Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Maatilan valvonta ja ohjaus

cubeqtiocubeqtio Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 21
Hei kaikille!

Olen tovin jo suunnitellut hankkivani jonkun ohjainlaitteen ja valvonnan viljanlajittelijalle, mutta kaupalliset maanviljelyyn suunnitellut järjestelmät ovat yleensä kalliita ja todella kankeita. Kaverini (myös foorumilla pyörii Psysi nimellä) vinkkasi omasta Cozifystä ja mitä se osaa. Otin härkää sarvista ja tälläinen tuli.

Itse lajittelija:
image

Sähkökaappi ja sen oikealla puolella pölysuojatussa kaapissa 4G-modeemi ja Cozify:
image
image

Sähkökaapin yläpuolella on lämpötilamittari ja kosteusanturi niin tietää osviittaa millaisella kelillä lajittelee taikka kuivaa viljaa.

Lajittelijaa siis valvoo kaksi Foscamin kameraa sekä yksi liiketunnistin. Kameroiden avulla pystyn seuraamaan, että laite toimii oikein eikä ole yläseula tukossa. Yläseulan tukkeutuminen on yleisin syy miksi lajittelu keskeytyy. Nyt valvonnan avulla pystyn seuraamaan ja ajoissa putsaaman seulan. Liiketunnistin valvoo viljasyöttöä koneeseen. Mikäli syöttö takkuaa taikka tulee ylisyöttöä niin vilja putoaa kuilua pitkin suoraan anturin eteen ja tekee siitä minulle tekstiviestihälytyksen.

image
image

Cozify hallitsee myös voimavirtapistokkeita, jotka syöttävät virtaa koneisiin (kahteen isoon sähkömoottoriin). Voimapistorasijoiden virta hallitaan kontaktorin kautta mikä on valovirtaohjattu (sähköjohdolla). Kun virta katkeaa valovirtapuolelta (pistorasiassa olevasta johdosta) niin kontaktori irroittaa ja sähkö katkeaa. Erittäin kätevää kun on vähän kauempana lajittelijaa (vaikka kotona syömässä) ja huomaa kamerassa vikatilanteen. Sähköt saa heti poikki ja kone pysähtyy. Pistorasiaan on siis kiinnitetty ohjattava pistoke missä johto on kiinni.

Tulevaisuuden suunnitelmia on seuraavat:
- seurata eri siilojen täyttöastetta -> tietää minne pistää siementä ja milloin lopettaa siirto siiloon
- valvontaa kuivurin puolelle
- ohjaus kuivuriin (hätätilassa katkaista virta etänä)
- lämpötilamittaus kuivurin sisältä

Tuossa nyt jotain. Tiedän, että laite ei ole suunniteltu kestämään pakkasta mutta talvella se tulee kokeiltua kuinka käy. Laitekaapissa missä 4g-modeemi ja cozify sijaitsee on pölytiivis (kumitiiviste kannessa). Tosin porasin pohjaan isot reijät jotta kuuma ilma pääsee pois laitekaapista. Tosin tila missä laitteet sijaitsee ei ole pölyinen.

Kommentteja otan mielelläni vastaan.

Viestejä yhteensä

 • cozifycozify Administrator Viestejä: 99 admin
  Loistavaa aloitteellisuutta ja luovuutta! Hienoa lukea miten paljon erilaiseen, nähtävästi myös työntekoa helpottavaan käyttöön tuotteemme taipuu, perinteisen kotiympäristön lisäksi. Mielellämme kuulemme projektistasi lisää myöhemminkin, mikäli uusia lisähavaintoja / käyttötarkoituksia vielä löytyy =)
 • Sanna Mari AlppivuoriSanna Mari Alppivuori Member Viestejä: 1
  Wau! Oivaltavaa soveltamista!
 • cubeqtiocubeqtio Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 21
  Tähän tulossa päivitystä kunhan saan puinnit tehtyä. :)
 • Jouni KarnasaariJouni Karnasaari Member Viestejä: 11
  Hyviä oivalluksia!
 • cubeqtiocubeqtio Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 21
  Pieni päivitys tähän. Syksy meni ja vuosikin jo vaihtui. Kaikki toimi mainiosti ja mitään ongelmia Cozifyn kanssa ei ollut. Beta -ohjelmistollakin ajettiin ja hienosti toimi. Ainut haaste oli internet yhteyden tarjoajalla 4G:n yli. Se ei meinannut mitenkään toimia. Noh - nyt vaihdettu operaattoria ja toimii.

  Tosiaan Cozify on ollut sähkökaapissa 4G modeemin kanssa jo 5kk ilman mitään ongelmia - vaikka ulkolämpötila on vaihdellut +20c - -20C. Tilassa missä laitteet ovat ei ole lämmitystä.

  Tällä hetkellä Cozify on siirretty toiseen tilaan toimittamaan videovalvontaa ja etävalvontaa. Laitteet vien taas takaisin kuivurille kun lajittelu alkaa huhtikuussa.

  Seuraavaksi tulee:
  - Lämpötila/kosteusanturi kuivurin poistopuhallusputkeen
  - 433Mhz alueen toistin
  - Etäkatkaisu kuivurin polttimelle (samalla tapaa ohjaus kuin valoille/lajittelijalle)
  - pientä siistimistä siellä sun täällä

  Samalla heittäisin haasteen Cozify porukalle mun projektista - milloin tulee "industrial grade" -laite? Olen valmis testaamaan kyseistä laitetta.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 650 mod
  editoi marraskuu 2017
  @cubeqtio Tuohon haasteeseen voin sen verran kommentoida että Cozify hubin sisällä oleva hardis on Suomessa ammattilaisilla suunniteltu ja melko industrial grade komponenteista tehty. Sen jos valaisi epoksiin niin aika ikuinen laite se olisi.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.