Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valot päällä sähkökatkon jälkeen

MattiGrönroosMattiGrönroos Member Viestejä: 1
Hubi on mökillä seudulla, jossa sähkökatkoja on verraten usein. Osa katkoista on sellaisia lyhyitä muutaman sekunnin kestoisia, joista ei edes tule sähkölaitokselta tietoa. Eräänlainen ongelma on, että sähkökatkon jälkeen ikealaiset zigbee-lamput ovat päällä, vaikka ennen katkoa ne olisivat olleet pois päältä, ja mökki loistaa hämäläisessä pimeydessä kuin Naantalin aurinko. Triviaaliratkaisu tietysti on ottaa lampuista sähköt pois mökiltä poistuttaessa, mutta se ei ole vallitsevan tahtotilan mukaista. Olisikohan hyvää vinkkiä hoitaa asia automaatiolla? Sille kaiketi ei voi mitään, että lamput syttyvät saatuaansa sähköä, mutta loogista olisi, että hubi palauttaisi käynnistyttyään ne katkoa edeltäneeseen tilaan.

Viestejä yhteensä

 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 156 ✭✭
  Saman ongelman kanssa joskus tapeltu ihan kotona, ennenkuin sähköyhtiö veti kaapelit maahan.

  Vaihtoehtojahan niille on. Itse olen aikanaan käyttänyt sekä eräänlaista Yön tarkistukset -teemaa, joka sammutti valoja ja tarkisti kertaalleen ovet 3 kertaa yön aikana, että ihan valoanturia. Suunnilleen sääntönä niin, että Poissa teemaan kytkettynä "Sytytä valo, kun liikettä". Sytytä-kohtaan kaikki valot, ja asetuksissa "Sammuta, kun ei liikettä" arvoon "0.1 min".

  Mä en tosin mene vannomaan toimiiko nuo kuinka hyvin jos on paljon sähkökatkoja. Kenties siihen olisi järkevämpi käyttää hämäräanturia. Ehkä joku enemmän perehtyneempi kertoo enemmän.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod
  Sähkökatkoksen jälkeinen tila riippuu valmistajasta, eli joskus valo tai pistorasia menee pois päältä (esim. philips pistorasiaohjain), syttyy (esim. useat valot) tai palaavat edelliseen tilaan.

  Hubissa on sääntö, jolla laitteen tilan voi pakottaa päälle tai pois ("Estä laitteen tilan muutokset"-sääntö). Tällöin laitteen tila pakotetaan haluttuun tilaan eikä edes napin painamien tai muut säännöt auta (tila palautuu heti automaattisesti).

  Tämä on näppärä sääntö esimerkiksi "Poissa"-teemaan, jolla voi estää valojen syttyminen sähkökatkoksen jälkeen. Ja "Kotona"-teemassa minulla esimerkiksi on kesämökin vesipumppu ja lämminvesivaraaja, joiden pistorasiat jäisivät muuten sähkökatkoksen jälkeen ärsyttävästi pois päältä.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuplajiiTuplajii Member Viestejä: 36
  editoi joulukuu 2019
  Toimiiko tuo "Estä laitteen tilan muutokset" kuitenkin vain niin, että vaihtoehdot on: Laite päällä, jolloin katkoksen jälkeen laite menee päälle laitevalmistajan oletusasetuksen mukaan. Eli esim. lamppu on katkoksen jälkeen täysillä päällä ja kenties "ottaa kiinni" vallitsevasta teemasta hetken kuluttua ja asettuu sen jälkeen vasta haluttuun tilaan?

  Pois päältä nyt on tietysti selvä.

  Ratkaisun alla oleva toteutus on siis sellainen, että sähköjärjestelmään kytketty perinteinen hämäräkytkin antaa ohjauksen useammalle ulkovaloryhmälle ja olen nyt laittanut yhteen ryhmään zigbeetuikut jotka himmenee yöksi Cozifyn ohjaamana.

  806 ja 810 lum ledvancet ja Airamit joita tuonne tuli sorvattua, ovat täydellä höökillä aika kokonaisvaltaiset, joten mielelläni jotenkin varmistelisi, ettei ne ala sähköjen pamautettua yöllä loistaa täysillä.

  Systeemihän joutuu jatkuvasti "sähkökatkojen" armoille kun hämäräkytkin tipauttaa virrat pois päivällä, joten olisi tietysti ihannetilanne saada valot syttymään aina katkon jälkeen maksimissaan jollain 70% teholla.

  Mielelläni olisin laittanut jotkut vähemmän tehokkaat lamput, mutta yllättävän hankalasti on saatavilla suoraan Cozifyn kanssa pelaavia esim. 400-500lm jotka olisi vielä sellaisia joissa olisi edes orastavaa lupausta toimia ulkona.

  edit: Niin ja tiedossa on ettei tuo sähköjen katko laitteilta ole kovin suositeltava juttu, mutta ulkovalot on niin selkeästi muun systeemin ulkopuolella että riskin uskaltaa ottaa. päälle-pois kytkentöjä tulee kuitenkin päivittäin vain kerran. (Ellei nyt sitten auringonpimennys tms. herätä hämäräkytkintä johonkin erikoiseen aikaan lisäksi).
  Post edited by Tuplajii on
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.