Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Sovelluksen kehitysideat

PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

Kuten Kimmo @kruotois mainitsi toisessa ketjussa:

WebUI on tullut jäädäkseen. Lisäksi työstämme seuraavaa versiota sovelluksesta, jotta se saadaan modernisoitua. Rakentavia sen osalta kehitysehdotuksia otetaan vastaan.

niin kasataan nämä ideat tähän yhteen ketjuun.

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
  editoi helmikuu 2022

  @rra kirjoitti toisessa ketjussa:

  Minun mielestä Telldussin käyttöliittymä oli hyvä ja looginen. Siinä saa laukaisimille ja ehdoille laittaa AND:t ja/tai OR:t ja niille vielä tarvittaessa NOR:t.


 • Valinnat
  HarskiHarski Member Viestejä: 12

  Teemoihin ja muuhunkin toiveita (mikäli myös seuraavan version toiminta tulee perustumaan teemoihin):

  - Mahdollisuus sulkea teema/valitut teemat esim. kytkimellä tai jollakin komennolla.

  - Mahdollisuus sulkea valitut valot kytkimellä/komennolla (painikkeella jossa vain yksi nappi, nyt sytytys onnistuu mutta sammutus ei).

  - Mahdollisuus ryhmitellä/linkittää teemoja. Ryhmästä vain yksi teema voisi olla kerrallaan päällä. Kun ryhmän toisen teeman aktivoi niin edellinen sammuu automaattisesti. Eli esim. ryhmä "olohuoneen valot" tai "ulkovalot". Nykyiselläänhän kaukosäätimellä voi vaihtaa teemaa jolloin edellinen sammuu mutta tuo ei ole aukoton systeemi ja samaa valoa saattaa tahattomasti ohjata monta käynnissä olevaa teemaa.

  - Mahdollisuus ohjata valojen kirkkautta muuttamatta valon tilaa (eli kirkkaus muuttuu mutta jos valo on päällä niin se pysyy päällä, ja jos se on pois päältä niin pysyy pois, asetettu kirkkaus vain aktivoituu kun valo sytytetään). Olisi näppärä jos ajastetulla teemalla voisi ohjata valon kirkkautta mutta en haluaisi puuttua valon sen hetkiseen tilaan.

  Korjatkaa jos jokin näistä ominaisuuksista on jo olemassa.

 • Valinnat
  kruotoiskruotois Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 109 admin
  editoi maaliskuu 2022

  Hei,

  EDIT: Muutin trigger-termin preset-termiksi.

  Avataanpa automatiikan konfiguraation suunnitelmaa hieman. Tämä menee aikalailla heti "syvään päähän", mutta toivottavasti asia aukeaa. Palautetta otetaan vastaan.

  Ensin preset (esivalinta) vs teema:

  Esim @Tomba nosti esiin toisessa ketjussa teemojen pino-ominaisuuden monimutkaisuuden.

  Nykytilanne: Kun teema menee päälle, laitteet menevät sen määräämään tilaan. Mikäli kaksi teemaa säätää valoa, viimeisin määrää tilan. Kun teema lähtee pois päältä, laite palaa aiemman teeman määräämään tilaan (tai "perustilaan"). Tämä konsepti mahdollistaa yhden teeman käyttämisen valojen päälle/pois laittamiseen. Haasteena on monimutkaisuus, sillä pinossa olevat vanhat tilat saattavat hämmentää käyttäjää. Vaikka automatiikan saa kyllä hoidettua tilallisilla teemoilla ja sääntöjen kombinaatioilla, mitä monipuolisemmat tarpeet ovat, sitä hankalampaa on DIY-logiikkaa tekevän on kokonaisuutta hahmottaa.

  Ilmiselvä perusratkaisu on tähän on-off-teeman sijasta "preset” joka kääntyy esivalinnaksi. Esivalinnat sisältävät nykyteemojen kaltaisesti laitteiden halutun tilatiedon ja laukeavat esim käyttöliittymän napista tai muusta ehdosta. Niillä ei kuitenkaan ole päälle/pois-tilaa. Laitteen tilat muuttuvat esivalinnan aktivoituessa ja paluuta ei ole. Esim huoneen kaikkien valojen päälle laittamiseen tarvitaan yksi esivalinta ja pois laittamiseen toinen.

