Kysymyksiä Zigbeen toiminnasta ja kantavuudesta

IiroSIiroS Viestejä: 71Member
Osaisiko joku viisaampi neuvoa ongelman kanssa; tilanne nyt itselläni se että Cozify on keskikerroksessa, Cozifyhin liitetty Philips Hue Bridge on kellarissa. Hue Bridge oli pakko siirtää kellariin, koska Cozifyn kenttä ei sinne yksistään yltänyt ja valot eivät syttyneet.

Alkuun kokeilin liittää kaikki kellarin lamput Hue Bridgeen, jolloin kenttä riitti lampuille erinomaisesti, mutta se aiheutti ongelman, että Cozifyhin liitetyt liiketunnistimet eivät toimineet. Ne kun pitää liittää Cozifyhin, eikä informaatio ilmeisesti kulje Hue Bridgeen liitettyjen lamppujen kautta(?). Koitin vaihtaa Huen Zigbee taajuutta (kanava 25) ja Cozifyn Zigbee -taajuutta (kanava 11), muttei tämä asiaa juuri helpottanut.

Tällä hetkellä kellarin valot on n. 50/50 Hue Bridgen ja Cozifyn välillä, joka johtaa siihen, että Hue Bridgen valot toimii toisinaan ja Cozifyn valot/liiketunnistimet toimii toisinaan. Alakerran rappukäytävässä on kaksi lamppua, joista toinen on kytketty Cozifyhin, toinen Hue Bridgeen. Alakerran pistorasioissa on Osramin pistorasiat lähinnä kenttää tuomassa, muttei nekään tahdo riittää.

Joten: onko mahdollista jotenkin saada Hue Bridge & Cozify toimimaan "yhdessä" eikä toisiaan vastaan? Niin, että kumpainenkin laajentaisi samaista Zigbee -verkkoa? Tai onko jollain faktapohjaista tietoa mitkä laitteet laajentavat Zigbee -verkkoa? Osramin pistorasiat ilmeisesti ainakin. Miten lamput? Jos valokatkaisimessa on virta päällä mutta lamppu itse "pois" laajentaako verkkoa?

Onko muilla ollut samanlaisia ongelmia ja jos, miten olette asian ratkaisseet?

Viestejä yhteensä

 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  editoi marraskuu 2017
  ZigBee verkon kanavien suunnittelussa kannattaa huomioida WiFin liikenteen kanssa sekoittuminen.
  Eli voit tarkistaa vaikka Androidin WiFi Analyzer appiksella millä kanavilla on WiFi liikennettä ja mahdollisesti siirtää ZigBee toiselle kanavalle Hubin asetuksista. ZigBee ja Wifi kanavanumerot eroavat toisistaan, mutta jakavat samaa taajuusaluetta. Cozify Hub valitsee hiljaisimman ZigBee kanavan ensimmäisen ZigBee laitteen parituksen yhteydessä. Toinen vaihtoehto on toki siirtää WiFi kanavaa reitittimestä jos se on mahdollista.

  Tässä selitystä ja kuvia asian tiimoilta englanniksi:
  https://support.metageek.com/hc/en-us/articles/203845040-ZigBee-and-WiFi-Coexistence

  Lamput reitittävät kyllä liikennettä, mutta yrittävät jotenkin välttää sitä jos parempi reitti löytyy. Lamput jotka ovat seinäkytkimen takana taas aiheuttavat reikiä verkkoon kun virta sammutetaan, ja siitä verkko ei heti aina tokene. Mutta jos se saa virtaa niin se reitittää vaikka ei palaisikaan. Pistorasiaohjaimet ovat hyviä verkon laajentamisen kannalta kun ne toimivat aina.

  t. Samppa / Cozify
  Post edited by samppa on
 • JezetusJezetus Viestejä: 35Member, Beta-käyttäjä
  Itsellä kanssa kysymys kantavuuteen: Mulla on autotallissa liiketunnistin, joka ei pysy hubiin yhteydessä. Päivityy ehkä 10x päivän aikana, eli siis täysin ulottumattomissa se ei ole. Olenko käsittänyt oikein, että zigbee laitteet laajentavat käyttöaluetta? Koska zigbee liiketunnistimen ja zigbee pistorasian välillä matkaa on ehkä 4 metriä, tosin välissä hiukan paksumpi seinä. Etäisyydet on about hubi -> 8m pistorasialle -> 4m liiketunnistimelle. Eli yhteensä hubi - liiketunnistin 12m. Välissä muutama seinä joista yksi vähän jykevämpi.

  Autotallissa on myös 433mzh kauko-ohjattava pistorasia ja se toimii samasta huoneesta asti kaukosäätimellä kun hubi on.

  Mitenköhän tuon autotallin liiketunnistimen saisi parhaiten toimimaan? Haluaisin autotalliin myös zigbee pistorasian tulevaisuudessa jolla voisi sitten ohjata auton lämmitystä, mutta nyt ei vielä viitti sitä hankkia kun yhteys on noin heikko.
 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  editoi marraskuu 2017
  @Jezetus Juurikin näin, että jatkuvasti virtaa saavat ZigBee laitteet (kuten pistorasiaohjaimet) lisäävät kantavuutta reitittämällä liikennettä ympärilleen. Eli laitteet muodostavat vikasietoisen "mesh" verkon. Mitä enemmän näinä reitittäviä solmukohtia on, sitä parempi ja varmempi viestiliikenne.

  433MHz radio kuuluu kyllä kauemmaksi, mutta siinä viestin perillemenoa ei voida tietää ja viesti voi helposti hukkua jos jotain muuta 433Mhz:n laitetta käytetään samaan aikaan, sillä ne eivät odota "keskusteluvuoroaan", vaan huutavat asiansa välittämättä kuuleeko kukaan. Hubi sen sijaan yrittää olla huutamatta muiden päälle 433MHz kanavalla ja siksi viestit joskus viivästyvätkin.

  t. Samppa / Cozify
 • JezetusJezetus Viestejä: 35Member, Beta-käyttäjä
  Jees. Mutta kuullostaako tuo yhteysongelma noilla metreillä ihan "oikealta"? Olisin kuvitellut että tuollainen 4m väli zigbee laitteilla ei olisi ongelma.
 • samppasamppa Viestejä: 338Member, Cozify mod
  4m ei kuulosta liian pitkältä matkalta ja pitäisi kyllä toimia, mutta seinien koostumuksen vaikutus vaihtelee rajusti; siinä missä puurakenne vaimentaa vain vähän, niin kantava teräsbetoniseinä voi olla totaali blokki. Verkottumisen takia olisi hyvä että reittejä olisi useita ja näin varmistuu yhteyden toiminta. Eli yhden reitin varaan ei kannata rakentaa.

  Lisähankaluus ZigBee mesh verkossa on, että sen muodostumista ja toimintaa ei oikein mistään pääse näkemään, seuraamaan tai ohjaamaan. Se on automaattinen ja toiminta vain kokeiltava.

  Yksi tapa/kikka "pakottaa" verkon uudelleen muodostuminen on ottaa Hubista virrat pois 20 minuutiksi ja kytkeä siten takaisin. Tämän pitäisi aiheuttaa verkon kaikissa laitteissa reitin uudelleen etsinnän. Eli voihan olla että tälläkään hetkellä viestit eivät mene pistorasian kautta kuten loogisesti pitäisi.

  t. Samppa / Cozify
 • JezetusJezetus Viestejä: 35Member, Beta-käyttäjä
  Homma ratkesi. Develcolla ei mitään ongelmia, ongelma oli siis vain Philips.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.