Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Teeman päälläoloajan seuranta / aurinkosähkön käytön optimointi / Somfy-ohjaus / kloorianturointi ym

psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90
Onko kukaan toteuttanut mihinkään IoT -pilveen tai vastaavaan teeman päivittäisen päälläoloajan seurantaa?

Itselläni siis aurinkosähköjärjestelmän invertteri ohjaa Nexan releellä teemaa, joka kytketään päälle tietyn tuotantotehon ylittyessä ja pois päältä toisen raja-arvon alittuessa. Tämä teema puolestaan ohjaa lämminvesivaraajaa päälle ja pois simuloiden mittarilta tulevaa yösähkösignaalia. Toimii oikein hyvin, varaaja menee päälle kun aurinko paistaa.

Seuraavana optimointikohteena haluaisin sitten, että varaaja ei menisi yöllä yösähköohjauksella päälle jos sitä on päivällä lämmitetty kylliksi eikä vettä ole käytetty liikaa. Sähkötaulussa on jo tätä tarkoitusta varten toinen Nexan rele jolla saan katkaistua yösähköohjauksen varaajalta. Lisäksi vesimittaria tarkkailee LeakLook- konenäkö, josta saan kulutustiedot. Nyt pitäisi enää tietää miten kauan varaajaa on lämmitetty edellisen päivän aikana jotta voisin päätellä laittaako sen päälle yöllä vai ei. Näkisin, että tämä olisi helpointa tehdä tietämällä kauanko varaajan ohjaus on ollut päivällä päällä.

Helpointa lienee pollata Cozify APIa jollain python -viritelmällä ja kirjoittaa tilatieto vaikka ThingSpeakiin. Onko joku tehnyt? Muita ideoita?

Seuraavat hankkeet sitten Somfyn markiisin ohjaus RasbPi:lla ja päättelemällä auringonpaisteen määrä paneelien tuotannosta ja sateesta jne... ynnä uima-altaan kloorimäärän valvonta anturoimalla. Eiköhän näihinkin saa myös Cozifyn jotenkin yhdistettyä, ainakin pi:lle löytyy valmiita esimerkkitoteutuksia joista sitten saanee vaikka teemojen ohjauksia aikaiseksi.

- petri

Viestejä yhteensä

 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 153 ✭✭
  Pieni sivukysymys, oletko laskenut onko muutoksiin kulutettu aika/raha mahdollisesti millä aikajänteellä kääntymään plussalle? Jos lasketaan kylmästi tulosta katsomatta esimerkiksi harrastuneisuuteen. :blush:
 • psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90
  No riippuu siitä, mitä muutoksia otetaan huomioon.. Tuon kuvatun releohjauksen kustannukset jäivät noin periaatteessa kahteen kalvorasiaan eli kenties 7e meni niihin käteistä, Nexat lojuivat jonkun toisen hankkeen jäljiltä kaapissa. Sähköhommat tehtiin tauluun ilman lisäkorvausta samalla kun paneeleita asenneltiin.

  Jos nyt perinteisesti Excelöidään, niin optimitilanteessa tuo siirtää noin 10-15kWh kulutusta yöltä täysin aurinkosähköllä tuotettavaksi, eli reilun euron verran maksimissaan säästää vuorokaudessa. Käytännössä takaisinmaksuaika lienee tämän viritelmän osalta siis noin 2 viikkoa.

  - petri
 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 153 ✭✭
  Ok, tekstin perusteella kuulosti että enemmänkin olisit investoinut. Ihan sillä kysyin kun oma lattialämmitys kaapeleilla + ilppi + takka vaatis melkolailla optimointia energiatehokkuudeltaan. laiskuus ja kunnon suunnitelman puute vaan vaivaa.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.