Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Cozify ja Ajax systems yhteistoiminta

lambjolambjo Member Viestejä: 6

Minulla Cozify hoitaa kodin valaistuksen ohjauksen ja Ajax Systems hoitaa murtohälytysjärjestelmän. Olen miettinyt miten saisin luotua skenaarion että valot sammuisivat, kun kytken hälytysjärjestelmän päälle. Ajax systems osaa kytkeä releitä päälle ja ohjata pistorasioita kun hälytyksen kytketään.

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,209 admin

  Onnistuuhan tuo "purukumi" kikalla.

  Ajax ohjaa pistorasiaa. Ohjelmoi se käynnistämään pistorasia, kun hälytys menee päälle ja vice versa, kun tulet kotiin.

  Liitä ko pistorasiaan yövalo. Hommaa joku turvallinen "tuikku", joka ei kuumene.

  Hommaa Nexa/Proove hämärätunnistin.

  Hommaa laatikko, mieluiten paloturvallinen, esim. peltirasia.

  Sijoita Ajaxin ohjaama pistorasia vaikkapa lyhyellä jatkojohdolla laatikkoon ja sen viereen tuo hämärätunnistin.

  Tee Cozifyyn sääntö, jossa hämärätunnistin ohjaa laitetta tai teemaa, valintasi mukaan.

  -------

  Itselläni on käytössä Verisure vastaavalla virityksellä. Minulla hämärätunnistin käynnistää POISSA-teeman ja kaikki valot, pistorasiat ohjautuvat sen mukaisesti, ml Pidä talo asutun näköisenä -sääntö. Puhelimeen tulee tietty ilmoitus KOTONA teema OFF ja vastaavasti kotiin tultaessa, kun hälytysjärjestelmän poistaa päältä, KOTONA ON.

  Tuo Nexa/Proove, vaikka onkin 433MHz laite, on osoittautunut luotettavaksi ja nopeaksi. Havaitsee valaistuksen muuttumisen nopeammin kuin esim. Fibaron tunnistin, jossa on valoisuusanturi. Itse teippasin hämärätunnistimen yövalon eteen ja hyvin pysyy pystyssä.

  Laita uutta kysymystä, jos joku jäi epäselväksi

 • Valinnat
  TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
  editoi tammikuu 2023

  Kokeilin, jos saman toiminnallisuuden voisi toteuttaa Cozifyn valvomalla etäohjattavalla pistorasialla ja säännöllä "Teema päälle laitteesta", mutta se toimii vain osittain ja sekin vajaa toiminnallisuus riippuu pistorasian mallista.

  Schneider Electricin pistorasian avulla saa päälle teeman (joka puolestaan sytyttäisi viestiketjun aloittajan haluamalla tavalla valon), kun pistorasiaan kytketään virta (jos siinä on ollut virta päällä), mutta teema ei kuitenkaan sammu, kun pistorasia menettää virtansa esim. murtohälytysjärjestelmän ohjaaman pistorasian välityksellä. Laitevahti-sääntöäkään ei voi käyttää teeman sammuttamisessa. Philipsin Hue-pistorasian tapauksessa Cozify ei tunnistanut edes pistorasian päälle/pois-tilan vaihtumista. Osramin tai Frientin pistorasiaa en kokeillut.

  Pistorasian sijasta voisi käyttää myös murtohälytysjärjestelmän pistorasiaan kytkettävää älylamppua, mutta senkin kanssa ongelmaksi muodostunee off-tilan tunnistamisen mahdottomuus lampun vain kadotessa Zigbee-verkosta.

  Ehkä vähiten viritelmältä vaikuttava ratkaisu olisi ohjata murtohälytysjärjestelmän kautta Zigbee-relettä, jonka tilan mukaan Cozify ohjaisi teemaa, joka puolestaan toteuttaisi halutun toiminnallisuuden Cozifyssä.

  Joku muu osannee kertoa, mikä olisi tarkoitukseen sopiva rele tai muu laite. Cozifyn nettikaupassa myytävä potentiaalivapaa releohjain ei taida tähän tarkoitukseen sopia, koska siinä ei kai ole input-liitäntöjä, vaan sillä on vain tarkoitus ohjata muita laitteita?

