Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Teeman ohjaus toisella teemalla sekä niiden ohjaamien valojen sammutus

IsoMikaIsoMika Member Viestejä: 28
editoi syyskuu 2021 kohteessa Support

Lähtee järki tän laitteen kanssa... Tästä tulee pitkä sepustus, kysymykset lopussa.

Tilanne lyhyesti: Kyseessä aika laaja järjestelmä, 80 poltinta ja hyvä määrä liiketunnistimia, pistoraisoita, hämärtunnistimia jne. Cozifyn kaverina toimii Hue Bridge, jossa suurin osa valoista. Kaikki tunnistimet Cozifyssä.

Alkutilanne: Talossa yksi pääteema (sanotaan tätä vaikka PT1), joka sytyttää himmeät (noin 5%) valot koko kämppään, kun ulkona on hämärtunnistimen mielestä tarpeeksi pimeää. Ihan vaan siksi, että se on kivan näköistä. Tämä teema ohjaa lukuisia muita teemoja, jotka liiketunnistimilla sytyttävät esim. keittiöön, työhuoneeseen jne valot kun sinne mennään, ja hetken kuluttua sammuttavat valot, kun liike loppuu. Teemat siksi, että hämärällä palavat polttimot myös palautuvat hämärälle, kun kirkas teema sammuu. Liiketunnistimina Ikean tunnistimet. Samoin kaikki polttimot ovat Ikealaisia. (Ikean liiketunnistimissa ärsyttävän pitkä viive, jota en ole keksinyt että miten sen saa pois, jos ylipäänsä saa)

Hyvä, tämä sain parisen vuotta sitten tapeltua toimintaan. Ei olis pitänyt mennä ronkkimaan...

Tein toisen TÄYSIN SAMOILLA ASETUKSILLA olevan pääteeman (Olkoon tämä PT2), johon eriytin talon pimeimmät kolkat, eli käytännössä varjon puolella olevat huoneet, tuulikaapin ja eteisen, koska näihin tarvitaan valo aikaisemmin kuin muualle kämppään. Tätä ohjaa toinen hämärätunnistin. Idea oli hyvä.

No nyt sitten... PT1 osaa sammuttaa aliteemat ja niiden ohjaamat valot, kun se menee pois päältä. Ja toki loogisesti tämä tapahtuu komennolla "Ohjaa teemaa riippuen toisesta teemasta --> reagoi teeman päälle menosta ja käänteinen ohjaus". Koska ilmeisesti reagoi teeman sammuttamisesta olisi liian looginen???

PT2, täysin samalla säädöllä, ei osaa. Jos käy niin, että teema menee pois päältä kun valoa on riittävästi, jos jonkin huoneen valot ovat päällä, ne myös jäävät päälle ja tämä ärsyttää aivan jäätävän paljon. Kokeilin myös loogista "reagoi teeman sammuttamisesta" mutta ei tee yhtään sen enempää.

Eli kysymykset:

1) Millä prrkl tuolle kertoo, että kun menet pois päältä, sammuta kaikki teemat, mitkä on mainittu.

2) Onko mitään keinoa ohjata kahta temaa kauko-ohjaimen yhdellä painikkeella? Yhtä toki voi, mutta kahta yhtäaikaa näemmä ei sitten kirveelläkään. Kirveestä puheen ollen, tämä laite osaa ärsyttää mua ja tuo kirves on ollut mielessä, josko se sillä oppisi olemaan... Ehkäpä epäloogisin ohjelmointi, mihin olen koskaan törmännyt, windows mukaan lukien. Ja se on jo paljon. :-D

Ja vielä bonuskysymys: Kun luon teeman ja sille säännöt, miksi teema näyttää, että ei sääntöjä, ei ajastuksia, vaikka ne on luotu? Nämä toki löytyvät sitten kilometrin pituiseta "säännöt" - osiosta, josta ne onkin todella kätevät kaivaa. Varsinkin, kun mulla jostain syystä käyttöliittymä jäätyy yhden - kahden painalluksen jälkeen ja se on suljettava ja avattava uudelleen, jotta voi aloittaa etsinnän alusta.. Eipä juuri raivostuta tämäkään.

