Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Seinäkytkimien idea

puhtimpuhtim Member Viestejä: 40
Miten sijoitatte esim. Nexan seinäkytkimet? On hölmöä asentaa langaton seinäkytkin vanhan kytkimen viereen. Eikä vanhojen kytkimien päällekään voi laittaa.
Vai mihin käytätte langattomia kytkimiä?

Viestejä yhteensä

 • HenriHHenriH Member Viestejä: 14
  Itsellä tarkoitus laittaa nyk. seinäkytkimien taakse Nexa WBT-912 lähettimet ja valoille Nexa LCMR-1000. Olemassa olevat kytkimet toimivat "kuten ennenkin", mutta "höystettynä" hubin kaikilla muilla mahdollisuuksilla..
 • puhtimpuhtim Member Viestejä: 40
  Eikö noille kytkimen taakse asennettaville jutuille pidä olla sähköasentaja?
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Pitää olla.
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  editoi helmikuu 2016
  Tähän asiaan liittyen olen pähkäillyt että laitanko Nexan WBT-912 vai WMR-1000 moduuleja nykyisten normaalien kytkimien kanssa. WMR-1000 moduulia puoltaa se että valot saisi päälle vaikka Cozify olisi poissa toiminnasta, mutta kyseiset valot ovat Osramin Lightify lamppuja, niin tuleeko niiden ohjauksesta sekava kun pitää ohjata sekä rele että lamppu päälle Cozifysta. WMR-1000 kanssa toimisi myös tavalliset lamput.

  Onko jollain kokemusta vastaavasta?
 • LP6LP6 Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 83
  Eikö ZigBee mesh-verkko mene sekaisin, jos lamppuja pitää pitkään releellä tai katkaisijalla pois päältä?
  -LP-
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 169 ✭✭
  editoi helmikuu 2016
  Petrin viestiin vastaus:
  Tämä ei vastaa ihan kysymykseesi, mutta itse olen toistaiseksi keskeyttänyt WMR-1000 kytkimien lisäasennukset. Niitä on nyt kolme käytössä, joista yksi toimii likimain moitteetta, toinen melko hyvin, mutta kolmannessa tuntuu olevan enemmän sääntö, kuin poikkeus, että se ei sammuta valoa Cozifyn käskystä. Päälle kytkentä hubin käskyllä tuntuu toimivan luotettavammin. Esim. WBT-912 ja LCMR-1000 toimii täsmällisesti.
 • janijani Member Viestejä: 22
  editoi helmikuu 2016
  Itse olen asentanut Zigbee-valaisimet WBT-912:llä ohjattaviksi normaaleihin seinäkytkimiin seuraavasti:
  - Valaisimen sähkö jatkuvaksi ohittamalla kytkin seinärasiassa
  - WBT-912 liitetään kytkimeen ohjaamaan valoa

  Mutta se mikä nyt puuttuu olisi kytkimen toiminnallisuuden vaihtaminen painonapiksi, eli niin että lyhyellä liipaisulla voidaan vaihtaa ohjauksen tilaa 0-1 tai 1-0 sen mukaan mikä tämän hetken tila on. Jaa miksi? No kun nyt valoja voi ohjata kytkimestä päälle ja vipu jää vaikka yläasentoon(eli normaalisti valot on päällä), voidaan valo sammuttaa vaikka puhelimesta ja vipu jää edelleen yläasentoon vaikka valot on pois. Itseäni ainakin häiritsee kun vivut on väärissä asennoissa ohjattuun tilaan nähden :)
  Zigbee valoja ohjattaessa tämä olisi varmaan aika helppo toteuttaa, mutta 433Mhz releitä ohjattaessa ei tämän hetken tilaa voida tietää, joten ei sovellettavissa sinne.

  Tästä jatkokehitysidea, josta Kimmolle ja Antille toimistolla käydessä kerroinkin:
  Tiloja voisikin olla vaikka 0-3. Joka kerta painonappia painamalla tila vaihtuu seuraavaan. Tilat voitaisiin kytkeä suoraan teemoihin esim. "olohuone tunnelma", "olohuone tv:n katselu", "olohuone siivousvalot", "olohuone täysi", joten painonappia uudelleen painamalla päästäisiin aina seuraavaan teemaan ilman hirveän montaa nappia seinässä.