  Kun esivalinnat hoitavat laitteiden tilamuutokset, päälle/pois-teemojen ei enää tarvitse sisältää tietoa laitteiden tilamuutoksista. Teemojen tehtävänä olisi antaa vain yksinkertaista tietoa kodin tilasta (kotona, poissa, yö jne). Laitteiden tilatiedot ja monimutkaisempi logiikka olisi esivalinnoissa ja säännöissä, jotka toki voivat "laueta" (muiden ehtojen lisäksi) myös teeman tilamuutoksesta.

  Haasteena on taaksepäin yhteensopivuus. Mikäli päädymme konseptiin, jossa teemat eivät enää sisällä päälle/pois-tilansa lisäksi mitään muuta tietoa, mitä tehdä nykyisille kokoonpanoille? Koska nykyisillä käyttäjillä on paljon tilatietoja teemoissa, emme voi vanhaa konseptia yön yli poistaa. Yksi tapa olisi "jäädyttää" olemassa olevat laitteiden tiloja ja sääntöjä sisältävät teemat ja estää uusien tekeminen. Näin pikkuhiljaa vanha konsepti jäisi pois. Toinen vaihtoehto on jättää teemat, kuten ne tänä päivänä ovat - silloin käyttäjien saatta olla vaikea löytää parhaita käytäntöjä..

  Jatkan vähän myöhemmin toisella kirjoituksella sääntöjen muokkausmahdollisuuksilla. Partnereille olemme jo pidemmän aikaa antaneet laajat mahdollisuudet sääntöjen tekemiseen ja nyt olisi tarkoitus tarjota laajempia työkaluja myös DIY-tekijöille. Prioriteetti kuitenkin kiinnostaa. Yllä kuvattu Tellduksen konsepti on ilmeinen, mutta ei ainoa. No-Code, Low-Code vai All-Code?

  Yst terv,

  Kimmo/Cozify

  Post edited by kruotois on
 • Valinnat
  TombaTomba Member Viestejä: 50
  editoi maaliskuu 2022

  Itselläni ei sinänsä ole mitään teemoja ja pinoutumista vastaan. Sinänsä ihan näppärä konsepti jos vain tietää miten tuo toimii. Voisiko harkita että pinossa olevaan teemaan voisi merkitä laitteen tilaksi "passthrough" jolloin noilla voisi helpommin muuttaa esim valojen ominaisuuksia vaikuttamatta päälläoloon jota ohjataan muualta/toisesta teemasta/manuaalisesti. Tämä myös olisi käsittääkseni täysin yhteensopiva nykykonseptin kanssa.

  Teemojen triggeröintiä voisi kyllä kehittää että voisi ilman väliteemoja toteuttaa mutkikkaampia päälle/pois kytkentöjä (AND, OR, NOT...).

  Lisäksi olisi hyvä jos ns. "aputeemoja" saisi piiloon muista teemoista tai vaihtoehtoisesti että voisi nostaa yleisesti käytetyt erikseen muista.

  EDIT: Olen myös kaipaillut toisinaan toimintoa jolla samaan asiaan liittyviä teemoja voisi ryhmittää yhteen ja määrittää keskeinen järjestys normaalin pinoutumisen ohi. Esimerkki tästä on tilanne jolla liiketunnistin ohjaa aputeeman avulla perusvalaistusta. Tämän lisäksi on nappi josta saa päälle "Täydet valot" esim. siivotessa. Toisinaan liiketunnistin reagoi hitaasti (miksi?) jolloin käy niin että painaa nappia ja täydet valot syttyy. Kuitenkin jonkin ajan kuluttua liiketunnistin reagoi ja laittaa päälle tunnelmavalot päällimmäiseen korttiin/teemaan. Tässä tapauksessa siis määrittäisin nuo teemat samaan ryhmään ja päällimmäiseksi aina "täydet valot" teeman.

  Post edited by Tomba on
 • Valinnat
  rrarra Member Viestejä: 16

  Käyttäjiä ja tarpeita on niin monenlaisia, että käyttöliittymän arkkitehtuuri on kyllä haastava asia, jotta se palvelisi kaikkia. Jos käyttöliittymästä tehdään helppo ja yksinkertainen (joka palvelee hyvin suurinta osaa käyttäjiä), niin antaisin myös advanced mahdollisuuden, jossa vain käyttäjän taidot on rajana (koodaus), yksinkertaisemman peruskäyttäjän käyttöliittymän lisäksi. Koodaus voi olla aika aikaa vievää, mutta onpa ainakin mahdollista saada juuri sellainen setup kun haluaa. Lisäksi tehokäyttäjät voisivat jakaa toisilleen näitä koodeja ja helpottaa urakkaa.

