Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

POISSA teeman prioriteetti

ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
Miten POISSA teeman pitäisi blokata muita valoja? Lyhyen testin perusteella toiminnallisuus vaikuttaisi seuraavalta:

- POISSA teemaan liitetty valoja, joiden ei haluta syttyvän poissaollessa. Valot lisätty POISSA teemaan sammutettuina.
- Teema, johon liitetyt valot käynnistyvät teemaan liitetyllä liiketunnistinsäännöllä -> POISSA teema blokkaa näiden syttymisen
- Ajastettu teema, joka käynnistyy vasta POISSA teeman aktivoitumisen jälkeen -> Teemaan asetetut valot syttyvät "normaalisti"


Eli onko tämä tarkoituksella suunniteltu näin vai mikä logiikka tässä pitäisi olla? Miten saan ajastetut valot pimennettyä silloin kun POISSA tila on päällä?

Viestejä yhteensä

 • Pasi StåhlPasi Ståhl Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 50
  Nuo prioriteetit ovat hieman arvoitus, mutta jos teemojen ajastukset laittaa KOTONA teemaan, ei niiden pitäisi aktivoitua POISSA teeman ollessa aktiivinen.
  En ole tätä kokeillut, kun itsellä on ajastettujen teemojen käyttö aika vähäistä.
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  Ei teemaa taida pystyä sekä ajastamaan, että yhdistämään KOTONA teemaan. Säännön voi joko ajastaa tai liittää teemaan. Ja liitetyn teeman voi toki ajastaa, mutta sitä ei taas voi yhdistää KOTONA teemaan. Eli KOTONA teemalla saisi kyllä vaikka tietyt valot ohjelmoitua menemään liiketunnistuksella päälle/pois, mutta ei menemään päälle ja pois haluttuihin aikoihin VAIN silloin kun kotona teema on päällä.

  Tarve olisi nyt sellainen, että haluaisin tietyn iltavalon menevän päälle tiettyyn aikaan, ja pois joko automaatilla tai kytkimestä. Tämä toimii ihan näppärästi, mutta en halua valojen menevän päälle kun POISSA tila on päällä. Lisäksi olisi mukava käyttää samoissa valoissa käsin ohjattavaa kirkkaampaa versiota (eli toista teemaa), mutta sen optimaalinen käyttö ei ole mahdollista ilman kunnollista teeman sammutussääntöä. Tällä tarkoita sitä, että himmeämpää valaistusta sammuttaessa ei vahingossa taustalta ponnahtaisi se kirkkaampi, joka sinne on unohtunut.
 • Pasi StåhlPasi Ståhl Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 50
  Eli törmäämme juuri siihen ongelmaan, jonka vuoksi minulla on teemojen käyttö vähäistä.
  Pitäisi vihdoinkin saada mahdollisuus sammutella teemoja.
 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 156 ✭✭
  editoi marraskuu 2017
  Oon nyt kikkaillut teemoilla ja säännöillä, en myöskään halua että pari valoteemaa lähtee päälle kun en ole kotona. Niitä on useampi mut mainitaan tässä yksi.

  Valmiiksi on olemassa teema Illan valot, jossa ei ole mitään ajastuksia/riippuvuuksia että käynnistyisi automaattisesti.

  Eli tein valelaitteen, 433mhz nexan pistorasia, nimesin "kotona trigger". Oletuksena se on pois päältä.
  Kotona-teemaan tuon laitteen tilaksi päälle.
  Sitten tein "Teema päälle laitteesta" -säännön, jonka asetukset on
  - Käynnistyvä laite: Kotona trigger
  - Laitetaan päälle: illan valot
  - voimassaolo: sama aika kun alkuperäinen aika oli Illan valot -teemalla, vaikkapa auringon laskusta 22.00.

  Näin jos ollaan kotosalla ja aika on sopiva niin Illan valot palaa. Tätä sääntöä sitten monistelen jokaiselle halutulle teemalle.
  Tuo Kotona trigger ei lähde käyntiin jos kotona-teema ei ole päällä -> eikä muut valelaitteeseen liitetyt teemat käynnisty. Ei mikään elegantein ratkaisu, ja nyt joutuu tekee sääntöjä jotka käynnistää teeman joka käynnistää sääntöjä.

  Näin siksi että välillä käsin käynnistän teemoja katkaisimestakin, ja ehkä teemoilla tulee paremmat riippuvuudet jatkossa, esim. Autosammutus.

  Niin ja Poissa-teema ei sammuta Illan valot teemaa, jos se on jo käynnistynyt mutta estää seuraavan käynnistyskerran.

  Kuva lisäinfona.


