Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Valinnat

Kotiautomaatio vanhaan taloon pikkuhiljaa

MrTJHMrTJH Member Viestejä: 9
editoi huhtikuu 2021 kohteessa Yleistä kotiautomaatiosta

Terve!

Hieman neuvoa lähdin kyselemään kotiautomaatioon liittyen.

Ostimme 1978 rakennetun omakotitalon ja sinne olisi tarkoitus lähteä vähitellen automaatiota rakentamaan.

Talossa ei esimerkiksi ole suojamaata muualla kuin kosteissa tiloissa.

Nyt, koska sähköjä tehdään myös pikkuhiljaa niin haluaisin kysyä, että miten sähköjä voisi olla järkevin tekemään jo nyt niin, että niissä mietitään tulevaisuutta ja automaatiota?

Toiveisss olisi:

- älyvalaistus, tämä nyt ensiksi ja pistorasioiden ohjausta, esim kotona/poissa kotoa ohjaus/kytkin. Ulkovalaistuksen ohjaus valoisuuden mukaan jne

- liikeentunnistimia ja vuotovahteja

- lämmityksen ja termostaattien ohjausta

Kannattaisiko jo nyt alusta lähtien satsata esim sähkökeskukseen asennettavien ohjattaviin releisiin sen sijaan, että laittaa ohjauksia pistorasioiden päähän?

Iso kiitos jo etukäteen vastauksista!

- MrTJH

Viestejä yhteensä

 • Valinnat
  MofaMofa Member Viestejä: 29

  Kyllä sähköasennuksia voi uusia ja kotiautomaatiota rakentaa pikkuhiljaa, mutta jotkut asiat pitää laittaa kerralla kuntoon. Oletan, että sinun talossasi sähkökeskus on sellainen.

  Nykyiset standardit edellyttävät vikavirtasuojia kaikkiin pistorasiaryhmiin, ja ne antavatkin mukavasti lisäturvaa, vaikka johdotuksia ja pistorasioita ei olisi vielä ehditty vaihtaa maadotettuihin. Keskukseen on syytä varata runsaasti varatilaa kotiautomaation ohjattaviin releisiin ja muihin laitteisiin, vaikka ei olisi vielä ihan selvää suunnitelmaa mitä sinne laitetaan ja mitä ne ohjaa. Niitä voi lisätä pikkuhiljaa, jos vaan C-kiskossa on tilaa. Pistorasiaan liitettävillä ohjaimilla on omat etunsa, ja niitäkin varmaan tarvitaan, mutta joillekin toiminnoille keskus on se oikea paikka. Eli vastaus kysymykseesi ei ole joko-tai vaan sekä-että.

  Onnea ja menestystä hankkeelle!

 • Valinnat
  PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,209 admin

  Ääni sähköremontille täältäkin. Cozify kyllä mahdollistaa automaatiota ilman remonttiakin. Pistorasia, liiketunnistin jne yhdistelmiä voi huoletta ostaa jo nytkin, sillä niitä voi hyödyntää hyvin myös remontin jälkeen.

  Mitä tuossa edellä mainittiin keskuksesta jne, pitävät hyvin paikkaansa. Sen avulla saa taas laajennettua valikoimaa.

  Tällä keskustelupalstalla ei juurikaan ole keskusteltu näistä sähköremonteista, vaan se pyörii HUBin ympärillä.

 • Valinnat
  MrTJHMrTJH Member Viestejä: 9

  Jatkan keskustelua täällä. Pidetään tätä vaikka pienenä projektipäiväkirjana liittyen


  Nyt päädytty ryhmäkeskuksen uusintaan. Samalla vähän vedellään uusia johtoja ja mahdollisesti lisäillään pistorasioita.

  Talossa näyttäisi olevan originaalit sähköt vedetty sen verran järkevästi aikanaan, että esim. sulakkeet ovat oikeasti huonekohtaiset ja kun vaikka makuuhuoneen sulakkeen ottaa pois niin mistään muualta ei katkea virta :D

  Mietin noita pistorasioiden ohjauksia, että jos haluaisi suoraan kaikki pistorasiat tietyssä huoneessa ohjatuksi niin eikös tuo kannattaisi hoitaa jo ohjattavalla releellä / releyksiköllä ryhmäkeskuksen päästä ja uusia itse pistorasiat sitten mieleiseksi kalusteeksi?

  Samalla mietin myös valaistuksia, että onko niiden kohdalla sama asia?

  Mietin myös, että miten valaistus olisi nyt tässä vaiheessa järkevin toteuttaa, että sen saisi järkeväksi. Esimerkiksi liiketunnistimella ohjatuksi mutta silti olisi erillinen katkaisija, josta valot saisi päälle ja pois saman tien kun tarvitsee.

  Miten laaja näkemäalue liiketunnistimilla yleisesti on?

  Jos on vaikka 4 m x 4 m kokoinen huone niin riittääkö, että jommassa kulmassa ovea vastapäätä on liiketunnistin, vai tarvitaanko kumpaankin nurkkaan oviseinää vastapäätä omat liiketunnistimet?


  -MrTJH

 • Valinnat
  MrTJHMrTJH Member Viestejä: 9

  Kysymys: Onkohan vesikiertoiselle lattialämmitykselle olemassa huonetermostaatteja, jotka sopivat Cozify järjestelmään? Esim. Danfoss?


  -MrTJH

 • Valinnat
  MrTJHMrTJH Member Viestejä: 9

  Vastaan itse itselleni :D

  Esimerkiksi Danfossilta on saatavilla erillinen zigbee moduuli, jolla heidän huonetermostaatit on mahdollista ilmeisesti liittää Cozifyyn. Näin ainakin oletan, mutta onko oletus väärä?


  -MrTJH

 • Valinnat
  MrTJHMrTJH Member Viestejä: 9

  Nyt voi olla osan mielestäni hieman aloittelijan kysymys, mutta aika aloittelija tässä vielä olenkin joten kysyn.

  Onko olemassa valmiita uppoasennettavia älykkäitä pistorasioita vai tehdäänkö pistorasiasta älykäs esim. asentamalla ABB Jussi tai Schneiderin exxact sarjan pistorasia ja rasian taakse esimerkiksi Ubisys S1 kytkin ja tähän kytketään pistorasia.

  Tai sitten, jos pistorasiat on kytketty jo alun perin ryhmään niin sähkökeskuksen päässä tuon ryhmän kytkee relekeskuksen tai releen kautta jo keskuksen päässä.

  Eikös tässä periaatteessa ole käytettävissä olevat vaihtoehdot?

  -MrTJH

 • Valinnat
  AvaAva Member Viestejä: 1
  editoi kesäkuu 2021

  Olen pahoillani, jos aloitin väärin...

  Minulla on kysymys - onko mahdollista saada jääkaappi tilaamaan maitoa, kun sitä ei ole saatavilla. Vai kertoisitko minulle siitä? Tiedän, että se kuulostaa fantastiselta, mutta haluaisin todella, että se olisi totta...

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.