Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Sampan kotiautomaatio

samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
Pidettiin lastenjuhlat eli Halloween naamiaiset ja lapset olivat ihmeissään kun kysyin lempivärejä ja säädin koko talon valot halutun sävyiseksi. Ja kun joku huusi musta niin pimensin koko kämpän. Homma onnistui siten että tein teeman, johon valitsin kaikki värisäätöä tukevat valot päälle ja muut pois päältä. Tämän jälkeen laitoin teeman päälle aluksi normaalin valkoisena ja kävin sammuttelemassa muut "älyttömät" valot että efekti olisi vaikuttavampi. Sitten vain teemasta muuttamaan värisävyä ja Tallenna napin painaluksella kaikki valot reagoivat.

Arkipäiväisessä käytössä on valojen ulkovalojen automatisointi hämärällä ja sammutus yöllä. Sisällä valot syttyvät liiketunnistimella ja aina sopivalla kirkkaudella. Vinkkinä että jos haluaa eriyttää jonkin toiminnallisuuden "Automatisoi valot" säänöllä, niin kannattaa tehdä valolle ja liiketunnistimelle oma huone ja tehdä sille oma sääntö. Näin minulla esimerkiksi tiskipöydän valo joka syttyy kun menee tiskialtaalle.

Valojen automatisoinnin lisäksi on tietenkin palovaroittimet, josta tulee viesti ja valot tehostavat hälytystä. Develco palovaroittimen sireeni tehostaa näppärästi myös murtohälytystä, mutta sitä en ole vielä ottanut käyttöön. Mutta huippuimuri ja ilmastoinnin tehostus lakkaavat, jos tulee palohälytys. Voisin muuten laittaa koko kojeen sammumaan..

Olen pitkään ihmetellyt miksi kukaan ei ole tehnyt releohjainta, joka _ei_ syöttäisi virtaa laitteeseen niinkuin pistorasiaohjain. No otin sitten kolvin omaan käteen ja purin yhden pistorasiaohjaimen ja sieltä releestä katkaisin virransyötön ja näin sain etäohjattavan kytkimen, jonka liitin ilmanvaihtokoneen tehostus nastaan. Nyt sitten ohjaan tehostusta helposti kylppärissä olevalla kosteusanturilla.

Minulla on kuuman käyttöveden kierto, koska putket pitkiä eikä lämmintä vettä jaksa odotella. Maalämpöpumppu ei kuitenkaan pidä siitä että vesi sekoittuu kokoajan, joten pistin jakotukkiin lämpömittarin ja ohjaan pumppua päälle pistorasiaohjaimella vain jos vesi on kylmää, olen kotona, eikä ole yö. Näin pumppu pyörii vain tarpeen mukaan.

Pakastimiin laitoin lämpömittarit ja varoitusviestin jos pakasteet uhkaa sulaa.

Autotallissa on myös lämpövahti jos pakkasella ovi jää vahingossa auki niin tulee viesti ja putket ei jäädy.

Ohjaan myös arkisin auton lämpöpistoketta arkisin tarpeen mukaan joten piuhassa ei ole kokoajan virtaa eikä tarvitse pelätä että lapset leikkii sen kanssa.

Leivinuunin huippuimurissa on myös pistorasiaohjain, jota ohjaan Nexan kytkimellä tarpeen mukaan kun sytytän leivinuunia. Muuten Nexan ja Prooven 433MHz laitteet ovat käytössä lähinnä vain jouluvaloja ja muita vähemmän tärkeitä juttuja varten.

Olen tehnyt myös muutaman "maksimi päällä oloaika" -säännön estämään että esimerkiksi huippuimuri tai ilmastoinnin tehostus ei unohdu päälle.

Niin onhan vielä herätys sarastuvalolla ja rauhallisella musiikilla, joka tulee Sonos Play:3 kaiuttimesta.

Laitoin Cozifyn appiksen myös lasten kännyköihin ja saamme vaimon kanssa ilmoituksen kun lapset tulee koulusta (sääntö aktiivinen vain arkisin klo 11 ja 18 välillä ). Samalla myös Kotona/Poissa teema menee päälle ja pois yksikin kännykkä on kotona.

