Heps, (Pahoittelen pitkää alustusta)
Eteisen valot olisi tarkoitus uusia, kyseessä on L - mallinen tila jossa on nyt 5kpl GR10-kantaisia 2D loisteputkia jotka on on aikas hirveitä pyöreitä kötöstyksiä. Näitä on ohjattu ns. releohjauksella painonapeilla, lukuun ottamatta 1kpl joka on ihan ovella jolla on oma katkaisin.
https://photos.app.goo.gl/DLoUzX4pjjD5X31o9Halauisin laittaa esim Philips Hue Aurelle:t tai Ikean Float paneelit tilalle, mutta parempi puoli on sitä mieltä että valot tulee syttyä samalla tavalla kun ennenkin. . .
1. Kysymys muistaako nämä edellä mainitut paneelit värisävynsä / kirkkauden kun niiltä katkaistaan virta
2. Onko Philipsin Hue vs. Ikean Float paljon ns laatueroa, katoin että 30x30 paneeli oli Phipsinä yllättävän paljon valovoimaisempi.
3. Yks vaihtoehto ehkä olisi korvata tämä kiskossa oleva rele jollain Ubisys relellä..
Viestejä yhteensä
Samanlaisia suunnitelmia itselläkin valojen suhteen, että ne toimisivat kuten ennenkin, ja kotiautomaatiosta tietämätön viu vain painaa kytkintä ja valot syttyy kuten aina ennenkin. Vaihtoehtoina olen miettinyt Xiaomin kytkimiä ja esim ikea, osram, philips valoja. Vanha kytkin auki, piuhat yhteen niin että valot palaa jatkuvasti, ja valoksi esim just floalt paneeli tai mikä tahansa zigbee, vaikka zigbee e27 kantainen lamppu. Sitten vanhan kytkimen päälle pinta-asenteinen paristokäyttöinen zigbee-kytkin, esim Xiaomin lätkä ruuveilla. Tuolla toisella alueella just tän vuoksi kyselin livolon tukea, kun siinä olisi pyöreä sisälmys, ja olettaisin että menisi vanhoihin rasioihin nykyisen tilalle. Livoloista (kuten xiaomeista) löytyy malleja joissa piuhat tuodaan kytkimeen ja valaisimena voi siten olla joku ei-zigbee malli. Kerro toki mihin itse päädyit. Joka tapauksessa minun käsittääkseni em ratkaisuilla voi valaistusta käyttää kuten ennenkin, sekä tarvittaessa ohjata älykkäämmin, esim liiketunnistimel avulla pimeän aikaan, tai sytyttää valot kun varashälytin hälyttää.
Kodin älykkyys on muille lähes huomaamatonta. Mitä nyt käytävän, WC:n, pukuhuoneen, keittiön, yms. valot on liiketunnistimilla. Ja sävyt ja kirkkaus säätyy kellonajan mukaan.
Makuuhuoneiden ja olohuoneen valot ohjataan vanhanaikaisesti HUE:n napista päälle. Ja useammalla painalluksella haluttu teema. Valojen teemat ovat HUE:n ohjaamat, koska se on mielestäni kätevämpi, kuin Cozify. Cozify hoitaa sitten monimutkaisemman automaation ja nuo liiketunnistinjutut.
Pidän tärkeänä, että asunnon käytettävyys säilyy tuttuna ja käyttäjä valitsee haluamansa valaistuksen, eikä automaatio. Nyt jo välillä harmittaa, kun yöpalaa kokatessa saattaa joutua vaihtamaan kirkkaampaa valaistusta keittiöön. Eihän se automaatio tiedä, käynkö vain juomassa, vai kokkaanko jotain naposteltavaa.
2. Ja meillä ainakin on Ikean Floatissa ollut riittävästi valoa. Niitä on käytössä kaksi eri kokoista.
Miten onko jollain kokemuksia tuosta esim tuosta Floatista miten se käyttäytyy kun siltä katkotaan sähköjä?
Itsellä Ikea floalt vuoden päivät vinkunut katossa.
Kolme eri lamppua testasin ja kaikissa vinkui hakkuri muilla asetuksilla, paitsi keltaisena täysillä tai valkoisena täysillä ollessaan.
Valo säädetty haluamalleni teholle ja värille ikean omalla säätimellä ja vaikka käyttää normaalia katkaisijaa eli käyttää sähköä pois niin lamppu muistaa asetukset.
Cozifyyn en ole parittanut.
Valotehoa on kyllä tarpeeksi enkä ole juuri täysillä käyttänyt. Katto jää ikävän tummaksi kun sivuille lankeavaa valoa ei tule.
Jos tämä kommentti auttoi jounimia.
t.Samppa / Cozify
Kyseiset Philpsin valaisimet ovat myös merkittävästi parempia valoteholtaan kuin Ikean vastaavat (30 cm: 2200 lm vs. 670 lm ja 60 cm: 4200 lm vs. 2800 lm). Toki ne maksavatkin enemmän, mutta mielestäni hinnalle saa myös vastinetta erityisesti valotehon ja äänettömyyden osalta.
Jos tarkoitus on saada (tarvittaessa) tehokas valaistus, en missään nimessä hankkisi kyseisiä Ikean valaisimia. Ei kannata pelätä, että edes Philipsit olisivat mitenkään liian tehokkaita, sillä erityisesti ison tilan valaisemiseen niitäkin kaipaa useampia ja saahan niiden kirkkautta säädettyä. Riippuu toki omista tarpeista ja tottumuksista, mikä määrä valotehoa on riittävästi.
Floaltin hyvä puoli on se, että niitä pitäisi voida ketjuttaa toisiinsa helposti erikseen myytävän välijohdon avulla, kun taas Philipsit vaativat enemmän työtä.
Katon valaisua voisi tehostaa asentamalla valaisimen jalustaosan ympärille esim. Philipsin LED-nauhaa. Jalustahan jää muistaakseni noin 10 cm valaisimen näkyvää osaa sisemmälle, jolloin LED-nauhan mahtuu piilottamaan pois näkyvistä. Myös virtalähde saattaa mahtua samaan tilaan tai mahdollisesti valaisimen jalustan sisälle.
Kiitosta, päädyin itse Ikean uusiin Gunnarp pyöreisiin valaisimiin *4kpl valoteho 1500lm ja en huomannut ääntä näissä.. sopii myös kosteaan tilaan
Floaltit ovat muuten selvästi helpommin yksin asennettavissa kuin Philipsin Aurelle-valaisimet. Varsinkin 60 cm:n Philipsin asentaminen kattoon vaatii aikamoista akrobatiaa, jos siitä aikoo selvitä yksin (raskasta valaisinta pitää samalla kannatella, kun kiinnittää johtoja sokeripalaliitoksella). Floaltin asentaminen taas muistaakseni kävi huomattavasti helpommin ja Gunnarpissakin asentaminen vaikuttaa melko helpolta ohjeiden perusteella.