Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Pistorasian ohjaus pörssisähkön hinnan mukaan?

SilSamSilSam Member Viestejä: 26
Antaisin Cozifyn tiimille korvan taakse mietittäväksi säännön, jolla voisi ohjata laitetta pörssisähkön hinnan mukaan jotenkin näin:

"Laite päällä seuraavana vuorokautena X halvimman tunnin ajan", jossa X olisi muutettavissa arvoon 1 -24.

Cozifyn pitäisi osata lukea Nord Poolin pörssihintoja http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/FI/Hourly/?view=table ja valita sieltä huomisen esimerkiksi 4 halvinta tuntia, tai mitä sitten tuon X:n tilalla käyttäjä olisikin valinnut, ja pitää laite silloin päällä.

Itse käyttäisin tätä lämmitysjärjestelmän tulistusvaraajan ohjaukseen.

Viestejä yhteensä

 • csecse Member Viestejä: 2
  Kannatan ehdottomasti, olisi myös sähköauton lataamiseen hyvä sääntö.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 650 mod
  @Sami Siltanen Tuo on ollut mielessä jo pitkään. Nord Poolin API on vain maksullinen, joten kysytään varovaisesti (tiedän jo vastauksen :wink: ) olisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 169 ✭✭
  samppa kirjoitti:

  @Sami SiltanenNord Poolin API on vain maksullinen, joten kysytään varovaisesti (tiedän jo vastauksen :wink: ) olisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  t.Samppa / Cozify

  Vastaus on ehdollinen kyllä. Halukkuus riippuu "pienen kuukausimaksun" suuruudesta ja sääntöjen hyödyllisyydestä. Kuukausimaksun maksaminen on helppo perustella, jos lämmityksen ohjauksen älykkyydellä pystyy säästämään enemmän sähkölaskussa, kuin mitä ominaisuuden kk-maksu on. Jos taas kk-maksu on suurempi, kuin säästö, ei kukaan tilaa ominaisuutta, kuin korkeintaan mielenkiinnosta.
 • csecse Member Viestejä: 2
  samppa kirjoitti:

  @Sami Siltanenolisitteko valmiita maksamaan pientä kuukausimaksua niistä säännöistä, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa?

  Kyllä olisin valmis maksamaan pienen kuukausihinnan. Mutta onko "day ahead API" todellakin maksullinen? Ainakin api_product_sheet.pdf mukaan olisi "Free to all customers".

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 650 mod
  @cse Kiitos vinkistä. Tuota kannattaa meidän tutkia tarkemmin.
  Hauska feature olisi että kuukausimaksu olisi jossain suhteessa sen avulla tehtyyn säästöön.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 11
  Täältäkin ääni pörssisähkö-ohjaukselle.....vaikka pientä maksua vastaan.
 • peltsi51peltsi51 Applicant, Member Viestejä: 3
  Onkohan tämä spot-hintaohjaus toteutumassa? Tuo nordpool voi olla maksullinen mutta käsittääkseni Entso-E:n kautta saa ilmaiseksi day-ahead hinnat. Osoite siis https://transparency.entsoe.eu/ ja sieltä valitaan "Transmission" ja "Day-Ahead Prices" ja sieltä "Finland". Eli tuolla tiedolla laskutus ei mielestäni ole hirveän perusteltua.

  Olisi mielenkiintoista tietää Cozifyn tilanne koska olisi tulossa. Itsellä aikanakin vaikuttaa merkittävästi laitevalintaan
 • psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90

  Mites tämän kanssa? Tavoitteena itsellä olisi esimerkiksi nyt väistää ulkoporealtaan lämmitys tämän päivän 0,23€/kWh hintapiikin aikana...

 • AnttiAAnttiA Member Viestejä: 5

  Lämmityksen (tai muun sähkönkulutuksen) ohjaus sähkön hinnan perusteella on täälläkin erittäin odotettu ominaisuus. Toivottavasti ei tarvitse pitkästi odotella.

 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 11

  Olisi hyödyllistä kuulla onko pörssisähkön hinnan perusteella tulossa mitään ohjausta. Odottavan aika on pitkä. Ilmeisesti fissio.fi kautta homman saisi pelaamaan mutta vaatisi rasperryn ja paljon säätämistä. Jo tieto että ohjausta ei ole edes harkinnassa helpottaisi päätöksentekoa.......

 • jruohojruoho Member Viestejä: 1

  Toistetaan kysymystä :) ja jatketaan vähän..

