Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Salaojakaivossa olevan veden olemassaolon loggaus, onnistuisko?

TuplajiiTuplajii Member Viestejä: 36

No pitkä tarina, että miksi tällaista tekisin, mutta tuli mieleen, että Cozify voisi ehkä taipua sopivin palikoin moiseen monitorointiin.

Ideana kuitenkin olisi seurata salaojien toimivuutta. Mitään vuosien kestävää systeemiä tuskin saa, mutta ensi kesäksi voisi ehkä kokeilla. Laitteita ei oikein saa tässä tapauksessa sisätiloihin, sateensuojaan kylläkin, joten talveksi ei kannata yrittää. (Kaivoon ei myös kannata jättää mitään laitetta, kun siellä on kosteutta ilmassa kuitenkin aika rajusti.)

Teoriassa toimisi varmaan halvimmillaan joku potentiaalivapaa kytkin, jossa "kytkimeksi" laittaisi vaikka rautalangan pätkät kaivon sisäpintaan sopivan etäisyyden päähän toisistaan ja haluttuun syvyyteen.

Teoriassa ainakin siis pitäisi tapahtua jotain tällaista:

Veden pinta nousee anturilankojen tasalle -> Kytkin sanoo "1" , lähettää tiedon Cozifylle, jossa menee vaikka teema päälle "Vettä kaivossa". Veden pinnan laskiessa, kytkin napsahtaa nollaksi ja teema sammuu.

Thinkspeakkiin joskus sain jonkun lämpötilatiedon aikanaan tulemaan, mutta en ole siihen hetkeen tutustunut.

Oliko sinne mahdollista siis rakentaa loggausta, että milloin teema on ollut päällä ja milloin pois (Tai, että milloin kytkin on ollut asennossa 0 ja milloin 1).

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  monitmonit Member Viestejä: 127 ✭✭
  editoi syyskuu 2021

  Jep, mulla on juuri tälläinen.

  Kaivossa kytkimenä tälläinen float switch (tosin alkuun oli vaan johdon päät): https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?orderId=8136780134469656&productId=4000506415783&edm_click_module=order_detail&tracelog=rowan&rowan_id1=sellerSendAllGoodsToBuyerV2_1_en_US_2021-08-09&rowan_msg_id=9656813678013445$f4f570f8cec6401db7bd855d7352aebc&ck=in_edm_other

  Se on kytketty tähän Aqaran vesivuotohälyttimeen, jossa pystyy ihan ruuvilla kiinnittämään ulkoisen anturin: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/75582/mhstn/Xiaomi-Aqara-Water-Leak-Sensor-vesivuotoilmaisin

  Mulla menee kaapelinsuojaputki salaojakaivosta sisätiloihin, joten vedin kaapelin noiden välille sitä kautta ja Aqara on siis ihan sisätiloissa kellarissa.

  Sitten tulee se hack-osuus, eli mulla on ylimääräinen Osram Plug, jota ohjataan vesivuotohälyttimellä säännöllä "Sammuta laite, kun kosteusanturi hälyttää", mutta käänteisenä, eli tällä säännöllä ko. Plug menee päälle aina kun vesivuotovälytin ilmaisee, että vedenpinta on korkealla.

  Thingspeakiin lähetetään tuon laitteen tila, joten saan käppyrän esille kuinka usein kaivossa on vettä.

  Ja sitten vielä on teema "Salaojakaivossa vettä", jota ohjataan vielä erillisellä säännöllä tuon laitteen perusteella. Tämän teeman perusteella lähtee vielä tekstari kännykkään, kun teema menee päälle (kaivoon tulee vettä) ja kun teema menee pois päältä (kaivon tyhjenee).

  Vähän viritys, mutta en parempaakaan tapaa keksinyt. Ihan on luotettavasti toiminut kyllä. Vesivuotohälyttimen patterit eivät kestä tällä systeemillä kuin pari kuukautta, mutta olen ajatellut juottaa vesivuotohälyttimeen patterinpidikkeen AA-paristoille, niin eipä lopu heti.

 • Valinnat
  TuplajiiTuplajii Member Viestejä: 36

  Okei, tänks!

  Juu ilman muuta tästä varmasti tulee jonkinlainen viritys, mutta hienoa että löytyi toinenkin kaivon tutkija.

  Vinkkinä muuten vastapalloon tuohon plugiin on, että Cozifyssa voi tehdä "dummy" -laitteen lisäämällä 433 mhz rasian ilman fyysistä rasiaa. Lisätään vaan pokkana listasta joku rasia laiteluetteloon, niin tuon plugitempun voi tehdä ilman, että tarvitsee siis yhtä laitetta käyttää turhaan.

  Täytyy suunnitella.. ongelmana tosiaan noissa vähän, että noita laitteita ei tahdo saada tosiaan sisätiloihin.

  Kakkosvaihtoehtona on tehdä venesähköpalikoilla "käyntituntimittarointi" (pää)komponenteilla: Pilssipumpun anturi, 12v akku, (aurinkokennolaturi) ja käyntituntimittari. Menee jo kyllä aikamoiseksi "takapihainsinööriydeksi" noilla.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.