Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Mikä asia tai laite kotonasi voisi toimia helpommin tai automatisoidusti?

cozifycozify Administrator Viestejä: 99 admin
editoi toukokuu 2014 kohteessa Yleistä kotiautomaatiosta
Tämä on Cozifyn avaama keskustelu, johon toivomme ideoita ja ajatuksia kodin ohjaukseen ja automatisointiin liittyen.
Post edited by cozify on

Viestejä yhteensä

  • cozifycozify Administrator Viestejä: 99 admin
    editoi toukokuu 2014
    "Meillä on 2 vuotta vanha talo. Lämmityksen ja jäähdytyksen optimointi mlp- ja iv-konekombolla, parilla hassulla anturilla ja tyhmillä huonetermostaateilla on aika työlästä. Meillä on betonilattia, joka on herkkä lämpimyyden tunnun kannalta ja on vähän väliä paikoin kylmä ja paikoin kuuma. Ylä- ja alakerta ovat aina eri lämpöiset. Isot ikkunat aiheuttavat lisähaastetta, kun aurinko lämmittää lattiaa. Jos taas käyttää takkaa, niin vesikiertoinen lattialämmitys ei ehdi reagoida mukana. Ilmastointia ja lämmitystä säädetään eri paikoista taloa.

    Energian kulutuksen seuranta kiinnostaa jonkin verran, mutta sähköyhtiön laiteratkaisu on vähän turhan simppeli. Pitäisi saada jotenkin irti, mikä sähköä milloinkin kuluttaa.

    Valaistukseen kaipaisin valmiiksi ohjelmoituja asetuksia. Nyt pitää laukata ympäri taloa ruuvaamassa säätimiä. Mitään väyläpohjaista ohjausmahdollisuutta ei ole."

    Tästä vastauksesta kiitos Samuli K:lle
    Post edited by cozify on
  • ranttarantta Member Viestejä: 1
    Itse käytän tällä hetkellä toista järjestelmää, mutta avoimin mielin seuraan mitä kentällä tapahtuu. Kotimainen laitetoimittaja olisi hieno juttu, mikäli järjestelmä on joustava ja antaa riittävästi mahdollisuuksia.

    Kerron mitä täällä on tällä hetkellä automatisoituna. No, tietenkin tuo peruskaura, pistorasioiden välissä / valokatkaisijoissa / jne etähallittava virtasyöttö, jolla voidaan sammuttaa ja himmentää valoja, ajastaa, ohjata kaukosäätimellä, puhelimella, tabletilla, tietokoneella, etänä. Kuten myös muita laitteita (herätevirrat, suihkulähteet, käyttövirrat, jne).

    Lisäksi palovaroittimet, hälytysjärjestelmä (ovi/ikkuna-anturit, painekytkimet), ajastettavat, lämpötilan mukaan toimivat auton lohkolämmitysohjaukset, talon lämpötilanseuranta, sähkönkulutuksen seuranta niin kokonaistasolla kuin osin laitetasollakin.

    Suunnitteilla on tässä vaiheessa mm. älykäs sadetuksen kontrolli - ei riitä, että sadetetaan jos on kuivaa, vaan pitää myös ymmärtää olla sadettamatta mikäli kohta sataa joka tapauksessa. Samoin on suunnitteilla älykäs lämmitys, joka reagoi jo ennalta sääennusteiden lupaamiin nopeisiin muutoksiin tai vaikkapa siihen, että sauna tai uuni ovat lämpenemässä. Ja luonnollisestikin siihen, onko ketään kotona vai ei.

    Suunnitteilla on myös käyttää RGBW-ledejä nykyistä monipuolisemmin erilaiseen statusindikointiin - mutta myös valaisuun. Samoin monilla muilla tavoin voidaan ilmaista erilaisia asioita, heitetään esimerkkinä vaikkapa, että ovikellon soittoa voi viestiä takapihalle vaikkapa antamalla muutaman on/off-pulssin suihkulähteelle ja sen valoille.

    Ja on noita ideoita ehkä repussa vielä lisääkin, siltä varalta että tekeminen loppuu kesken. Olennaista on kuitenkin tuoda tekniikkaan niin älyä kuin automaatiotakin, kuten myös erilaisia kontrollointitapoja.

    Esimerkkinä kontrollista, puhelimen, tabletin, kaukosäätimen jne lisäksi voi mainita vaikkapa sen, että työhuoneeseen saa valot päälle yhdellä katkaisijan painalluksella, toinen painallus antaa myös käyttövirran laitteille. Ja tietenkin esimerkiksi ne valot saa tietokoneelta päälle näppiksestä nappia painamalla.

