Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Sähkökatkoksen tunnistaminen

SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
Kaupoista saa jo UPS laitteita (varavirtalähde) alle satasella kotikäyttöön, johon voisi kytkeä Cozifyn hubin ja laajakaistamodeemin. Tällöin kotiautomaatio ja hälytykset toimisivat sähkökatkon aikanakin. Mutta miten saisi siitä sähkökatkoksesta hälytysviestin käyttäjälle, joka olisi poissa paikalta?

Triviaali ratkaisu olisi että laittaisi samaan pahvilaatikkoon verkkovirralla toimivan LED-lampun ja hämärätunnistimen. Mutta onko muita fiksumpia ratkaisuja? Laitevahti -sääntö jollekin pistorasiaohjaimelle tai lampulle, joka on aina sähköverkkoon kytkettynä?

Viestejä yhteensä

  • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
    Eikö HUB:in lähettämä palveluilmoitus ole riittävä? Nythän käyttäjä saa sähköpostiinsa ilmoituksen, kun HUB ei ole yhteydessä verkkoon ja sama tietysti toisinpäin eli kun laite saa taas yhteyden aikaiseksi.
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    Siis tarkoitus olisi säilyttää sähkökatkoksesta huolimatta Cozify HUB ja sen nettiyhteys toiminnassa varavirtalähteen avulla. Silloinhan ei tule mitään katkosta nettiin josta tulisi palveluilmoitus. Eihän HUB voi tietää mistä se saa sähkönsä.

    Kokeilin tuota Laitevahti sääntöä. Ainakin Philips Hue Bloom antaa vaihtelevasti elonmerkkejä hubin suuntaan. 10 minuutin hiljaisuusraja ei riittänyt. Olisiko kellään tietoa mikä verkkovirralla toimiva zigbee laite ilmoittelisi olemassaolostaan tiheämmin?
  • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
    No niinpä olikin, my bad. Tosin en vielä sisäistänyt ihan täysin miten tuota hyödyntää. Esimerkiksi jos talosta menee sähköt ja pakastin on vaarassa sulaa, ei siinä hirveästi ole iloa, että HUB on tulilla varavirtalähteen avulla.

    Myönnän, että tuolla yhteyden katkeamisviestillä ei saada täyttä varmuutta. Se ilmoitushan tulee, mikäli netti menee nurin ja talossa voi olla sähköt edelleen toiminnassa.

    Laita tänne vinkkiä, minkälaiseen ratkaisuun päädyit.
  • VillemVillem Member Viestejä: 28
    Voisko kuvitteellinen tilanne olla esim. sellainen että rosmot katkaisee pääkeskuksen taululta (jotka saa yleisavaimella auki) asunnosta sähköt, ja luikkii sisään? Tällöin olisi hyvä että esim. omassa tapauksessa kaapelimodeemi, Cozify ja sisällä oleva web-kamera olisi edelleen UPS:n takana virroissa? Näiden virroittamiseen pienikin UPS riittäisi pitkään?
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    Jep, nämä mulla oli mielessä:

    Use case 1: Jos saa tiedon ajoissa että pakastin on alkamassa sulaa, sisällön voisi vielä pelastaa. Toki lämpötila-anturilla saisi vastaavan tiedon, mutta paljon myöhemmin kun pakastimen sisälämpötila on jo alkanut nousemaan.

    Use case 2: Murtovarkaat ovat katkaisseet sähköt kiinteistöstä (juuri se mitä Villem esitti).

    Pienikin UPS riiittäisi. Eikä senkään tarvitse kauaa olla varavirtana, nopeastihan järjestelmä lähettäisi viestin että sähköt on jo poikki.
  • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
    Hyviä pointteja. Tosin tuossa sähköjen tahallisessa katkoksessa tulee jo muutenkin automaattisesti viesti, ettei HUB saa yhteyttä palvelimeen.
    Tuo Villem mainitsema kamera onkin ehkä se tärkein. Itselläni se vaatisi toisenkin UPS:in.

