Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Huoneen valojen ohjaus kahdella sensorilla (OR-sääntö)

RullamoukariRullamoukari Member Viestejä: 4

Moi, Pahoittelut aloittelija-kysymyksestä - mutta tuntuvat yksinkertaisetkin asiat olevan todella hankalia Cozifyllä (primääristi käytän edelleen Home Assistantia, jossa tällaista ongelmaa ei ole).

Eli, tarkoitus olisi rakentaa automaatio, jossa huoneen valot menisivät päälle (ja pysyisivät päällä) niin kauan kuin joku liikkuu huoneessa. Minulla on liikesensori ja ovisensori, jolla homman pitäisi onnistua. Liikesensori yksinään voisi riittää, mutta reagoi toisinaan 15 sekunnin viiveellä, joten haluaisin tueksi ovisensorin. Lisäksi toivoisin että valot sammuisivat noin 15 minuutin kuluessa kun huoneesta poistutaan - eli liikesensoria tarvittaisiin myös tähän.

Yritin tätä kahdella säännöllä, mutta kun ovisensori laittaa valot päälle, liikesensori ei jostain syystä osaa pitää valoja päällä? Ilmeisesti tähän pitäisi rakentaa jokin scene-hässäkkä? Osaisiko joku auttaa toimivan automaation luomisessa? Myös vinkit Home Assistantin kanssa yhteistoimintaan kiinnostaa kovasti.

Viestejä yhteensä

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin
  editoi lokakuu 2021

  Luo Teema

  Avaa luotu teema ja valitse siitä sääntö kohta

  Luo sääntö, johon valitset liiketunnistimet ja valot. Tällöin tulee sääntöehdotukset esiin, joista valitset sytytä valo, kun liikettä. Laita asetukset kuntoon säännössä eli valitset paritetuista laitteista haluamasi.

  Tallenna sääntö ja lisää toinen sääntö samaiseen teemaan edellisen periaatteen mukaisesti, nyt vain valitset ovi/ikkunatunnistimet ja valon. Nyt sääntöehdotuksissa on käynnistä laite oven avauksesta > valitse tämä.

  Sääntöä luodessasi asetuksissa säädät paloajan.

  Teemalle voi antaa myös ajastukset eli milloin tuo toiminto on käytettävissä.

  Lisää haluamasi valo Teemassa laitteiden tila kohdassa OFF asennossa. Tällöin, kun teema menee päälle ei valo syty, vaan sen sytyttää em luomasi säännöt. Tuossa laitteiden tilat kohdassa voit asettaa haluamasi sävyn, kirkkauden ja värin, mikäli valo osaa niitä hyödyntää.

  Itselläni on juurikin esim. olohuoneeseen neljä eri teemaa, joilla ohjaan valojen kirkkautta, paloaikoja, onko tarpeeksi hämärää jne.

  JA -toiminto vaatiikin sitten kaksi eri teemaa. Niistä on täällä palstalla useampiakin ketjuja esim. ulkovalojen kirkastuminen liikkeestä.

  Tuohon HA yhteistoimintaan on helppo todeta, että sinä olet rajapinta. Toisiaan ne eivät tunne.

 • RullamoukariRullamoukari Member Viestejä: 4

  Kiitos @Pudeman ,sain automaation toimimaan. Ilmeisesti syypää ongelmiin oli alunperin (ja jatkuu vieläkin) sensoreiden & Cozifyn kommunikaatio-ongelmat. Karkeasti noin 7 kertaa 10:sta kaikki toimii ok, muulloin on kahdenlaista ongelmaa: ovisensori tulkitsee kyllä oven avautumisen (Cozifyn login perusteella) mutta valo ei syty. Ja ongelma 2) liikesensori ei tunnista liikettä pariinkymmeneen sekuntiin vaikka kuinka huitoo sensorin edessä. Onko muilla ollut vastaavia haasteita, vai onko minulle osunut maanantaikappale?

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin

  Mitkäs sulla on noi laitteet? Zigbee vai 433MHz laitteita? Jos ne on noita 433 laitteita, niin niille ei kannattane antaa jouluvaloja tärkeämpiä toimintoja, tai yhteyden pitää olla testattu.

 • RullamoukariRullamoukari Member Viestejä: 4

  Laitteet ovat Develcon Zigbee-vehkeitä, tulivat Cozifyn peruspaketin mukana, ja laitteiden käyttöönotto/asennus tehtiin Cozifyn toimesta. Taloyhtiössä on siis Cozify käytössä, joten en itse valitettavasti päässyt tähän vaikuttamaan - ja siitä syystä nämä kummalliset kysymykset.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin

  Kyllähän noiden Develcojen luulisi toimivan moitteetta. Onko noiden sensoreiden ja hubin välillä kuinka matkaa tai seiniä esteinä? Zigbee verkkoaan saa kattavammaksi esim valoilla ja pistorasioilla, jos yhteyksissä on ongelmia.

 • RullamoukariRullamoukari Member Viestejä: 4

  Matkaa sinänsä ei ole kovin paljoa, ehkä max. viisi metriä - sen sijaan paksuja seiniä on kyllä välissä. Pitänee kokeilla ostaa väliin lisää valoja tai pistorasioita, kiitoksia vinkistä!

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,186 admin

  Ja jos ostat zigbee valoja, niitä ei saa laittaa virrattomiksi eli ei saa sammuttaa katkaisimesta. Sytytys ja sammutus hoidetaan sensoreilla/kytkimillä, teemoilla ja säännöillä.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.