Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Saunan lämpö/kosteusmittari

WilliZWilliZ Member Viestejä: 4
Hei,

onko lähitulevaisuuden suunnitelmissa lisätä tuettuihin laitteisiin saunan lämpötiloja ja kosteutta mittaava ja kestävä mittari tai onko joku löytänyt jo tuetun vastaavilla ominaisuuksilla?

-Vili

Ps. Haussa on siis mittari joka näyttää saunan oikean lämpötilan saunomiskorkeudella, ei foorumillakin esillä ollut tapa asettaa lämpömittari/anturi alemmaksi ja kompensoida lämpötilaero säännöllä.
Post edited by Pudeman on

Viestejä yhteensä

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,204 admin
  Itsekin kaipailen sellaista. Minulla on tuo mainitsemasi purukumiratkaisu käytössä.
  Oletko löytänyt sopivaa mittariehdokasta kyseiseen tehtävään? Mieluiten zigbee. Vaatimukset mittarille ovat aika kovat.
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi tammikuu 2018
  Voisihan tuollaisen Zigbeetä käyttävän mittarin tehdä itse esim. XBeen avulla. Hakukoneella löytyy paljon esimerkkejä vastaavista projekteista ("xbee temperature sensor"). Esim.:

  http://electronicsfundooo.blogspot.fi/2014/10/wireless-temperature-sensing-using-xbee.html
  https://plus.google.com/113289611175907823715/posts/WUtXBMj6GNU

  Mieluummin ostaisin valmiin tuotteen, kunnei ole aikaa tutkia asiaa sen enempää ja rakennella/ohjelmoida. Jos jossain kaupallisessa laitteessa on riittävän laaja lämpötila-alue, niin ehkä laitteen voisi purkaa ja sen lämpötila-anturin sijoittaa johdon päähän erilleen muusta laitteesta saunan seinälle?

  Kokeilin muutaman kerran Philipsin Hue Motion -liiketunnistinta saunassa. Sijoitin sen samalle korkeudelle kuin perinteisen viisarimittarin. Kun viisarimittari näytti 80 astetta, ilmoitti Philips lämpötilaksi n. 65 astetta. Myös saunan lämpenemisvaiheessa Philipsin lukema oli muistaakseni aina n. 5-15 astetta toista mittaria alhaisempi. Toisaalta, kun lämpötila saunassa alkoi laskemaan, Philipsin ilmoittama lämpötila laski selvästi hitaammin. Se tukee käsitystäni siitä, että laite reagoi melko hitaasti lämpötilavaihteluihin (johtunee anturin sijoittamisesta suljetun muovikotelon sisälle?).

  Joku voisi tehdä vähän perusteellisemman testin käyttämällä vertailukohtana jotain tarkkaa mittaria. Tuo oma ikivanha viisarimittarini ei varmastikaan ole ehdottoman tarkka ja kalibroitu. Joskus vertasin sen toimintaa kahteen muuhun mittariin ja eroa taisi olla viitisen astetta.

  En viitsinyt kokeilla, mitä mitä liiketunnistin ilmoittaisi lämpötilaksi esim. sadassa asteessa. Mistään en löytänyt valmistajan ilmoittamia speksejä siitä, mikä on ko. laitteen tunnistama lämpötila-alue ja toisaalta, missä lämpötiloissa sitä saisi käyttää. Laite ei välttämättä kestä pitkään korkeita lämpötiloja ja kosteutta?

  Omien kokeiluideni perusteella laite näyttää ainakin hieman yli 65 asteen lämpötiloja. Nyt anturi on testissä pakastimessa, jonka lämpötilaksi se ilmoittaa -20,4 astetta.

  Anturin takakannen ja rungon välissä on kumitiiviste, mutta en purkanut anturia sen enempää, jotta olisi selvinnyt, onko myös anturin etupuolen muovikuvun ja rungon välinen liitos tiivistetty. Tiiveyttä voinee tarvittaessa parantaa tiivistemassalla.

  Seuraavaksi olisi tarkoitus kokeilla Hue Motionia ulkokäytössä, jotta voisi mitata ulkolämpötilaa ja toisaalta saisi hälytyksen, kun joku tulee pihalle. Jonkinlainen kotelo olisi varmaan syytä tehdä, mutta materiaalin pitäisi päästää läpi anturin käyttämän aallonpituuden säteily. Tai sitten pitää jättää koteloon aukko.
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,204 admin
  Ainakin itsellä Hue käy ja kukkuu hyvin ulkonakin. On tosin sijoitettu lipan alle. Vielä ei ole tullut sille olosuhteita, joissa olisi tullut vikailmaisuja. Nyce potee niitä ajoittain, kun kosteus on n 100 ja lämpötila nollan seutuvilla.
 • TomTom Member Viestejä: 41
  Minulla on käytössä Honkong:ista muutama vuosi sitten ostettu "Saunamajuri". Se lähettelee 433MHz taajuudella saunan lämpötilan Telldus Duo:lle.

