Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

POISSA-teema päälle, kun puhelin poistuu kotoa?

2

Viestejä yhteensä

 • Kimmo RuotoistenmäkiKimmo Ruotoistenmäki Member, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 204 mod
  editoi joulukuu 2015
  Moi,

  Kiitos jälleen kommenteista!

  Kyllä kaltaisellamme yleistuotteella päästään teknisesti ihan vastaavaan turvatasoon kuin turvallisuuteen erikoistuneilla tuotteilla - kunhan tuo laitekattavuus saadaan turvapuolella hyvälle tasolle. Samat tai samankaltaiset ratkaisut erikoistuneilla on käytössä.

  Toki pitää tiedostaa, mitä oheistuotteita kannattaa ratkaisuun käyttää. Esim 433Mhz-laitteilla ei kannata ohjata lukkoja. Sen sijaan Zigbee, Z-wave, Bluetooth ja osaltaan myös Wifi sisältävät tietoturvaelementtejä sisäänrakennettuna. Kunhan päästään pidemmälle, pitää tuoda tähän joku helppo tapa viestiä eri laitteiden turvatasosta.

  Avoimia rajapintoja käyttävät ratkaisut todistettavasti kehittyvät aidon tietoturvan suhteen nopeammin verrattuna suljettuihin ratkaisuihin. Avoimet standardit huolehtivat myös tietoturvan standardoinnista. Tämän voi huomata myös talotekniikassa ja kotiautomaatiossa, joissa vanhemmat suljetut ratkaisut eivät välttämättä suojaa liikennettään kovinkaan kummoisesti.

  Kyse on myös viestinnästä: Me pyrimme kertomaan mahdollisimman avoimesti tietoturvaan liittyvistä seikoista ja samalla myös kehittämään tietoturvaa koko ajan paremmaksi. Itse en usko vaihtoehtoiseen "security by obscurity"-strategiaan, jossa vältetään yksityiskohtien kertomisesta ja toivotaan, etteivät tietoturva-aukot tule ilmi.

  Amu summasi tuossa aika hyvin tarpeita laitepuolelle: Kamera, älylukko ja sireeni ovat kulunvalvontaan tärkeitä. Turvapuolelle kuuluvat myös mm palohälytin ja kosteusanturit, jotka on tavoitteena tuoda hetimiten tuettujen laitteiden listaan.

  Kiitos palautteesta jälleen kerran, sitä otetaan vastaan aina mielellään!
  Kimmo/Cozify
  Post edited by Kimmo Ruotoistenmäki on
 • klampiklampi Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 160 ✭✭
  LP6 kirjoitti:

  .Meillä Cozify toimii ainakin toistaiseksi ikään kuin erillisenä ja irrallisena jatkeena hälytinlaitteistolle, toki olisi hienoa, jos nämä kaksi saataisiin jossain vaiheessa toimimaan symbioottisesti.

  Voisin tähän kertoa, miten toteutin tällaisen "integraation". Toimii hyvin, mutta kukin mietiköön haluaako toteuttaa itse näin.. Hälyttimenä minulla on Verisure ja sen valvonnan aktivoinnin ja passivoinnin mukaan Cozifyn tila vaihtuu Kotona / Poissa.

  Hommaan tarvitaan Verisuren smartplug, Nexan hämärätunnistin, pistorasiaan kytkettävä pienivirtainen yövalo, jatkojohto ja pahvilaatikko :) Verisure ohjaa pistorasiaa päälle / pois, joka tietysti sytyttää ja sammuttaa yövaloa. Hämärätunnistin tunnistaa valon ja asettaa tilaksi Kotona, pimeässä tila on Poissa. Koko installaatio on pienessä suljetussa pahvilaatikossa, joka on varaston hyllyllä.


