Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Teemat päällä eri ulkolämpötila-alueilla

SilSamSilSam Member Viestejä: 33

Koitan saada käyttööni ulkolämpötilan mukaan käynnistyviä teemoja ja niiden kautta ohjata lämmitykselle erilaisia tiloja. Esimerkkinä ilmalämpöpumppu, jolle lähetän eri pyyntilämpötiloja eri ulkolämpötiloilla, lisäksi pudotus, jolloin ilmalämpöpumpun pyyntiä voidaan laskea ja samanaikaisesti antaa Oumanille poissa -käsky, jolloin sekin pudottaa huonelämpötilatavoitetta halutun määrän.


Mutta lähinnä se kysymys, miten saan toimimaan alla olevat 1, 2 ja 3 LÄMMITYS -teemat sujuvasti ja yksinkertaisimmin suluissa kerrotuissa lämpötila-aluiessa.


Näin olen ylittänyt kyhätä, kommentteja?


1 LÄMMITYS -teema kytkeytyy päälle kun ulkolämpötila laskee alle +2 asteen ja on ollut siellä 120 minuuttia. Tämä on aika selkeää.

Mutta sitten, kuuluisiko olla ruksi myös kohdassa "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon". Tarkoittaako tämä kohta käytännössä että toimitaan käänteisesti tuohon käynnistymiseen nähden? Eli tässä tapauksessa teema sammuisi kun tullaan +2 yläpuolelle? Jos näin niin vaikuttaako tähän tuo 120 minuutin teeman ohjausviive. Vai pitääkö tehdä eri sääntö joka sammuttaa teeman vaikka yli +3 asteessa? Vieläkin kohtuu yksinkertaista.


Sitten seuraava hieman hankalampi askel, kun halutaan vaihtaa 1 LÄMMITYS -teemasta 2 LÄMMITYS -teemaan ulkolämpötilan kiristyessa vaikka -7:ään.

Olen ajatellut että samanaikaisesti -5 asteessa sammutetaan 1 LÄMMITYS -teema ja käynnistetään 2 LÄMMITYS -teema. Mutta pitäisikö tässäkin olla ruksi kohdassa "Teema pois päältä, kun lämpötila ylittää raja-arvon" eli toimisiko tässäkin kohtaa tuo täppä niin että kun palataan esim. -7 asteesta -4:ään ja ylitetään -5 astetta, niin 1 LÄMMITYS käynnistyisi?

Vai pitääkö olla oma sääntö, jolla 1 LÄMMITYS käsketään käynnistymään kun ulkolämpötila lauhtuu ja noustaan yli -5 asteen. Mutta miten tämä sääntö voisi toimia? Sääntöhän yrittäisi käynnistää 1 LÄMMITYS -teemaa aina lämpimämmässä kuin -5 astetta, keskellä kesääkin?


Tässä 1 ja 2 LÄMMITYKSEN vaihdon säätöä ja toiminee kun mennään lämpötilassa alaspäin.

1 LÄMMISTYS -teeman sammutus -5:ssä


Ja 2 LÄMMITYS -teeman käynnistys samanaikaisesti kun 1 LÄMMITYS sammutetaan. Käytännössä tässä teemojen muutoksessa vain lämpöpumpun pyyntilämpötila muuttuu ja VILPin tarveohjaukselle laitetaan lisää pyyntiä Qubino dimmerin avustuksella (ei vielä käytössä).


Ja mitä foorumia olen lukenut, niin @Pudeman asiantuntemukseen luottaisin näissäkin kysymyksissä.

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Monesti suosittelen näiden monipolvisten sääntöjen/teemojen suunnittelua paperilla. Tässäkin tapauksessa tulisi miettiä mikä laukaisee teeman 1 päälle ja mikä sen sammuttaa. Osa tehdään erillisillä säännöillä, osa hoidetaan teeman tai säännön asetuksissa.

  Sulla on toiveena muuttaa ilpin toimintaa ulkolämpötilan mukaan. Tällöinhän kaksi teemaa voi myös olla päällekkäin, koska teemat pinoutuvat ja viimeksi tullut teema on päällä. Yksinkertaisempaa ja varmempaa olisi tietysti, että kukin teema olisi yksinään päällä.

  Noissa esimerkeissä en käyttäisi ajastusta, vaan antaisin lämpötilarajojen hoitaa käynnistyksen ja sammutuksen. Ensimmäinen teema pitää sammua, jos tulee liian kylmä tai lämmin. Vaatii siis kaksi sääntöä ohjaamaan tätä teemaa eli sääntö per raja.

  Mikä sulla mittaa lämpötilaa? Oletko testannut kuinka usein se raportoi HUBille? Mulla on esim. HUE ulkoliikeilmaisin, joka raportoi lämpötilaa ehkä kerran viikossa. Liikkeen se raportoi hyvin, lämpötilaa ei.

