Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Tuettavat älylukot?

psysipsysi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 90
Moi,

bongasin tuossa seuraavaksi tuettavien asioiden listalla myös lukot. Nyt on oma lehmä ojassa ja Yale ovessa - onhan sillekin tulossa tuki?

- petri

Viestejä yhteensä

 • skoveroskovero Member Viestejä: 21
  Moi.

  Tämä asia olisi kohta ajankohtainen itselläkin. Yale doorman on varmaan hyvä lukko ja myös Verisuren kanssa toimiva. Mutta mitenkäs muut?

  Esim. AVPlus-lehti kehui Danalock V3:a. Tarjolla olisi ohjaukseen niin BT, Z-wave kuin nettikin(erillisellä bridgellä). Maahantuojan mukaan myös Zigbee malli on tulossa pian myyntiin sekä tämän vuoden aikana vielä numeropad ohjauskin...

  Faqissa oli erikseen mainittu, että esim SmartThings Hub, The Wink Hub ja the HomeTroller tukevat sitä. Voisiko Cozifykin?
 • obeesiobeesi Member Viestejä: 39
  editoi tammikuu 2018
  Näyttäisi olevan myynnissä jo:
  https://www.kotiautomaatiokauppa.fi/fi/tuote/danalock-v3-silver-bt-zw

  Danalock on yhteensopiva Amazon Echo, Nest, IFTTT, Harmony, Bluetooth Smart, Z-Wave ja ZigBee kanssa.

  Unohtui mainita, että kotona on Yale Doorman, mikä sai ulkonäön ja koon puolesta lähtötuomion pikaisesti. Vaikutti kuulemma laivan hytin lukolta, mutta viikon olemisen jälkeen, on se saanut siihen jäädä..
 • skoveroskovero Member Viestejä: 21
  editoi tammikuu 2018
  Juu, tuo bt/zwave malli on. Zigbee malli ei ole vielä, ainakaan Suomessa. Tänään juuri kyselin asiasta.

  Zigbee-malli olisi varmaan nopeammin tuen piiriin saatavissa, kuin bt/zwave...

  Näiden hinta on muuten huokeahko Yalen kokonaiseen lukkoon verrattuna. Kilkkeistä riippuen 150-230€. Asennuskin melko helppo.
 • skoveroskovero Member Viestejä: 21
  editoi tammikuu 2018
  Nyt olisi zigbee (+bt) toimista lukonavaajaa tarjolla:

  https://www.kotiautomaatiokauppa.fi/fi/tuote/danalock-v3-silver-btzigbee

  Voisiko tähän saada jotain kommenttia Cozifyn puolelta?

  Sami
 • WizzyvesiWizzyvesi Member Viestejä: 16
  skovero kirjoitti:

  Nyt olisi zigbee (+bt) toimista lukonavaajaa tarjolla:

  https://www.kotiautomaatiokauppa.fi/fi/tuote/danalock-v3-silver-btzigbee

  Voisiko tähän saada jotain kommenttia Cozifyn puolelta?

  Sami

  Tämä ois kyllä enempi kuin sata jänistä.
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  editoi kesäkuu 2018
  Olen n. vuoden verran käyttänyt Danalock V3:a (Z-Wave -versio, mutta pelkän bluetooth-yhteyden kautta) ja Abloy Yale Doormaniä, joten ajattelinpa sanailla niistä muutaman kokemuksen ja huomion.


