Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Maalämpöpumpun ohjaus

AnteroKAnteroK Member Viestejä: 11

Tässä nyt kun on tullut tutkittua mihin kaikkeen fiksummat maalämpöpumppujen ohjaimet pystyvät, niin ajattelin heittää ajatuksiani tänne.

Esimerkiksi Nibellä on suoraan mlp:n ohjaimessa pörssisähköohjaus, eli laitteelle annetaan rajat, joiden sisällä lämpötila saa vaihdella sähkön hinnan mukaan. Kalliin sähkön aikaan tiputetaan lämpötilapyyntiä ja halvemmalla taas nostetaan.

Uponor Smatrix (vesikiertoisen lattialämmityksen ohjain) osaa tasapainottaa järjestelmän virtaukset automaattisesti. Se ei vielä ole mullistavaa, mutta se osaa myös optimoida mlp:n lämpökäyrän huonetermostaattien mittaustiedon mukaan, eli saadaan mlp:n ohjaus seuraamaan todellista sisälämpötilaa joka huoneesta, eikä säädetä lämpökäyrää pelkän ulkolämpötilan tai yhden pisteen sisälämpötilan mukaan.

Edellä mainitut toiminnot yhdistettynä olisi jo melkoinen kustannussäästöjen tuoja. Lämpötilamittaukset tulevat jo Cozifyyn (historiadata on vain edelleen jostain syystä betavaiheessa). Pörssisähköohjauksesta on vihjailtu siellä täällä foorumilla, mutta sekin on edelleen "jemmassa". Danfoss Ally patteritermostaatit vissiin ainakin toimivat Cozifyn kanssa, eli patteriverkoston virtauksen tasapainotus olisi täysin tehtävissä pienellä koodaamisella. Lattialämmitysverkon laitteiden yhteensopivuuteen en ole tutustunut, kun se ei omassa järjestelmässä ole tarpeen. Mlp:n ohjaukseen tarvittaisi jokin yhteinen rajapinta, (modbus, knx, mlp:n valmistajien pilvipalvelut?) jonka kautta päästäisi ohjaamaan lämmityskäyrää.

Ilmalämpöpumpun ohjaukseen löytyy ratkaisu Airpatrol Wifistä, mutta sekin kaipaisi pörssisähköohjauksen ollakseen muutakin kuin vain mukavuuslisä. Nyt saisin ohjattua sellaisella autotallin kuivatusta ja lämmitystä kosteuden ja lämpötilan mukaan, mutta vielä kun saisi halvat tunnit lisättyä yhtälöön.

Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto saada pörssisähköohjaus Cozifyyn taitaa vaatia toisen automaation rinnalle. Fissio.fi:n ohjeilla raspberryPi seuraamaan hintaa ja sieltä kosketintieto jonkun purkin kautta Cozifylle. Ohjaa sillä sitten kotona/poissa-tilaa tai jotain teemaa, jonka mukaan ohjaisi autotallin lämmitystä. Mlp:n ohjaukseen samaan Raspiin voisi liittää Home Assistantin, joka ohjaisi modbusin kautta mlp:n pyyntiä, mutta sitten sillekin pitäisi tuoda sisälämpötilat jne. Jos vielä haluaisi älyä patterien virtauksen tasapainotukseen, niin ohjaus pitäisi tehdä Home Assistantin kautta ja se ei ainakaan suoraan tue Allya. Alkaa näyttää siltä, että kohta joka asialle pitää olla oma automaatiojärjestelmä, kun ei yhtä kaikenkattavaa vain ole olemassa. Hue, Ally, Home Assistant ja Roon Cozifyn lisäksi nyt ainakin.

Viestejä yhteensä

  • Valinnat
    TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 121 ✭✭
    editoi marraskuu 2022

    Itse hankin kolmeen kohteeseen hinnaltaan melko arvokkaat Zen-hubit mm. siitä syystä, että Zen tukee Modbus-protokollaa, jota esim. ilmanvaihtokoneet, maalämpöpumput ja monet muut talotekniset laitteet tukevat. Tosin vaikuttaisi siltä, että vakiona Zen tukee vain Modbus RTU -protokollaa RS-485-sarjaportin kautta, kun taas Niben uudemmat S-sarjan lämpöpumput (esim. S1255) tukevat ilmeisesti vain Modbus TCP/IP:tä. RS-485 -liitäntä taitaa silti S-sarjan laitteistakin löytyä, koska niihin voidaan liittää esim. tiedonsiirtomoduuli EME 20 aurinkosähköinvertteriä varten, mutta en ainakaan äkkiseltään löytänyt netistä tietoa siitä, voiko Niben S-sarjan pumpun omia rekistereitä lukea ja kirjoittaa myös Modbus RTU:n avulla vai onnistuuko se vain Modbus TCP/IP:n kanssa.

    Vanhemmissa Niben F-sarjan malleissa puolestaan on tuo Modbus RTU -protokollatuki (joko suoraan laitteessa olevan RS-485 -liitännän tai siihen liitetyn tiedonsiirtomoduuli MODBUS 40:n kautta) eli ainakin periaatteessa sen saisi liitettyä Zeniin, mutta käytännössä tukea juuri Niben laitteille tai muillekaan maalämpöpumpuille ei taida vielä olla?

    Modbus TCP/IP -protokollatuen lisääminen Zeniin ei varmasti ole mahdotonta, mutta vaatisi varmaan toteutuakseen jonkin kaupallisesti merkittävän hankkeen, jossa sitä hyödynnettäisiin (esim. taloyhtiökohde). Senkin jälkeen pitäisi vielä lisätä laitemallikohtaiset tuet ja säännöt mm. lämpöpumppujen hyödyntämiseen.

    Cozify ei tietääkseni ole ilmoittanut, että tukea maalämpöpumpuille olisi tulossa ja muutenkin laitetukea on tullut hitaanlaisesti, mutta elättelen yhä toiveita siitä, että tilanne muuttuisi tulevaisuudessa.

    Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että jos esim. Niben lämpöpumppuja haluaa tarkkailla ja ohjata jonkin muun kuin valmistajan oman nettipalvelun kautta, pitää käyttää esimerkiksi Home Assistantia.

    Mieluummin kuitenkin hyödyntäisin Cozify Zen:iä kuin omia viritelmiä.

    Jos Cozify kaipaa testaajia maalämpöpumpuille, niin täältä löytyisi ohjelmointitaitoinen testikäyttäjä sekä kolme Zeniä, joista kahteen voisin yhdistää Nibe S1255:n ja yhteen Nibe F1155:n. Lisäksi olisi käytössä myös Valloxin Modbus RTU:ta tukeva ilmanvaihtokone.

    Oli muuten erittäin suuri pettymys, että Cozifyn linjauksen mukaan Zen-hubeja ei oteta mukaan betatestausohjelmaan, joka omalla kohdallani tarkoitti mm. sitä, että esim. virrankulutuksen ja lämpötilatietojen historiatietoja ei ole nähtävillä käyttöliittymän kautta.

    Olisi hienoa, jos Cozifyn edustaja ehtisi kommentoida näitä maalämpöpumppuasioita täällä foorumilla. :-)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.