  Laita kyssäreitä lisää, jos tulee vielä jotain kysyttävää

  Nuo em ohjeet voi varmasti toteuttaa jollain muullakin tavalla. Nuo olivat nyt nopeasti kursittu kasaan.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  "Noissa esimerkeissä en käyttäisi ajastusta, vaan antaisin lämpötilarajojen hoitaa käynnistyksen ja sammutuksen. Ensimmäinen teema pitää sammua, jos tulee liian kylmä tai lämmin. Vaatii siis kaksi sääntöä ohjaamaan tätä teemaa eli sääntö per raja."

  Lämpömittarina on tämän näköinen kapistus, olisiko TeldusF007TPH.

  OK, en tainnut ajatella, että ao. sääntö osaa ikäänkuin toimia myös toiseen suuntaan. Jos se näin yksinkertaisesti toimii, niin aika helppoa sitten loppujen lopuksi.

  Tuon viiveen haluan pitää, mutta pidän sen vain tässä säännössä, joka käynnistää ILPin, ettei se turhaan käynnisty ja sammuile jos lämpötila keikkuu kahden asteen molemmin puolin. (Korkeammassa lämpötilassa ILP ei siis ole käytössä.) Sitten kun siirrytään -5 asteen alle niin teema saa käynnistyä ilman viivettä, jolloin käytännössä vain ILPin pyyntiä lisätään yksi aste.


  Eli näin pitäisi yksinkertaisuudessaan toimia?

  Käynnistys yläpäässä: (ja vastaavasti teema sammuu kun noustaan rajalämpötilan yläpuolelle)

  Sammutus alapäässä: (ja vastaavasti teema käynnistyy kun noustaan rajalämpötilan yläpuolelle)


  Täpän "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon" toimintaa en kyllä edelleenkään ymmärrä. Onko siihen jossain jotain selitystä?


  Ps. Ja kun nämä pääteemat käynnistyvät, niin rinnalle käynnistyy aina tuo x.1 NORMAALI tai jos on arki klo 7:00 - 15:00, niin x.2 PUDOTUS. Mutta nämä ovat mielestäni minulla kunnossa.


  @Pudeman

 • Valinnat
  eibieibi Member Viestejä: 32

  Moi.

  "Ohjaa teemaa riippuen toisesta teemasta" olisi varmaan hyvä ottaa mukaan ohjaukseen? Eli, kun jokin noista teemoista aktivoituu Lämpötilaan liittyvän säännön avulla, muut teemat menevät pois päältä.

  Pitääkö myös olla teema, jos lämpötila on yli + 2 astetta?


  Lämmitys 1 päälle, jos raja-arvo +2 alitetaan --> Lämmitys 2 ja 3 menee pois päältä

  Lämmitys 1 päälle, jos raja-arvo -5 ylitetään --> Lämmitys 2 ja 3 menee pois päältä

  Lämmitys 2 päälle, jos raja-arvo - 5 alitetaan --> Lämmitys 1 ja 3 menee pois päältä

  Lämmitys 2 päälle, jos raja-arvo -15 ylitetään --> Lämmitys 1 ja 3 menee pois päältä

  Lämmitys 3 päälle, jos raja-arvo -15 alitetaan --> Lämmitys 1 ja 2 menee pois päältä

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Tänään ulkolämpötila on noussut yli +2 asteen eikä teena 1 LÄMMITYS ole mennyt pois päältä.


  Eli ei tuo teeman käynnistys lämpötilan mukaan tunnu toimivan kahteen suuntaan.


  Onko antaa vinkkejä mikä ratkaisuksi?

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Lämmitys 1 päälle, jos raja-arvo +2 alitetaan --> Lämmitys 2 ja 3 menee pois päältä

  Lämmitys 1 päälle, jos raja-arvo -5 ylitetään --> Lämmitys 2 ja 3 menee pois päältä

  <-- Tämä ei toimi koska esim nyt ulkona noin +4 ja jos laitan tuon alemman säännön niin teema koittaa käynnistyä myös nyt.

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
  editoi lokakuu 2022

  Tässä nyt vastauksia/kysymyksiä Samin eri viesteihin.

  "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon" Tätä asetusta voi käyttää esim viilennyksen suhteen. Säännöllä käynnistetään laite/teema, joka alkaa viilentämään. Kun saavutetaan asetettu alaraja-arvo, kytketään sääntö pois päältä ilman erillistä sääntöä. Sinun tapauksessa kun alarajat ovat pakkasella, niin alittuva alaraja tarkoittaa kovempaa pakkasta. Tätäkin voit hyödyntää: kun pakkanen laskee 7 asteeseen. Menee tämä sääntö pois päältä. Sulla on sitten jo seuraava sääntö, joka käynnistää pakkasen ollessa 8 astetta.


