Hei vieras, tervetuloa!

Vaikuttaa siltä että olet uusi täällä? Jos haluat osallistua keskusteluihin, rekisteröidy valitsemalla joku painikkeista ohessa!

Electia ProSafe 1132 GSM / Clas Ohlson

TuxerTuxer Member Viestejä: 21
editoi marraskuu 2017 kohteessa Kysy Cozifyltä
Cozify tukee laajalti Nexa- ja muita 433 MHz laitteita. Käsittääkseni Clas Ohlsonin myymän Electia Home ProSafe 1132 GSM -hälytysjärjestelmän sensorit käyttävät samaa taajuutta. Tämä laitehan oli ketjulla myynnissä vuosia ja näyttää edelleenkin olevan:
https://www.clasohlson.com/fi/view/content/search?N=0&Ntk=All&Ntt=electia&Nty=1&D=electia&Ntx=mode+matchpartial&Dx=mode+matchpartial&showTabs=true

Kysymys kuuluukin: voinko hyödyntää tämän kyseisen kotihälytysjärjestelmän sensorit (palohälyttimet, vesivaroittimet, ovisensorit, liiketunnistimet, etäpistorasiat ja avainkaukosäätimet) Cozify Hubin kanssa? Tuntuisi turhalta ostaa kaikki sensorit uusiksi esim. Nexa-versioina, koska Electian laitteet ovat periaatteessa sama asia. Ja sensoreita on varsin suuri määrä, jokaista edellä mainittua useampi kappale.

Miten Cozify Hub lähettää tekstiviestejä? Onko laitteessa SIM-kortin paikka vai vaatiiko jonkin lisäpalikan?


Lisäksi vielä kysyisin seuraavien laitteiden tuesta:
- TP-Link HS110 -pistorasia (Wi-Fi)
- iFit Spring Pro -moottorirullakaihtimet (RF)
- Leinwand Electric Wall Screen PSAA90 -moottorivalkokangas (RF)
- Logitech Harmony Hub (IR, ohjelmoitavat yleiskaukosäätimet)
Post edited by Tuxer on

Viestejä yhteensä

 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Tekstiviestit lähetetään internetin kautta, joten SIMmiä ei tarvita.

  433 MHz taajuudella toimivat laitteet ovat epäluotettavia siksi että protokolla on yksisuuntainen, eli Hub ei voi tietää menikö viesti perille, ja missä tilassa laite on. Tästä syystä pyrimme suosimaan ZigBee radiolla toimivia laitteita. Eli Nexakaan ei välttämättä ole suositeltava ratkaisu. Joihinkin käyttötapauksiin ne toki soveltuvat (itselläni esim. jouluvalot).

  Pyrimme priorisoimaan ja lisäämään sellaisia uusia laitetyyppejä, joille meillä ei vielä ole tukea, joten uusi pistorasiaohjain ei ole vielä seuraavana työvuorossa.

  Otamme huomioon myös laitteiden määrät markkinoilla ja yleispätevyyden. Moottorirullakaihtimet ja valkokankaat eivät ole vielä kovin yleisiä. Verhomoottoreita varten meillä on jo tuki Ubisys J1 ohjaimelle, jolla voi avata ja sulkea monen tyyppisiä 220V valovirralla toimivia verho- ja sälekaihdinmoottoreita varsin monipuolisesti.
  https://www.cozify.fi/products/ubisys-shutter-control-j1


  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  editoi marraskuu 2017
  Kiitoksia vastauksista! iFit-moottorirullakaihtimet tosiaan toimivat kauko-ohjaimella (RF) ja niissä on oma akkunsa jota ladataan n. kerran vuodessa. Niitä ei saa siis edes Harmonylla toimimaan. Leinwand-moottorivalkokangas on verkkovirrassa, mutta käyttää samalla tavalla RF-pohjaista kaukosäädintä. RF-laitteiden automaatio on kaiken kaikkiaan vähän ongelmallista.