  EDIT: vielä täsmennyksenä se että painonappi on tässä tosiaan erilainen toiminnaltaan kuin kytkin. Painonappi palautuu esim. jousella tms. alkuasentoonsa kun käsi otetaan pois, kytkin jää siihen asentoon mihin se on painettu.
 • JiituJiitu Member Viestejä: 7
  Itse olen myös ehdottomasti noiden painonappien kannalla. Ja mielestäni noita 433,92 Mhz palikoita on ihan turha laittaa mihinkään koska ne ovat ns. yksisuuntaisia. Cozify ei tiedä onko kytkin päällä vai ei ja itsekään ei tiedä palaako se pihavalo nyt vai ei, vaan se on mentävä ikkunasta katsomaan, jolloin koko "kotiautomaation" idea vähä kaikkoaa siinä.
  Mielestäni ehdottomasti kannattaisi olla ns. kaksisuuntainen kytkin. Eli sellainen, joka juttelee Cozifyin kanssa ja kertoo mikä on sen status. Z-wavella tämä onnistuisi hyvin.
  Esim. Schneiderin langattomat painikkeet toimivat Z-wavella. Toki en tiedä miten nuo juttelisivat Cozifyin kanssa, sillä tällä hetkellä noiden painikkeiden ohjelmointi on tehtävä Schneiderin omalla ohjelmalla ja en tiedä kuinka suljettu tuo ympäristö on...
  Sillä ohjelmalla toki pystyy tekemään paljon hienoja juttuja; mm. yksiosaisen katkaisijan "yläpuoli" ja "alapuoli" voidaan ohjelmoida tekemään eri asioita, painalluksella voidaan vaihtaa "skeneä", kuten jani aiemmin ehdotti jne.

  Itselläni on keittiön välitilan ledivalot tuolla schneiderin systeemillä tehty. Nopea painallus sytyttää valot, pitämällä nappia pohjassa valot alkavat kirkastua, uudestaan pitämällä pohjassa himmentyä jne. Ja hyvin toimii.

  Odottelenkin tässä kuumeisesti z-wave ja bluetooth tukea Cozifyille, jotta laitevalikoimaa saa kasvatettua monipuolisemmaksi...
 • PekkaPekka Member Viestejä: 6
  editoi helmikuu 2016
  Z-Wave on tosiaan hyvä mm. juurikin tuon kaksisuuntaisuuden takia. Esimerkiksi itselläni on parisssa valokatkaisimen rasiassa Fibaron Dimmer2-moduuli. Ko. moduulin avulla voidaan ei vain sammuttaa ja sytyttää valo vaan myös säätää kirkkautta (olettaen toki, että lamppu ymmärtää himmennyksen päälle). Valon tila sekä kirkkaus näkyvät Fibaron laitteen käyttöliittymässä. Valojen säätö onnistuu sekä Fibaron käyttöliittymällä, että seinäkytkimestä. Ja kun asentaa seinään perinteisen on/off -tyyppisen katkaisimen (= Toggle Switch) tilalle 'jani'n mainitseman painokytkimen (= Momentary Switch), voidaan säätää valon kirkkautta seinäkytkimellä melkolailla kätevästi. Täältä lisäinfoa: vesternet.com/resources/application-notes/apnt-114

  Em. moduulilla Hue/Lightify-lamppuja ei välttämättä tarvita, vaan homma toimii ihan perinteisillä lampuilla. Valon värien muuttaminen toki jää puuttumaan, mutta itselleni on/off + kirkkauden säätö on se juttu.

  Toistamiseksihan tämä menee taas, mutta Z-Waven tukea odotellaan täälläkin..
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Jiitu kirjoitti:

  Itse olen myös ehdottomasti noiden painonappien kannalla. Ja mielestäni noita 433,92 Mhz palikoita on ihan turha laittaa mihinkään koska ne ovat ns. yksisuuntaisia.

  Mielestäni jos 433,92Mhz kytkintä käyttää painonappina niin silloin ei tuosta yksisuuntaisuudesta ole haittaa tai kaksisuuntaisuudelle tarvetta.

 • JiituJiitu Member Viestejä: 7
  En nyt ole ihan varma ymmärsinkö mitä tarkoitat...

  Sehän on ihan sama käyttääkö 433,92Mhz kytkintä painonappina tai tavallisena kytkimenä, kun ei se tilannetieto kuitenkaan välity. Vaikka painonapilla antaisi vain pulssin/merkin että nyt joku laite tekee asian X ja myöhemmin kun olet nukkumaan menossa ja et ole varma tekeekö laite vielä asiaa X, niin sinun on itse mentävä katsomaan se paikan päälle, sen sijaan että vilkaiset kännykästä varmistuksen...
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Jos ajatellaan että sinulla on jousipalautteinen kytkin mikä toimii kuten painonappi, niin sen tilatietohan on aina 0, paitsi silloin kun sitä painetaan. Kytkimen tiedollahan et silloin tee mitään, vaan ainoastaan sen laitteen minkä olet ohjannut kyseisellä kytkimellä päälle/pois.

  Eli omassa tapauksessa tämän hetkinen ajatus on lisätä Schneiderin Exxact kytkimiin impulssijouset ja kytkeä ne Nexan WBT-912 moduuleihin, lamput joita ohjaan ovat Osram Lightify joista saan tilatiedon onko päällä vai ei.