  Post edited by ilkenilke on
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  @ilkenilke Tämä tuntuisi toimivan. Kiitoksia vinkistä. En vielä testannut kaikkia skenaarioita, mutta ainakin kotona tilan ollessa päällä tila käynnistyi oikein.

  Tätä samaa ideaa varmaan voisi käyttää myös vähän toisella tavalla. Itselläni on kaksi valaistusteemaa (päivä ja ilta), jotka käytännössä haluaisin vaihtuvan tiettyyn aikaan, jos ensimmäinen on päällä. Käytännössä ehdotuksesi tekee jo saman asian, koska ensimmäinen teema on käytännössä aina päällä jos kotona tila on päällä. Mutta tuon valepistorasian voisi varmaan laittaa myös päiväteemaan kotona-teeman sijasta, eli:
  - Valepistorasia tarvitaan edelleen
  - Päiväteemaan valepistorasia päälle tilaan
  - Ajastettu sääntö, joka käynnistää iltateeman vastaavasti valepistorasiaa hyväksi käyttäen
  - Päiväteeman voi vielä sammuttaa "teeman sammutuskomennolla" eli iltateemaan lämpötilasääntö, joka käynnistäisi päiväteeman huonelämpötilan noustessa vaikka 100°C:een ja sammuttaa sen lämpötilan ollessa alle tuon. Eli samuutus käytännössä aina kun iltateema käynnistyy. Tätä käytän myös ehdottamassasi ratkaisussa.

  Ideaalitilanteessa yksi nappi hoitaisi valot päälle ja pois, mutta päivällä valot olisivat viileämmät ja kirkkaammat, illalla lämpimämmät ja vähän himmeämmät. Nyt tämä onnistuu kahdella napilla, mutta melko mukavan automaattisesti silti. Oikein hienoa toki olisi, jos tämä värin ja voimakkuuden muutoskin tapahtuisi esim. 30min aikana, jolloin se ei niin selvästi vaan töksähtäisi. Mutta tätä tuskin kannattaa odottaa ihan hetkeen. Kun nyt ensin saataisiin se kunnollinen teeman sammutustoiminto, ja joku parempi tapa blokata tai yhdistellä teemoja (teemojen riippuvuudet). Onneksi foorumilta löytyy luovuutta kiertää nykyiset rajoitukset.
 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 156 ✭✭
  No mutta. Mä oon miettinyt pääni puhki miten saan teeman suljettua jollain ehdolla. Tuolla lämpötilallahan sen saa kierrettyä. Kiitän @ackelstroem !

  Tuollaisia samoja kikkojahan tuolla on muutkin viljelleet mutta nyt vasta tajusin kunnolla mistä on kyse.. blondin hitaat piuhat.

  Ps. Vaikka menee näpräämiseksi saa tässä välillä kivoja hyvänolontunteitakin kun kehitellään keinoja käyttää kokonaisuutta "väärin".
 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 156 ✭✭
  Ja toki ei ole tuo mun tekele mitenkään riippuvainen kotona/poissa -teemoihin. Pystyy käyttämäön hyvin noin kuten järkeilitkin.
 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 156 ✭✭
  Äh sanat takaisin - ei tainnutkaan tuo mun kikka toimia. Takaisin suunnittelupöydän ääreen.
 • ackelstroemackelstroem Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 23
  Jep, tuolla lämpötilalla ei tosiaan tee tilakonetta. Mutta yhdensuuntaisen sammutuksen kahden teeman välillä saa aikaiseksi. Ei sitten enää ainakaan se kirkkaampi teema yllätä yöllä kun sammuttaa himmeämpää teemaa sen päältä. Toki kirkasta ei oikein saa päälle (tai se ei pysy päällä), ellei ensin muista sammuttaa himmeämpää tieltä. Ei ideaalinen ratkaisu, mutta tällä hetkellä itselle se pienempi paha.

  Antamaasi sääntökikkailua hieman tunasin niin, että iltateema menee päälle vain yhdellä 5min aikajaksolla (pienin mahdollinen aikajakso). Näin mikäli päiväteema on päällä, automatiikka hoitaa iltateeman päälle. Mutta pois lukien tuon 5min ajan, voi molempia teemoja käyttää vapaasti.
 • AMRAMR Member Viestejä: 86
  Saman tyyppisiä minullakin noiden teemojen kanssa (kts. Teemojen päällekkäisyys -ketju). Teemoja vaihtaessa valoja syttyy suorilta vaikka pitäisi syttyä vasta liikeanturin komentamana. Valot eivät myöskään tunnu sammuvan, koska aikalaukaisin on liikeanturin takana, joka ei ole valoja nyt sytyttänyt.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.