Hei vieras, tervetuloa!

Näyttää siltä, että olet uusi täällä. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy aloittaaksesi.

Huippuimurin säätäminen

eibieibi Member Viestejä: 25
Onko olemassa (moottori-/tyristori-/triac-)säädintä, jonka avulla säätää huippuimurin kierrosnopeutta esimerkiksi kosteusmittausten tulosten mukaan. Samaa säädintä hyödyntäen voisi huipparin sammuttaa takan lämmityksen ajaksi asentamalla takan viereen kytkimen ja merkkivalon, että takkamode päällä.

Viestejä yhteensä

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭
  Sellainen olisikin hyvä, mutta itse en ole löytänyt mistään. Tarvetta olisi...

  Itse kiersin asian asennuttamalla kaksi tyristorisäädintä ja vaihtoreleen. Vaihtorelettä taas ohjaan sitten Zigbee-kytkimellä (Ubisys S2). Vaihtoreleen kärki ohjaa virran sitten aina jommankumman tyristorisäätimen kautta. Tietysti toisen olisi voinut jättää ilman säädintä, jolloin releen toinen asento olisi ollut "täysi teho", mutta halusin molemmat tehoasennot säädettäviksi.

  Siinä mielessä ei optimaalinen viritys, että tässä aina toisen ei-valitun tyristorisäätimen output-puolelle tulee jännite. Mutta eipä nuo säätimet näytä olevan siitä moksiskaan.

  Pari vuotta nyt toiminut ihan moitteetta.
 • eibieibi Member Viestejä: 25
  Kiitos vinkistä, pidän tuon mielessä jatkoa ajatellen! Taidan tässä vaiheessa päätyä ohjaamaan releellä tuota tyristorisäätimen syöttöä, jotta saan edes takanlämmitykseen vähän uutta luksusta.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod
  editoi maaliskuu 2020
  Kieltämättä tuollainen AC moottorin ohjaus olis hyödyllinen laite mutta sellaista ei ole vielä tullut vastaan. Teollisuuspuolelta saattaisi löytyä koska ZigBee on leviämässä sinnekin..

  t. Samppa / Cozify
  Post edited by samppa on
  t. Samppa \ Cozify
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 652 mod
  Teoriassa AC moottorin ohjauksen voisi toteuttaa kahdella palikalla:
  Zigbee -> Analog output 0-10V moduli, joka kytketään moottorille soveltuvaan AC moottorinohjaimeen, jota säädetään 0-10V signaalilla.

  Löysin tällaisen 0-10V analogia output signaalia antavan Zigbee laitteen:
  shjelectronic.com/12_files/S7108_350.jpg

  http://www.shjelectronic.com/ZigbeeModules.htm
  Malli S7108:
  * 4-CH universal analog input
  * 2-CH 0-10V analog output
  * 4-CH open-collector output
  Datasheet: http://www.shjelectronic.com/FTP/Technical_S7108.zip

  Eli tuota ei ole testattu Cozifyllä, joten toimivuus ns. "heittämällä" on epävarmaa.
  Pitäisi kokeeksi ostaa yksi ja testata löytääkö hubi tuota laitetta ja sen ominaisuuksia.
  Analog output voisi teoriassa näkyä himmentimenä.


  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  Mulla alkaisi tähän toteutukseen olla palaset katsottuna valmiiksi:

  1. Qubinon 0-10V dimmer. ZWaven lisäämisen myötä tämä ehkä toimisi Cozifyssä??? https://qubino.com/products/flush-dimmer0-10v/
  2. Moottorisäädin, joka ottaa sisään 0-10V: https://electromen.com/fi/tuotteet/item/motor-controllers/ac-motor/EM-162

  Vähän vielä emmin tilaamista, kun tuo Qubinon laite on kuitenkin 70 eur. Jos ei sitten toimikaan?

  @samppa Onko mitään suunnitelmia virallisesti testata vai lähdenkö ostamaan 70 euron arpaa?

