Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Cozify-kokemuksia ja ihmettelyjä reilun puolen vuoden käytöllä

toscasoundtoscasound Member Viestejä: 3
editoi huhtikuu 2018 kohteessa Support
Yritin kovasti tulkita, mille osastolle tälläinen kannattaisi kirjoitella, mutta ihan en satavarmaksi osannut sanoa. Ylläpito voipi siirrellä, jos sopii paremmin toiselle alueelle. Ainakin osittain tämä kyllä on ihan support-asiaakin, koska asiat saattavat olla puhtaasti "en vain osaa" -tyyppisiäkin ongelmia...

Tarkoituksena olisi siis jakaa hieman kokemuksia Cozifyn käytöstä puolen vuoden ajalta sellaisella tulokulmalla, että esitän lähinnä käytössä esiin tulleita probleemia, jos jollain sattuisi olemaan näihin valmiita ratkaisuja tai jos niistä kenties syntyisi kehitysehdotuksia tulevaisuuteen. Varmasti osa näistä on jo useaan kertaan täälläkin eri yhteyksissä mainittu, mutta kirjoitan nyt kuitenkin omasta näkökulmasta katsoen ja käyttötapaan peilaten. Taustana voi vielä kertoa, että ennen Cozifyä oli parin vuoden ajan käytössä Tellduksen 433Mhz:n ohjain ja s

1) Hälytykset / Hälytysvalot. Olen kytkenyt useampia zigbee-lamppuja (Hue, Ikea) hälytysvaloiksi eri hälyihin. Valot sinänsä toimivat hälytyksessä, mutta tuohon sisältyy muutama ongelma.

Ensinnäkin, valojen kirkkaus jää hälytysten jäljiltä usein ties mihin asetukseen. Kun valon sitten seuraavan kerran kytkee päälle esim. katkaisijasta, ne syttyvät joko täysin himmeinä tai täydellä kirkkaudella riippumatta siitä, mihin kirkkaus on aiemmin sovelluksesta asetettu.

Toinen ongelma noissa on, että palohälytyksen tullessa valojen vilkkumista / hälytystilaa ei jostain syystä saa kuitattua vain avaamalla sovelluksen ja kuittaamalla punaisen hälytysruudun pois, vaan se pitää käydä erikseen palohälyttimen kohdalta käydä kuittaamassa. Murtovahdissa tuo yleensä toimii ihan sillä, että kuittaa sen punaisen ruudun pois. Kuulostaa pikkuasialta, mutta kun vääriä palohälyjä meilläkin tulee useimmiten kesken ruuanlaiton, niin vähän rasittavaa alkaa noita kuittailemaan pitkän kaavan kautta.

2) Hieman edelliseen liittyen, puutteet lamppujen kirkkauden ohjauksessa. Koska nuo kirkkaudet tosiaan välillä jäävät ihan mihin sattuu asetuksiin, voisi tuon kiertää niin, että asettaisi lampun kirkkauden säännössä, jota sitten ohjaisi esim. katkaisija yms, joista normaalisti pistän valoja päälle. Mutta säännöissä ei voi ohjata lamppujen kirkkautta vaan niillä pystyy ainoastaan laittamaan valot päälle ja pois. Teemalla pystyy säätämään myös lampun kirkkautta ja olenkin tehnyt muutaman teeman, jolla ohjaisin noita hälytyksissä mukana olevia valoja päälle ja pois ja säätäisin kirkkauden haluamakseni, mutta jostain kumman syystä en pysty enää mitenkään tekemään sääntöä, jolla voisin ohjata kaukosäätimellä (Nexan 433Mhz) teemoja päälle ja pois (muuten kuin kotona / poissa -teemaa). Tälläisiä on ns. varmasti joskus voinut tehdä, koska minulla on samassa kaukosäätimessä yksi nappi, joka ohjaa itse luotua yöhälytys-teemaa päälle ja pois, mutta nyt "Käynnistä teema kaukosäätimellä"-nimistä sääntöä ei enää millään asetuksilla löydy lisättävien sääntöjen listasta.

3) Viiveet. Tästä olen nähnyt täällä mainintojakin, mutta Tellduksen jälkeen pahin puute Cozifyssä on viiveiden puute. Vähän aikaa sitten lisätty viivemahdollisuus murtovahtiin on toki hyvä lisä, mutta yleisen viiveasetuksen puute estää tehokkaasti tekemästä useita sellaisia asioita, joissa kotiautomaatio nimenomaan olisi omiaan. Omassa käytössäni esimerkkinä nyt on eteisen valon sytyttäminen ulko-oven avaamisesta, joka toimisi muuten mainiosti, mutta ulko-ovea pitää pitää auki niin kauan kun valon haluaa palavan. Esim. Tellduksessa pystyi asettamaan oven sulkeutumiseen 30 sekunnin viiveen, jonka jälkeen vasta suoritettiin tuo off-komento valolle. Tuo nyt on omassa päivittäisessä käytössä se selkein viiveen tarve, mutta useita ideoita on jäänyt jo tässä puolen vuoden aikana toteuttamatta vain sen vuoksi, ettei tuollaista viiveasetusta ole mahdollista tehdä.