    Laita tuonne käyttäjien omat kokoonpanot palstaan, millaiseen ratkaisuun päädyit.
  • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
    Sähköjen katkemaisen saisi selville yhden FNIP input kanavan avulla laittamalla NO releen sitä kytkemään jatkuvalla virralla ja kun virta katkeaa (mitä ei pitäisi tapahtua koskaan), niin FNIP huomaa sen (jos sekin varavirran ansiosta pystyssä).

    Meillä on myös tulossa virrankulutuksen mittaus ominaisuus, mutta pelkän katkeamisen havaitseminen pitäisi olla kyllä helpomminkin toteutettavissa. Voisimme esimerkiksi tehdä säännön, joka tarkkailee tietyn laitteen tilaa, joka on normaalisti aina päällä, ja jos se menee unreachable/offline eli yhteys katekaa, niin lähtisi hälytys. Näin yksi pistorasiaohjain voisi toimia ns. kanarialintuna.

    t. Samppa \ Cozify
    t. Samppa \ Cozify
  • makromakro Member Viestejä: 226 ✭✭
    samppa kirjoitti:

    SVoisimme esimerkiksi tehdä säännön, joka tarkkailee tietyn laitteen tilaa, joka on normaalisti aina päällä, ja jos se menee unreachable/offline eli yhteys katekaa, niin lähtisi hälytys.

    Tässä olisi se hyvä puoli, että voi seurata esim. ulkovaraston, autotallin, tms. erillisen tilan sähköjä. Miten tuossa varmistaa että erottaa sähkökatkon eikä sen että tarkkailtava laite vain putoaa ZigBee verkosta?
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    editoi marraskuu 2018
    Eli anturin pitäisi olla paristovarmennettu, ja että se huomaa toimintakykyisenä itse sähkökatkoksen. Tälläinen viritelmä tuli tehtyä, kun tajusin että liikeanturi (Philips Hue Motion Sensor) voisi olla ihan pistorasian vieressä, jossa anturin hämäräkytkintä valaisee jatkuvavirtaisesta pistorasiasta tuleva joutsenkaulainen valo.
    Kuva

    Ikeasta löytyy tälläinen alle neljän euron:
    https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70291232/

    Ja pöytälaatikosta löytyy kourallinen USB-latureita, joista saa tuollaiseen pikkutuikkuun sopivat käyttövirrat. Sitten luodaan Cozifyyn kaksi sääntöä: Sääntö #1 kytkee hämärän tullessa aputeeman "Sähkökatkos". Itse teema ei tee mitään muuta kuin on päällä niin kauan kuin sähkökatkos on päällä. Sääntö #2 lähettää puhelimeen viestin, aina kun kyseinen aputeema menee päälle ja pois. Reagointiaika on mielestäni hyvä, menee n. 10 sekuntia kun puhelimeen kilahtaa viesti asiasta "Sähkökatko ON" tai "Sähkökatko OFF".

    Parasta tässä on edullisuus, ei tarvita IO-yksiköitä eikä relevirityksiä. Olemassa olevasta virkaatekevä liiketunnistimesta hyödynnetään hämäräsensori, jota ei tarvita kyseisessä paikassa. Tuo hämäräanturi on sen verran hämärässä paikassa, että homma toimii tuon apuvalon kanssa.

