Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Energiakulutusmittauksen luotettavuus

jkujku Member Viestejä: 16

Nämä energiankulutusaiheet kun ovat ajankohtaisia niin tässä yksi pähkinä lisää purtavaksi. Olisi kysymys liittyen energiankulutuksen mittaukseen yhteensopivalla pistorasiakytkimellä. Sovellukseen ilmestyi hyvän aikaa sitten laskurit jotka käsittääkseni laskevat kytkettyjen laitteiden energiakulutuksen esim vuorokausitasolla. Minusta näyttäisi kuitenkin että se lasketaan väärin.

Laitoin semmosen pistorasiakytkimen tänään aamulla espressokoneeni pistokkeeseen mitatakseni sen energiakulutusta todellisessa käytössä vuorokaudessa. Koneen maksimiteho on luokkaa 1400W jonka se käytännössä käyttää ainoastaan kahvia valmistaessa. Stand-by virrankulutus on 4W. Nämä hetkelliset kulutukset sovellus näyttäisi näyttävän oikein.

Nyt kuitenkin jo kuuden tunnin päälläolon jälkeen vuorokauden kokonaiskulutukseksi näytetään 8kWh. Kahvin valmistus koneella kestää joitakin minuutteja ja sillä on tehty tänään 3 kahviannosta. Kahvin valmistuksen aikana, eli sen muutaman minuutin, kone siis käy 1400W teholla mutta muuna aikana se on stand-by tilassa eli teho on tuon luokkaa 4W. Saattaa olla että se silloon tällöin lämmittää myös säiliössä olevaa vettä jonka tehonkulutusta en tiedä mutta sekään ei kestä montaa minuuttia ja käytettävä teho on tällöin maksimissaan tuon 1400W. Tuo 8kWh sähkönkulutusta vastaa hyvän kokoisen saunan kiukaan päällä pitämistä yli tunnin ajan ja tämä kahvikone on käynyt maksimiteholla kuuden tunnin aikana luokkaa 5-10 minuuttia. Ei siis oikein näyttäisi laskevan kulutusta oikein.

Ovatko muut huomanneet samaa?

Viestejä yhteensä

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 108 ✭✭
  editoi lokakuu 2022

  Mikä pistorasiaohjain sinulla on käytössä? Voisit vertailun vuoksi kokeilla jollain toisella mallilla.

  Itse olen kokeillut mittausta vasta vähän aikaa Schneider Electricin Wiser -pistorasiaohjaimella (Zigbee, CCT711119) Zen-hubin kanssa, enkä ole vielä ehtinyt tehdä sen tarkempia tutkimuksia asiaan liittyen: https://www.onninen.fi/schneider-electric-pistorasia-kytkin-wiser-wiser-pistorasiaplugi-16a/p/CNM828

  20 vuotta vanha jääkaappipakastin: kokonaiskulutus 12 vuorokaudelta on 16 kWh eli keskimäärin 1,33 kWh/vrk (eilisen kulutukseksi näyttääkin 1,32 kWh).

  Pyykinpesukone (40 astetta, pikaohjelma, 1 h 10 min): 0,76 kWh/kerta

  Pyykinpesukone (40 astetta, tavallinen ohjelma, 2 h 30 min): 0,61 kWh/kerta

  Pyykinpesukone (60 astetta, pikaohjelma, 1 h 15 min): 1,16 kWh/kerta

  Pyykinpesukone (60 astetta, tavallinen ohjelma, 2 h 15 min): 1,26 kWh/kerta

  Pieni astianpesukone (50 astetta, pikaohjelma, 30 min): 0,12 kWh/kerta

  Fortumin artikkelin (https://yhdessa.fortum.fi/kodinkoneiden-sahkonkulutus-tiedatko-paljonko-laitteesi-kuluttavat) mukaan jääkaappipakastin kuluttaisi n. 0,8-1,6 kWh/vrk ja pyykinpesukone 0,6-1,8 kWh/kerta, joten ainakin nuo minun keräämäni kulutustiedot mahtuvat noihin, tosin melko suuriin vaihteluväleihin.

  Itse haluaisin tietää, miten tuo mittaus käytännössä on toteutettu.

  1) Hakeeko hubi kulutustiedot vai lähettääkö mittaava laite ne oma-aloitteisesti?

  2) Kuinka usein kulutustietoja kerätään?

  3) Onko kulutusta mittaavissa laitteissa itsessään jokin muisti, jonne ne tallentavat kulutustiedot, jolloin kulutustietoja kertyisi myös silloin, kun mittaava laite ei ole yhteydessä hubiin?