  Olisi toki kiva jos Cozify osaisi vastaanottaa...
 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 12
  (koti) Uunien langattomat paistomittarit toimii oikealla T-alueella ja taitaa olla useimmat juuri 433Mhz. Onko kukaan koettanut onnistusiko Cozify vastaaottaamaan tämmöistä lämpötilatietoa jonkun merkkiseltä mittarilta, ainakin Clas Ohlsonilla on näitä parillakympillä. (langanpäässä olevan anturin voi laittaa itse saunaan ja jättää vaikka lähetinyksikön ulkopuolelle)
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi kesäkuu 2020
  Aqaran Zigbee-lämpötilatunnistin WSDCGQ11LM toimii saunassa kelvollisesti:
  www.verkkokauppa.com/fi/product/71661/mhssg/Xiaomi-Aqara-Temperature-and-Humidity-Sensor-lampotila-ja-ko/

  Tähän mennessä anturi on kestänyt puolen vuoden saunomiset. En ole sen tarkemmin tutkinut, mikä on anturin tukema maksimilämpötila, mutta ainakin 75 astetta se on ilmoittanut lämpötilaksi, vaikka valmistajan ilmoittamien tietojen mukaan maksimilämpötila on vain 50 astetta. Tarkkuuskin lienee riittävä tähän käyttötarkoitukseen. Yleensä se näyttää n. 5 astetta vähemmän kuin perinteinen viisarimittari.

  Anturi näyttää myös ilmankosteuden. Lämpötila- ja kosteustietoja voi seurata vaikka puhelimen näytöltä, kun määrittelee Cozifyn lähettämään tietoja ThingSpeak-palveluun ja käyttää puhelimessa ko. palvelun tietojen näyttämistä tukevaa ohjelmaa (esim. ThingShow).

  Toisen samasta aiheesta kirjoitetun viestiketjun voisi yhdistää tähän: https://forum.cozify.fi/discussion/926/saunan-laempoetilamittari
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,204 admin
  > Toisen samasta aiheesta kirjoitetun viestiketjun voisi yhdistää tähän: https://forum.cozify.fi/discussion/926/saunan-laempoetilamittari

  Alusta ei tarjoa ketjujen yhdistämistä, ainakaan minun admin oikeuksilla
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 169 ✭✭


  Löytyykö Aqarastasi mitään lisätunnisteita sen versiosta? Minulla on ns. sama WSDCGQ11LM ja se lopettaa lämpötilan raportoinnin 65 asteeseen. Olisiko Xiaomi käyttänyt eri toimittajien antureita ja jonkun anturi toimii 75 asteeseen asti..

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi syyskuu 2020

  Anturissa ei ole muita tunnistetietoja kuin nämä: Model: WSDCGQ11LM, FCC ID: 2AKIT-WSDCGQ11LM, IC: 22635-WSDCGQ11LM, Lumi United Technology Co, Ltd.

  Cozify ilmoittaa valmistajaksi ja malliksi "LUMI lumi.weather".

  Jos anturin purkaisi osiin, voisi sen piirilevyltä löytyä laitteistoversionumero ja ehkä myös Aqaran oma hub osaisi kertoa tarkempia tietoja, kuten firmware-version.

  Post edited by TKL on
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod

  Minäkin olen saunassa testannut (kiusannut) Aqara lämpötila-ilmankosteusanturia ja maksimi lämpö on jotain 65 asteen luokkaa, mutta se riittää omaan tarpeeseen tietää onko sauna päällä vai ei, jonka avulla ohjaan kuuman käyttöveden kiertoa sekä ilmanvaihtoa (lämmitysvaiheessa saunaa ei tarvitse tuulettaa).

  t. Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭
  editoi marraskuu 2022

  Ostin kokeeksi Zigbee-lämpömittarin Owon Temperature Sensor with Probe (THS317-ET), jossa anturi on sijoitettu 2,5 metrin johdon päähän ja jonka ilmoitettu mittausalue on -20-100 astetta:

  https://forum.cozify.fi/discussion/comment/7574/#Comment_7574

  https://www.owon-smart.com/zigbee-temperature-sensor-with-probe-ths-317-et-product/

  https://www.domadoo.fr/en/peripheriques/5998-owon-zigbee-remote-temperature-probe-on-cable.html

  En ole vielä ehtinyt kokeilemaan tuota riittävästi, mutta eiköhän lähipäivinä tule enemmän kokemusta tuosta.

 • BenBen Member Viestejä: 34
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Harmi, ettei tuo Tuyan mittari toimi Cozifyn kanssa, koska se vaikuttaisi muuten hyvältä. Tuyan hubi ei ainakaan toimi Cozifyn kanssa, koska se vaatisi laitteiden välisen yhteyden rakentamisen API-rajapintoja käyttäen.

  En ole vieläkään testannut saunassa tuota Owonin mittaria THS317-ET, mutta se vaikuttaa kyllä muuten toimivan ihan hyvin ja se on mitannut yli 75 asteen lämpötilojakin, joten eiköhän sitä uskalla saunaankin suositella.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 120 ✭✭

  Ei tuota kyllä millään saa tällä hetkellä Cozifyyn liitettyä. Lämpömittarin lukemat saa lähetettyä ThingSpeak-palveluun, josta ne puolestaan voidaan hakea ja näyttää esim. puhelimella tai tabletilla.

 • aruaru Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 96
  editoi tammikuu 2023

  ...

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.