Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Varaston kosteuden ja lämpötilan hallinta

Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 6

Millä säännöillä saisin helpoiten varaston kosteuden ja lämpötilan pidettyä halutulla alueella?

Käytössä lämpötila/kosteusanturi, joka onjaa älyrasian päässä olevaa lämmitintä.

Säännöistä löytyy kyllä vaihtoehto käynnistämiseen sammutukseen, kun raja-arvo ylittyy, mutta milloin laite sitten lopettaa tuon säännön seuraamisen?

Jos haluan esimerkiksi pitää lämpötilan 5-10 asteen sisällä ja kosteuden alle 50%

Viestejä yhteensä

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 40

  Ei välttämättä onnistu pelkän lämmittimen avulla, ainkaan jos haluttu lämpötila on välillä 5-10 astetta. Suhteelinen ilmankosteus laskee likimain 5% yhtä lämpöastetta kohden lämpimämpään suuntaan. Eli jos varasto on tuulettuva ja ulkona lämpötila on 10 astetta ja suhteellinen ilmankosteus on 80%, pitää sisään tuleva ilma lämmittää n. 16 asteiseksi, jolloin sen suhteellinen kosteus on 50%. Suosittelen kondensoivaa kosteuteden poistolaitetta.

 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 6

  Kiitos Jukka huomiosta. Hieman epähuomiossa laitoin mahdottomat arvot esimerkkiin. Kondensoiva kosteudenpoistaja on olemassa kyllä. Entäs miten saisi lämpötilan tiettyihin raameihin? Jos haluaa vaikka pitää 10-15 astetta, niin millä säännöllä tämä onnistuu? Lähinnä ihmetyttää tuon säännön toiminta, jolla sääntö käynnistyy/sammuu, kun lämpötila ylittää tietyn arvon. Entäs, kun pitäisi saada laite päälle, kun lämpötila alittuu? Koska tuo teema menee sitten pois päältä?

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 40

  Okei, eli mietit miten säätää hystereesiä? Eli esim. kun lämpötila menee alle 5 astetta, lämmitys käynnistyy ja kun ylittää 10 astetta, niin lämmitys sammuu? Itselläni on kellarin lattialämmitykseen sääntö, joka sammuttaa lattialämmityksen kun lämpötila ylittää 21 astetta. Päällä/pois sykli on luonnostaan hyvin hidas, koska lattiassa on massaa ja sen lämpiäinen kestää kauan. Tavallisen seinäpatterin tapauksessa jos lämpömittarin sijoittaa riittävän kauas patterista, kestää ilman lämpeneminen niin kauan, että syklin pitäisi olla aika hidas. Kokeilemallahan tuo selviää.

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 40

  Eli sääntö "Lämpömittari"->"Käynnistä lämpötilan mukaan" ja sieltä asetetaan lämpötila, jonka alittuessa laite käynnistetään. Siinä kondensoivassa kosteudenpoistolaitteessa on varmaan oma säädin, josta asetetaan suhteellinen ilmankosteus, jossa laite käynnistyy?

 • Tommi TorkkoTommi Torkko Member Viestejä: 6

  Löysin tuon säännön kyllä, mutta sääntö sanoo, kun lämpötila ylitetään, niin laite sammutetaan tai käynnistetään. Kuinka saan muutettua tuon "kun lämpötila alitetaan"

 • Jukka KilpiöJukka Kilpiö Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 40

  Kohdassa "Rajalämpötila" on lisäksi ruksikentät "Käynnistetään" ja "Sammutetaan"

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.