Hei!
Meillä on tuulikaapissa seinäkatkaisija valoille. Asunto on n. 10 vuotta vanha ja katkaisijat ovat Schneiderin valmistamia jollaisia näkee todella paljon tämän ikäluokan asunnoissa.
Katkaisijassa on ylimpänä kytkin, josta laitetaan tuulikaapin kattovalo päälle tai pois. Tämän alla on 2-osainen kytkin, joista toisella laitetaan autokatoksen ja toisella etupihan valot päälle.
Haluaisin ennen kaikkea tuon tuulikaapin kattovalon toimimaan liiketunnistemella.
Minulla oli ensin ajatuksena ostaa älypolttimo tuulikaapin kattovalaisimeen ja kiinnittää seinään zigbeetä käyttävä liiketunnitsin.
Ongelmana on lähinnä se, että tuon seinäkatkaisijan tulee olla tällöin aina päällä asennossa. Eli jos joku perheestä haparoi sen pois päältä, ei älypolttimo syty vaikka liiketunnistin kuinka lähettäisi käskyä älylampulle. Luin myös, että zigbee verkkoon kytketyt älylamput toimivat sitä voimistavina laitteina, joten ei ole hyvä jos kyseinen laite tippuu välillä kokonaan pois verkosta. Eli älylampun tulisi saada virtaa koko ajan, vaikka se olisikin nimellisesti pois päältä eli ei lähetä valoa.
Tietysti seinäkatkaisijan voisi teipata päälle asentoon mutta se ei tunnu kovin tyylikkäältä ratkaisulta.
Onko tilanteeseen olemassa jotain parempaa ratkaisua? Zigbee verkkoon kytkeytyviä seinäkatkaisijoita, joilla saisin korvattua mahdollisesti kokonaan nuo vanhat katkaisijat ja saisin myös autokatoksen ja etupihan valot hubin kautta hallittaviksi. Tällöin itse polttimot voisivat olla myös perinteisiä älyttömiä ratkaisuja, kun kaikki äly sijaitsisi jo seinäkatkaisijoissa.
0
Viestejä yhteensä
> Meillä oli teipit alkuun. Aika nopeasti meni idea perille, ettei katkaisimeen tarvitse koskea, vaan antaa automaation hoitaa työn.
Näinhän se varmasti on. Tällöin kai yleisimmät älylamput ovat on/off -tyyliin hallittavissa myös vanhalla seinäkatkaisijallakin? Mutta olisihan noissa modernimmissa seinäkatkaisijoissa omat puolensa ja mahdollistaisi esim. pihavalojen hallinnan ilman ulkokäyttöön tarkoitettuja älylamppuja tai huolta zigbee-verkon kantamasta pihalle asti, koska verkon kantama ei ainakaan nykyisellään ole ollut meillä kovin kaksinen.
Nexa on siis normaalin valokatkaisijan takana, eli valoja pystyy käyttää myös siitä.
Suurin osa muista normaaleista katkaisimista meillä on ollut teipattuna jo pari vuotta, eikä tuo läpinäkyvä teippi edes näy noissa ilman lähempää tarkastelua.
> Mulla on Nexan joku kytkin eteisen LED-nauhassa. Cozify ohjaa Philipsin liiketunnistimen kautta. Toiminut 99,95% varmuudella eli yllättävän hyvin ollakseen 433mhz romu.
>
> Nexa on siis normaalin valokatkaisijan takana, eli valoja pystyy käyttää myös siitä.
>
Anteeksi tietämättömyyteni mutta miten Nexa siis toimii "normaalin valokatkaisijan takana"? Tähän foorumiin ei ilmeisesti pysty liittämään kuvia, mutta linkkejä kai sentään pystyy copy-pastaamaan.
> > @dazer kirjoitti:
> > Mulla on Nexan joku kytkin eteisen LED-nauhassa. Cozify ohjaa Philipsin liiketunnistimen kautta. Toiminut 99,95% varmuudella eli yllättävän hyvin ollakseen 433mhz romu.
> >
> > Nexa on siis normaalin valokatkaisijan takana, eli valoja pystyy käyttää myös siitä.
> >
> Anteeksi tietämättömyyteni mutta miten Nexa siis toimii "normaalin valokatkaisijan takana"? Tähän foorumiin ei ilmeisesti pysty liittämään kuvia, mutta linkkejä kai sentään pystyy copy-pastaamaan.
>
>
Eli kyseessä Nexan WMR-1000, tunnistuu releenä Cozifyssä. Tähän tulee siis sisään vaihe ja nolla ja tästä lähtee katkaisijalle kaksi johtoa, jolla saadaan katkaisija ohjaamaan relettä.
Testasin juuri ja huomasin nyt vasta, ettei tämä kyllä ihan täydellisesti toimi, sillä jos sammuttaa katkaisijasta ei Cozify saa tietoa tilan muutoksesta (en ole kiinnittänyt huomiota kun pääasiallisesti liiketunnistin hoitaa aina). Toki saa Cozifyllä uudestaan päälle, mutta vaatii periaatteessa kaksi painallusta (pois päältä->päälle).