  Lämpötila nousi yli kahden asteen, eikä TEEMA 1 mennyt pois päältä. Tsekkaa vielä, onko sulla nyt sääntöä tai asetusta, joka sammuttaisi sen. Noissa kuvissasi sulla näkyy vain sääntö, joka käynnistää teeman lämpötilan laskiessa alle kahden asteen.

  Suosittelen edelleen sen piirroksen tekemistä. Siihen kun teet TEEMAn 1, niin selvitä piirroksessa:

  • Mikä teema käynnistää, kun lämpötila laskee alle 2
  • Mikä teeman sammuttaa, kun lämpötila saavuttaa -7
  • Mikä teeman sammuttaa, kun lämpötila nousee yli 2
 • Valinnat
  eibieibi Member Viestejä: 32

  Sen verran kommentoisin toimintavarmuusnäkökulmasta, että en sammuttaisi yhtä lämmitysteemaa ilman, että toinen lämmitysteema menee päälle. Ehdottamassani ratkaisussa niin ei pääse käymään, sillä teemoilla on riippuvuus toisiinsa.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  @Pudeman

  "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon" Tätä asetusta voi käyttää esim viilennyksen suhteen. Säännöllä käynnistetään laite/teema, joka alkaa viilentämään. Kun saavutetaan asetettu alaraja-arvo, kytketään sääntö pois päältä ilman erillistä sääntöä. Sinun tapauksessa kun alarajat ovat pakkasella, niin alittuva alaraja tarkoittaa kovempaa pakkasta. Tätäkin voit hyödyntää: kun pakkanen laskee 7 asteeseen. Menee tämä sääntö pois päältä. Sulla on sitten jo seuraava sääntö, joka käynnistää pakkasen ollessa 8 astetta."

  -> Tein eilen myöhään testejä ja tällä hetkellä olen sitä meiltä että laittamalla rasti tuohon kohtaan, niin tuo toimii myös toiseen suuntaan eli jos teema on käynnistynyt "kun alitetaan +2 astetta", niin valitsemalla tuon teema sammuu "kun ylitetään +2 astetta".


  @eibi

  "Sen verran kommentoisin toimintavarmuusnäkökulmasta, että en sammuttaisi yhtä lämmitysteemaa ilman, että toinen lämmitysteema menee päälle. Ehdottamassani ratkaisussa niin ei pääse käymään, sillä teemoilla on riippuvuus toisiinsa."

  -> Jos sammutan esim. teeman 1, kun teema 2 käynnistyy, niin en keksi sääntöä jolla teeman 1 saisi takaisin päälle kun noustaan pakkasasteilta takaisin kohti lämpöasteita.


  = Tässä kohtaa haen ratkaisua teemojen pinoutuvuudesta eli aina korkeamman ulkolämpötilan teema jää päälle kun sitä kylmemmän lämpötilan teema käynnistyy sekä tuosta "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon", koska tulkitsen sen toimivan toiseen suuntaan kuin käynnistyskäsky.

  Ps. Kun valitset "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon", niin tuohon alittaa sanan kohdalle pitäisi ehkä vaihtua "ylittää", jos käynnistyssäännöksi on asetettu "alitetaan" ja "Pois päältä" tilalle "päälle", jos säännöksi on asetettu "pois päältä".

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon -toiminto ei näköjään toimikaan niin kuin sen loogisesti olettaisi. Tästähän ei taida olla virallista dokumentaatiota missään?

  Pinoutumista voit tosiaan testata, mutta tsekkaa sitä laatiessasi aina, mikä sääntö/asetus sammuttaa kunkin teeman vuorollaan, niin lämpötilan laskiessa kuin noustessakin. "Vaarana" on, että joku teema jää äkkiä päälle.

  Palstalla on pinoutumisesta ja aputeemoista esimerkkejä valojen suhteen. Samaa periaatetta voinee hyödyntää tässäkin. Niissä tilanne lyhyesti: valo päälle himmeänä tiettyinä kellon aikoina ja liikkeen havaittuaan kirkastuvat ja tietyn ajan jälkeen palautuu siihen lähtökohtatilanteeseen himmeäksi.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Kukahan tuohon "Teema pois päältä, kun lämpötila alittaa raja-arvon -toiminto" osaisi vastata @cozify @CozifyTuki

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
  editoi lokakuu 2022

  Ja säännön asetuksissa aiheuttaa vielä hiukan sekaannusta termit: puhutaan rajalämpötilasta (voit asettaa itse) sekä raja-arvosta (ei erillistä asetusta). Jos nämä tarkoittavat samaa, tulisi termienkin olla yhtenevät.

