Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Kotiautomaatio vanhaan taloon pikkuhiljaa

MrTJHMrTJH Member Viestejä: 1
editoi huhtikuu 1 kohteessa Yleistä kotiautomaatiosta

Terve!

Hieman neuvoa lähdin kyselemään kotiautomaatioon liittyen.

Ostimme 1978 rakennetun omakotitalon ja sinne olisi tarkoitus lähteä vähitellen automaatiota rakentamaan.

Talossa ei esimerkiksi ole suojamaata muualla kuin kosteissa tiloissa.

Nyt, koska sähköjä tehdään myös pikkuhiljaa niin haluaisin kysyä, että miten sähköjä voisi olla järkevin tekemään jo nyt niin, että niissä mietitään tulevaisuutta ja automaatiota?

Toiveisss olisi:

- älyvalaistus, tämä nyt ensiksi ja pistorasioiden ohjausta, esim kotona/poissa kotoa ohjaus/kytkin. Ulkovalaistuksen ohjaus valoisuuden mukaan jne

- liikeentunnistimia ja vuotovahteja

- lämmityksen ja termostaattien ohjausta

Kannattaisiko jo nyt alusta lähtien satsata esim sähkökeskukseen asennettavien ohjattaviin releisiin sen sijaan, että laittaa ohjauksia pistorasioiden päähän?

Iso kiitos jo etukäteen vastauksista!

- MrTJH

Viestejä yhteensä

 • MofaMofa Member Viestejä: 13

  Kyllä sähköasennuksia voi uusia ja kotiautomaatiota rakentaa pikkuhiljaa, mutta jotkut asiat pitää laittaa kerralla kuntoon. Oletan, että sinun talossasi sähkökeskus on sellainen.

  Nykyiset standardit edellyttävät vikavirtasuojia kaikkiin pistorasiaryhmiin, ja ne antavatkin mukavasti lisäturvaa, vaikka johdotuksia ja pistorasioita ei olisi vielä ehditty vaihtaa maadotettuihin. Keskukseen on syytä varata runsaasti varatilaa kotiautomaation ohjattaviin releisiin ja muihin laitteisiin, vaikka ei olisi vielä ihan selvää suunnitelmaa mitä sinne laitetaan ja mitä ne ohjaa. Niitä voi lisätä pikkuhiljaa, jos vaan C-kiskossa on tilaa. Pistorasiaan liitettävillä ohjaimilla on omat etunsa, ja niitäkin varmaan tarvitaan, mutta joillekin toiminnoille keskus on se oikea paikka. Eli vastaus kysymykseesi ei ole joko-tai vaan sekä-että.

  Onnea ja menestystä hankkeelle!

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,004 admin

  Ääni sähköremontille täältäkin. Cozify kyllä mahdollistaa automaatiota ilman remonttiakin. Pistorasia, liiketunnistin jne yhdistelmiä voi huoletta ostaa jo nytkin, sillä niitä voi hyödyntää hyvin myös remontin jälkeen.

  Mitä tuossa edellä mainittiin keskuksesta jne, pitävät hyvin paikkaansa. Sen avulla saa taas laajennettua valikoimaa.

  Tällä keskustelupalstalla ei juurikaan ole keskusteltu näistä sähköremonteista, vaan se pyörii HUBin ympärillä.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.