Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Teemojen "päällekkäisyys"

AMRAMR Member Viestejä: 57
Perusteemathan ovat Kotona ja Poissa noista jomman aina ollessa päällä. Omia teemoja kun tekee ne tulevat alisteiseksi (vai ylisteiseksi)? Vai jääkö systeemit sitten kuitenkin johonkin metastabiiliin tilaan?

Esimerkki omasta taloudesta.
Kotona -> liiketunnistin & hämärätunnistin -> valot Eteinen ja Olohuone päälle

Tein Yö -teeman itselle, joka on itse aktivoitava. Sen perään rakensin lisäyksen seuraavasti:
Yö -> ulko-ovi -> valot Eteinen, Aula ja Olohuone päälle

Valo Aula toimii ulko-ovesta kuten pitääkin, mutta liikkeestä sisätiloista (ei ulko-oven avausta) tilastollisesti tasaisesti näyttäisi jakautuvan valot Eteinen ja Olohuone niin että välillä molemmat jäävät pimeäksi, välillä vain jompi kumpi syttyy tai sitten molemmat syttyvät (niinkuin pitäisikin).

Toinen logiikan outous on se, että "valmiina" löytyvä Murtovahti toimii siten, että mikä tahansa anturi jos menee päälle syntyy hälytys (OR-boolean). Mutta jos itse rakennan kahden anturin varaan esimerkiksi kahden liikeanturin tiedon mukaan tapahtuvan toiminteen, tuo toiminne aktivoituu vasta kun molemmat anturit menevät päälle yhtä aikaa (AND-boolean).

Vastaus vaihtoehtoja nähdäkseni on, että
a) olen huomioinut asiat väärin
b) olen huomioinut asiat oikein, noin todellakin on
c) en vain osaa ...

Asiat ovat saattaneet jo täällä olla esillä, missä tapauksessa anteeksi toistoa.

Viestejä yhteensä

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,006 admin
  editoi lokakuu 2017
  Outoa, mulla on kyllä useampia teemoja, joiden säännöissä on kahden eri liiketunnistimen perusteella käynnistyvä tapahtuma, esim. valo päälle.
  Tuolloinhan se nimenomaan toimii OR -periaatteella. Noita murtovahtisääntöjä en ota käyttöön, eivät sovellu minulle tuollaisina.
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  editoi marraskuu 2017
  Koetin laajentaa kokeiluja viime viikonloppuna.
  Kotona -teema:
  - alakerran liike-anturi + hämärä -> valot päälle olohuone + eteinen
  - yläkerran liike-anturi + hämärä -> valot päälle aula

  Itse tehty Yö -teema:
  - kaikki ulko-ovi-anturit valittuna -> valot päälle olohuone + eteinen + aula

  Kun pelkkä Kotona -teema päällä, valot toimivat oikein.

  Mutta nyt kun laajensin tuon yläkerran anturinkin mukaan Yö -teemankin ollessa aktiivinen, niin kohtuu randomilla menee mistä tahansa liike-anturista mikä tahansa valo päälle (kaikki valot, ei mikään, yksi kolmesta tai kaksi kolmesta valosta) pienellä otannalla tosin näyttäisi enimmäkseen menevän kaikki valot päälle tai ei mikään valoista. IMO, omien teemojen rakentelu näyttää vähän turhalta ja kaikki kannattaa rakentaan olemassa olevien teemojen taakse vaikka mutkan kautta. :(
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  Viikonloppuna tutkimukset jatkuivat hajanaisesti ja olin ainakin yhden virhetulkinnan tehnyt asiaan liittyen, koska en kunnolla yhtä aikaa nähnyt ylä- ja alakerran valoja.

  Nimittäin huomasin että Yö -teemasta poistuminen sytyttää alakerran valot, jos yläkerran valo on liikeanturista syttynyt. Suoraan liikeanturin tieto yläkerrasta ei siis näyttäisi alakerran valoja sytyttävän vaan siihen tarvitaan tuo teemasta poistuminen.