No olihan noita automaatioita kerääntynyt yllättävän paljon nyt kun ne tähän kirjoitti.

Seuraava haaste on keksiä anturi joka nuuskii mihin suuntaan ilma liikkuu leivinuunin piipussa, että voin estää ikävät hajut jos liesituuletin on päällä.

t. Samppa / Cozify
t. Samppa \ Cozify

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  tsniemitsniemi Member Viestejä: 4
  Onko tuosta pistorasiaohjaimen modaamisesta IV-koneen ohjaukseen saatavilla lisätietoa? Toisen ketjun mukaan sulla on Ilto 440 ja kytkiksiä tutkimalla päättelin että kosteusanturin kytkentä on vastaava oman Parmair ECO 130 kanssa eli sulkeutuva kosketin kytkee tehostuksen päälle. Tämä toteutus siis kiinnostaa.
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
  @tsniemi
  Voin kyllä kertoa mitä tein, mutta omalla vastuulla koska sähkölaitteisiin ei saa kajota!

  Siis käytännössä avasin ylimääräisen pistorasiaohjaimen ja poistin pistokkeen johdot (eli siitä ei enää mene läpi virtaa).
  Sisällä olevassa releessä on siis 5 pinniä: 2 kelalle jolla sitä ohjataan ja 3 kärkien puolella (NO-normally open, com-kanta ja NC-normally closed)

  Kolvasin releen ensin irti ja lisäsin kolme johtoa ohjaus navoista kotelon olkopuolelle asti (NO, com ja NC).
  Kaksikin johota kyllä riittäisi jos tietää kumpaa haluaa käyttää (avautuvaa vai sulkeutuvaa kärkeä) mutta monikäyttöisempi kun voi myöhemmin valita piuhan kättötarkoituksen mukaan.
  Lopuksi kolvasin releen takaisin kelan päästä niistä kahdesta navasta siten että jätin kytkemättä virran syötön releen kantaan (tämähän tuli nyt johdolla ulos).
  Siinä kaikki. Nyt kun rele naksahtaa, niin lisäämissäni johdoissa toinen kytkee ja toinen irroittaa eikä laite kuitenkaan syötä johtoon virtaa.
  Lopuksi liitin tuon NO piuhan sitten Ilton tehostuskytkimeen.


  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • Valinnat
  tsniemitsniemi Member Viestejä: 4
  Kiitos, selostus oli erittäin seikkaperäinen. Täytyy ottaa yksi Osram Plug tuosta auki.
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
  Olen väsäillyt lisäautomaatiota korvausilman hallintaa varten koska leivinuunin käyttäminen liesituulettimen kanssa on vaarallista.

  Asensin korvausilmaa varten putken vintiltä jääkaapin taakse ja sinne suodattimen, perhosventiilin ja 230AC puhaltimen. Puhallinta ohjaan AC nopeudensäätimellä (sekä releellä on/off) riippuen paine-erosta ja kaikki logiika on Arduinossa.

  Lopputuloksena kun laitan liesituulettimen tai leivinuunin huippuimurin päälle, lähtee automaattisesti korvausilmapuhallin pyörimään (samalla auttaen jääkaappia viilenemään).

  t. Samppa
  t. Samppa \ Cozify
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
  tsniemi kirjoitti:

  Kiitos, selostus oli erittäin seikkaperäinen. Täytyy ottaa yksi Osram Plug tuosta auki.

  Tein saman tempun Heimanin pistorasiaohjaimelle, jolle homma oli todella helppo tehdä, sillä relettä ei tarvinnut edes kolvata irti, sillä releen vierellä oli hyppylanka jonka katkaisemalla virran syöttö katkesi ja siihen vain kolvasi johdot. Lopputulos mahtui vieläpä sellaisenaan kytkentärasian sisälle kun otti pistokeosan pois. Osram ja Develco Plug oli tässä suhteessa huomattavasti hankalampia modata.

  t.Samppa \ Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod

  Onneksi nyt on tullut markkinoille releohjaimia, jossa potentiaalivapaat releen kärjet

  Eli tuollaisella IV-laitteen tehostusohjaus on varsin suoraviivaista.

  t. Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod

  Asentelin kesällä mökille varsin laajan systeemin.