  Mikäli nyt päätän hankkia uudet palohälyttimet, vesivaroittimet, ovisensorit ja liiketunnistimet, hankin ne tietysti ZigBee-pohjaisina tulevaisuutta ajatellen. Näissä kyseisissä sensoreissa vain ei ole väliä vaikka olisivatkin yksisuuntaisia 433 MHz -laitteita, koska nehän yksinkertaisuudessaan lähettävät hubille tiedon esim. palohälytyksestä, vesivuodosta tai liikkeestä ja hubi hälyttää sitten käyttäjää. Hälytyskeskus myös näyttää heti havaitsevan, mikäli jokin sensori ei ole toiminnassa. Patteritkin kestävät yli 2 vuotta, eli ilmeisesti lähelle samaa tasoa ZigBeen kanssa. Olisi hienoa jos vanhat sensorit toimisivat Cozifyn kanssa, mutta lisätyötähän näiden 433 MHz -laitteiden tukeminen teille teettää. Uskoisin Electian sensoreiden kuitenkin olevan kohtuullisen yleisiä, koska Clas Ohlson ja jotkin muut ketjut ovat näkyvästi myyneet niitä n. kymmenisen vuotta. Mallit ovat pysyneet samoina koko ajan, vain itse hälytyskeskusta on päivitelty.

  Pari kysymystä vielä heräsi:
  1) Nykyistä tekstiviestipohjaista hälytysjärjestelmää en uskalla korvata pelkästään netin yli toimivalla. Kotinettihän saattaa esimerkiksi katketa ja silloin mm. palohälytys tai vesivuoto ei tule perille kännykkään. Saanko liitettyä Cozifyihin jonkinlaisen GSM-modulin, jolla hälytykset lähtevät tekstiviestinä myös nettiyhteyden katkettua?

  2) Kameravalvontapalvelu vaatisi ilmeisesti liiketunnistimien lisäämistä ulkokameroille? Tällä hetkellähän kamerat tunnistavat (tai siis tallennin tunnistaa) liikkeen kuvasta ja tallentavat sen perusteella.

  3) Varmuuskopioiko Cozify Hub asetukset "pilveen" vai onko sama juttu kuin Hue valosillan kanssa, että jos laite hajoaa niin kaikki tehtävä manuaalisesti uusiksi? EDIT: Toisessa ketjussa lukikin, että varmuuskopioi pilveen, mutta mitään asetusten tallennusta/exportia esim. tietokoneelle tai puhelimeen ei vielä ole.
  Post edited by Tuxer on
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  1. Netin luotettavuutta voi helpoiten lisätä reitittimellä, jossa on 4G SIM korttipaikka ja asentamalla varavirtalähteen (UPS) johon kytketään myös Hubi.

  2. Kameroiden sisäistä liiketunnistusta kuvasta emme vielä tue, joten tarvitset erillisen liiketunnistimen.

  Jos rakennat turvajärjestelmää kannataa myös huomioida mahdollisuus käyttää releyksikköä, johon voi kytkeä langalliset liiketunnistimet (https://www.cozify.fi/pages/relay-units). FNIP 8x10a laite on todella monipuolinen hubimme kanssa. Siinä on 8 inputtia, jotka voi olla vaikka langallisia palovaroittimia, sekä 8 rele lähtöä, joilla voi ohjata signaalia tai virtaa moniin käyttötarkoituksiin.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  editoi marraskuu 2017
  Sehän oli nopea vastaus, kiitoksia!

  UPS:it ovat täällä "syrjäseudulla" muutenkin käytännössä pakollisia, mutta jatkuvaa virransyöttöä suurempi ongelma on 4G-verkkojen pätkiminen/katkeilu tukiasemapuolelta. ADSL-yhteyttä ei enää saa, koska kuparit on operaattorin toimesta kerätty aikaa sitten pois ja kaapeli- tai valokuituverkosta voi vain unelmoida. Katkoksen sattuessa yhteys on hetken poikki kaikilta 4G-laitteilta samaan aikaan, eikä kyseessä ole yksittäisen laitteen tai valmistajan ongelma. Tekstiviestien lähetys sen sijaan toimii myös katkosten aikana. Operaattorin vaihtaminenkaan ei vaikuttaisi auttaneen.