  • PudemanPudeman Member, Administrator, Beta-käyttäjä Viestejä: 1,205 admin
    Jep, hyvin toimii. Itselläni ollut sama idea KOTONA/POISSA teemojen automatisoinnissa. Varashälyttimen ohjaama pistorasia, yövalo ja hämäräkytkin. Muutama sääntö ja teemat vaihtuvat, kun hälytintä ohjataan.
    Kun virittelet sen UPSin, laita kokemuksia. Jos vaikka virittelisi itsekin vastaavan.
  • tarhyttitarhytti Member Viestejä: 28
    Joku hälytys siitä, ettei hubiin saada yhteyttä olisi käyttökelpoinen. Näin ei tarvitsisi viritellä mitään ylimääräistä. Itse koin sähkökatkosongelman pari viikkoa sitten, kun ulos jäänyt lämmitysjohto laukaisi vikavirtasuojan. Mökki jäi ilman lämmitystä viikoksi ja sisälämpötila oli +2 kun saavuin paikalle. Päivää ennen lähtöä huomasin, ettei yhteyttä ole.
  • SpinnuSpinnu Member Viestejä: 54
    Cozifyn vakiohälytys kyllä tulee sekä tekstiviestinä että sähköpostina, jos palvelinpuoli menettää yhteyden hubiin. Tämä case mitä itse plänäsin, on lähes reaaliaikainen sähkökatkosilmoitus ja takaa myös muiden hälytysten eteenpäin toimittamisen sähkökatkon aikana. Ainakin niin kauan kuin UPS:ssa riittää virtaa...
  • tarhyttitarhytti Member Viestejä: 28
    Enpäs ollut huomannut tuota asetusta.
  • jounimjounim Member Viestejä: 141
    editoi maaliskuu 2019
    Tämä sähkökatko asia hyökkäs taas ajankohtaiseksi, ku oli räpsänny sähköt poikki niin kaikki IKEA-valot oli päällä kun tulin kotiin, en huomannu ees tarkistaa oliko teema kuitenkin "poissa" asennossa tod.näk.. En nyt tiedä onko tämkä Hubi tai lamppuongelma.. Edit: Hubi on itsessään UPS:n takana
  • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
    Nykyisin siellä on uusi sääntö "Estä laitteen tilan muutokset", jolla tärkeän laitteen tilan voi pakottaa halutuksi ulkoisista ohjauksista (tai lampun omasta päätöksestä) huolimatta. Tällä olen säätänyt mökillä vesiautomaatin ja lämminvesivaraajan olemaan aina päällä kun olaan paikalla ja aina poissa kun ollaan poissa riippumatta sähkökatkoksista. Edes laitteen kyljessä olevan napin painaminen ei enää vaihda vahingossa tilaa vääräksi.

    t. Samppa \ Cozify
    t. Samppa \ Cozify
  • seisoppaseisoppa Member Viestejä: 11
    editoi toukokuu 2019
    samppa kirjoitti:

    Nykyisin siellä on uusi sääntö "Estä laitteen tilan muutokset", jolla tärkeän laitteen tilan voi pakottaa halutuksi ulkoisista ohjauksista (tai lampun omasta päätöksestä) huolimatta.

    Olisiko tätä sääntöä mahdollista laajentaa siten, että laitteiden tilan muuttaminen on mahdollista myös eston ollessa päällä? Ajatuksena siis se, että sähkökatkon sattuessa ja sähköjen palattua valot eivät syntyisi, jos ne eivät olleet alun perinkään päällä ja taas vastaavasti hue switchillä tms. niitä tiloja saisi muutettua.
  • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 651 mod
    Hyvä idea, eli eston voisi tehdä poikkeuksia, esim. sallia hubista tulevat tilan muutokset, eli estää vain "ulkoiset" muutokset. Pitääpä tutkia miten tuon voisi tehdä.

    t.Samppa \ Cozify
    t. Samppa \ Cozify
  • seisoppaseisoppa Member Viestejä: 11
    samppa kirjoitti:

    Hyvä idea, eli eston voisi tehdä poikkeuksia, esim. sallia hubista tulevat tilan muutokset, eli estää vain "ulkoiset" muutokset. Pitääpä tutkia miten tuon voisi tehdä.

    t.Samppa \ Cozify

    Juurikin näin. Meillä oli taannoin sellainen ongelma, kun lastenhuoneen valo syttyi yöllä sähkökatkon vuoksi useamman kerran (kuten kaikki muutkin). Tämän lisäksi muualta talosta tulleet äänet kun herättivät tytön, niin ei se valoisa huone leluineen kauheasti nukkumaan innostanut. :dizzy:

    Jos tämä ulkoisten syiden aiheuttamat muutokset saataisiin estettyä, niin silloin uskaltaisin myös ”naulata” katkaisivat nykyisiin asentoihinsa.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.