  Tuttava on vaihtanut pörssisähköön ja hän haluaisi säästää lisää :) Tässä tapauksessa luultavasti näppärin toteutus olisi äly (Cozify hubi) + kaksikanavainen kytkinmoduli (esim. Ubisys kytkin S2). Kytkinmoduli siis tulisi yösähkö- ja kotona-poissa-ohjauksien väliin sähkötauluun. Ohjauslogiikka olisi jotain tyyliin:

  halpa sähkö: yö + kotona,

  kallis sähkö ja kotona inputti aktiivisena: päivä + kotona

  kallis sähkö ja poissa inputti aktiivisena: päivä + poissa

  erittäin kallis sähkö: päivä + poissa

  Omasta mielestäni tuo kotona-poissa ja yösähkö -ohjauksien hyödyntäminen voisi olla helposti tuotteistettavissa..

  Eli jos Cozifyllä on vahva aikomus toteuttaa hinta-automaatio (tai jo tehty?), niin kiinnostaisi kuulla siitä.

  Jarkko

 • KalliollaKalliolla Member Viestejä: 21

  Reilu neljä vuotta kulunut tämän ketjun alusta ja viimeisestä Cozifyn kommentistakin kulunut jo lähes neljä vuotta! Nykyisen ja ilmeisesti myös tulevan pörssisähkön korkean ja suuresti vaihtelevan tuntikohtaisen hinnan vuoksi luulisi asian todella kiinnostavan Cozifyn kehittäjiä. Pörssisähkön hintaan perustuvalla ohjauksella on nyt todella kysyntää ja näin 25. juhlavuotta vietettävällä Energiansäästöviikolla pyydän selviä vastauksia aiemmin esitettyihin vastaamatta jääneisiin kysymyksiin koskien pörssisähköön perustuvaa ohjausta.

  Ps. Tutustu tarkemmin juhlavuoden teemaan www.energiateko.fi -sivuilla!

  Cozify voisi liittyä yrityksenä mukaan ko. tapahtumaan (linnki löytyy sivustolta)

 • PeteLaaPeteLaa Member Viestejä: 1


  Fingridillä on esim. Tuntihinta niminen sovellus joka antaa hinnat tunneittain seuraavaksi päiväksi.

  Täytyy varmaankin manuaalisesti katkaista sähkösyöppöjen sähköpatterien virrat..

 • Janne_LehtimäkiJanne_Lehtimäki Member Viestejä: 11

  Kyllästyin odottamiseen ja hoidin pörssisähkön hinnan mukaan ohjaukset fissio.fi ja RasperryPin kautta. Ei ollut ollenkaan niin paljon säätämistä kuin kuvittelin, ohjelmointitaitoja ei tarvitse ollenkaan. Kustannukset noin 200 €; itse RaspberryPi, adapteri DIN-kiskoon ja DIN-laitekotelo sekä relekortti Raspberylle ja kontaktorit jos ohjaa suurempia virtoja. Tällä setupilla hoituu ohjaukset niin halvimmlle tunneille kuin pakko-ohjaukset suoraan sähkönhinnan mukaan, jos innostusta riittää niin ottaa huomioon sääennusteet, lämpöpumppujen COP arvot yms....-nälkä kasvaa syödessä ...kannataa tutustua tuohon fissio.fi sivustoon etenkin nyt kun sähkön hinta pomppii todella rajusti.

 • logologo Member Viestejä: 1

  Aurinkopanelit asennettu. Pörssisähkössä nyt todella isot heitot, tekisi mieli toteuttaa automaatio IFTTT IRasberryPi:n avulla mutta kun ohjelmointitaidot puuttuvat. Janne_Lehtimäki kiinnostaisiko opastus kohtuullista korvausta vastaan?

 • ZONSZONS Member Viestejä: 1

  Odottelen itse kofikuroitavaa, avointa ja laajalti yhteensopivaa pörssisähkösovellusta joltakin toimijalta, ensisijaisesti Cozifylta.

  Kun sellainen tulee, niin hankin laitteen.

  Tällä hetkellä käytän pääosin Telldusia ajastaen, liiketunnistimin ja lämpötila-anturein sekä kautosäätimin, mutta hinnan mukaan ohjautuvaa ohjausta olen vailla. Käytössä on tietyissä täsmätoiminnoissa myös zigbee (Lidl) ja Nedis. Cozify ilmeisesti pystyisi aika pitkälti kokoamaan nuo kaikki. 👍️

 • jkujku Member Viestejä: 15

  Nostetaans tätä taas, täältäkin ääni tälle! Ei luulisi tosiaan olevan kauhean vaikea homma kytkeä joku nettisivu ja pitää linkkiä yllä sivun muutosten varalta. Alkaa tälläinen olemaan kiinnostava jo nousevien kaukolämmön hintojen kanssakin jos omistaa ilmalämpöpumpun. Löytyisi cozifystä kaikki tarvittava senkin ohjaamiseen jo valmiiksi.

