötila manuaalisesti ja se on ilmeisesti voimassa seuraavan ohjelmoidun jakson alkuun saakka. Lisäksi termostaatin voi laittaa pauselle (jolloin astuu voimaan toiminnolle ennalta määritelty lämpötila).

Ohjelmasta voi myös määritellä erikseen loma-ajan (joko alkamaan heti tai kalenterin mukaan) ja sen ollaanko lomalla kotona vai poissa. Lämpötila säätyy kotona lomaillessa lauantaipäivän ohjelmoinnin mukaisesti.

Suurin puute ohjelmassa on kuitenkin se, että nuo edellä mainitut ajastukset, lämpötilat ja loma-ajat pitää määritellä erikseen jokaiselle termostaatille tai ryhmälle. Jos siis haluankin pitää arkena etätyöpäivän ja sen ajaksi asettaa lämpötilan säätymään lauantaipäivän ohjelmoinnin mukaisesti (mukava lämpötila koko hereilläoloaikana), pitää minun suorittaa sama ohjelmointi kymmenen kertaa! Tai siis oikeastaan vain yhdeksän kertaa, koska kaksi olohuoneen termostaattia ovat samassa ryhmässä "Olohuone", jolloin niitä voi hallita yhdellä kertaa. Ongelman voisi kiertää, jos yhden termostaatin voisi lisätä useampaan eri ryhmään, mutta se ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan termostaatti poistuu aiemmasta ryhmästä, kun sen valitsee toiseen ryhmään.

Lisäksi vaikuttaisi siltä, että jos gateway ei saa yhteyttä termostaattiin silloin, kun ajastusjakso alkaa, ei se myöskään yritä lähettää ajastettua lämpötila-asetusta uudelleen, vaan voimaan jää termostaatissa aiemmin ollut lämpötila-asetus.

Termostaatit tukevat myös tuuletustoimintoa, jolloin niiden mittaamaan lämpötilan laskiessa äkillisesti, tulkitsevat ne ikkunan olevan auki sulkien patteriventtiilin määräajaksi (oikeastaan siis tavoitelämpötila asetetaan silloin esim. kuuteen asteeseen).

Toivon, että nuo Danfossin sovelluksesta havaitsemani seikat huomioidaan myös Cozifyn ominaisuuksissa ennemmin tai myöhemmin, kun tuki patteritermostaateille julkaistaan.

Danfoss-gatewayn käyttämää Zigbee-kanavaa ei muuten saa valittua sovelluksen asetuksista, joten on hyvä, että se ominaisuus löytyy esim. Cozifystä ja Huesta (itselläni on käytössä viisi eri Zigbee-verkkoa).

Post edited by TKL on
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.