Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Valaistus + Normaali katkaisin

jounimjounim Member Viestejä: 133
editoi lokakuu 2019 kohteessa Teknologiakeskustelu
Heps, (Pahoittelen pitkää alustusta)

Eteisen valot olisi tarkoitus uusia, kyseessä on L - mallinen tila jossa on nyt 5kpl GR10-kantaisia 2D loisteputkia jotka on on aikas hirveitä pyöreitä kötöstyksiä. Näitä on ohjattu ns. releohjauksella painonapeilla, lukuun ottamatta 1kpl joka on ihan ovella jolla on oma katkaisin. https://photos.app.goo.gl/DLoUzX4pjjD5X31o9

Halauisin laittaa esim Philips Hue Aurelle:t tai Ikean Float paneelit tilalle, mutta parempi puoli on sitä mieltä että valot tulee syttyä samalla tavalla kun ennenkin. . .

1. Kysymys muistaako nämä edellä mainitut paneelit värisävynsä / kirkkauden kun niiltä katkaistaan virta
2. Onko Philipsin Hue vs. Ikean Float paljon ns laatueroa, katoin että 30x30 paneeli oli Phipsinä yllättävän paljon valovoimaisempi.
3. Yks vaihtoehto ehkä olisi korvata tämä kiskossa oleva rele jollain Ubisys relellä..Viestejä yhteensä

 • VillemVillem Member Viestejä: 24

  Samanlaisia suunnitelmia itselläkin valojen suhteen, että ne toimisivat kuten ennenkin, ja kotiautomaatiosta tietämätön viu vain painaa kytkintä ja valot syttyy kuten aina ennenkin. Vaihtoehtoina olen miettinyt Xiaomin kytkimiä ja esim ikea, osram, philips valoja. Vanha kytkin auki, piuhat yhteen niin että valot palaa jatkuvasti, ja valoksi esim just floalt paneeli tai mikä tahansa zigbee, vaikka zigbee e27 kantainen lamppu. Sitten vanhan kytkimen päälle pinta-asenteinen paristokäyttöinen zigbee-kytkin, esim Xiaomin lätkä ruuveilla. Tuolla toisella alueella just tän vuoksi kyselin livolon tukea, kun siinä olisi pyöreä sisälmys, ja olettaisin että menisi vanhoihin rasioihin nykyisen tilalle. Livoloista (kuten xiaomeista) löytyy malleja joissa piuhat tuodaan kytkimeen ja valaisimena voi siten olla joku ei-zigbee malli. Kerro toki mihin itse päädyit. Joka tapauksessa minun käsittääkseni em ratkaisuilla voi valaistusta käyttää kuten ennenkin, sekä tarvittaessa ohjata älykkäämmin, esim liiketunnistimel avulla pimeän aikaan, tai sytyttää valot kun varashälytin hälyttää.

 • jounimjounim Member Viestejä: 133
  Jeps, pitää vähä miettiä, olen tähän saakka ratkaissut, asiaa niin että olen normi katkaisimet teipannut "päälleasentoon" Mutta tuossa käytävävalaistuksessa on tuollainen 5-valaisimen sarja ja varmaan samanverran katkaisijoita jotka on ns. painonappimallisia, joiden takana on releohjaus. Joten mietin että tuon releen vaihto Ubisys tyyppiseen voisi olla ratkaisu.
 • Pasi StåhlPasi Ståhl Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 50
  Minä olen laittanut kaikille zigbee-valoille suoran sähkön ja korvannut seinäkatkaisijat NEXA:n seinäkatkaisijalla, koska se peittää nätisti sen vanhan aukon. Rinnalla on kyllä monessa HUE:n dimmer-kaukosäädin.
  Kodin älykkyys on muille lähes huomaamatonta. Mitä nyt käytävän, WC:n, pukuhuoneen, keittiön, yms. valot on liiketunnistimilla. Ja sävyt ja kirkkaus säätyy kellonajan mukaan.
  Makuuhuoneiden ja olohuoneen valot ohjataan vanhanaikaisesti HUE:n napista päälle. Ja useammalla painalluksella haluttu teema. Valojen teemat ovat HUE:n ohjaamat, koska se on mielestäni kätevämpi, kuin Cozify. Cozify hoitaa sitten monimutkaisemman automaation ja nuo liiketunnistinjutut.
  Pidän tärkeänä, että asunnon käytettävyys säilyy tuttuna ja käyttäjä valitsee haluamansa valaistuksen, eikä automaatio. Nyt jo välillä harmittaa, kun yöpalaa kokatessa saattaa joutua vaihtamaan kirkkaampaa valaistusta keittiöön. Eihän se automaatio tiedä, käynkö vain juomassa, vai kokkaanko jotain naposteltavaa.

  2. Ja meillä ainakin on Ikean Floatissa ollut riittävästi valoa. Niitä on käytössä kaksi eri kokoista.
 • jounimjounim Member Viestejä: 133
  Kiitosta tuo Float kommentti oli oleellinen, kun miettiny että pitääkö maksaa enemmän HUE:sta, No Isot Nexat on ihan OK itelläkin yks semmonen Teemaa koti-poissa ajamassa. Mutta jotenkin niitten luotettavuus on vähä niin tai näin..

