Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Spinnun käkikellotalo

SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
editoi lokakuu 2020 kohteessa Käyttäjien omat kokoonpanot
Kotiautomatisoinnin kohteena on 80-luvun kaukolämpöön liitetty kaksikerroksinen OKT, "käkikellotalo". Alakerrassa on keittiö, olohuone ja sauna takkahuoneineen. Yläkerrassa on makuuhuoneet, joista lasten lennettyä pesästä kaksi on muutettu yhdistetyiksi työhuoneiksi. Autotalli ja lämmönjakohuone on erillisessä rakennuksessa. Talossa oli vartiointiliikkeen asentama murtohälytin, mutta se poistui Cozifyn avulla tehdyn automatisoinnin myötä.

Kotiautomatisoinnin tavoitteet:
- valaistuksen automatisointi
- turvallisuusvalvonta
- kotitekniikan valvonta

VALAISTUS

Vanhassa omakotitalossa on paljon vanhoja kattovalaisimia ja kiinteitä katkaisijoita ja himmentimiä. Ne pääosin pidetään sellaisenaan. Niiden lisäksi on pöytälamppuja, jotka kaikki pääsivät automatisointiin.

Olohuoneessa on viihdekeskus, "Kino Kotisohva". Valaistuksena on useita jalka- ja pöytälamppuja ja mekaanisilla himmentimillä LED-kattoplafondit. Jalka- ja pöytälamput saivat Philips Hue Color polttimot, joilla saa säädettyä sisustuksellisia värimaisemia. Yhden lipaston takana on Philips Hue strip värivalonauha, joka valaisee seinää ja sen yksityiskohtia. Tämä näkyy myös eteisen puolelle ja ulko-ovelle, joten valonauhaa käytetään myös signalisoinnin huomiolamppuna. Valaistus menee päälle liiketunnistimen perusteella, ja kirkkaus/valosävy säätyy automaattisesti vuorokausirytmin mukaan. Erillisestä Nexa katkaisijasta valaistuksen saa himmeään "leffamoodiin". Jokainen valo on silloin säädetty yksittäin sopivan himmeäksi, ettei televisioon tule häiritseviä valoheijastumia.

Yläkerran makuuhuoneessa roikkuvaan sisustuskattovalaisimeen on laitettu IKEA Trådfri 980 lm lamppu, joka toimii sarastusvalona aamun herätyksiin. Makuuhuoneen liiketunnistin ei sytytä mitään valoja makuuhuoneen puolella (se nukkumisrauha), mutta sytyttää ylätasanteen Philips Hue Bloom pöytälampun niin näkee käydä yöllä vessassa. Samaa valoa käytetään myös sisustusvalaisuun, ja järjestelmän signalisointiin.

Työhuoneissa olevat kiinteät valaisimet jäävät ennalleen, mutta pöytälamput 3 kpl älyvalaistiin samoilla IKEAn valkosävysäädettävillä lampuilla, ja ne menevät päälle liiketunnistimen perusteella. Siellä on myös roikkuva kasvivalo, mikä menee päälle Osram Lightify plug pistorasiaohjaimen avulla kun aamulla huomataan ensimmäisen kerran liikettä. Kasvivalo sammuu itsekseen vasta myöhään illalla, oli välillä liikettä tai ei.

Saunan kylpyhuoneen GU10 kantaiset spotit on vaihdettu Philips Hue spotteihin. Valot kytkeytyvät päälle liikkeestä, ja valon voimakkuus on riippuvainen siitä onko sauna lämmin vai ei. Saunan ollessa kylmänä valot ovat täysillä, että samassa tilassa olevaa pesutornia on helpompi käsitellä. Jos saunassa on vähintäin 60°C, on valoissa tunnelmallisempi valaistus täysin automaattisesti.

Makuuhuoneesta pääsee parvekkeelle, ja ovessa oleva Proove 433 Mhz ovisensori kytkee Osram zigbee pistorasiaohjaimen avulla parvekkeen valaistuksen, jos on riittävän hämärää. Valot sammuvat heti kun ovi vedetään taas kiinni.

Pihalla on kolme tolpallista käpyvalaisinta, ja seinillä ovien kohdalla seinävalaisimet ja erilliset liiketunnistimet. Lamput on vaihdettu IKEAn Trådfri lamppuihin, joissa voi säätää värisävyn ja himmennyksen. Valokatkaisijat on teipattu pitämään valot aina jännitteisinä. Hämärän tultua laitetaan päälle 30% 2500K lämminsävyinen perusvalaistus. Mikäli liiketunnistimet havaitsevat pihalla liikettä, valot laitetaan 100% täysille ja värisävy muutetaan 4000K kylmän sävyiseksi. Pihalla kulkija huomaa, että hänet on havaittu. Autotallin seinällä on vielä erillinen 30W valonheitin pistorasiaplugin ohjaamana, joka kytkeytyy päälle jos pihakäytävällä tai autotallin edustalla on liikettä. Liike havaitaan kahdella Ikean liiketunnistemella. Verrattuna tavalliseen tunnistinvalaisimeen, liikkeen havaintokenttä on paljon laajempi ja moniulotteisempi.