 • hankshanks Member Viestejä: 5

  Huippuimurin ohjaus kiinnostaisi minuakin. Huvilaan tulossa Vilpen ECo125 Flow huippuimuri, jossa on tasavirtamoottori 0-10V ohjauksella.

  Tuohon olisi kätevä laittaa etäohjaus Zigbee/ZWaven yli, esim. tuo mainittu Qubinon. Mutta lisäksi haluaisin kyllä jonkun säätimen seinään. Mitenkähän tämän voisi ratkaista?

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  @hanks Jos tuota ohjaa tuolla Cubinolla (jos se toimii), niin eikös silloin joku perus Hue dimmer pitäisi toimia. Tai varmaan riippuen vähän miten tuo Cubinon dimmer näkyy Cozifyssä. Jos näkyy esim. lamppuna, niin mikä vaan dimmer mikä muutenkin toimii Cozifyn kanssa toimisi.

 • hankshanks Member Viestejä: 5

  Vilpen huippuimuri antaa 10V jännitteen ulos 0-10V säätimelle. Tuo Qubino harmillisesti vaatii 12-24V, joten se ei toimine tämän huipparin kanssa.

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  Voihan siinä toki olla joku muu virtalähde. Toki vaatii sitten toisen johdotuksen sinne Vilpelle asti.

  Uskoisin kyllä, että melkein kaikki nuo 0-10V antavat säätölaitteet vaativat tuon 12-24V sisään.

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  Näyttää olevan tarjouksessa dustinhomessa nyt tuo Qubinon flush dimmer 0-10V noin 60 €. Laitan tilaukseen ja raportoin tänne sitten, että toimiiko...

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  Perhanaksen perhanas, laitehan toimi heittämällä. Eli tuolla Qubinon laitteella Cozifyllä pystyy ohjaamaan myös mitä vain 0-10V signaalia sisäänottavaa laitetta. Seuraavaksi tilaan moottorisäätimen, joka ottaa tuon 0-10V sisään ja saan viimein toteutettua huipparin ohjauksen siten kuin olen sen aina halunnut.

  @hanks Tuossa Qubinon vehkeessä näkyy olevan joku input myös. Josko sillä voisi tehdä manuaalisen säädön sitten lisäksi? En kokeillut. En tiedä miten mahtaa toimia, jos Cozifystä ja inputista säätää eri arvon?

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭

  Tajusin muuten yhden heikkouden tässä systeemissä nyt. Qubinohan rekisteröityy valoksi. Palovahdissa on pakotetusti asetus, että kaikki valot syttyvät täysillä päälle. Tämä johtaa siihen, että jos tulee palohälyytys, menevät kaikki ilmanvaihtoa ohjaavat Qubinot täysille, mikä taas on vähän huono juttu palotilanteessa.

  Eli jos tämä nyt tulee toteutettua, pitää ottaa Palovahti pois toiminnasta ja tehdä erillisiä sääntöjä, jotka tehostavat palohälytystä toisissa palovaroittimissa.

 • KalliollaKalliolla Member Viestejä: 17

  Eikös Cozifyn ammattilaiset voi tehdä muutoksen ohjelmistoon niin, että ko. ja sen kaltaiset ohjaukseen pääsääntöisesti käytettävät laitteet näkysi esim. moottorin ohjaimena eikä valona.

  Vai, mikä taho nämä valojen, tunnistimien, kytkimien, mitta-antureiden näkymiset määrittelee?

 • monitmonit Member Viestejä: 99 ✭✭
  editoi joulukuu 2020

  Joo tottakai voisivat. Mutta tekemistä taitaa olla niin paljon, että ehtivätkö tätä tehdä. Mutta laitan tästä joka tapauksessa ehdotukset tuonne toivelistalle, niin ehkä tulee joskus tehtyä. Käy tykkäämässä siellä, että saa ääniä: https://forum.cozify.fi/discussion/comment/6650/#Comment_6650

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.