Näiden lisäksi yksittäisinä asioina täällä jo mainituista asioista olen jäänyt kaipaamaan tukea jollekin saunan lämpötiloihin yltävälle lämpömittarille (asennus alemmalle tasolle tavismittarille on kyllä tehtynä) ja Ikean katkaisimille, mutta nykyisin jotain muita katkaisimia taitaa olla tuettuna, joten täytyy tutkia niistä ratkaisuja.

Näiden lisäksi puolen vuoden aikana olen tuskaillut useampaan kertaan sen kanssa, että tasaisin väliajoin android-sovellus pakottaa kirjautumaan uudelleen ja hakemaan tuota koodia sähköpostista juuri silloin, kun on kiire bussille tai väärä hälytys pärähtää päälle. Jostain syystä tuo kirjautuminen ei tuolloin myöskään läheskään joka kerta ole onnistunut ensimmäisellä kerralla tuon jälkeen, vaan koodin syöttämisen jälkeen sovellus heittää vain takaisin sähköpostin syöttöruutuun ilman selityksiä. Parhaimmillaan kirjautumiskoodi on pitänyt kolme kertaa tilata, ennenkuin homma on toiminut, useamman kerran pari kertaa. Yhteysongelmia hubiin on myös ollut varsin paljon, mutta ne ovat mielestäni viime aikoina loppuneet lähes tyystin eli tuolta osalta oikein hyvää kehitystä on tapahtunut.

No, sellainen romaani tällä erää, tarkoituksena ei siis ole erityisesti kritisoida ja ymmärrystä riittää sille, ettei kaikkien toiveita voi mitenkään toteuttaa tai käyttötapoja tukea, mutta toin nyt nämä kokemukset / kysymykset esiin, kun on jo pidempään pitänyt kirjoitella huomioita tämän alkutaipaleen ajalta.

Viestejä yhteensä

 • ilkenilkeilkenilke Member, Beta-käyttäjä Viestejä: 153 ✭✭
  Kirkkauksista en muuten tiedä kun aika vähän pelaan lampuilla, mutta hälytyksen jälkeen jää tilaan *jotain*. Mulla palautuu ainoasta katkaisimesta normaaliksi.
  Tämä katkaisin on sängyssä toimimassa sytyttämässä lapsenhoitovaloa keskellä yötä.
  Muut kertomasi kohdat kuulostaa tutun oloiselta "ominaisuuksilta" - pidempään käyttäneenä niiden puutteisiin on jo turtunut ja jaksaa odotella josko jossain vaiheessa uudet ominaisuudet täyttäisi aukkoja/puutteita/kummallisuuksia.
 • AMRAMR Member Viestejä: 57
  editoi huhtikuu 2018
  Samojen asioiden kanssa painitaan.

  Android -sovellusasia on kyllä meidänkin taloudessa yksi rasittavimmista asioista. Tuosta selviää tietysti sillä, että on ainakin yksi Apple -käyttäjä taloudessa, jolle sitten aina soitetaan tiukan paikan tullen eli meillä minulle. Tosin arvelen, ettei tästä ominaisuudesta voi Cozifyitä syyttää, vaan epäilen että Googlea saa kiitää tuosta.
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Uusimmassa päivityksessä (Huhtikuu 2018) hälytyksen jälkeistä tilaa on korjattu eivätkä valot pitäisi enää jäädä punaisiksi. Myös vilkunta on poistettu turhana häiriötekijänä.

  Jos talossa on paljon älylamppuja joissa ei ole virtaa, mutta ovat muuten mukana ZigBee verkossa, niin se aiheuttaa hubin viestittelylle ongelmia, koska se yrittää jutella ja herätellä niitä laitteita turhaan. Ongelma tulee esille lähinnä juuri hälytyksessä kun viestejä on paljon lähetettävänä ja lamput eivät vastaa ajallaan. Tätä tullaan kojaamaan tulevaisuudessa priorisoimalla liikennettä ensin niille laitteille jotka ovat responsiivisia ja vasta sitten lopuille.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Ai niin, teemojen ohjaukseen liittyviin sääntöihin lisättiin samalla päivityksellä myös valinnaiset viiveet ja käänteinen toiminta.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.