Täältä löytyy ihan ok manuaali josta selviää tuon toimintaperiaate: https://www.clasohlson.com/medias/sys_master/9542766067742.pdf
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/10367/dnkdf/System-Nexa-Pro-WTE-2-langaton-seinalahetin-ilman-kehysta?utm_campaign=AMP&utm_medium=organic&utm_source=google.com
https://www.cozify.fi/products/ubisys-power-switch-s1?_pos=3&_sid=94bb14a96&_ss=r
https://www.cozify.fi/products/ubisys-power-switch-s2?_pos=2&_sid=94bb14a96&_ss=r
Cozifyn nettikaupassaan ilmoittama 2-3 viikon toimitusaika tuotteelle oli liian pitkä, joten tilasin pari S1:stä suoraan valmistajan nettikaupasta, josta ne tulivatkin muutamassa päivässä:
https://www.ubisys.de/en/products/light-and-consumers/power-switch-s1/
https://www.ubisys.de/en/products/light-and-consumers/power-switch-s2/
Olisi hyvä, jos nettikaupassa näkyisi tuotteen kappalemääräinen varastosaldo tai edes se, onko sitä Cozifyn varastossa, josta voisi päätellä jotain todellisesta toimitusajasta.
S1 mahdollistaa siihen liitettyjen laitteiden ohjaamisen sekä Zigbee-verkon kautta että tavallisesta valokytkimestä. Itselläni toinen autotallin loisteputkivalaisimien ryhmistä on yhdistettynä S1:een, jolloin voin sytyttää valot Aqaran ovitunnistimen havaitessa tallin oven avautuvan tai Philipsin liiketunnistimen havaitessa liikettä autotallin ja kellarikerroksen välisellä ovella. Voin myös sytyttää ja sammuttaa kyseisen valaisinryhmän 20 vuotta vanhasta seinäkytkimestä. Seinäkytkin ei kuitenkaan sammuta virtaa S1:stä tai siihen liitetystä laitteesta, vaan ainoastaan ohjaa S1:stä sammuttamaan tai sytyttämään valot.
Mielestäni tuo S1 on satasen hinnallaan aika kallis ratkaisu ohjaamaan vain tuulikaapin valoa, joten sen toteuttaisin Philipsin liiketunnistimella ja älylampulla. Sen vanhan seinäkytkimen merkitseminen vaikka mustalla eritysnauhan palasella tms. selvällä merkinnällä saattaa vähitellen opettaa käyttäjät siihen, että sitä ei enää pidä käyttää.
Sen sijaan ulkovalaistuksen ohjaamiseen sinun tapauksessasi tuo S2 voisi olla melko kustannustehokas ratkaisu, jos haluat ohjata kahta valaisinryhmää (autokatos ja etupihan valot) erikseen. Käsittääkseni S1:n ero S2:aan on se, että S2:een voidaan liittää kaksi seinäkytkintä ja siinä on vastaavasti kaksi lähtöä, joihin liitettyjä laitteita voidaan ohjata erikseen.
HUOM! Cozifyn nettikaupan tuotetiedoissa mainitaan S2:n kohdalla seuraavaa: "2 inputtia ja 2 outputtia. Huomiothan sen, että Cozify Hubin avulla voit ohjata vain output-kanavia. Voit käyttää kokonaisuudessa mukana seinäkytkimiä, mutta input-kanavien tilaa Cozify Hub ei tällä hetkellä lue."
Joku Cozifyltä voisi kertoa, mitä tuo rajoitus käytännössä tarkoittaa. Ainakin S1 tunnistuu Cozifyyn sähköpistorasiana (Ubisys S1, 5501). Cozify osaa tunnistaa output-kanavien tilan (virta päällä tai pois) ja ohjata niitä. Tarkoitetaanko puuttuvalla input-kanavien tilan tuella sitä, että S1/S2:n input-kanaviin liitettyjä seinäkytkimiä ei voida käyttää ohjaamaan Cozifyyn liitettyjä laitteita? Jos tuki olisi olemassa, niin nuo input-kanavat näkyisivät omina valokytkiminään? Koskeeko sama rajoitus myös S1:tä, vaikka siitä ei ole mainintaa kuin S2:n tuotetiedoissa?
Nyt pitäisi taas onnistua kuvien ja tiedostojen liittäminen.
Aika hienosti "istuu" Impressivo-sarjan yhteyteen , alimmaisena kuvassa linkin kytkin asennettuna.Ohjaillaan tuolla ulkovalaistusta.
https://www.proshop.fi/Smart-Home-Aelykoti/ABB-Friends-of-Hue-Smart-Switch-Complete-Set-Aelykaes-kytkin/2810947
Onko kyseessä sama kytkin kuin verkkokaupassa?
Toimiiko myös cozifyllä?
On juurikin tuo kytkin.Meillä on näitä kytkimiä nyt 4 kpl käytössä mutta ovat vain Hue-siltaan paritettuna ja eivät valitettavasti näy Cozifyssä.Täydentävät kuitenkin kokonaisuutta hyvin.