  Danalock V3
  - Lukitsee oven automaattisesti kun kännykkä poistuu bluetoothin kantama-alueelta ja avaa sen, kun puhelin taas havaitaan.
  - Ei sovi suoraan useimpiin huullettuihin lämpöoviin, joita suurin osa asuinhuoneistojen ja omakotitalojen ulko-ovista on. Karmia joutuu rumasti talttaamaan, jotta "mötikkä" ei ota siihen kiinni ovea avatessa/sulkiessa.
  - "Mökkimallisiin" lukkorunkoihin, kuten paljon käytetty 4190, en lähtisi asentamaan. Samaan koneistukseen 4190 kanssa menee kuitenkin esimerkiksi Abloy LC100, joten 50 euron panostus siihen kannattaa. Tuosta ei tule Danalockia asentaessa lisätyötäkään kuin parin ruuvin verran.
  - Asennus hankala kiinnityksen osalta... ihan oikeasti: mikä vika on ruuvikiinnityksessä? Tehdään tällaisia "pikakiinnityksiä", jotka eivät sitten toimi. 2-3 h pähkäilyn jälkeen keksimme lopulta, mikä pinni pohjalevyssä oli väärässä asennossa ja saimme Danalockin pysymään kiinni. Ohjelmistoasennus Android-puhelimeen bluetooth-yhteydellä oli nopea ja yksinkertainen.
  - Toimiessaan hyvä: bluetooth ei kanna kauhean pitkälle, mutta kun tulet kotiin ostoskassit molemmissa käsissä ja kuulet samaan aikaan lukon vääntyvän auki - silloin Danalock on hyödyllisimmillään. Ei tarvetta kaivaa avainta taskusta, oven kahvan painaminen riittää. Välillä bluetooth vain on hidas reagoimaan ja on nopeampi käyttää avainta.
  - Danalockista tulee kytkeä päälle "auto rotate" -asetus, jotta Danalock aktivoituisi aina kun sitä yritetään kääntää manuaalisesti (tässä kohtaa ei kannata yrittää säästää paristoja).
  - Ongelmana on, että "auto rotate" -asetus ei pysy toiminnassa kovinkaan pitkään, minkä jälkeen käyttäjät joutuvat vääntämään väännintä käsin. Tämä vie sen pois kalibroiduista äärirajoistaan ja kun lukkoa sitten avataan myös puhelimella, Danalock alkaa pyöriä täysiä ympyröitä. Lukkorunko ei salli 360/720 asteen pyörittelyjä ja lopputuloksena vääntimen tappi vääntyy ja/tai irtoaa Danalockista, pakottaen tekemään asennuksen ja kalibroinnin uusiksi. Ongelman voi välttää sillä, että lukon avaa sisäpuolelta aina puhelimella, eikä koske Danalockiin manuaalisesti. Se on kuitenkin epäkäytännöllistä.
  - Parin kuukauden sisällä Danalock väänsi Abloy-lukon vääntimen tapin niin, että ovea ei saanut enää sisäpuolelta auki. Osa ei maksanut kuin 50 senttiä, mutta ongelma oli ärsyttävä. Parin kuukauden päästä sama ongelma toistui.


  Abloy Yale Doorman
  - Automaattinen avaus/lukitus vain ajastetusti Verisuren appsista/palvelusta.
  - Uudempi Doormanin lukkorunko sopii 4190, LC100 ja LC102/Onefit-koneistuksiin.
  - Sisäyksikkö melko iso, ei sopinut meidän oveemme lainkaan. Koko ovi piti vaihtaa karmeineen, mutta siihen meillä oli kannustimena myös kyseisen oven surkea lämmöneristävyys talvisin.
  - Uuteenkin oveen vaadittiin 50 euron hintainen karansiirtosetti, joka tekee sisäpuolen kahvasta "klenkumman". Setti siirtää sisäyksikköä sen verran, että se mahtuu juuri ja juuri huullettuun lämpöoveen ilman karmin talttausta.
  - Karansiirtosetin "mötikkä" tulee pohjalevyn päälle Doorman-sisäyksikön sisään, ei lukkorungon porausten sisään. Tämä kävi huonosti ilmi ohjeista ja vaati YouTube-videosta vilkaisua. Asennusvaiheessa osia oli käsissä niin paljon, ettei tällainenkaan asia ollut heti ilmiselvä.
  - Ohjelmointi: erikseen ostettavan 100 euron hintaisen Verisuren Smart-modulin ollessa kiinni ohjelmointi suoritetaan kokonaan Verisuren sivujen/appsin kautta.
  - Muuten käytä ohjelmointiin Advanced-tilaa. Easy-tila on mielestäni hankalampi käyttää, koska siinä tulee helposti mm. hävitettyä aiemmin rekisteröidyt avaintunniste-tagit (ne täytyy kaikki rekisteröidä kerralla). Tilan vaihtaminen jälkeenpäin nollaa kaikki lukon asetukset, joten kannattaa suosiolla asettaa vipu suoraan Advanced-asentoon. Jossain vaiheessa tarvitset jotain asetusta Advanced-moodista ja sitten harmittaa.
  - Mikäli sisäpuolen kahva ei palaudu yläasentoon (estäen näin oven lukituksen), varmista, että sisäpuolen karan urassa on se pieni ruuvi paikoillaan ja tarvittaessa lyhennä karaa pari millimetriä.
  - Jos liität lukkoon etähallinnan (Smart-moduli + Verisure), se nollaa kaikki lukon asetukset, avain-tägit ja koodit. Palvelu pyytää avaamaan oven ja näppäilemään #master-koodi#, mikä viimeistelee liittämisen. "Oven avaaminen" todellakin tarkoittaa, että ovi on fyysisesti raollaan ja koodi näppäillään risuaitojen/hashtagien väliin, ei tähtien.
  - Verisuren appsiin voi lisätä Smart Buttonit lukitsemiselle ja avaamiselle, mutta valitettavasti kumpikin näistä (jopa lukitus) kysyy joka kerta avauskoodin. "Yhden napin avaus/lukitus" ei siis ole mahdollinen. iPhonella koodin syötön voi tosin toteuttaa sormenjälkitunnisteella, Android appsi ei tätä toimintoa vielä tue. Lukon etähallinta on myös vähän hitaahkon puoleista, sillä Verisuren palvelu tykkää mietiskellä (ei yhtä nopea kuin Cozify) ja asetuksia muuttaessa salasanaa saa syöttää yhtenään.
  - Automaattinen lukinta (auto-lock) lukitsee lukon uudelleen aika hätäisesti, joten se kannattaa kytkeä pois käytöstä mikäli tarkoituksena on avata lukko etukäteen vaikkapa kaupasta kotiin saapuessa. Toiminnon saa disabloitua niin lukon koodinäppäimistöltä (ohjeet kertovat miten) kuin Verisuren appsistakin. Automaattisen lukinnan viivettä ei pysty muuttamaan. Se on tapahtumasta riippuen aina 2 tai 5 sekuntia.
  - Sisäpuolen kahva avaa aina oven, oli Doorman lukittu tai ei. Hyvä toiminto hätätilanteissa. Sisäpuolelta voit varmistaa, että ovi on lukossa kahdella tapaa: 1) kääntämällä väännintä vasemmalle, jolloin punainen valo välkähtää ja lukitusääni kuuluu, sekä 2) Verisuren palvelusta/appsista.
  - Verisure-palvelu/appsi kirjaa lukon tapahtumat selkeään logiin, mistä niitä voi tutkiskella.
  - Oven vääntäminen auki ilman lukon avaamista tai ulkoyksikön rikkominen johtaa murtohälytyksen aktivoitumiseen.