Viestejä yhteensä

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,095 admin

  Kuvakaappaukset asetuksista olisivat tietty auttaneet, mutta kokeillaan nyt näin ilmankin.

  1. Oletettavasti sulla on nyt jäänyt joku sääntö, joka ohjaa noita PT2 aliteemoja. Tsekkasitko säännöt sivulta sekä Päälle/pois ja ajastetut että teemoihin liitetyt säännöt? Itse en ole käyttänyt tuossa teeman ohjaamisessa toista teemaa muita kuin säännön oletusarvon arvoja (Reagoi Teeman päälle menosta ja Reagoi Teeman sammuttamisesta.
  2. Mulla on käytössä Ikean pyöreä kaukosäädin https://www.ikea.com/fi/fi/p/tradfri-kaukosaeaedin-30443124/. Näyttää, että sillä pystyisi ohjaamaan useampiakin teemoja, kolmea nyt ainakin. Pikaisella testillä yhden napin painalluksella useampaa teemaa en saanut toimimaan.
  3. Bonukseen. Muisteleppa tarkkaan missä kohtaa loit sen säännön, joka on "kateissa". Teitkö sen säännöt välilehdellä vai teeman sisällä? Teemaan liitetyt säännöt näkyvät teeman sisällä, kun painaa sitä teemaa pitkään. Mikäli sääntö näkyy siellä sääntö -välilehdellä Päälle/pois ja ajastetut luettolossa, ei se ole liitetty teemaan, vaan se on käsinohjattava. Klikkaa ko säännön kohdalla oikean yläkulman kynää ja valitse Voimassaolo -kohdassa haluamasi teema.

  Kuten sanoin, kuvakaappaukset olisivat auttaneet.

 • eibieibi Member Viestejä: 28

  Näin voi ohjata lukemattomasti eri teemoja pois päältä. Tässä nyt PT1 ja PT2 sammuttamiseen ohje:


  Tee kolmas teema, vaikka aputeema1 "AT1", jonka voit ohjata painonapista päälle.

  Sitten pari sääntöä:

  1. Ohjaa teemaa riippuen toisesta teemasta --> AT1, kun menee päälle, PT1 ja 2 sammuvat
  2. Teeman automaattisammutus --> AT1 pois päältä parin sekunnin päästä

  Tässä tulee tietysti se ongelma, että nyt kun painat seuraavan kerran tuota painonappia, se koittaa ensin sammuttaa AT1:n. Tämän voi kiertää sillä, että teet pari sääntöä lisää:

  1. Tee uusi teema AT2, joka toimii täysin vastaavasti kuin AT1
  2. Eli tarvitset myös säännön "Ohjaa teemaa riippuen toisesta teemasta" --> AT2 päälle, PT1 ja 2 sammuvat
  3. Teeman automaattisammutus --> AT2 pois päältä parin sekunnin päästä
  4. Tee painonapin sääntö uusiksi: Ohjaa teemoja vuorotellen päälle napista. AT1 ja AT2 teemat napin ohjattavaksi. Tällöin jokaisella painalluksella teema vaihtuu AT1/AT2 välillä ja molemmat osaavat sammuttaa teemat PT1 ja PT2 jne...
 • IsoMikaIsoMika Member Viestejä: 28

  Suuri kiitos vastauksista! Joo, monimutkaista on, ei tällainen tavallinen ICT-nörtti näemmä ymmärrä... :-D

  Minäpä kokeilen tuota kolmatta teemaa, joka ohjaa kahta teemaa ohjamalla sinne ja tänne sekä tonne. En olis ikinä itse keksinyt. =)

  Lisään tähän muutaman kuvan, ensin tästä teemojen automaattisammutuksesta. Kotivalot on ns. pääteema (PT1), joka sytyttää valot hämärällä koko kämpään ja ohjaa lukuisia muita teemoja, jotka ohjaavat sitten valojen kirkastumista eri huoneissa jne. Huonevalot hämäräkytkin ohjaa omalta osaltaan nyt huoneita, joissa on pilvisinä päivinä sen verran hämärää, että valot tarvitaan. No, Kotivalot - teema osaa sammuttaa käynnissä olevat aputeemat kun se menee pois päältä joko hämäräkytkimen käskyttämänä tai napista.