  4) Ovatko em. seikat riippuvaisia mittaavan laitteen toteutuksesta?

  Jos kulutustiedot saadaan esim. 30-60 sekunnin välein mittaamalla hetkellinen kulutus juuri tietyllä hetkellä, aiheutunee melko harvasta mittaustiheydestä epätarkkuutta tulokseen, jos laitteen hetkellinen kulutus vaihtelee huomattavan paljon. Esimerkkien avulla voisi laskea, kuinka paljon tuolla on merkitystä.

  Jos taas mittaava laite tallentaa omaan muistiinsa kulutustietoja riittävän tihein väliajoin, on lopputulos tarkempi.

  Joitakin kehitysehdotuksia Cozifylle energiankulutuksen mittaukseen liittyen:

  1) Cozifyn ohjelmiston beta-versiossa pitkään ollut mahdollisuus tarkastella laitteiden mittamien suureiden (lämpötila, ilmankosteus ja energiankulutus) historiatietoja pidemmältä ajalta kuvaajien avulla (1 h, 24 h, vko, kk ja vuosi) olisi syytä tuoda jo kaikkien käyttöön. Ehkä vaihtoehtoisesti olisi hyvä pystyä tarkastelemaan noita samoja tietoja myös numeerisessa muodossa, eikä vain kuvaajina.

  2) Sääntö, jolla myös laitteen energiankulutus voitaisiin lähettää ThingSpeak-palveluun samaan tapaan kuin tieto lämpötilasta ja ilmankosteudesta tällä hetkellä.

  3) Mahdollisuus nollata käyttöliittymässä myös kuluvan päivän energiankulutus kokonaiskulutuksen lisäksi. Jos nyt nollaa kokonaiskulutuksen, jää kuluvan vuorokauden kulutuslukema kuitenkin ennalleen, joka tekee jonkin laitteen "kertakulutuksen" seuraamisesta hankalampaa, kun pitää ensin laittaa muistiin vuorokauden aiempi kulutuslukema.

  4) Tuki energiankulutuksen mittaamiseen myös Ubisys-laitteille (esim. S1, S2, S1-R ja S2-R), koska ne valmistajan mukaan tuota ominaisuutta tukevat.

  5) Tuki energiankulutuksen mittaamiseen Frient Smart Cable -mittalaitteelle/ohjattavalle kytkimelle. Tuon saa liitettyä kätevästi sähköjohtoon, jolloin ei tarvita pistorasiaohjaimia sähkötauluun asennettavia releitä. https://frient.com/products/smart-cable/

  Varsinkin tällä hetkellä yksi Cozifyn myyntivalteista voisi olla sähkön ja veden kulutuksen seuranta, joten mielestäni nyt jos koskaan siihen kannattaisi panostaa, jos vain suinkin vapaita resursseja kehitystyöhön löytyy.

  Post edited by TKL on
 • jkujku Member Viestejä: 16

  Tuntuu siis olevan riippuvainen laitteesta, nyo sinun lukemat kuulostaa hyvin järkeviltä. Mulla on Innr SP 120 millä olen tätä tarkkaillut. Toista energiankulutusta tukevaa mallia minulla ei löydy joten en ole voinut lukemia verrata.

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 108 ✭✭

  Mittasin kokeeksi Nespresson kapselikeittimen kulutusta Wiser-pistorasiaohjaimella. Parhaimmillaan kupillisen valmistuksen aikana kulutus oli n. 1500 W ja lepotilassa laite kulutti 0 W. Kupillinen vei Wiserin mittaamana sähköä n. 0,02 kWh ja vajaan viikon aikana laite kulutti yhteensä 0,23 kWh (10-15 kupillista).

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 108 ✭✭
  editoi marraskuu 2022

  Tuo aiemmassa viestissäni mainitsemani sähköjohtoon liitettävä välikytkin Frient Smart Cable (SMRZB-143) toimii Cozifyn kanssa tukien myös energiankulutuksen mittausta: https://forum.cozify.fi/discussion/comment/7560/#Comment_7560

  Siihen liitetyn 70-luvun lopun Danfossin RT-sarjan termostaatin ohjaama pesuhuoneen lattialämmitys kuluttaa hetkellisesti mitattuna 1300 W. Tuota termostaattia ei tällä hetkellä (ennen remonttia) ole mahdollista korvata millään nykyaikaisemmalla ratkaisulla, joten tarkoituksena on ohjata lämmitystä päälle/pois Zigbee-lämpötila-anturin mukaan joko Cozifyn tai Home Assistantin avulla.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.