TURVALLISUUSVALVONTA

Alueella on ollut hiippareita, jotka käyvät pihoilla ja ovilla, ei siis kovin mukavaa. Rakennusten kaikkia neljää ovea valvotaan Heiman zigbee ovisensoreilla. Aluksi ovissa oli Prooven 433 MHz ovisensorit, mutta ne havaittiin nopeasti epäluotettaviksi murtohälytinkäyttöön. Sisätiloissa on laajakulmainen Foscam C2 valvontakamera, joka hälytystilanteissa kuvaa tilanteen Cozifyn pilveen. Kamera on sijoitettu niin, että sillä näkee samanaikaisesti sekä etuoven että takkahuoneen sivuoven.

Pihalla on useampi liiketunnistin, ja meidän poissaollessa pihalla liikkuminen ilmoitetaan puhelimiin. Etuoven valvontakamera kuvaa liikkeen huomatessaan, ja eteisessä oleva Sonos One kaiutin kytkee koiranhaukuntanauhoituksen päälle. Meillä aikanaan oli iso koira hoitamassa tätä virkaa, mutta tämä virtuaalikoira kuullostaa omasta mielestäni oven läpi ihan uskottavalta... :)

Illalla järjestelmä tarkastaa, onko kaikki ovet kiinni. Jos joku ovi on auki, tulee Sonos One kaiuttimesta suomeksi puhuttu ilmoitus asiasta. Puheilmoitus on tehty tietokoneella Balabolka ohjelmalla, se on siis tavallinen MP3 tiedosto, joka toistetaan Sonos järjestelmän läpi. Järjestelmä pystyy tarvittaessa ilmoittamaan ääneen muitakin asioita, kuten esimerkiksi jos pihalla liikkuu joku vaikka ei pitäisi. Myös se että sauna on lämmennyt valmiiksi, ilmoitetaan kaiuttimen kautta.

Palovaroittimia on kolme: yksi Heiman zigbee hälytin, ja kaksi Airam KD-101LE (433 Mhz) ketjutettava hälytintä. Toinen Airamin hälytin on autotallissa, sen kantama riittää Cozifyn hubille asti. Sisävalvontakamera on sunnattu osittain myös kattoa kohti, joten mahdollisen palohälytyksen tultua voi tarkastaa etänä näkyykö savua ja voi tarvittaessa kutsua palokunnan paikalle. Tämä on huomattava etu verrattuna tavalliseen palovaroittimeen.

KOTITEKNIIKAN VALVONTA

Talo on kytketty kaukolämpöön, ja lämmönjakohuoneessa on pari lämptila-anturia. Yksi valvoo sisään tulevan kaukolämmön, ja jos lämpötila putoaa alle hälytysrajan, tulee ilmoitus että voi sitten miettiä vaihtoehtoisia lämmitystapoja. Itse teknisen tilan lämpötilaa mitataan myös, ja jos se laskee alle pakkasrajan tulee hälytys. Kerran aikaisemmin oli ovi jostain syystä jäänyt talvella auki, ja tilassa olevat kylmävesiputket jäätyivät ja halkesivat sulatessaan. Joten tilan ilmankosteutta seurataan myös. Nämä kaikki pystytään hoitamaan yhdellä todella edullisella Telldus 313159 (433 MHz) lämpötila/kosteusanturilla.

Keittiössä astianpesukoneen alla on Develcon sireenillinen vesivuotovahti, ja pesuhuonessa olevan pyykinpesutornin alla Heiman sireenitön vesivuotovahti.

Kesän tullen osa sisäviherkasveista pääsee pihalle, ja ulkolämpötilaa aletaan seuraamaan järjestelmällä. Syksyn tullen kun alkaa ilmat kylmenemään, tulee hälytys että kasvit pitäisi siirtää jo sisälle. Aikaisempina vuosina pääsi halla puraisemaan pahasti vanhaa lehtikaktusta...

KOKEMUKSET

Järjestelmää on tehty heinäkuusta 2018 alkaen pikkuhiljaa. Ensin luulin että älykoti ja vanha omakotitalo olisi mahdoton yhtälö, että älykotimaisuus pitäisi huomioida kun uutta taloa vasta rakennetaan. Höpsis! Kyllä vanhankin saa näköjään tuunattua älykodiksi.