    Paljon mahdollisuuksia, avoimia rajapintoja, helppoa muokattavuutta. Sitä olen vailla.
  • PepePepe Member Viestejä: 1
    Kodissamme on Leakomatic pulssi ja virtauskatkaisin paineistetussa käyttövesijärjestelmässä. Laite on tarkka ja toimii moitteettomasti. Olisi mukavaa kun kaikki ohjaus sujuisi Kotona/Poissa kytkentä kännykällä. Leakomatic on yhdistettävissä myös turvajärjestelmäämme.
  • tonytony Member, Administrator, Cozify, Beta-käyttäjä Viestejä: 157 admin
    Moi,

    Kiitoksia vinkistä. Vilkaisemme ilman muuta mistä on kyse ja löytyykö tuotteesta minkälaiset rajapinnat.

    - Tony / Cozify
  • HäkäHäkä Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 21
    Sähköpistorasioiden ohjausta ei ole tällä hetkellä mahdollista ajastaa. Toivoisin samanlaista mahdollisuutta ajastukselle kuin valoissa.
  • tonytony Member, Administrator, Cozify, Beta-käyttäjä Viestejä: 157 admin
    Moi,

    Suoraan laitteen asetuksista ei pistorasiaa pysty tällä hetkellä ajastamaan. Voit kiertää tämän liittämällä pistorasian johonkin teemaan. Teeman voit ajastaa haluamallasi tavalla.

    - Tony / Cozify
  • JaniMJaniM Member Viestejä: 1
    editoi elokuu 2015
    Itselle ohjelmoijana yksi käyttökohde olisi sensoreiden tulosten käsittely tietokoneella. Olisi siis kätevä olla jonkinlainen tapa yhdistää tietokone (mielellään Linux-pohjaisella käyttöjärjestelmällä) Cozify Hubiin.

    EDIT: Unohdin mainita, että olisi myös hienoa jos laitteita voisi kontrolloida ohjelmallisesti tietokoneen välityksellä.
  • Kimmo RuotoistenmäkiKimmo Ruotoistenmäki Member, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 204 mod
    editoi syyskuu 2015
    JaniM,

    Pahoittelut, vastaus kesti. Olemme juuri parhaillaan suunnittelemassa rajapintojen julkaisua. Tavoitteena antaa sekä harrastajille että ammattilaisille mahdollisuus lisätä Cozify Hubiin toiminnallisuuksia ja yhdistää se joustavasti muihin teknologioihin. Mainitsemasi esimerkit istuvat suunnitelmiin hyvin.

    Ensimmäisenä annamme mahdollisuuden skriptata omia sääntöjä. Perässä seuraa mahdollisuus omien laitteiden lisäämiseen ja integrointiin muiden järjestelmien kanssa. Tätä varten perustamme syksyllä developer-ohjelman, jonka jäseniltä toivomme aktiivista palautetta APIen kehittämisessä.

    Mikäli kiinnostaa olla ensimmäisten kehittäjien joukossa, lähetä viestiä osoitteeseen developer@cozify.fi .
  • IlkkaIlkka Member Viestejä: 79 ✭✭
    Moi,

    Lattialämmityksen termostaatti (sekä sähköiselle että vesikiertoiselle lattialämmitykselle). Olisi hyvä jos voisi säädellä etänä kun on poissa asunnolta.

    Sälekaihtimet.. Ne menee jo nyt sähköllä ylös ja alas joten automatisointi onnistuu Nexan kytkimellä..

    Lisää langattomia kytkimiä valikoimaan. Nexoja ei tullut nopealla googlauksella vastaan (olen Keski-Euroopassa)

    t:Ilkka
  • Kimmo RuotoistenmäkiKimmo Ruotoistenmäki Member, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 204 mod
    Moi,

    868-taajuus on suosittua etenkin Keski-Euroopassa. 868-taajuudella toimii kuitenkin myös Z-Wave ja itse uskomme sen olevan tärkeämpi tuettava pidemmällä tähtäimellä.

    - Kimmo
  • TomTom Member Viestejä: 41
    editoi tammikuu 2016
    Miten rakennan säännön niin että valon väri ja kirkkaus riippuu kellonajasta tai auringonnoususta, mutta se, onko valo päällä ohjautuu liiketunnistimella?

    Nyt valo sammuu kun väri/kirkkausteeman vaihtaa, vaikka liiketunnistin näkee liikettä.
    Post edited by Tom on
  • TomTom Member Viestejä: 41
    Ulkolämpötilan voisi myös mielellään asettaa esimerkiksi lähimmän lentokentän lämpötilatiedon mukaan. Ne ovat helposti saatavilla ja yleensä jopa parempia kuin kotikutoinen mittaus. Lämpötila esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentältä on saatavissa helposti kaksi kertaa tunnissa METAR sanomasta tunnisteella EFHK.
  • TomTom Member Viestejä: 41
    Yksi ongelma sekä Lightify että HUE valoissa on se, että ne syttyvät kirkkaan valkoisena kun laitetaan sähköt päälle. Tämä on ainakin toistaiseksi valmistajien ratkaisu. Tilanne on ongelmallinen jos valojen sähkönsyötössä on sähköinen katkaisija. Toinen ongelma ovat lyhyet sähkökatkokset jonka jälkeen kaikki valot talossa loistavat kirkkaina.

