Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Sulanapitokaapelin ohjaus

NikoHNikoH Member Viestejä: 4

Minulla on aika pitkä sulanapitovastus mökillä. Tehoa se vie kaikkiaan 500w mikä on ihan liikaa putken sulanapitämiseen, maa lämpeää kaapelin vaikutuksesta niin, että kaapelin kohta on lumeton käytännössä koko talven.

Minulla on ollut kaapelille Cozifyllä ohjaus lämpötilan mukaan päälle/pois, mutta nyt olen sähkön hintojen innoittamana virittänyt lisäksi siihen erillisen halpisajastimen, jolla pätkin sähköjä päälle/pois 15min välein. Tuli mieleeni, että Cozifylläkin tämän pätkimisen voisi tehdä, jos olisi sopiva sääntö, jolla voisi vaihtaa on/off suhdetta lämpötilan mukaan.

Onko miten realistista toivoa tällaista sääntöä joskus cozifyyn saatavaksi?

Viestejä yhteensä

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Toivoahan aina voi, mutta on aika pitkä aika siitä, kun viimeksi näitä uusia sääntöjä tai tuettuja laitteita on ilmoitettu lisätyn. Viimeisestä uutiskirjeestäkin on aikaa.

  Tuollaista 15 min autoON/OFF sääntöä ei itse pysty tekemään, mutta korvaavan kylläkin. Tällöin lämpötila ohjaa teemaa päälle, johon lisää vielä automaattisammutuksen. Seuraavan käynnistyksen kanssa onkin sitten haasteellisempaa. Sitä voisi suunnitella seuraavasti: pistorasia ohjannee tuota kaapelia. Kun laite sammuu, ohjaa se aputeeman päälle. Tähän aputeemaan automaattisammutus. Kun aputeema sammuu, ohjaa se tuon lämmitysteeman päälle, mikäli on pakkasta.

 • NikoHNikoH Member Viestejä: 4
  editoi marraskuu 2022

  En ollut perehtynyt teemoihin tarkemmin, mutta seuraavanlaisella himmelillä homma tuntuisi pelaavan:

  Kolme teemaa: Sulatus, Vastus on (Vastuksen pistorasia ON), Vastus off (vastuksen pistorasia OFF)

  Säännöt:

  1. 'Sulatus' päälle lämpötilan mukaan
  2. 'Vastus on' seuraamaan teemaa 'Sulatus'
  3. 'Vastus on' automaattinen sammutus 15min päästä (tai minkä syklin nyt haluaakaan)
  4. 'Vastus off' seuraamaan teemaan 'Vastus on' sammutusta käänteisenä, sääntö voimassa vain, jos teema 'Sulatus'
  5. 'Vastus off' automaattinen sammutus 15min, voimassa vain jos 'Sulatus'.
  6. 'Vastus on' seuraamaan teeman 'Vastus off' sammutusta käänteisenä, voimassa vain jos 'Sulatus'.

  Jos haluaisin, että vastus on koko ajan päällä vaikkapa -20 astetta kovemmilla pakkasilla, täytyykö minun luoda vielä 2 teemaa: 'Kova pakkanen' joka menee päälle kun lämpötila alle -20 ja laittaa yksinkertaisesti vastuksen päälle ja 'Ei kova pakkanen' joka on päällä kun lämpötila yli -20 ja tämä teema sitten laittamaan päälle/pois säännön 'Sulatus' teeman kytkemiseksi lämpötilan mukaan? Alkaa mennä aika monimutkaiseksi.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Kuulostaa hyvältä. Tsekkisitko muuten sitä valmista sääntöä, joka on tehty auton lämmitystä varten? Muistelen, että siinä oli valmiiksi muutama päällä oloaika eri lämpötiloille. En käytä sitä itse, mitä joskus vilkaisin.

  Noinhan se on, kuten tuossa lopussa toteat. Eri lämpötilat ja niiden mukaan tulevat ohjaukset vaativat omat sääntönsä.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭

  Tiettyjä ongelmia voi esiintyä teemoissa, joissa on käytetty säännöissä "Teema päälle lämpötilan/ilmankosteuden mukaan" asetusta "Teema pois, kun lämpötila/ilmankosteus alittaa raja-arvon". Ainakin itselläni Cozify on muutaman kerran poistanut teeman käytöstä, koska sääntö on aktivoitunut liian monta kertaa lyhyen ajan sisällä.