 • Kimmo RuotoistenmäkiKimmo Ruotoistenmäki Member, Cozify, Pilotti-käyttäjä, Beta-käyttäjä Viestejä: 204 mod
  Varsin luova lähestymistapa ;)

  - Kimmo
 • SamiJSamiJ Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 16
  SamiJ kirjoitti:

  Moi,

  Otin itsellenikin kokeiluun tuollaisen Antin ehdottaman Nexan langattoman seinä kytkimen POISSA-tilan kytkemiseksi, ja sen tuntuisi toimivan ihan mukavasti. Yksi pieni kauneusvirhe tuossa kuitenkin on, ja itseasiassa sama asia vaivaa joskus muissakin yhteyksissä. Melko usein tulee tilanteita että haluan pakottaa POISSA-tilan päälle, ja samalla sammuttaa kaikki valot, mutta joku liiketunnistin antaakin vielä signaalia tilasta, jossa olin hetkeä aiemmin liikkunut. Joskushan liiketunnistin saattaa jäädä antamaan signaalia vielä senkin jälkeen, vaikka tilassa ei kukaan enää liikukaan (ainakin Nycen antureilla tapahtuu moista) -> valot kytkeytyykin takaisin päälle liiketunnistimien laukaisemana. Tästä aiheutuu tarpeettomia valokatkaisijan tai puhelimen appin lisäpainalluksia sekä valojen räpsymistä, joka ainakin asiaan perehtymättömälle näyttää varmaan aika erikoiselta. :blush:

  Siitä tuli mieleen ehdotus, että voisiko tuossa teeman päälle laittamisen yhteydessä olla joku määriteltävissä oleva viiveaika, jolloin kaikkien (tai valittujen) anturien antamat signaalit jätetään huomioimatta?

  Yksi ihan käytännön skenaario, jossa tästä olisi apua, on seuraava:

  Minulla on eteisessä Nycen liiketunnistin, joka on sijoitettu siten että se tarkkailee liikettä eteisalueella ja huomaa myös, kun ovi avataan kotiin tullessa. Anturi on kytketty sääntöön, joka sytyttää eteisen valot. Ideana tietysti se, että tyhjään kotiin tullessa valot syttyvät automaattisesti jo oven avatessa, ja vastaavasti tietysti myös kotoa poistuessa on mukava, kun kenkiä jalkaan laitettaessa eteisen valot syttyvät päälle. Ovenpielessä on Nexan langaton kytkin, jolla on tarkoitus kytkeä POISSA-tila päälle ennen kuin eteisestä poistutaan ulos. Ja näin se toimiikin, mutta samalla tuo eteisen liiketunnistin tietysti havaitsee edelleen liikettä, ja räpsäisee eteisen valot takaisin päälle. Eteisen valojen sääntö on toki asetettu siten, että valot sammuu minuutin päästä kun liikettä ei havaita, mutta asiaa tuntematonta tuo toiminta voi hämätä, koska ne kaikki valot ei sammukaan heti siitä napista.

  Periaatteessa siis hyvin pieni juttu, mutta tämmöinenkin asia vaikuttaa käyttökokemukseen aika paljon. En ole keksinyt tuohon ongelmaan oikein mitään järkevää kiertotapaa.

  Moi,

  Tähän problematiikkaan liittyen tuli mieleen vielä sellainen idea, että voisi olla näppärää jos säännöissä olisi vaihtoehtona liikkeentunnistimella/kytkimellä/lämpö-/kosteusanturilla ym. laukaistava sääntö "kytke teema päälle x minuutiksi, sen jälkeen kytke toinen teema". Tuossa esimerkkitapauksessani Nexan langattoman kytkimen painallus kytkisi ensin päälle itse luomani teeman "Poistuminen", jossa eteisen liiketunnistimen säännöt on otettu pois käytöstä ja joka sammuttaisi kaikki valot. Sitten vaikkapa 0.1 minuutin kuluttua sääntö kytkisi Poissa -teeman päälle, jolloin liiketunnistimet on taas normaalisti takaisin käytössä. Tuolloin eteisestä voisi poistua ilman että valot syttyy uudestaan. Tuo mahdollistaisi helposti bonuksena myös sellaisen hienouden kuin "saattovalon", eli ulkona kulkuväylän valaistus palaisi tuon Poistuminen -teeman ajan.

  Samanlaista transitiosääntöä olisi näppärä soveltaa myös muissa tarkoituksissa. Minulla on tuollainen samanlainen Nexan langaton kytkin myös makuuhuoneen oven vieressä, jolla kytketään Yö-tila päälle nukkumaan mennessä. Tuollaisen transitiosäännön avulla voisi kytkeä "nukkumaanmeno" -teeman päälle jolloin makuuhuoneen valot palaisivat hetken aikaa himmeänä, jotta on mukavampi kömpiä sänkyyn nukkumaan. Tämän jälkeen Yö-tila menisi automaattisesti päälle ja valot sammuisivat.