  Äh, pitänee empiirisesti rakentaa Karnaugh'n kartta/kartat logiikasta, että pääse paremmin kärryille mistä on kyse. Kun ei ole tässä tullut järjestelmällisesti muistiinpanoja tehtyä, niin tulkinnat ovat vielä hataralla pohjalla.

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Teemojen logiikka on pinoutuva. Eli kun teema menee päälle tallennetaan sen hetkinen tila niistä laitteista joita ohjataan (mukaanlukien käsin tehdyt muutokset), ja kun teema otetaan pois päältä palautetaan tämä alkuperäinen tila. Tiedämme että tämä logiikka on aiheuttanut niin paljon väärinkäsityksiä, että teemme ensihätään käsinsäädöistä väliaikaisia, eli niitä ei tallenneta pinoon.
  Logiikan muuttaminen kokonaan toisenlaiseksi on hankalaa olemassaoleville asiakkaille, emmekä haluaisi rikkoa konfiguraatioita. Eli pinoutumisen poistaminen tulee todennäköisesti olemaan uuden konseptin mukana siten että vanhat teemat vielä toimivat niinkuin ennenkin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä muutos ja opastaa sitten olemassa olevia konfiguraatioita uuteen malliin.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  Hmm, pinoutumisenkin ymmärtäisin ja sen seuraaminen ei työlästä olisikaan, mutta kun minusta yläkerran ja alakerran valoilla ei ole muuta yhteistä kuin teema, jonka alla toimivat. Omilla eri liike-/hämäräantureilla on sitten valojen toiminta eri tiloissa (joka toimii kunhan teemasta toiseen ei siirry) kun ollaan Kotona -teemassa.

  Enpä ole pitkään aikaan jaksanut selvitellä tuota logiikkaa, mutta jos teemasta vaihdan toiseen on _melkein_ aina alakerran valot syttyvät ja ne on sammutettava käsin. Muutoin ne palavat koko päivän vaikkei liikettä tai hämärää olisikaan ja vaikka 30 minuutin odotusaika on loppunut.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  @AMR voitko laittaa sähköpostia [email protected], niin voimme luvallasi katsoa tutkia hubiltasi mikä sytyttää valot?


  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  Tervehdys pitkästä aikaa,

  jokin on muuttunut FW/SW -päivitysten myötä sitten joulukuun, koska mitään muutoksia asetuksiini en ole tehnyt. Nyt Yö -teemani vain väläyttää alakerran valoa/valoja päällä (logiikka sille miksi jompikumpi tai molemmat välähtävät en ole keksinyt), mutta sammuttaa lopuksi kuitenkin valot. Tämä on plussaa, pikku välähdys ei häiritse kun eivät jää päälle koko yöksi.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Uusimmassa versiossa on ominaisuus, jolla helposti näkee mitä sääntöjä ja teemoja laitteeseen on kytketty. Eli laitteen tiedot sivulla (paina laitteen ikonia pitkään) on "Automaatio" välilehti, jonka alla listataan kaikki säännöt ja teemat joissa laite on mukana. Voitko tarkistaa siitä mitä kaikkea ohjauksia on ja ehkä sitä kautta voi löytyä jotain..

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  Kaikkea jännää edelleen valojen ja teemojen kanssa. :)

  Mihinkään sääntöihin tai teemoihin en ole sitten helmikuun koskenut, mutta nyt kesän aikana ilmestyi em. valoräpsähdykseen tuli muutos. Alakerrassa valojen ollessa sammuksissa Ikean lamput pysyvät Yö -teemalleni vaihdettaessa pimeänä, mutta Philipsit menevät staattisesti päälle. Kaikilla lampuilla sama ohjaus Päivä- ja Yö -teemoissa eli niiden välillä ei ole erilaisia ohjauksia. Kun sitten käsin yöksi Philipsit sammutan, ne eivät mene enää liikkeestä päälle yöllä mutta Ikeat menevät. Toisin sanoen Yö -teemaan siirryttäessä ja siellä ollessa Ikeat toimivat kuten pitääkin, mutta saman logiikan alla olevat Philipsit ikäänkuin käänteisesti tjsp. :smiley:
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Todella hassua toimintaa ja vaikuttaa kyllä sääntöjen asetusten solmulta.

