Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Varaston kosteuden ja lämpötilan hallinta

Millä säännöillä saisin helpoiten varaston kosteuden ja lämpötilan pidettyä halutulla alueella?

Käytössä lämpötila/kosteusanturi, joka onjaa älyrasian päässä olevaa lämmitintä.

Säännöistä löytyy kyllä vaihtoehto käynnistämiseen sammutukseen, kun raja-arvo ylittyy, mutta milloin laite sitten lopettaa tuon säännön seuraamisen?

Jos haluan esimerkiksi pitää lämpötilan 5-10 asteen sisällä ja kosteuden alle 50%

Viestejä yhteensä

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 44

  Ei välttämättä onnistu pelkän lämmittimen avulla, ainkaan jos haluttu lämpötila on välillä 5-10 astetta. Suhteelinen ilmankosteus laskee likimain 5% yhtä lämpöastetta kohden lämpimämpään suuntaan. Eli jos varasto on tuulettuva ja ulkona lämpötila on 10 astetta ja suhteellinen ilmankosteus on 80%, pitää sisään tuleva ilma lämmittää n. 16 asteiseksi, jolloin sen suhteellinen kosteus on 50%. Suosittelen kondensoivaa kosteuteden poistolaitetta.

 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 7

  Kiitos Jukka huomiosta. Hieman epähuomiossa laitoin mahdottomat arvot esimerkkiin. Kondensoiva kosteudenpoistaja on olemassa kyllä. Entäs miten saisi lämpötilan tiettyihin raameihin? Jos haluaa vaikka pitää 10-15 astetta, niin millä säännöllä tämä onnistuu? Lähinnä ihmetyttää tuon säännön toiminta, jolla sääntö käynnistyy/sammuu, kun lämpötila ylittää tietyn arvon. Entäs, kun pitäisi saada laite päälle, kun lämpötila alittuu? Koska tuo teema menee sitten pois päältä?

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 44

  Okei, eli mietit miten säätää hystereesiä? Eli esim. kun lämpötila menee alle 5 astetta, lämmitys käynnistyy ja kun ylittää 10 astetta, niin lämmitys sammuu? Itselläni on kellarin lattialämmitykseen sääntö, joka sammuttaa lattialämmityksen kun lämpötila ylittää 21 astetta. Päällä/pois sykli on luonnostaan hyvin hidas, koska lattiassa on massaa ja sen lämpiäinen kestää kauan. Tavallisen seinäpatterin tapauksessa jos lämpömittarin sijoittaa riittävän kauas patterista, kestää ilman lämpeneminen niin kauan, että syklin pitäisi olla aika hidas. Kokeilemallahan tuo selviää.

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 44

  Eli sääntö "Lämpömittari"->"Käynnistä lämpötilan mukaan" ja sieltä asetetaan lämpötila, jonka alittuessa laite käynnistetään. Siinä kondensoivassa kosteudenpoistolaitteessa on varmaan oma säädin, josta asetetaan suhteellinen ilmankosteus, jossa laite käynnistyy?

 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 7

  Löysin tuon säännön kyllä, mutta sääntö sanoo, kun lämpötila ylitetään, niin laite sammutetaan tai käynnistetään. Kuinka saan muutettua tuon "kun lämpötila alitetaan"

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 44

  Kohdassa "Rajalämpötila" on lisäksi ruksikentät "Käynnistetään" ja "Sammutetaan"

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod

  Lisähuomiona ja vinkkinä ohjauksen suunnitteluun: Jos haluaa ohjata yhtä ja samaa laitetta eri säännöillä on käytettävä useampaa teemaa tai muutoin esim. läpötilalla ohjaava sääntö sammuttaa laitteen vaikka ilmakosteuden mukaan ohjaus yrittää käynnistää sen.

  Eli TAI-ohjaus (lämpötila tai ilmankosteus) tehdään siten että laite jota ohjataan, esimerkiksi lämpöpatteri, laitetaan päälle kahteen eri teemaan, esim. "lämmitys" ja "kuivatus". Sitten tehdään kaksi aina eri sääntöä, jotka ovat aina päällä:

  1) "Lämmitys"-teema päälle, kun lämpötila alittaa alimman rajalämmön esim 2 astetta

  2) "Kuivatus"-teema päälle, kun ilmankosteus ylitää rajakosteuden esim 70%

  Tällöin riittä että jompi kumpi teema on päällä että laite on päällä ja vasta kun molemmat teemat sammuvat sammuu laitekin.'

  t.Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,100 admin

  Aloituspostauksen kysyjä halusi tuohon lämpötilaan vielä ala- ja ylärajat eli se vaatisi jo itsessään kaksi sääntöä. Lisättävä tuohon Sampan ekaan Lämmitys -teemaan.

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod

  Koska kuivatus ja lämmitys toteutetaan samalla laitteella, eli lämmittämällä, pitää valita ensin kumpi on tärkeämpää, eli jos lämpötila nousee liian korkealle kuivauksen takia, niin lopetetaanko kuivaus siinä ylärajalla ja annetaan kostueden nousta, vai toisinpäin.

  Tällöin kuivaus sääntö pitää laittaa omaan teemaansa, joka de-aktivoidaan lämpötilan ylärjan mukaan, jotta kuivaus sääntö ei toimi liian kuumalla. Lämmittäminen on yleensä niin tehokas kuivaustapa, että tuota ylärjasääntöä ei tarvita.