  Jos sinä nyt asetat raja-arvon, joka tulee olla rajojen yläpäästä (7 astetta) ja täppä on kohdassa alitetaan, ei voi hyödyntää tuota raja-arvoa lainkaan. Kuudessa asteessa raja-arvosi on jo alittunut, mutta pumpun pitää olla päällä.

  Itse tekisin ko TEEMAAN1 toisenkin säännön, joka sammuttaa kyseisen teema eli sen 2 astetta pakkasta. Yhdellä säännöllä et pärjää.

  Sääntö toimisi hyvin, jos olisi selkeästi ylä- ja alaraja ja voisi valita onko teema päällä vai pois. Silloin olisi yksi sääntö, joka hoitaisi molemmat päät.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33
  editoi lokakuu 2022

  ...

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Lisää harmaita hiuksia tämän kanssa.

  Jos minulla on teema "Sähkö on kallista, rajoita kulutusta" aktiivisena ja ulkolämpötila laskee alle +2 asteen jolloin 2 LÄMMITYS käynnistyy ja samalla pitäisi käynnistyä 2.2 Pudotus (koska sähkö on kallista -teema on aktiivisena), niin käynnistyykin tuo 2.1 Normaali. (tässä kuvassa käynnistin itse tuon pudotuksen). 2.2 Pudotus osaa käynnistyä vasta sitten kun "Sähkö on kallista, rajoita kulutusta" -teema seuraavan kerran aktiovoituu.

  Toisin sanoen, miten reagoivan teeman saisi reagoimaan siihen heti eikä vasta sitten kun seurattavassa teemassa tapahtuu seuraavan kerran jotain muutosta.


  @CozifyTuki @cozify @Pudeman

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Oliko sulla käytössä tässä tapauksessa ”Ohjaa teemaa toisesta teemasta” -sääntö? Sillä nyt ainakin saa edellisen sammumaan.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Tätä testasin juuri nyt aamulla. Kun 2 Lämmitys käynnistyi, niin se sammutti 1 Lämmityksen, MUTTA muutamien sekunttien päästä 1 LÄMMITYS taas käynnistyy koska siellä on on sääntönä että "Käynnisty lämpötilan mukaan alle +12 asteessa".

  Ja tuo pinoutuvuuskaan ei toimi, koska silloin nuo aliteemat ohjautuvat kaikien Lämmitysteemojen alla ja säännöt ja laitteiden tilat eivät välttämättä tule oikeasta aliteemasta.

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Noinhan se tosiaan toimii eli sääntö huomaa ehdon täyttyvän ja käynnistää teeman uudestaan.

  Pitäiskö sun poistaa säännöt ja lähteä uudestaan liikkeelle? Jauhan nyt edelleen samaa eli hahmottele nuo päälle menot ja sammumiset paperille. Tällä saat eliminoitua em päällekkäisyydet: vaikka teema ohjaa toista teemaa, oli edelleen sääntö päällä ja se käynnisti teeman uudestaan.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33
  editoi lokakuu 2022

  "Se out sekä in se on fiksu vekotin"

  Pikkusen on ohimo piukalla, mutta alkaisikohan pikkuhiljaa toimimaan. Näihin sääntöihin pitää aika tarkkaan miettiä milloin minkäkin säännön annetaan toimia ettei synny mitään ikuisuuslooppia. Nyt koitetaan mennä liitteessä olevilla säännöillä. Tuskin tuosta mitään ymmärtää, mutta @Pudeman neuvo paperille kirjoittamisesta hahmottaa kyllä sääntöjen luomista.

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
  editoi marraskuu 2022

  Jep, pikaisesti tsekattuna hyvältä näyttää.

  Kävithän vielä läpi ns ”prosessikävelyn” eli tarkastele vaihe vaiheelta mikä teema ja sääntö on kulloinkin päällä ja milloin se menee pois?

  Laita kokemukset lähteekö toimimaan.

  Voisiko vielä marraskuun aikana lähteä tarvittaessa liikkeelle yksinkertaisemmalla kuviolla, esim vain parilla teemalla? Lämpötilat, ainakin etelässä eivät varmaankaan lähentele 15 pakkasta. Mikäli säännöt ja teemat toimivat, voi sitä lähteä monimutkaistamaan luomalla lisää teemoja sääntöineen.

  Post edited by Pudeman on
 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Testasin eilen laittamalla ulkolämpötilamittarin pakastimeen, tosin silloin mentiin laakista alle -15 asteen. Toimi silti mielestäni. Sitten hubi putosi verkosta ja hyytyi moneksi aikaa täysin.


  Täytyy testata loppuviikosti tarkemmin.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.