  Jos mikään teema ei ole päällä ja määritä valolle tilaa olla päällä, niin menee se pois päältä. Toisaalta laitteen asetuksissa voi määritellä sille aloituskirkkuden ja värisävyn jne, jos esim. sääntö vain laittaa sen päälle, niin sieltä kaivetaan asetukset (ellei siis joku aktiivinen teema muuta määrittele).

  Laita [email protected] postia ja hubin sarjanumero, niin voimme tutkailla onko tuossa tilanteessa jotain bugiakin.

  t.Samppa \ Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  Minäpä olen yhteyksissä kunhan tuon logiikan saan vakiintumaan :) eli toisinsanoen toiminnan ketjuista pääsen kärryille, että pystyn selittämään taustat ongelma tilanteen tapahtumiselle oikein.

  Onkohan niin, että päällekkäisen teeman aktivointi ei "nollaa" ajanottoa eikä myöskään käsin valojen sammutus? (Lisäksi tuntuu, että valoanturin tiedon yli kävelee liikeanturin tieto.)

  Nimittäin yhdistetyn hämärä- ja liikeanturin kanssa minulla on niin, että jos riittävä hämärää ja liikeanturi on aktivoitunut, niin valot menevät päälle. Vaikka hämärä poistuisi, niin valot pysyvät päällä ja vaikka ne käsin sammuttaa niin liikeanturin tiedon perusteella valot menevät valoisassakin päälle kun asettamani aika 30minuuttia alkuperäiselle valojen aktivoitumisellee ei ole umpeutunut. Lisäksi tuntuu, että 30minuutin mittaaminen lähtee aina uusiksi päälle liikeanturista vaikkei enää hämärää olekaan, jossei tuo aikaviive ole tullut täyteen.

  Oletan nyt, että edellä oleva jotenkin kummittelee taustalla kun siirryn päällekkäiseen Yö -teemaani. Tätä on vähän vaikea selittää mutta koetan seuraavassa sen tehdä:

  Kotona -teema päällä
  -> Hämärästä ja liikkeestä aktivoituneet valot päällä -> Valojen käsin sammutus [mutta aikaviive jää silti juoksemaan?]

  Siirtyminen päällekkäiseen Yö -teemaan
  -> [logiikka tarkistaa teeman aktivoituessa että valot pitää olla päällä koska se näkee että 30min. aika juoksee edelleen] Valot syttyvät (*)

  (*) Ihan alkuun kaikki valot syttyivät, joka puoltaisi selitystäni. Mutta sitten tuli vaihe jossa ne vain räpsähtivät mutta sammuivat sitten kuitenkin. Nyt tosiaan Philipsit syttyvät ja Ikea tottelee ohjausta, joka sitten myös poikkeaa selityksestä ja em. logiikasta.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Käsin säädöt applikaatiosta tosiaan yliajaa muut ohjaukset. Säännöt reagoivat niihin asetettuihin tapahtumiin (anturin tiedot) ja viiveisiin ja muuttavat taas laitteen tilaa ain atapahtumahetkellä, eli ne eivät huomaa tai välitä välillä tehdyistä käsin säädöistä. Voin selvittää miten logiikan pitäisi toimia ja sitten voimme pohtia miten sitä pitäisi parantaa ymmärrettävämmäksi.

  Se että Philips ja Ikea valot toimivat eri tavalla on mysteeri, jota olisi hyvä tutkia logeista.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.