Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Projekti - Kesämökin automatisointi

Matti SeiseMatti Seise Member Viestejä: 49
Terve,
Ostimme perheemme kanssa juuri pienen mökin, n. 30m2 Kouvolan suunnalta, joen rannasta. Tontilla on myös puusauna ja ihan rehellinen vanha kunnon puucee, sekä kaksi pientä varastoa. Mökkiä käyttää pääasiassa kolme eri perhettä (vanhemmat, mun perhe ja siskon perhe) ja veljet ilman perheitään.


Mökki itsessään on hirsirakenteinen, siellä on sähköt, mutta ei juoksevaa vettä tai muuta kunnallistekniikkaa. Sähköjen olemassaolo mahdollistaa mökin kytkemisen verkkoon (Elisan kartan mukaan pitäisi olla täysi 4g, DNA:lla sain 3g:n toimimaan), joten kesän projektina minulla onkin mökin automatisointi.

Tässä tarpeet, mitä minulla on tällä hetkellä mietittynä ja mahdolliset ratkaisuehdotukset. Mikäli jonkin asian voi toteuttaa järkevämmin, otan mielelläni vastaan ehdotuksia.


Lämmitys
Tähän mennessä mökki on jätetty kylmilleen ympäri vuoden, mutta se ei tee puurakenteille kovin hyvää, eikä etenkään tavaroille, jotka mökkiin on jätetty. Tavoitteena olisi toteuttaa automaattinen minimilämmön (n. 2 c lämpimämpää kuin ulkoilma) ylläpito. Lisäksi samalla tekniikalla saisi laitettua patterin lämmittämään mökkiä ennalta, kun kotoa mökille lähdetään. Kivempi mennä suoraan lämpimään mökkiin. Vai olisiko elektroniikan kannalta tarpeellista pitää lämmöt parissa asteessa plussaa?

Talossa on kolme kiinteää suoraan sähkövirtaan kytkettyä patteria, joiden termostaatit eivät mene alle 15 asteen, joten niiden käyttäminen ei ole taloudellisesti kovin kestävä vaihtoehto. Vai olisiko tähän jokin kikka kolmonen?

Ajattelin toteuttaa tämän hyödyntäen erillistä pistokkeeseen kytkettyä sähköpatteria, lämpömittaria (esim Hue) ja etähallittavaa pistorasiaa. Esimerkkinä tällaisesta etähallittavasta pistorasiasta olisi Osramin Zigbee plugi, sillä lämmön ohjauksen pitäisi olla luotettava, joka sulkee 433MHz vehkeet pois vaihtoehdoista. Olisiko tähän fiksumpaa ratkaisua? Entä miten säädän tällaiset säännöt?Valaistus

Tunnelma luodaan valoilla ja mökki on tällä hetkellä erittäin pimeä, sillä siinä on vain kolme pientä ikkunaa, joista päivänvaloa ei hirveästi tule sisälle. Kiinteinä asennuksina siellä on yksi kattovalo, yksi loisteputkivalaisin ja yksi pieni plafondi.

Ajattelin vaihtaa loisteputkivalaisimen Ikean Trådfri päivänvalopaneeliin, ruuvata seinille pari irrallista seinävaloa, päivittää kattovalon älyvaloksi ja olemassa olevasta plafondista tehdä älykkään, jolla saisi toteutettua yövalon muksuille.

Lisäksi harkinnassa on maanrajassa oleva säädettävä valonauha, joka toimisi kulkuvalona öisin muutoin pimeässä mökissä.

Ongelmana tässä ratkaisussa on se, että ainakaan virallisesti noita paneeleita ja säätimiä ei saa kiinni muihin kuin Trådfrin omaan gateway-hallintajärjestelmään. Onnistuuko sen liittäminen osaksi Cozify -hubia säädinten ja paneelien toiminnallisuuksien toteuttamiseksi?

Pihalle, talon kylkeen, olisi tarkoitus laittaa liiketunnistimella aktivoituva ulkovalo. Ongelmana vaan tuntuu olevan, että näitä ulkokäyttöön soveltuvia liiketunnistimia on aika heikosti saatavilla. Olisiko tähän jotain toimivaa ratkaisua? Nuo uudet tulossa olevat Huet olisivat muutoin mielenkiintoisia, mutta ne ovat melko arvokkaita.Turvallisuus

Kamera
Kameravalvonnalle on kaksi syytä: Mökki on ison osan ajasta tyhjillään ja luonnollisesti haluamme tietää mitä mökillä tapahtuu ja keitä siellä käy poissaollessamme. Lisäksi harrastamme aktiivisesti kalastusta ja joen tilanteen näkeminen vaikuttaa myös motivaatioon mökille lähtemiseen (vedenkorkeuden näkeminen, veden sameuden havainnointi ja luonnollisesti myös syksyisin ja keväisin jäätilanteen tarkastaminen)

Palovaroittimet
Mökki ja sauna ovat molemmat puurakenteisia, joten on ihan kiva tietää etänä jos mökki palaa. Lisäksi molemmissa on yöpymismahdollisuudet, joten ne myös toimivat aivan normaaleina paikallisina palovaroittimina. Näitä on ilmeisesti hyödynnetty myös hälyttiminä?

