Hei, tiedotamme, että vähentyneen käyttöasteen vuoksi olemme päättäneet sulkea Cozify Foorumin kuluvan vuoden 2024 jälkeen. Haluamme kiittää kaikkia Foorumin keskusteluihin osallistuneita ja kokemuksien jakamisista vuosien varrelta!
Nykyisin keskustelut ovat enemmissä määrin siirtyneet sosiaaliseen mediaan. Aktiivisempia yleisiä älykoti-keskusteluryhmiä löytää esim. Facebookin ryhmistä hakusanalla "älykoti". Keskustelua ja kokemuksien jakamista myös Cozifystä voi jatkaa edelleen näissä ryhmissä, sekä Cozifyn omien Facebook päivitysten kommentointikentissä - olemme aina kiinnostuneita kuulemaan Cozify käyttäjien kokemuksista, oivalluksista ja kokoonpanoista!
Muitathan myös liittyä Cozifyn uutiskirjeen seuraajaksi, niin saat aina viimeisimmät Cozify-kuulumiset sähköpostiisi:
https://www.cozify.fi/pages/for-consumers#followForm
Cozify Tuki vastaa edelleen normaalisti kysymyksiin Cozifyn käytöstä, ja auttaa ongelmanratkaisuissa osoitteesta tuki@cozify.fi
Foorum sulkeutuu vuoden 2025 alussa. Foorumin loppumisen osalta foruumin ja käyttäjien tiedot poistetaan.
Kotiautomaatio vanhaan taloon pikkuhiljaa
Terve!
Hieman neuvoa lähdin kyselemään kotiautomaatioon liittyen.
Ostimme 1978 rakennetun omakotitalon ja sinne olisi tarkoitus lähteä vähitellen automaatiota rakentamaan.
Talossa ei esimerkiksi ole suojamaata muualla kuin kosteissa tiloissa.
Nyt, koska sähköjä tehdään myös pikkuhiljaa niin haluaisin kysyä, että miten sähköjä voisi olla järkevin tekemään jo nyt niin, että niissä mietitään tulevaisuutta ja automaatiota?
Toiveisss olisi:
- älyvalaistus, tämä nyt ensiksi ja pistorasioiden ohjausta, esim kotona/poissa kotoa ohjaus/kytkin. Ulkovalaistuksen ohjaus valoisuuden mukaan jne
- liikeentunnistimia ja vuotovahteja
- lämmityksen ja termostaattien ohjausta
Kannattaisiko jo nyt alusta lähtien satsata esim sähkökeskukseen asennettavien ohjattaviin releisiin sen sijaan, että laittaa ohjauksia pistorasioiden päähän?
Iso kiitos jo etukäteen vastauksista!
- MrTJH
0
Viestejä yhteensä
Kyllä sähköasennuksia voi uusia ja kotiautomaatiota rakentaa pikkuhiljaa, mutta jotkut asiat pitää laittaa kerralla kuntoon. Oletan, että sinun talossasi sähkökeskus on sellainen.
Nykyiset standardit edellyttävät vikavirtasuojia kaikkiin pistorasiaryhmiin, ja ne antavatkin mukavasti lisäturvaa, vaikka johdotuksia ja pistorasioita ei olisi vielä ehditty vaihtaa maadotettuihin. Keskukseen on syytä varata runsaasti varatilaa kotiautomaation ohjattaviin releisiin ja muihin laitteisiin, vaikka ei olisi vielä ihan selvää suunnitelmaa mitä sinne laitetaan ja mitä ne ohjaa. Niitä voi lisätä pikkuhiljaa, jos vaan C-kiskossa on tilaa. Pistorasiaan liitettävillä ohjaimilla on omat etunsa, ja niitäkin varmaan tarvitaan, mutta joillekin toiminnoille keskus on se oikea paikka. Eli vastaus kysymykseesi ei ole joko-tai vaan sekä-että.