    Toivoisin ratkaisuna sen, että Cozify seuraisi onko yhteyttä valoon ja jos yhteys on poikki ja laite löytyy niin lähetettäisiin Cozifyn teeman/asetuksen mukainen väri ja kirkkaus komentona valolle.

    Valojen valmistajat väittävät että on turvallisempaa aina virtakatkoksen jälkeen sytyttää kirkas valo. Voi olla tietenkin että valoissa ei edes pystytä muistamaan edellistä asetusta joten tämä toiminto on pakon sanelema.

    Kuitenkin voi olla kyseenalaista mikä nyt on se turvallinen tila. Onko se sitten muka se että sähkökatkoksen jälkeen sytytetään kirkas valo lastenhuoneeseen keskellä yötä?

    Eiköhän olisi parasta että käyttäjä voi määritellä miten valon sähkökatkoksen jäkeen toimitaan. Voisi laittaa valinnaiseksi kunkin laitteen kohdalle että Cozify lähettää komenon siitä tilasta missä valon pitäisi olla Cozify:n teemojen ja asetusten mukaan kun löytää kadoksissa olevan valon. Niinhän se nyt tekeekin, mutta vasta kun laittaa valon käsin pois ja päälle laitenäkymästä. Käytännössähän tässä olisi hieman viivettä jonka aikana valo käy kirkkaana, mutta olisi kuitenkin parempi kuin tämän hetkinen toiminta.

    Jos tämä olisi valinnainen toiminto niin sitten voisi myös valita sen että valo toimii niin kuin nyt, eli syttyy kirkkaana katkoksen jälkeen...
  • TomTom Member Viestejä: 41
    Löysin miten teema käynnistetään esimerkiksi ajastetusti tai tunnistimella.

    Mutta olisi hyvä jos teeman voisi kytkeä pois ajatuksella tai tunnistimella.
  • AnttiVihavainenAnttiVihavainen Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 100 admin
    Tom kirjoitti:

    Löysin miten teema käynnistetään esimerkiksi ajastetusti tai tunnistimella.

    Mutta olisi hyvä jos teeman voisi kytkeä pois ajatuksella tai tunnistimella.

    Heippa,
    Teeman ajastuksessa voit laittaa sekä alku- että loppuajankohdan joko kellonaikaan tai auringonnousuun/-laskuun suhteutettuna. Lisäksi voit tehdä säännön, jossa teema laitetaan päälle esimerkiksi liikkeen/lämpötilan/etc. mukaan ja optiona teema laitetaan pois päältä kun liikettä ei enää havaita määrittelemääsi aikaan. Teeman poiskytkemistä liikkeestä meillä ei vielä ole. Paitsi tietysti pääteemojen osalta (Kotona/Yö/Poissa), jossa yhden päällekytkeminen laittaa toisen pois päältä.
    Antti / Cozify
  • Valmi5Valmi5 Member Viestejä: 14
    Voiko hubi ohjata wifin kautta laitteita?
    Olin tänään hankkimassa toista lämpöpumppua kotiin ja tuli puheeksi AirPatrol niminen laite, jolla voi wifin kautta ohjata melkein minkä merkkisiä lämpöpumppuja tahansa,
    Olisi aika hienoa jos tällaista AirPatrol purkkia voisi edelleen ohjeistaa hubin kautta teemoin ja säännöin...?
  • AnttiVihavainenAnttiVihavainen Member, Administrator, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 100 admin
    Terve,
    Airpatrol on mielenkiintoinen (http://forum.cozify.fi/discussion/comment/423/#Comment_423) laite, mutta toisaalta aika arvokas. Wifin kautta ohjaaminen on mahdollista, mutta vaatii pääsyn valmistajan rajapintaan. Emme ole Airpatrolin rajapintaa vielä ehtineet kyselemään. Toinen vaihtoehto voisi olla myös tämä edullisempi (http://www.clasohlson.com/fi/IR-laajennin-ZXT-120,-Z-wave/36-5768#moreinfo). Se tosin edellyttää Z-Wave tuen julkaisua.
    Antti / Cozify
  • Valmi5Valmi5 Member Viestejä: 14
    Joo tosiaan eilen asiasta kyselin ilmalämpöpumppukaupassa. Ei kuulemma ollut vielä tukun kautta saatavissa uudempaa WiFi versiota AirPatrolista (airpatrol.eu), mutta valmistajan nettikaupasta sais.
    Hinta 279 on tosiaan vähän suolainen, mutta mitäpä sitä ei tekisi jos voi säästää sähköissä vaikkapa 10€/v!? :)

    Tuo Clas Ohlsonin versiohan on vaan kolmanneksen tuon AirPatrolin hinnasta! Kiinnostais kovasti!
    Uskoisin että aherratte aika kovasti tällaisen ilpo ir linkin kanssa jotta saatais sellainen käyttöön!
    Helpointahan olis tuollainen z-wave versio ettei tarvitsisi liiemmälti noita rajapintoja sovitella...