EDIT: Lisätty saunan valaistus ja autotallin valonheitin
Post edited by Spinnu on

Viestejä yhteensä

  • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 96
    samantapaista järjestelmää vanhaan taloon ollaan rakentelemassa.
    viime viikolla hommailtu cozify laitteet ja muutamat sensorit.
    sulla näyttäis olevan myös Telldus 313159 (433 MHz) lämpötila/kosteusanturi,
    mulla ei hubi löydä tuota ollenkaan osaatko neuvoa mikä neuvoksi?
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    editoi marraskuu 2018
    Mulla se Telldus muistaakseni pariutui heittämällä. Se mitä muuten olen foorumilta lukenut, niin kannattaa kokeilla eri kanavia, koska naapureillakin voi olla vastaavia vehkeitä. Ja hiljentää muut omat 433 MHz laitteet. Ja joskus vaan kai on huono yksilö, eihän noi ole kuin parinkympin vehkeitä.
  • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 96
    En saanut millään toimimaan tuota Telldus 313159 (433 MHz) lämpötila/kosteusanturia,
    jotenka tilailin uuden.
    Jospa sais toimivan kun saapuu.

    Arvaiskohan tilata tuon Heiman zigbee ovisensorin kun ei ole tuettujen listalla.
    Sinun kokoonpanossa näyttäis olevan.
  • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
    aru kirjoitti:

    Arvaiskohan tilata tuon Heiman zigbee ovisensorin kun ei ole tuettujen listalla.
    Sinun kokoonpanossa näyttäis olevan.

    Eiköhän se laite ole tuettujen listalla? Tuo lista https://tuki.cozify.fi/support/solutions/articles/8000033969-tuetut-laitteet-ja-radiot#supportedDevices on viimeksi päivitetty toukokuussa.

    Tässä viestissä Samppa kertoo ko laitteen toimivan: https://forum.cozify.fi/discussion/comment/4547#Comment_4547

    Ja onhan Cozifyn omassa kaupassakin ko laitteet myynnissä.
  • puhtimpuhtim Member Viestejä: 40
    Miten tällainen sääntö tehdään: " Hämärän tultua laitetaan päälle 30% 2500K lämminsävyinen perusvalaistus. Mikäli liiketunnistimet havaitsevat pihalla liikettä, valot laitetaan 100% täysille ja värisävy muutetaan 4000K kylmän sävyiseksi."
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    editoi marraskuu 2018
    Ensin tarvitaan teema "Ulkovalot", jossa valitaan halutut lamput ja niiden kirkkaus/värisävy. Teeman voi laittaa päälle/pois halutessaan käsin, tai käyttämällä sääntöä "Teema päälle hämärässä".

    Sitten tarvitaan toinen teema "Ulkovalot korostus", jossa on valittu samat lamput ja niiden uusi kirkkaus/värisävy. Teeman voimassaoloksi valitaan "Ulkovalot" teema, ja luodaan sille sääntö "Teema päälle, kun liikettä". Näin korostus menee päälle vain jos ulkovalot on muuten päällä ja liikettä havaitaan.

    Lisäksi pitää tehdä sääntö "Ohjaa teemaa toisesta teemasta" jossa "Ulkovalot korostus" teema sammutetaan jos "Ulkovalot" teema sammuu.
  • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 96
    Spinnu kirjoitti:

    Puheilmoitus on tehty tietokoneella Balabolka ohjelmalla, se on siis tavallinen MP3 tiedosto, joka toistetaan Sonos järjestelmän läpi.

    Olen tässä yrittänyt tolla balabolka ohjelmalla saada puheen suomenkielellä, mutta ei löydy kuin englannin kielen ääni.
    Laitoin netistä MSSpeech_TTS_fi-FI_Heidi tiedoston mutta ei vaan onnistu.

    Miten Spinnu olet saanut ton toimimaan?
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    editoi joulukuu 2018
    Tässä ohjeet Balabolka asennukseen muillekin:

    EDIT: siirretty alueelle "Ohjeet ja neuvot"
    https://forum.cozify.fi/discussion/762/tekstit-puheeksi-syntetisointi
    Post edited by Spinnu on
  • LariLari Member Viestejä: 24
    Kiitos Pasi hyvästä kuvauksesta. Onko Ikean lamput toimineet nyt pakkasilla ulkona hyvin?
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    On ne lamput ainakin vielä ehjiä. Sen olen huomannut, että joskus aamusella 1-2 lamppua on jäänyt palamaan vaikka päivä on valjennut, en tiedä johtuuko se sitten vain hetkellisestä kommunikaatiokatkoksesta vai Ikean lamppujen pakkaskestävyydestä. Voisihan sitä yhden Osram plugin laittaa sopivaan kohtaan parantamaan zigbee verkon kuuluvuutta pihalle päin.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.