 • Valinnat
  BenBen Member Viestejä: 35

  Teemojen järjestys olisi hyvä jos voisi siirtää, esim. Niin että siirtää vesvuoto teemat peräkkäin, palohälytys samoin jne. Nyt ne jää listalle siinä järjestyksessä kun ne on tehty.

  toinen ehdotus on että olisi kommenttikenttä teemoihin ja laitteille, johon voisi vapaalla tekstillä kirjoittaa omia kommentteja mitä on ajatellut kun ne on tehty.

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  Teemat näkyy aakkosjärjestyksessä. Sinun tapauksessa kunhan kaikki vesivuotoon liittyvät teemat alkavat esim. sanalla vesi, asettuvat ne peräkkäin.

  Nimillä voi myös kikkailla tärkeys, huone jne järjestystä.

  Tuo kommenttikentän puuttumisen olen kiertänyt sääntöjen nimeämisellä, esim. Vaja liike 5 yö. Tuolloin säännön nimi kertoo ainakin minulle kaiken tarpeellisen.

 • Valinnat
  SilSamSilSam Member Viestejä: 33

  Myös numeroinnilla voi järjestystä lajitella itselleen mieleiseksi.


 • Valinnat
  automateme1automateme1 Member Viestejä: 10

  Moro!

  Tänne heitän sellaista toivetta sovellukseen, että Laitteet valikon puolella laitteiden päällä olemisen voisi ilmaista samalla sinisellä kuin tuossa ylempänä näkyy, sen sijaan että laitteen yläkulmaan tulee valkoinen pallukka valkoisen ympyrän sisään. Sivulla on niin paljon valkoista, että aika vaikea nopeasti nähdä pitkä laitteet on päällä. Sininen pallukka olisi paljon helpommin havaittavissa kuin valkoinen.


  Tai sitten toisena vaihtoehtona koko laiteikoni voisi olla sininen. Nythän laiteikoni menee punaiseksi, kun esim paristo on loppu ja laite on kadonnut.  -
  AutomateMe
 • Valinnat
  rrarra Member Viestejä: 16

  Hei

  Joko ton softapuolen kohta saisi kelvolliseksi. Näyttää olevan taas hirveää säätöä, että teeman ohjaukseen saa AND komentoja. Hirveän kankeaa tehdä valeteemoja tuommoisen yksinkertaisen asian vuoksi ja teemapuoli täyttyy noista valeteemoista. Teillä on hyvä rauta, mutta sen ohjaaminen on niin kankeaa, että on jo käynyt mielessä siirtyä johonkin muuhun.


  Ei luulisi olevan mahdoton tehtävä tuohon TAI -sanan kohdalle laittaa myös valittavaksi JA. • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin

  JA/TAI -toiminnallisuus olisi kyllä hyvä ominaisuus olla suoraan säännöissä.

  Mulle ei aukea tuo teemojen kohdalla oleva JA-toiminnallisuus voimassaoloihin liittyen.

  Itse käytän apu(vale)teemoja juurikin tämän takia apuna. Esimerkiksi takapihalla piti minimoida valehäytykset poissaollessa. Nyt siihen tarvitaan kahta eri teemaa, kun säännöt eivät mahdollista tuota JA-toimintoa. Tarvitsin kahden eri liikeilmaisimen molempien havaitsevan liikettä ennen ilmoituksen tuloa. Nyt tarvitaan sääntö, jossa ensimmäinen liiketunnistin käynnistää aputeeman, johon liitetty uusi sääntö toisesta ilmaisimesta vasta antaa hälytyksen. Mikäli samaan teemaan voisi liittää kaksi ilmaisinta, joiden molempien (= JA-toiminnallisuus) tulee antaa indikaatio, pärjäisi yhdellä teemalla.

  Tätäkö toiminnallisuutta haet?

 • Valinnat
  rrarra Member Viestejä: 16

  Hei

  Juuri tuommoista juu. Tuossa kuvan tapauksessa olisi mahtavaa, jos voisi valita esim. että tämä teema on päällä JA kellonaika on jollain välillä. Teemojen sisällä olisi poikkeuksellisen mahtavaa, jos voisi valita usean teeman, joiden täytyy olla päällä. Nyt ne on ymmmärtääkseni TAI komennolla, että riittää, kun yksikin niistä valituista on päällä.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.