    Mikään kiirehän tuollaisen kanssa ei ole kun vaan heti toimis!
  • LauriLLauriL Member Viestejä: 2
    Antti Vihavainen, tuo z-wave ir-laajennin olisi juuri se mitä on hakusessa ilmalämpöpumppujen ohjaukseen koska pumppujen oma automatiikka ei toimi tehokkaasti. Tällä voisi siis sijoittaa lämpötila-anturin parempaan paikkaan asunnossa ja jos esimerkiksi asunnon lämpötila putoaa alle 20C niin IR blasterin kautta lähtisi käynnistyskomento pumpulle ja vastaavasti jos lämpö nousisi yli 24C niin pumppu sammuisi.

    Onko tietoa koska tuo z-wave tuki olisi tulossa?
  • mixukmixuk Member Viestejä: 8
    Meillä on Panasonicin ilmalämpöpumppu (HE9PKE) jota voi etäohjata verisuren applikaatiolla. Automatisaatiota tosin ei ole (esim vuorokauden ajan mukaan lämpötilasäädöt). Aloin miettimään että millaisella säädöllä saisi laitteen toimimaan esim Cozifyn kanssa.

    Ja aivan yleisesti niin lämmitys/ilmastointi ei tunnu olevan aina keskiössä kun puhutaan kodin automatisaatiosta, vaikka se lienee selkeästi se joka sitä eniten kaipaisi. Varsinkin kun puhutaan sähkölämmitteisistä taloista.
  • Valmi5Valmi5 Member Viestejä: 14
    Onko tästä kuulunut mitään? Haluaisin sen ilmalämpöpumpun ohjauksen kuntoon...
  • MiVMiV Member Viestejä: 1
    editoi marraskuu 2016
    Hälytysten siirtoa lämmityskattilalta, leakomaticilta ja muilta missä on potentiaalivapaa hälytyskärki oli ajatuksissa toteuttaa "Nexa WBT-912" langattomalla lähettimellä, mutta tuossa ei ollut lähetä sms tai sähköposti sääntöjä.
    Laitoin tuosta toivomuksen supporttiin. Toki jos jokin muu tapa toteuttaa noita löytyy, niin otan ideoita vastaan.
  • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
    FutureNow P5 FNIP 8x10A releyksikössä on 8 input kanavaa, jotka ottaa potentiaalivapaata kärkitietoa ja Cozifyn applikaatiolla voi valita mitä laitetta kukin input edustaa. Rele lähdöt ovat myös vapaasti ohjattavia.
    http://www.p5.hu/index.php/products/ethernet-modules/263-fnip-8x10a

    FNIP yksiköitä on myös himmentimeen ja ledien ohjaukseen omat mallinsa. Laitteet saa tilattua lähettämällä sähköpostia tuki@cozify.fi

    Samanlainen vapaa laitevalinta on myös tulossa Ubisysin S1 ja S2 releyksiköille.

    t. Samppa / Cozify
    t. Samppa \ Cozify
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    Olisi mukava saada ilmoitukset/viestit voicena striimattuna jonkun kaiuttimen kautta ("Takaovi avautui", "Liikettä havaittu etuovella"). Sonos on näköjään ainoa audiolaite jota tuetaan tällä hetkellä, olisi mahtavaa jos Chromecast Audio laitteet saisi yhtälailla tuetuiksi. Käytännössä toivoisin että vaikka esim. Google Home Mini voisi huudella ääneen ilmoitukset, koska se on yleensä vapaana audiotoistosta. Ja tosiaan niin, että välissä olisi joku text-to-speech moduli, ettei tarvitsisi omia mp3 äänitiedostoja äänitellä...
  • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
    Hyvä idea. Kannattaa lisätä toiveiden äänestyslistalle:
    https://forum.cozify.fi/discussion/644/toiveiden-aeaenestys/

    Ja kyvykkäälle devaajalle voimme avata myös APIt jos kehityssuunnitelmat ovat hyvät ja kaikki asiakkaat siitä lopuksi hyötyy.

    t. Samppa / Cozify
    t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.