  Mahdollisesti se on johtunut siitä, että esim. laitteen ilmoittama lämpötila on heilunut edestakaisin asetetun raja-arvon molemmin puolin tai sitten Cozify ei osaa käsitellä lämpötiloja riittävällä tarkkuudella. Eli esim. säännön raja-arvoksi voi olla asetettu 23 astetta, jonka ylityttyä sääntö on aktivoitunut halutulla tavalla. Jos säännöstä on otettu käyttöön asetus "Teema pois, kun lämpötila alittaa raja-arvon", saattaa käydä niin, että lämpötilatunnistimen ilmoittama lämpötila heiluukin raja-arvon molemmin puolin, jolloin sääntö käynnistää ja sammuttaa teeman monta kertaa lyhyen ajan sisällä. Tai sitten siinä saattaa käydä niin, että Cozify pyöristää esim. lämpötilan 22,6 astetta 23 asteeksi ja kytkee teeman uudelleen päälle. Cozifyn edustaja voisi kertoa, miten järjestelmä tässä tilanteessa toimii?

  Olen itse yrittänyt kiertää tuota ongelmaa käyttämällä säännöissä asetusta "Viive ennen teeman ohjausta", mutta mielestäni se ei ole täysin ratkaissut ongelmaa tai on sitten aiheuttanut uusia ongelmia. Ongelmana noissa sääntöjen asetuksissa on myös se, että missään ei kerrota asetusten toimintaa tarkasti, vaan tulkinnanvaraiseksi jää esim. se, käytetäänkö viivettä vain teeman käynnistämisen yhteydessä vai myös sammuttamisen yhteydessä.

  Myöskään asetuksen "Teema pois, kun lämpötila/ilmankosteus alittaa raja-arvon" yhteydessä ei ole kerrottu, tarkoittaako tuo myös sitä, että teema kytketään pois päältä, kun mitattu suure ylittää raja-arvon, jos aiemmin säännön asetuksista on valittu, että teema kytketään päälle, jos lämpötila alitetaan. Jos tuo koskee kumpaakin tilannetta riippuen aiemmassa kohdassa tehdystä valinnasta alitetaan/ylitetään, pitäisi käyttöliittymän tekstin vastaavasti muuttua tuon valinnan mukaan tai sitten asetuksen kuvaus pitäisi muuttaa kumpaankin tilanteeseen sopivaksi (esim. "Teema pois, kun lämpötila alittaa/ylittää raja-arvon").

  Liian moni asetus on nimetty epäselvästi tai virheellisesti, mikä jättää paljon tulkinnan varaa käyttäjälle, joka yrittää epätoivoisesti kokeilemalla selvittää Cozifyn toimintalogiikkaa ja sen mahdollisia puutteita luodessaan haluamiaan toiminnallisuuksia käyttäen Cozifyn (ainakin tällä hetkellä) hyvin rajallisia ominaisuuksia.

  Muutenkin asetuksen "Teema pois, kun lämpötila/ilmankosteus alittaa raja-arvon" (ja muiden vastaavien) yhteydessä pitäisi voida määritellä erillinen raja-arvo, eikä käyttää tuota säännön aktivoimiseen määriteltyä raja-arvoa. Se auttaisi tekemään järkevämmin toimivia sääntöjä.

  Toinen tarpeellinen parannus olisi antaa määritellä lämpötilat yhden desimaalin tarkkuudella, koska joissakin tapauksissa haluttua toiminnallisuutta voi olla vaikea toteuttaa, jos käytössä ovat vain kokonaisluvut. Esimerkiksi huoneen lämpötilan säätämisessä sillä 0,5 asteellakin on selvä vaikutus, jos erilaiset säännöt on pakko Cozifyn rajoitusten vuoksi määritellä käynnistymään yhden asteen erolla.

  Nuo teemoista poistetut säännöt muuten löytyvät selailemalla sääntöjä kohdasta Säännöt -> Päälle/pois ja ajastetut. Sääntö poistuu tietystä teemasta esim. silloin, kun Cozifystä poistaa laitteen, joka on säännön ainoa laite. Jos tietyn laitteen haluaa esim. ohjelmistopäivitystä varten poistaa väliaikaisesti Cozifystä, eikä halua säännön poistuvan teemasta, pitää sääntöön valita siksi aikaa myös jokin toinen vastaava laite.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.