  Miten onko jollain kokemuksia tuosta esim tuosta Floatista miten se käyttäytyy kun siltä katkotaan sähköjä?
 • DeNoNamedDeNoNamed Member Viestejä: 2
  editoi marraskuu 2019

  Itsellä Ikea floalt vuoden päivät vinkunut katossa.

  Kolme eri lamppua testasin ja kaikissa vinkui hakkuri muilla asetuksilla, paitsi keltaisena täysillä tai valkoisena täysillä ollessaan.

  Valo säädetty haluamalleni teholle ja värille ikean omalla säätimellä ja vaikka käyttää normaalia katkaisijaa eli käyttää sähköä pois niin lamppu muistaa asetukset.

  Cozifyyn en ole parittanut.

  Valotehoa on kyllä tarpeeksi enkä ole juuri täysillä käyttänyt. Katto jää ikävän tummaksi kun sivuille lankeavaa valoa ei tule.

  Jos tämä kommentti auttoi jounimia.

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 639 mod
  Cozifyn ZigBee verkkoon paritetusta lampusta ei kannata ottaa välillä virtoja pois, vaan aina ohjata sitä pois päältä ja päälle Zigbeen avulla. Jos laitteesta ottaa virrat pois niin se tekee Zigbee verkkoon reiän, joka saattaa aiheuttaa katkoksia viestinvälityksessä muille laiteille.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 36
  editoi joulukuu 2019
  DeNoNamed kirjoitti:


  Itsellä Ikea floalt vuoden päivät vinkunut katossa.

  Kolme eri lamppua testasin ja kaikissa vinkui hakkuri muilla asetuksilla, paitsi keltaisena täysillä tai valkoisena täysillä ollessaan.

  Valo säädetty haluamalleni teholle ja värille ikean omalla säätimellä ja vaikka käyttää normaalia katkaisijaa eli käyttää sähköä pois niin lamppu muistaa asetukset.

  Cozifyyn en ole parittanut.

  Valotehoa on kyllä tarpeeksi enkä ole juuri täysillä käyttänyt. Katto jää ikävän tummaksi kun sivuille lankeavaa valoa ei tule.

  Jos tämä kommentti auttoi jounimia.

  Sama ärsyttävä vinkumisongelma on omassakin Ikean 60 cm:n Floalt-valaisimessa. Philipsin vastaavat eivät ääntele havaittavasti ja ovat muutenkin laadukkaamman ja viimeistellymmän oloisia. Itselläni on kaksi Philipsin 60 cm:n valaisinta käytössä ja 3 kpl 30 cm:n valaisimia on tulossa.

  Kyseiset Philpsin valaisimet ovat myös merkittävästi parempia valoteholtaan kuin Ikean vastaavat (30 cm: 2200 lm vs. 670 lm ja 60 cm: 4200 lm vs. 2800 lm). Toki ne maksavatkin enemmän, mutta mielestäni hinnalle saa myös vastinetta erityisesti valotehon ja äänettömyyden osalta.

  Jos tarkoitus on saada (tarvittaessa) tehokas valaistus, en missään nimessä hankkisi kyseisiä Ikean valaisimia. Ei kannata pelätä, että edes Philipsit olisivat mitenkään liian tehokkaita, sillä erityisesti ison tilan valaisemiseen niitäkin kaipaa useampia ja saahan niiden kirkkautta säädettyä. Riippuu toki omista tarpeista ja tottumuksista, mikä määrä valotehoa on riittävästi.

  Floaltin hyvä puoli on se, että niitä pitäisi voida ketjuttaa toisiinsa helposti erikseen myytävän välijohdon avulla, kun taas Philipsit vaativat enemmän työtä.

  Katon valaisua voisi tehostaa asentamalla valaisimen jalustaosan ympärille esim. Philipsin LED-nauhaa. Jalustahan jää muistaakseni noin 10 cm valaisimen näkyvää osaa sisemmälle, jolloin LED-nauhan mahtuu piilottamaan pois näkyvistä. Myös virtalähde saattaa mahtua samaan tilaan tai mahdollisesti valaisimen jalustan sisälle.
 • jounimjounim Member Viestejä: 133

  Kiitosta, päädyin itse Ikean uusiin Gunnarp pyöreisiin valaisimiin *4kpl valoteho 1500lm ja en huomannut ääntä näissä.. sopii myös kosteaan tilaan

 • TKLTKL Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 36
  Hyvä, jos tuo vinkumisongelma rajoittuu vain Floalteihin. Gunnarp vaikuttaa varsin pätevältä ja siinä valotehoakin on selvästi enemmän kuin 30 cm:n Floaltissa. Gunnarpin hyviin puoliin lukeutuu myös valaisimen sivulla oleva läpivientiaukko, jonka avulla valaisimia on helpompi ketjuttaa toisiinsa.

  Floaltit ovat muuten selvästi helpommin yksin asennettavissa kuin Philipsin Aurelle-valaisimet. Varsinkin 60 cm:n Philipsin asentaminen kattoon vaatii aikamoista akrobatiaa, jos siitä aikoo selvitä yksin (raskasta valaisinta pitää samalla kannatella, kun kiinnittää johtoja sokeripalaliitoksella). Floaltin asentaminen taas muistaakseni kävi huomattavasti helpommin ja Gunnarpissakin asentaminen vaikuttaa melko helpolta ohjeiden perusteella.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.