  Tehkää ominaisuus ja markkinoikaa laajasti niin saatte aivan varmasti uusia kiinnostuneita käyttäjiä. Olisin valmis maksamaan jopa pienen kk-subscriptionin siitä ja olen varma että moni muukin olisi jos kerran markkinoilla ei ole vastaavia. Kovaa valuuttaa myös Cozify Zenin kanssa integroituna ominaisuutena älykotiin/taloon. On se kumma jos ei raha ja business-opportunityt kiinnosta!

 • villejusvillejus Member Viestejä: 1

  Ääni tälle, ehdoton feature vaikka maksullisena. Jos ei feature niin DYI API ohjeineen miten voi itse luoda vaikka virtuaalisen sensorin mikä syöttää hintadataa.

 • JaKoJaKo Member Viestejä: 2

  Jos hintatiedon läde on suurin ongelma niin...

  Fingrid: "Hintatiedot löytyvät eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden ylläpitämältä sähkömarkkinatietoalustalta, joka perustuu eurooppalaiseen sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä edistävään asetukseen. Suomen hinta löytyy https://transparency.entsoe.eu/  --> Transmission --> Day-ahead Prices --> Finland.

  Palveluun on myös API: https://transparency.entsoe.eu/content/static_content/Static%20content/web%20api/Guide.html"

  Ja kuvaus ko. palvelussa:

  "The ENTSO-E Transparency Platform provides free, continuous access to pan-European electricity market data for all users, across six main categories: Load, Generation, Transmission, Balancing, Outages and Congestion Management.

  Registered users can also download data tables and graphs and customise their own dashboard and data views. Registration is simple, free and open to all."

  En ole tutkinut tuota tarkemmin, mutta kuvauksen perusteella tuossa on ilmainen ja ilmeisen pysyvä lähde hintatiedolle.

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 103 admin
  editoi elokuu 17

  Moi,


  Kiitos tästä ketjusta. Asia on erittäin ajankohtainen ja on hyvin meillä tiedostettu. Meillä on valitettavasti (tai onnekkaasti) isompi release tulossa ammattipuolelle. Tämä syö resursseja, emmekä tehtyjä sitoumuksia voi siirtää ketjussa mainitun ominaisuuden tuomiseksi kaikkien ulottuville. Spottihinnat ovat meillä jo saatavilla tietyissä kerrostalokohteissa ja sieltä voimme ne (pientä maksua vastaan) tuoda kaikille käyttäjille ja sääntöihin. Mietimme parhaillaan, miten voisimme tämän julkaisua kiihdyttää.

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

 • TindeTinde Member Viestejä: 2

  En heti huomannut tätä ketjua, joten avasin samasta aiheesta uuden. Toivottavasti cozify saa pian tämän käyttöön myös pientaloasukeille.

 • Antti NieminenAntti Nieminen Member Viestejä: 2

  Tällaista ominaisuutta on pyydetty jo viisi vuotta sitten, mutta eipä ole näkynyt. Onneksi nykyään jo alan harrastajat neuvoo netissä ilmaiseksi, että miten tämä on toteutettavissa. Ei toki cozifyllä, mutta muilla systeemeillä. Toivon edelleen, että cozifykin tähän asiaan viimein tarttuisi. Sähkömarkkinat kuitenkin ajautuu yhä enemmän kysyntäjouston suuntaan.

 • kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 103 admin

  Moi,

  Nyt, kun saamme edellisen, vanhusten hoitoon liittyvän kehitysprojektin päätökseen, energia saa julkaisuputkessa ansaitsemansa huomion. Pyrimme julkaisemaan ensimmäiset spottisähköön perustuvat kuluttajille suunnatut automaatiot mahdollisimman pian. Jos haluat olla beta-käyttäjä ja kokeilla laajempia ominaisuuksia, nyt kannattaa ottaa yhteyttä tukeen.

  Ominaisuus tulee olemaan osana kuukausimaksullista palvelua, jolla saa myös laajat historiadatat yms käyttöönsä.

  Kysyntäjoustoon ja energiaoptimointiin panostamme tulevina kuukausina ja vuosina erityisen paljon, sillä olemme osana laajempaa yhteenliittymää energiaongelmien ratkomiseksi. (teknologiatoimittajat, asiantuntijat, kiinteistönomistajat jne).

  Näistä myöhemmin lisää.

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.