Hälytykset
Yksikseen jätetty talo ja siihen yhdistetty automatiikka… No, hälyt ovat aika luonnollinen osa automatiikkaa. Sireenit saa näppärästi juuri noista edellä mainituista palovaroittimista.
Mökissä on sisällä useampi liiketunnistin valoja varten ja lisäksi ikkunoihin ja oviin tulee ovi- ja ikkunasensorit. Mikäli ovet/ikkunat aukeavat kun olemme poissa, hälyt laukeavat.
Hälytyksistä tulee tekstiviestit / varoitukset kaikille mökin käyttäjille, jotta pystymme kameroista tarkistamaan tilanteen ja tehdä tarvittaessa hälytyksen poliiseille.
Mökillä on kuitenkin useampi käyttäjä ja mietimme miten saisimme toteutettua hälyjen kytkennän ja poiskytkennän mahdollisimman simppelisti. Tähän meillä ei vielä ole ratkaisua. Ideoita? Olisiko jokin nappi/kytkin, johon saisi fyysisen hälyjen aktivoinnin toteutettua?

Älylukko
Kuten jo ylempänä mainittua, mökillä on useampi käyttäjä. Älylukko mahdollistaisi eri käyttäjäryhmien käynnit ilman avainten kanssa häsläämistä.
Lisäksi mikäli älylukon (Yale? Joku muu?) saisi kiinnitettyä Cozifyyn, ratkeaisi edellisen kohdan hälytysongelma samalla.
Case: lukitse ovi, “poissa” teema aktoivotuu -> Hälyt päälle
Case: avaa ovi pinkoodilla -> hälyt veks.Monitorointi

Kaikessa monitoroinnissa olisi hyvä saada logeja talteen. Tällä hetkellä homma ei taida mitenkään järkevästi onnistua? Oliko jollain tähän jokin kikka kolmonen?

Vedenlämpötila
Kuten jo aiemmin sanottua, kalastamme paljon ja veden lämpötila on meille arvokasta tietoa. Tähän ei (onneksi?) kovin montaa vaihtoehtoa ole, sillä tuo Prooven lämpömittari näyttäisi olevan ainoa vaihtoehto. Onko kellään mitään kokemuksia ko. vempeleestä?


Huonelämpö
Lämpötilan hallinnan kannalta olisi oleellista tietää, paljonko mökissä on lämmintä. Mietin, että tilaan riittäisi varmasti yksi Huen liikesensori, jolla saisi napattua liiketunnistuksen lisäksi talteen myös lämpötilan.


Ulkolämpö / ilman paine
Sisälämpötilan lisäksi olisi myös mukavaa tietää miten kylmää mökillä on. Lämpötilan lisäksi kiinnostaisi tietää myös ilman paine. Onko tähän mitään Cozify -yhteensopivia sensoreita, vai meneekö ulkopuoliseksi järjestelmäksi?

Saunan lämpötila
Saunan lämpötila kiinnostaa ja näppärästi saisikin vaikkapa vaihdettua valon väriä, kun lämpötila nousee riittävälle tasolle. Tämä pitää käsittääkseni tehdä erillisellä teemalla. Oliko joku tämän jo tehnyt?


Hallinta

Kuten sanottua, mökkiä käyttää moni käyttäjä, jotka eivät ole teknisesti kovinkaan eteviä. Sen takia mökin hallinnan pitäisi olla niin helpoksi tehty, että se ei vaadi edes sitä kännykän kaivamista taskusta.
Mietin pitkään miten tämän toteutan ja ainut järkevä ratkaisu oli, että kiinnitän tabletin seinään ja laitan hallinnan siihen. Onko App:ista jokin “Dash” -tyyppinen näkymä, josta näkyisi yhdellä silmäyksellä vaikkapa lämpötilat, valojen tilat, hälytysten tilat ja kameranäkymä(t)?


Viestejä yhteensä

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 627 mod
  editoi toukokuu 2018
  Kiitos hyvästä ja kattavasta projektin kuvauksesta. Todella hyviä ideoita ja konkreettisia ongelmia meille tarkistettavaksi.

  Muutamia pikakommentteja:
  - Minimilämpö-sääntö suhteessa ulkolämpöön on tuotantoputkessa, ja tulee ulos "ennen pakkasia", ellei aiemmin.
  - Trådfri valojen lisäksi Ikean FLOALT Led-valopaneelit, SURTE, sekä JORMLIEN Led-valo-ovet pitäisi toimia suoraan Cozifyn kanssa, mutta Ikean kaukosäätimet tai liiketunnistin ei (vielä).
  - Huomaa että Develcon palovaroittimen sireeniä voi ohjata erikseen murtovahdissa, mutta Heimanin palovaroitinta ei
  - Prooven vesilämpömittari on melko luotettava ja sitä voi suositella
  - Logitukseen on tulossa ThingSpeak palvelun tuki

  Tuli muuten mieleeni, että tästä saisi todella hyvän blogikirjoituksen sivuillemme innostamaan muitakin.
  Sopisiko sinulle että muokkaamme tästä yhdessä innostavan tarinan?

  t. Samppa \ Cozify
  Post edited by samppa on
  t. Samppa \ Cozify
 • Matti SeiseMatti Seise Member Viestejä: 49
  Toki sopii. :)
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 627 mod
  Blogi on julkaistu: http://blogi.cozify.fi/2018/08/projekti-kesamokin-automatisointi.html
  Kiitos Matille!

  t.Samppa \ Cozify
  t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.