  Yhteenveto
  Abloy Yale Doorman on näistä se "valmiimpi tuote". Sisäyksikön koko saattaa aiheuttaa ongelmia sen vasemmalle ja/tai oikealle puolelle (karmi, lasi, kaihtimet jne.). Samaa ongelmaa tulee monen oven osalta myös Danalockille. Käytöltään Doorman on peruskäyttäjälle selkeä, siinä missä Danalock aiheuttaa käytännössä monenlaista hämmennystä/epäselvyyttä. Danalock hukkaa helposti asentonsa ja kalibrointinsa, johtaen siihen että moni ei osannut enää avata ovea sisäpuolelta. Pitäisin Danalockia osittain jopa turvallisuusriskinä esimerkiksi tulipalon sattuessa.

  Patterien kesto vaikuttaa molemmissa tuotteissa hyvältä ja ainakin vuoden verran voisi odottaa samoilla paristoilla mentävän. Danalock käyttää 4 kpl vähän erikoisia ja kalliita CR123A-paristoja, kun taas Doorman nojaa tavallisiin halpoihin AA-paristoihin (4 kpl). Mikäli paristoista loppuu virta, Danalockin kanssa sillä ei ole merkitystä koska ulkopuolella on sama vanha mekaaninen avainpesä ja sisäpuolelta Danalockia voi kääntää manuaalisesti ilman virtaakin. Doorman ilmoittelee paristojen loppumisesta hyvissä ajoin ja mikäli ne siitä huolimatta jättää vaihtamatta, lukon voi startata ulkoa 9 V paristolla. Kahva toki toimii sisäpuolelta myös ilman virtaa.

  Yhteensopivuudesta kotiautomaatiohubien kanssa en osaa sanoa paljoakaan. Danalockin Z-Wave- ja ZigBee-versiot oletettavasti toimivat joidenkin hubien kanssa yhteen ja Doorman tukee Verisuren maksutonta tai maksullista palvelua (etälukitus/-avaus + logit käytettävissä ilman kuukausimaksullista palvelua). Nyt myös Abloy alkaa itse tarjota jotain vastaavaa turvapalvelua. Saattaapi olla, etteivät halua avata Doormanin suljettua protokollaa kolmansille osapuolille, Verisurea lukuunottamatta siis.
  Post edited by Tuxer on
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,137 admin
  Hyvä käyttökertomus. Taidanpa suosiolla jättää tässä vaiheessa kaupan hyllylle, enkä ala edes ehdottelemaan tuon hankkimista.
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 169 ✭✭
  @Pudeman, noh minne kokeiluhenki on kadonnut :) Itse asensin jo parisen vuotta sitten Doormanit kahteen oveen ja perheemme on ollut hyvin tyytyväisiä. Suurimmat edut:
  - Avaimet eivät voi unohtua kotiin
  - Olen ohjelmoinut lukot niin, että aamuisin töihin ja kouluun lähtiessä ovet menevät avaamisen jälkeen lukkoon, mutta puolen päivän jälkeen ne jäävät auki, ellei erikseen lukitse. Iltaisin ovet menevät automaattisesti lukkoon ja ei ole enää joka iltaista pohdintaa, onko kukaan muistanut lukita ovia ja sitten pitää lähteä tarkistamaan