  Täysin samalla säännöllä toimiva Huonevalot Hämärä (PT2) ei tee sitä, vaan jos aputeema on aktiivinen, teemat jäävät päälle "ikuisiksi ajoiksi", kun teema sammuttaa itsensä hämäräkytkimen käskystä. En tajua...

  Syy miksi teemoja on päällekkäin on se, että en ole keksinyt, miten hämärällä palavan valon saisi kirkkaaksi kun liiketunnistin tunnistaa liikettä ja liikkeen loppumisen jälkeen takaisin hämärälle. Yhdellä teemalla toteutettuna tuo toimii siten, että valo on aluksi hämärä, mutta kirkastumisen jälkeen valo sammuu kokonaan. Sitä tässä ei haeta eikä haluta. Päällekkäiset teemat taas vaikuttavat toimivan kuten haluan. Ohjeitahan Cozifyllä on aika heikosti, joten kaikki on "opittu" yrityksen ja erehdyksen kautta, eli tälle on varmastikin olemassa järkevämpikin toteutustapa, jota en vaan ole keksinyt.

  Viimeiset kolme kuvaa ovat katoavista säännöistä. Eli, kun luon teeman ja sille säännöt, ne katoavat itse teeman näkymästä. Mutta löytyvät siitä kilometrin mittaisesta sääntöviidakosta, josta ne ovat ärsyttävän hankalat hakea varsinkin, kun tuo prrkl appi tosiaan jäätyy parin-kolmen näpäytyksen jälkeen. Tätä on Coizifyn tuen kanssa selvitelty, mutta syytä sille ei ole löydetty. Jostain syystä toimii paremmin pilven kautta kuin suoraan samassa verkossa, missä Cozyfyn purkki on.

  OVatko muut törmänneet näihin "tyhjiin" sääntöihin ja apin takkuamiseen, vai olenko (jälleen) se, joka saa kuulla että eipä ole ennen tuollaista tullut vastaan... :-D • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,095 admin
  editoi syyskuu 2021

  Juu, yhdellä säännöllä ja teemalla et saa hämärästi palavaa valoa kirkastumaan liikkeestä ja tietyn ajan jälkeen palaa siihen hämärään. Tästä toiminnosta on palstalla esimerkkejä pihavaloista, joissa ko toiminto on neuvottu. Vaatii tosiaan aputeeman. Ja taitaa muistaakseni esitetty tätä jo tehdassäännöksi, tuloksetta.


  Kuvista: sulla on tuo sääntö sivu tosiaan erilainen. Laitan alle kuvakaappauksen omastani. Siinä näkyy ajastetut ja teemoihin liitetyt säännöt omissa välilehdissään. Onkohan sulla kaikki säännöt nyt vain erillisiä, eikä teemoihin liitettyjä. Kuvan perusteella irrallisia. Teitkö sen säännön tuossa teeman sisällä vai säännöt sivun kautta? Kun sen tekee teeman sisällä, kohdentuu se suoraan ko teemaan. • IsoMikaIsoMika Member Viestejä: 28

  Moi!

  Kiitos vastauksestasi, näin ajattelinkin että aputeema tarvitaan. Sepä ei haittaa kunhan se aputeemakin tajuaa sammua silloin kun sen pitääkin. Nythän tuo ei tuossa toisessa pääteemassa sitä jostain minulle vaikeasta syystä osaa tehdä.

  Kaikki, siis ihan kaikki säännöt, ajastukset jne olen aina tehnyt teeman sisällä. Yhtään "irrallista" sääntöä ei järjestelmässä ole, mutta niinpä ne vaan katoaa teeman alta, kun painan tallenna. Ja löytyvät sieltä kilometrin pituisesta säännöt-viidakosta. Ja appi takkuaa,joten säätö on jäätävän raivostuttavaa.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.