  Vastaavia käyttötarkoituksia löytynee paljon muitakin.

  t. Sami
 • Matti SeiseMatti Seise Member Viestejä: 49
  IFTTT ja/tai Tasker -tukimahdollistaisivat tämän puhelimien havaitsemisen suht hyvin.

  Taskeriin profiili, joka tarkistaa oletko kotona ( tuttu mobiilimasto ja oma verkko läsnä). -> poistuessa kotoa vaihtuu toiseen profiiliin -> IFTTT huomaa vaihdon, triggeröi eventin -> cozify teeman vaihto ( muutaman minuutin viiveellä, jotta muiden kodin käyttäjien profiilit ehditään tarkistaa...).

  Tällöin ei tarvitse akkusyöppö GPSiin turvauta. Eikä muita beaconeja tarvita.
  Tämä poistaa myös false positive:t, esim virransäästötilan takia siirtymän
 • MrAngerMrAnger Member Viestejä: 3
  Moi!

  Onkohan tämä poissa-teeman aktivointi kun puhelin poistuu talosta millä mallilla etenemässä? Kiinnostaisi erityisesti käyttö hälytysjärjestelmänä, mutta tämän poissa-teema on nyt kovin hankalasti aktivoitavissa.

  Myös sireeni olisi kiva :smile:

 • ExMacroExMacro Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 25
  SamiJ kirjoitti:

  Moi,
  Siitä tuli mieleen ehdotus, että voisiko tuossa teeman päälle laittamisen yhteydessä olla joku määriteltävissä oleva viiveaika, jolloin kaikkien (tai valittujen) anturien antamat signaalit jätetään huomioimatta?

  Hommasin Nexan kytkimen POISSA-teeman kytkentään ulko-ovelle ja törmäsin tietysti samoihin asioihin mistä forumilla on näemmä puhuttu jo pitkään. Meillä Teeman kytkentäviive auttaisi ihan tarpeeksi siihen, että eteisen liiketunnistin ehtii rauhoittua (eikä kytke KOTONA-teemaa takaisin päälle) ennen kuin POISSA-teema kytkeytyy. Tämä olisi minusta ihan Cozifyn linjan mukaistakin eli että ei tehdä asioista liian monimutkaisia.

  Cozify, KOTONA / POISSA-epäjatkuvuudesta ja käytön hankaluudesta on puhuttu täällä pitkään. Olisiko asialle mahdollista tehdä esim. tämä pieni muutos?
 • Janne ArolaJanne Arola Member Viestejä: 14
  Moro! Et tainnut saada vastausta sinäkään tähän ehdotukseen...
 • ExMacroExMacro Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 25
  Janne Arola kirjoitti:

  Moro! Et tainnut saada vastausta sinäkään tähän ehdotukseen...

  Nope.
 • cozifycozify Administrator Viestejä: 99 admin
  Moi, viive kytkimen painalluksesta on työn alla, case: "Poissa" teeman aktivointi. Pyrimme saamaan testivaiheeseen mahdollisimman pian. Samoin sireeni on tulossa.
  -Jarkko / Cozify
 • SamiJSamiJ Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 16
  cozify kirjoitti:

  Moi, viive kytkimen painalluksesta on työn alla, case: "Poissa" teeman aktivointi. Pyrimme saamaan testivaiheeseen mahdollisimman pian. Samoin sireeni on tulossa.
  -Jarkko / Cozify

  Paljon kiitoksia! Tämä on kovasti toivottu ominaisuus.
 • Petri SaarinenPetri Saarinen Member Viestejä: 37
  Ilmeisesti tämä ominaisuus on otettu käyttöön uudessa betassa? Mistähän tämän saisi pois päältä tai ajastettua tms.
 • ExMacroExMacro Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 25
  Petri Saarinen kirjoitti:

  Ilmeisesti tämä ominaisuus on otettu käyttöön uudessa betassa? Mistähän tämän saisi pois päältä tai ajastettua tms.

  Ei näy viivettä vielä uusimmassa betassa.
 • markomarko Member Viestejä: 6
  Onko tämän suhteen mitään uutisia?
 • PudemanPudeman Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 738 ✭✭✭
  Uusin betaversio tuli hiljattain (24.10.2017). Viivettä ei otettu tässäkään versiossa käyttöön.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.