Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Pistorasian ohjaus pörssisähkön hinnan mukaan?

Sami SiltanenSami Siltanen Member Viestejä: 14
Antaisin Cozifyn tiimille korvan taakse mietittäväksi säännön, jolla voisi ohjata laitetta pörssisähkön hinnan mukaan jotenkin näin:

"Laite päällä seuraavana vuorokautena X halvimman tunnin ajan", jossa X olisi muutettavissa arvoon 1 -24.

Cozifyn pitäisi osata lukea Nord Poolin pörssihintoja http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/FI/Hourly/?view=table ja valita sieltä huomisen esimerkiksi 4 halvinta tuntia, tai mitä sitten tuon X:n tilalla käyttäjä olisikin valinnut, ja pitää laite silloin päällä.

Itse käyttäisin tätä lämmitysjärjestelmän tulistusvaraajan ohjaukseen.

Viestejä yhteensä

 • csecse Member Viestejä: 2
  Kannatan ehdottomasti, olisi myös sähköauton lataamiseen hyvä sääntö.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod
  @Sami Siltanen Tuo on ollut mielessä jo pitkään. Nord Poolin API on vain maksullinen, joten kysytään varovaisesti (tiedän jo vastauksen :wink: ) olisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 168 ✭✭
  samppa kirjoitti:

  @Sami SiltanenNord Poolin API on vain maksullinen, joten kysytään varovaisesti (tiedän jo vastauksen :wink: ) olisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  t.Samppa / Cozify

  Vastaus on ehdollinen kyllä. Halukkuus riippuu "pienen kuukausimaksun" suuruudesta ja sääntöjen hyödyllisyydestä. Kuukausimaksun maksaminen on helppo perustella, jos lämmityksen ohjauksen älykkyydellä pystyy säästämään enemmän sähkölaskussa, kuin mitä ominaisuuden kk-maksu on. Jos taas kk-maksu on suurempi, kuin säästö, ei kukaan tilaa ominaisuutta, kuin korkeintaan mielenkiinnosta.
 • csecse Member Viestejä: 2
  samppa kirjoitti:

  @Sami Siltanenolisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  Kyllä olisin valmis maksamaan pienen kuukausihinnan. Mutta onko "day ahead API" todellakin maksullinen? Ainakin api_product_sheet.pdf mukaan olisi "Free to all customers".

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod
  @cse Kiitos vinkistä. Tuota kannattaa meidän tutkia tarkemmin.
  Hauska feature olisi että kuukausimaksu olisi jossain suhteessa sen avulla tehtyyn säästöön.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 10
  Täältäkin ääni pörssisähkö-ohjaukselle.....vaikka pientä maksua vastaan.
 • peltsi51peltsi51 Applicant, Member Viestejä: 3
  Onkohan tämä spot-hintaohjaus toteutumassa? Tuo nordpool voi olla maksullinen mutta käsittääkseni Entso-E:n kautta saa ilmaiseksi day-ahead hinnat. Osoite siis https://transparency.entsoe.eu/ ja sieltä valitaan "Transmission" ja "Day-Ahead Prices" ja sieltä "Finland". Eli tuolla tiedolla laskutus ei mielestäni ole hirveän perusteltua.

  Olisi mielenkiintoista tietää Cozifyn tilanne koska olisi tulossa. Itsellä aikanakin vaikuttaa merkittävästi laitevalintaan
 • psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90

  Mites tämän kanssa? Tavoitteena itsellä olisi esimerkiksi nyt väistää ulkoporealtaan lämmitys tämän päivän 0,23€/kWh hintapiikin aikana...

 • AnttiAAnttiA Member Viestejä: 5

  Lämmityksen (tai muun sähkönkulutuksen) ohjaus sähkön hinnan perusteella on täälläkin erittäin odotettu ominaisuus. Toivottavasti ei tarvitse pitkästi odotella.

 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 10

  Olisi hyödyllistä kuulla onko pörssisähkön hinnan perusteella tulossa mitään ohjausta. Odottavan aika on pitkä. Ilmeisesti fissio.fi kautta homman saisi pelaamaan mutta vaatisi rasperryn ja paljon säätämistä. Jo tieto että ohjausta ei ole edes harkinnassa helpottaisi päätöksentekoa.......

 • jruohojruoho Member Viestejä: 1

  Toistetaan kysymystä :) ja jatketaan vähän..

  Tuttava on vaihtanut pörssisähköön ja hän haluaisi säästää lisää :) Tässä tapauksessa luultavasti näppärin toteutus olisi äly (Cozify hubi) + kaksikanavainen kytkinmoduli (esim. Ubisys kytkin S2). Kytkinmoduli siis tulisi yösähkö- ja kotona-poissa-ohjauksien väliin sähkötauluun. Ohjauslogiikka olisi jotain tyyliin:

  halpa sähkö: yö + kotona,

  kallis sähkö ja kotona inputti aktiivisena: päivä + kotona

  kallis sähkö ja poissa inputti aktiivisena: päivä + poissa

  erittäin kallis sähkö: päivä + poissa

  Omasta mielestäni tuo kotona-poissa ja yösähkö -ohjauksien hyödyntäminen voisi olla helposti tuotteistettavissa..

  Eli jos Cozifyllä on vahva aikomus toteuttaa hinta-automaatio (tai jo tehty?), niin kiinnostaisi kuulla siitä.

  Jarkko

 • KalliollaKalliolla Member Viestejä: 19

  Reilu neljä vuotta kulunut tämän ketjun alusta ja viimeisestä Cozifyn kommentistakin kulunut jo lähes neljä vuotta! Nykyisen ja ilmeisesti myös tulevan pörssisähkön korkean ja suuresti vaihtelevan tuntikohtaisen hinnan vuoksi luulisi asian todella kiinnostavan Cozifyn kehittäjiä. Pörssisähkön hintaan perustuvalla ohjauksella on nyt todella kysyntää ja näin 25. juhlavuotta vietettävällä Energiansäästöviikolla pyydän selviä vastauksia aiemmin esitettyihin vastaamatta jääneisiin kysymyksiin koskien pörssisähköön perustuvaa ohjausta.

  Ps. Tutustu tarkemmin juhlavuoden teemaan www.energiateko.fi -sivuilla!

  Cozify voisi liittyä yrityksenä mukaan ko. tapahtumaan (linnki löytyy sivustolta)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.