  Ajatuksena on pitää tekninen tila lämpimänä, jossa on kaikki pumput ja tiskikone muutamassa keittiön komerossa, jotka ovat eristetty. Muu mökki saa mennä talvella pakkaselle, mutta suhteellinen ilmankosteus ei saa nousta yli 70%RHS. Tämä on toteutettu ilmankosteus-antureilla ja pistorasiaohjaimilla+lämpöpattereilla.

  Saan etänä ohjattua järviveden imuputken (70m) saattokaapelin sulatuksen päälle, sekä AirPatrolin avulla ilmalämpöpumpun ja sähköpatterit päälle ennen mökille saapumista.

  Laitoin 12VDC toimisen hälytys-sireenin muuntajalla pistorasiaohjaimeen ja kytkin sen murtosuojaukseen, jolloin naapurit ja heidän Dobermannit kuulee, jos mökille mennään luvatta.

  Asensin Ubisys S2-R modulin inputin seuraamaan jäteveden umpisäilön pintavahdin hälytyksensiirtorelelettä, jolloin saan hälytyksen, kun tulee aika tilata tyhjennys.

  Paljussa on lämpötila-anturi, joka ohjaa värivaloa olohuoneessa; sininen tarkoittaa kylmää, muista lisätä puita. Ja väri vaalenee lämmön noustessa. Kellertävä tarkoittaa sopivaa kylpylämpötilaa (38-40 astetta) ja jos se menee punaisemmaksi niin vaara että vedestä tulee liian kuumaa (yli 41 astetta).

  Ulkopihavalot ohjautuvat pimeyden ja ajan mukaan, sekä liikkeestä ulkona ja oven avauksesta mökissä tai saunalla. "Tai"-säännöt toteutetaan erillisillä teemoilla (samat laitteet päällä) jokaiselle ohjaukselle.

  Teemoja tulee aika monta ja olen ottanut tavaksi laittaa numen alkuun kuvaavan emojin, jonka avulla ne saa ryhmiteltyä. Eli sellaiset, jotka ovat vain logiikkaa varten ovat lopussa ja käsin ohjaukseen tarkoitetun on listalla ensämmäisenä.

  Saan tekstari-hälytykset liiasta ilmankosteudesta, pakkasvaarasta sekä milloin kuivatus on mennyt päälle ja pois. Tai jos patterit on lopussa tai jos johonkin laitteeseen ei saada yhteyttä.

  Ohjaan myös langattomilla seinäkatkaisjoilla joitain valoja, joiden sähkövedot olisivat olleet hankalia (mm. keittiön työtasot). Yösyöjille nämä syttyvät myös himmeinä liikkeestä.


  t.Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
 • Valinnat
  samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
  editoi joulukuu 2020

  AmongUs pelistä on tullut lasten hitti ja päätimme leikkiä sitä IRL, eli kotona oikeassa maailmassa eikä kännykällä.

  Kodista tuli avaruusalus näppärästi Sonoken avulla valitulla tautamusiikilla ja värivaloilla.

  Tunnelma lähtee käyntiin yhdellä napilla ja palautuu normaaliksi leikin jälkeen.

  Jokaisella on taskussaan 433 kaukosäädin, jossa emergency meeting- nappi, sekä sabotage-nappi impostoria varten. Napit antavat ääniefektin sonoksen kautta (teema, joka päällä vain 10 sek ja sonoksesta valittu efekti-CD). Impostor voi tehdä sabotagen, joka sammuttaa kaikki valot ja aktvoi lisätehtävän (pistorasiaohjaimen avulla) sekä oman äänimaailman.

  Monta iltaa on ollut tuosta hyvää hupia näin korona-kranteenissa.

  Tässä vaiheessa suurin osa tehtävistä on lasten askartelemia, mutta virittelen kokoajan lisätehtäviä erilaisten härveleiden avulla.

  t.Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.