Onnea ja menestystä hankkeelle!
Ääni sähköremontille täältäkin. Cozify kyllä mahdollistaa automaatiota ilman remonttiakin. Pistorasia, liiketunnistin jne yhdistelmiä voi huoletta ostaa jo nytkin, sillä niitä voi hyödyntää hyvin myös remontin jälkeen.
Mitä tuossa edellä mainittiin keskuksesta jne, pitävät hyvin paikkaansa. Sen avulla saa taas laajennettua valikoimaa.
Tällä keskustelupalstalla ei juurikaan ole keskusteltu näistä sähköremonteista, vaan se pyörii HUBin ympärillä.
Jatkan keskustelua täällä. Pidetään tätä vaikka pienenä projektipäiväkirjana liittyen
Nyt päädytty ryhmäkeskuksen uusintaan. Samalla vähän vedellään uusia johtoja ja mahdollisesti lisäillään pistorasioita.
Talossa näyttäisi olevan originaalit sähköt vedetty sen verran järkevästi aikanaan, että esim. sulakkeet ovat oikeasti huonekohtaiset ja kun vaikka makuuhuoneen sulakkeen ottaa pois niin mistään muualta ei katkea virta :D
Mietin noita pistorasioiden ohjauksia, että jos haluaisi suoraan kaikki pistorasiat tietyssä huoneessa ohjatuksi niin eikös tuo kannattaisi hoitaa jo ohjattavalla releellä / releyksiköllä ryhmäkeskuksen päästä ja uusia itse pistorasiat sitten mieleiseksi kalusteeksi?
Samalla mietin myös valaistuksia, että onko niiden kohdalla sama asia?
Mietin myös, että miten valaistus olisi nyt tässä vaiheessa järkevin toteuttaa, että sen saisi järkeväksi. Esimerkiksi liiketunnistimella ohjatuksi mutta silti olisi erillinen katkaisija, josta valot saisi päälle ja pois saman tien kun tarvitsee.
Miten laaja näkemäalue liiketunnistimilla yleisesti on?
Jos on vaikka 4 m x 4 m kokoinen huone niin riittääkö, että jommassa kulmassa ovea vastapäätä on liiketunnistin, vai tarvitaanko kumpaankin nurkkaan oviseinää vastapäätä omat liiketunnistimet?
-MrTJH
Kysymys: Onkohan vesikiertoiselle lattialämmitykselle olemassa huonetermostaatteja, jotka sopivat Cozify järjestelmään? Esim. Danfoss?
-MrTJH
Vastaan itse itselleni :D
Esimerkiksi Danfossilta on saatavilla erillinen zigbee moduuli, jolla heidän huonetermostaatit on mahdollista ilmeisesti liittää Cozifyyn. Näin ainakin oletan, mutta onko oletus väärä?
-MrTJH
Nyt voi olla osan mielestäni hieman aloittelijan kysymys, mutta aika aloittelija tässä vielä olenkin joten kysyn.
Onko olemassa valmiita uppoasennettavia älykkäitä pistorasioita vai tehdäänkö pistorasiasta älykäs esim. asentamalla ABB Jussi tai Schneiderin exxact sarjan pistorasia ja rasian taakse esimerkiksi Ubisys S1 kytkin ja tähän kytketään pistorasia.
Tai sitten, jos pistorasiat on kytketty jo alun perin ryhmään niin sähkökeskuksen päässä tuon ryhmän kytkee relekeskuksen tai releen kautta jo keskuksen päässä.
Eikös tässä periaatteessa ole käytettävissä olevat vaihtoehdot?
-MrTJH
Olen pahoillani, jos aloitin väärin...
Minulla on kysymys - onko mahdollista saada jääkaappi tilaamaan maitoa, kun sitä ei ole saatavilla. Vai kertoisitko minulle siitä? Tiedän, että se kuulostaa fantastiselta, mutta haluaisin todella, että se olisi totta...