  Smart tagit tuli hankittua kaikille, mutta se oli vain perinteisen avaimen korvike. Kaikki halusivat ottaa käyttöön oman numerokoodin ja nykyään tagiä käyttää vain anoppi kyläillessä ;)

  Kerran olen hyödyntänyt oven etäavausta, kun lähettifirma tuli noutamaan lähetystä ennen aikojaan. Paketti oli onneksi eteisessä valmiina, joten ei muuta kuin ovi auki ja homma hoitui.

  Tuxerin kirjoittama kuvaus oli kyllä hyvä, mutta ei se niin iso ponnistus ollut kairata oveen isompi tila uudelle lukkorungolle ja jopa tehdä uudet helojen reiät.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,137 admin
  Ääh, ainahan se sisäinen pikkupoika on läsnä. Täytyy tutkia vielä tuota Verisuren ja Doormanin yhteispeliä lisää, ennen kuin ehdottaa hankintaa.
  Muutama kyssäri:
  - kun avaat lukon numerokoodilla tai tagilla, lähteekö Verisuren hälytin samalla pois päältä?
  - entä poistuminen? Laitetaanko hälytys päälle Verisuren kautta, joka lukitsee automaattisesti ovet viiveen jälkeen?
  - Pärjääkö yhdellä tagilla? Kummalla?
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  Korjaanpa hieman omaa kirjoitustani:
  Nyt Doormanistä on tullut markkinoille uusi versio, jossa mukana tuleva BL907-lukkorunko sopii 4190 ja LC100 tilalle! Mukana on myös vaihdettava rintalevy Onefit/LC102-koneistukseen. Tämä tekee muuten asennuksesta todella paljon helpomman. Lisäksi Doormanista saa nyt myös valkoisen version, melkeinpä tekisi mieli vaihtaa se omaan valkoiseen ulko-oveen.

  https://www.lukkokauppa.com/Yale-Doorman-aelylukko

  Sisäyksikön leveys saattaa edelleen olla joissain ovissa ongelma, mutta mitoituksen voi tarkistaa täältä:
  https://www.abloy.fi/presets/medium/Abloy/Abloy.fi%20(OW2)/Ratkaisut/Doorman/alylukko-article-mitat.jpg

  Sisäyksikön leveys on 64 mm. Karansiirrin vaadittaneen edelleen useimpiin huullettuihin lämpöoviin, muuten sisäyksikkö kolahtaa ovea avatessa ja sulkiessa karmiin.
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 169 ✭✭
  Pudeman kirjoitti:


  Muutama kyssäri:
  - kun avaat lukon numerokoodilla tai tagilla, lähteekö Verisuren hälytin samalla pois päältä?
  - entä poistuminen? Laitetaanko hälytys päälle Verisuren kautta, joka lukitsee automaattisesti ovet viiveen jälkeen?
  - Pärjääkö yhdellä tagilla? Kummalla?

  Numerokoodilla avatessa lähtee hälyt pois ja myös tagillä, jos sen on konffannut niin, että tagi vaatii myös numerokoodin. Pelkkä tagi ilman numerokoodia ei riitä. Pelkkä numerokoodi pitää olla vähintään 6 numeroa ja tagi + numerokoodi 4 numeroa minimissään.

  Hälyt saa helpoiten päälle Verisuren kautta. Myös Doormanista saisi niin, että ensin joku Doormanin koodi, sitten risuaitaa ja oma henk.kohtainen koodi ja risuaitaa, eli ihan liian mutkikas. Kun hälyt menee päälle, se lukitsee ovet automaattisesti.

  Jos haluaa käyttää tagia, ei oikein pärjää yhdellä. Kumpikaan lukija ei tunnista toista.

 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  Pientä päivitystä tähän. Myin Danalockin pois ja vaihdoin myös toiseen oveen Doormanin.

  Asennus olikin yllättävän nopea juttu: syötin Smart-modulin sarjanumeron Verisuren palveluun, laitoin paristot kiinni lukkoon ja painoin lukon numeronäppäimistöltä risuaitaa. Lukko sanoi "järjestelmä liitetty" ja kaikki toiseen lukkoon ohjelmoidut tagit, sekä numerokoodit olivat siirtyneet siihen automaattisesti.

  Näinhän sen pitäisikin toimia, mutta jotenkin sitä odotti enemmän säätöä. Lukon asennus ja kiinnitys olikin valmis viidessä minuutissa. :)
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.