  Tosin sitä joutuu nyt odottamaan että Cozify tukisi tuota pulssiohjausta..
 • JiituJiitu Member Viestejä: 7
  Nyt ymmärsin ajatuksesi.
  Se on tosiaan niin, että jos siitä ohjattavasta laitteesta saa luettua sen tilannetiedon, niin silloinhan kytkin voi olla periaatteessa millainen tahansa.
  Ajattelin lähinnä jos on katkaisija, joka ohjaa esim. tavallisen pihavalon 433,92Mhz relettä on-off, niin silloin et tiedä onko valo päällä vai ei, ilman että katsot sitä.

  Itselläni on vain kokemusta noista Schneiderin palikoista ja niissä pidän niiden toiminnallisuudesta. Eli kaksiosaisen kytkimen voi ohjelmoida tekemään neljää eri asiaa. Ja toistaiseksi ovat tuntuneet toimivilta värkeiltä. Eikä ulkonäkökään ole yhtään pöllömpi.

 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Periaatteessa jos saadaan cozify tukemaan samanlaisia ominaisuuksia, niin perus schneiderin 2-os. kytkimellä ja wbt-912 palikalla saa huomattavasti pienemmällä kustannuksella toteutettua saman :)
 • janijani Member Viestejä: 22
  Petri on juuri ajatukseni ytimessä: Pulssiohjaus avaisi monta uutta käyttötarkoitusta.
 • Petteri PuusahaPetteri Puusaha Member Viestejä: 1
  Tässä on valojen ohjauksen kannalta olennainen keskustelu!

  Kun älyohjaus on vain polttimossa, menee seinäkytkimestä ohjaus sen verran sekavaksi, että talon muu väki ei ole ottanut cozifyn ajatusta omakseen.

  433MHz napeilla varmaan saa jotakin viriteltyä.

  Gigantin listoilla näkyi Philipsin Hue himmennin: http://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/sahkotarvikkeet/HUEE27DIMKIT/philips-hue-himmennin-led-lamppu-9-5w-e27

  Onko aavistusta, että saako tätä toimimaan Cozifyn kanssa?
 • tonytony Member, Administrator, Cozify, Beta-käyttäjä Viestejä: 157 admin
  Tällä hetkellä tukea tuolle Philips Hue dimmerille ei ikävä kyllä ole.

  433 MHz-laitteiden avulla voit jatkaa normaalien seinäkytkimien käyttöä. Tämä tosin vaatii tarvittavilla sähköluvilla varustetun asentajan käyttämistä paikan päällä. Ja kuten aina langattomien laitteiden ollessa kyseessä, kannattaa varmistaa verkon kuuluvuus hubilta laitteelle.

  - Tony / Cozify
 • villetakanenvilletakanen Member Viestejä: 4
  Mainio keskustelu - vastasi kaikkiin olennaisiin kysymyksiini valaistuksesta. (Toistaiseksi olen käyttänyt Cozifyä vain valvontaan).

  Valaistuksen hallintavälineistä Philipsin Tap ja Dimmer vaikuttaa kiinnostavimmilta vaihtoehdoilta. +1 ääni täältäkin tuolle Hue himmentimelle, niin saisin valotkin tämän ratkaisun taakse.
 • amuamu Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 348 ✭✭
  Itselläni myös Hue dimmereitä ja Tapeja käytössä, tosin Hue bridgen kautta, kun eivät toistaiseksi tuettuna suoraan Cozifyn kautta.

  Jos joskus tulevat tuetuiksi Cozify hintoihin, niin toivottavasti esim. Dimmerin toiminnallisuuteen saa eri vaihtoehtoja. Painikkeita kun on neljä kappaletta, niin mielelläni ottaisin ainakin yhtenä vaihtoehtona neljän eri laitteen tai teeman ohjauksen, yksi per painike.

  Esim. Painiketta painamalla tietty teema tai laite menee ensimmäisellä painalluksella päälle ja toisella painalluksella pois päältä.
  Yhden painikkeen painallus ei vaikuta saman säätimen muihin painikkeisiin.

  Toinen vaihtoehto olisi, sama kuin edellisessä, mutta lisäksi niin, että kun painiketta painaa, niin muiden saman säätimen painikkeiden teemat/laitteet sammutetaan.

  Kolmas vaihtoehto olisi esim. ON painikkeella teemojen skrollaus, OFF painikkeella päällä olevan teeman sammutus ja himmennyspainikkeilla päällä olevan teeman himmennys/kirkastus.

  Vaihtoehtoja olisi monia ja toiveissa olisikin mahdollisimman monipuolinen ja vapaasti toteutettavissa oleva painikkeiden määritys eri tarpeisiin.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.