  Itselläni on mökillä kuivaus-säänöt ja teemat ympäri vuoden päällä joka huoneessa (eri anturit ja sähköpatterit). Ja kuivausta tehostaa poistopuhallin, joka on kaikissa kuivaus-teemoissa mukana. Tämän lisäksi lämmityksen ohjausta varten on oma teema, joilla saa ohjattua lämmityksen päälle/pois ja lämmitys-säännöillä taas omat lämppäreitä ohjaavat teemansa, joita ei siis käsin koskaan ohjata.

  Tällaisessa pitää huomioida sellainen yksityiskohta, että kun lämmityksen lopettaa, niin lämmittävät teemat saattavat jäädä päälle kun hallinnoivassa teemassa oleva sääntö ei enää vahdikkaan niitä. Tästä syystä pitää lisätä "Ohjaa teemaa riippuen toisesta teemasta"- sääntö, jolla varmistetaan ettei lämmitys-teemat jää päälle.

  RHS 50% on muuten turhan kuiva varastolle, sillä esim. museoissa arvoesineiden säilytyskin sallii vielä 60% suhteellisen ilmankosteuden. Itse pidän mökillä 70% rajaa ja annan mennä pakkaselle (paitsi tekninen tila,jota pidän nollan yläpuolella).

  t. Samppa / Cozify

  t. Samppa \ Cozify
 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 7

  Kiitos vastauksista.

  mielenkiinto sääntöjen luomiseen loppui Develcon pistorasian oikutteluun.

  pääosin pistoke näkyy ihan oikein

  , mutta välillä katoaa cozifystä (muuttuu harmaaksi), eikä tietenkään tottele sääntöjä. Tämä tarkoittaisi pahimmillaan varaston lämpötilan laskua pakkaselle. Palasin perinteiseen patterin oman termostaatin käyttöön.

 • Petri LaasonenPetri Laasonen Member Viestejä: 7

  Miten luoda sääntö lämmittimelle jossa ei ole termostaattia, esim. pistorasiaohjaimen perässä oleva säteilylämmitin pitäisi käynnistyä kun lämpötila alittaa +10 astetta ja sammuu kun ylittää +15 astetta?

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,100 admin

  Esimerkiksi seuraavasti!

  tee kaksi teemaa: T10 ja T15

  liitä teemaan T10 ko pistorasia OFF asentoon eli kun teema on päällä, ei pistorasia ole päällä

  liitä samaiseen teemaan sääntö, johon valitset lämpömittarin ja pistorasian. Laita säännön asetuksissa tiedot kohdalleen eli kun on alle 10 astetta, pistorasia menee päälle.

  Seuraavaksi tee sääntö, jota et liitä mihinkään teemaan. Valitse pistorasia ja teema, jolloin tulee sääntöehdotus Teema päälle lämpötilan mukaan. Laita säännön asetuksissa kun pistorasia menee päälle, käynnistyy teema T15. Täppä myös kohtaan teema pois päältä, kun laite sammutetaan.

  Seuraavaksi tee teemaan T15 sääntö, jossa lämpötilan ylittäessä 15 astetta ko pistorasia sammuu.

  Idea lyhyesti: lämpötilan alittaessa 10 astetta, menee pistorasia päälle. Kun pistorasia menee päälle, käynnistää se säännön, jolla haetaan tuo sammutus 15 asteessa. Kun lämpötila ylittää 15, sammutetaan pistorasia ja samalla se ohjaa tuon yläraja teeman pois päältä. Kun lämpötila alittaa 10 astetta, lähtee taas uusi kierros käyntiin.

  Ilmoittele, saitko toimimaan

 • Petri LaasonenPetri Laasonen Member Viestejä: 7
  editoi lokakuu 2021

  Kiitoksia Pudeman!

  Yksinkertainen asiahan tuo on...

  Kokeilenpa sitä toisessa tarkoituksessa talven aikana.


  Huomasin että sääntö "Käynnistä lämpötilan mukaan" asetuksilla Rajalämpötila 15 °C ja kun yli rajalämpötilan "Sammutettaan"... tuo kumminkin käynnistää pistorasian kun lämpötila laskee alle 15 °C

  Tätä ominaisuutta vaan ei vaan kerrota missään... Lämpötila pysyy tuolla nyt asteen sisällä.

  Kokeilen kumminkin tuota ohjettasi tässä myöhemmemmällä.

 • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,100 admin

  Kun se 15 astetta saavutetaan, sammuu pistorasia. Kun pistorasia sammuu, ohjaa se tämän T15 teeman pois päältä. Käytännössä lämpötila pääsee laskemaan aina siihen 10 asteeseen, jolloin pistorasia menee taas päälle.

  Jos haluaisi pitää sen lämpötilan siinä noin 15 asteessa, riittäisi tosiaan tuo mainitsemasi sääntö pelkästään. Silloinhan pistorasia sammuisi ja käynnistyisi tuon asteen muutoksen mukaisesti. Tätähän ei alunperin kysytty, vaan tuota 10-15 väliä.

  Huomasithan, että sääntöehdotuksissa on myös auton lämmitys sääntö? Sitäkin pystyisi hyödyntämään tässä, tosin se perustuu ajalliseen päälläoloon, eikä lämpötilan mukaiseen sammutukseen.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.