  Tai voisiko tuo Ajaxin rele toimia input-tietona jollekin verkkovirtaan kytkettävälle Ubisys-tuotteelle, jota Cozify tukee (esim. S1, S2 ja ehkä C4)? Vai kiertääkö noiden kontaktien kautta verkkovirta tai vaativatko ne sen toimiakseen? Cozifyn edustaja saattaisi osata kertoa, millä tavalla toiminnallisuus olisi järkevintä toteuttaa. @kruotois

  Post edited by TKL on
 • Valinnat
  TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
  editoi tammikuu 2023

  Vai voisiko ongelman ratkaista ohjaamalla hälytysjärjestelmä Ajaxin releellä Philipsin seinäkytkinmoduulia (Wall switch module)? Cozify ei tue ko. laitetta (tunnistaa, mutta ei käytännössä toimi), mutta Hue-järjestelmä sitä toki tukee, joten silloin valaistuksen ohjauksen voisi toteuttaa myös ilman Cozifyä. Jos sen lisäksi haluaa välittää tiedon tietyn valon sammumisesta Cozifylle, voi Cozifyn määritellä tarkkailemaan tietyn lampun tilaa ja tekemään siitä omat päätelmänsä.

  https://www.philips-hue.com/fi-fi/p/hue-wall-switch-module/8719514318045

  Huen seinäkytkinmoduuli on paristokäyttöinen ja siinä on sisääntulo kahdelle eri valokytkimelle (siis kaksi johdinparia), jotka voi Huen sovelluksesta määritellä joko keinukytkimiksi tai painonapeiksi.

  Olisi hienoa, jos tuolle Hue-seinäkytkinmoduulille saisi tuen Cozifyyn (kummallekin sisääntulolle ja sekä keinukytkin- että painonappitoimintatavoille), jolloin sitä voisi käyttää esim. releiden kärkitiedon välittämiseen Cozifylle. Lisäksi tuon avulla voisi helposti toteuttaa esimerkiksi ulkokäyttöön soveltuvan ohjauspainikkeen tai vaikka ovikellopainikkeen, kun valmiita ulkokäyttöön soveltuvia Zigbeetä käyttäviä painonappikytkimiä ei juurikaan ole saatavilla.

  Post edited by TKL on
 • Valinnat
  TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
  editoi tammikuu 2023

  Myös joihinkin ovi- ja ikkunatunnistimiin on mahdollisuus kytkeä ulkoinen anturi johtimilla. Ongelmana vain on löytää sellainen laite, jota myös Cozify tukee. Tämän Smabit AV2010/21B:n yhteensopivuudesta minulla ei ole tietoa:

  https://www.domadoo.fr/en/peripheriques/5546-smabit-zigbee-doorwindow-sensor-input-for-wired-sensors-8023874396651.html

  https://www.zigbee2mqtt.io/devices/AV2010_21B.html

  http://manuals.smabit.eu/len/av2010_21b.html

 • Valinnat
  TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
  editoi tammikuu 2023

  Develcolta löytyy erittäin monipuolinen IO Module (IOMZB-110), jossa on neljä sisääntuloa ja kaksi relelähtöä:

  https://www.develcoproducts.com/products/smart-relays/io-module/

  https://www.domadoo.fr/en/peripheriques/6148-domadoo-zigbee-30-io-module-4-dry-contact-inputs-2-nonc-outputs-onoff-or-pulse.html

  https://zigbee.blakadder.com/Develco_IOMZB-110.html

  https://blog.domadoo.fr/94385-module-i-o-zigbee-4e-2s-contact-sec/

  Cozify-tuki taitaa puuttua tuoltakin laitteelta valitettavasti? Tälle, jos saisi tuen, niin sillä saisi toteutettua paljon erilaisia ratkaisuja.

 • Valinnat
  MofaMofa Member Viestejä: 29

  Mä olen käyttänyt vastaaviin virityksiin yksinkertaista välirelettä ja NEXA WBT-912 lähetintä.


 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33
  editoi tammikuu 2023

  Minulla vastaava, tai sitten ei sinnepäinkään, ratkaisu jossa kaksi pörssisähköohjattua Shellyn relettä ohjaa kahta ledinauhan pätkää, joita puolestaan kaksi valoisuusanturilla varustettua Philips Huen liiketunnista haistelee ja sytyttelee erilaisia teemoja.

  Tuo @Mofa Nexaratkaisu olisi kyllä paljon järkevämpi, onhan Shellyssäkin potentiaalivapaa ulostulo.

  (Teemat sitten sammuttelevat, käynnistelevät ja säätävät vesi-ilmalämpöpumpun tehoa.)

  Post edited by SilSam on
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.