  Tässä tuli kuitenkin paljon vastauksia joten nyt pääsen jatkamaan kotiautomaation suunnittelua. :)
  Post edited by Tuxer on
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Ilo olla avuksi :-)

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  Jonkin verran olen nyt ehtinyt Cozify Hubia testailla ja sääntöjen/teemojen laatiminen alkaa sujua. Muutamia asioita jäin vielä kaipaamaan:

  - Hue-valojen väläytys (blink). Voisi käyttää valomerkkinä vaikkapa "Poissa"-teeman kytkennästä, oven avauksesta tms. Itse asiassa juuri tätä merkkiä/merkkiääntä oven avaamisesta/sulkemisesta kaipaisin, koska on kätevää kuulla toiseen kerrokseen, että joku on avannut oven. Tämä onnistuu Electian hälytyskeskuksen perusasetuksista, mutta jos laitan Cozify Hubista vaikkapa Nexan ovikellon soimaan lyhyimmällä mahdollisella sointiajalla, se soi yhden lyhyen merkkiäänen sijaan monta kertaa (ei toivottavaa). Vai saisinko äänimerkin ohjelmoitua jotain muuta kautta?

  - Toimintojen ohjelmointi teeman vaihtumisen yhteyteen. Yksi käyttötarkoitus olisi viestin lähettäminen puhelimeen kun teemaa vaihdetaan esim. "Kotona"/"Poissa" välillä jonkun muun toimesta. Myös äänimerkki teemojen kytkeytymisestä päälle vaikka sen Nexa-ovikellon kautta voisi olla joskus hyödyllinen, joskin vaihtoehtoinen ratkaisu on asettaa ulko-ovea lähinnä olevan valon syttyminen/sammuminen. "Kotona"/"Poissa"-teemoja vaihdellaan kaukosäätimellä, eli puhelin ei ole useinkaan silloin kädessä.

  - Teeman päälle kytkentä laitteen sammuttamisesta. Nythän teeman saa automaattisesti päälle valitun laitteen käynnistämisestä. Mutta esimerkiksi yö-teema voisi mennä päälle kun tietyn, tavallisesti koko päivän päällä olevan laitteen, sammuttaa.

  Tällaiset (varsin pienet) asiat siis toivelistalle tai mieluusti korjatkaa minua, jos jokin niistä on jo nykyisellään toteutettavissa. :)
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  Moi @Tuxer

  Nuo ovat hyviä ehdotuksia ja kaikki tällaiset pikku viilauksetkin otetaan kyllä huomioon.

  Teema päälle laitteen sammuttamalla on toki tehtävissä, mutta eikö saman efektin saa aikaan laittamalla tuon laitteen tilan pois päältä teeman asetuksiin ja ohjata samasta napista sitten se teemaa päälle, joten tuo lamppukin sammuu.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  samppa kirjoitti:

  Teema päälle laitteen sammuttamalla on toki tehtävissä, mutta eikö saman efektin saa aikaan laittamalla tuon laitteen tilan pois päältä teeman asetuksiin ja ohjata samasta napista sitten se teemaa päälle, joten tuo lamppukin sammuu.

  Kiitoksia! Juuri tätä hainkin, eli arvelinkin osan toivomistani toiminnoista olevan jo nykyisellään toteutettavissa, mutta en vain itse äkkiseltään keksinyt miten. :) Kyllähän se noin tosiaan toiminee.
 • monitmonit Member Viestejä: 94
  Vielä parempi teemojen osalta olisi se, jos yhden teeman päällelaitto sammuttaisi toisen. Kuten foorumilta näkyy, tätä on useissa ketjuissa monesti pyydelty. Tämä ratkaisisi myös @Tuxer tarpeen. Laitteesta menisi päälle teema X, joka laittaa pois päältä teeman Y.
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  monit kirjoitti:

  Vielä parempi teemojen osalta olisi se, jos yhden teeman päällelaitto sammuttaisi toisen.

  Tätä muuten itsekin toivoisin, unohtui vain edelliseen viestiini lisätä. Yhden teeman osalta tälle olisi jo ollut käyttöä.
 • monitmonit Member Viestejä: 94
  samppa kirjoitti:


  Jos rakennat turvajärjestelmää kannataa myös huomioida mahdollisuus käyttää releyksikköä, johon voi kytkeä langalliset liiketunnistimet (https://www.cozify.fi/pages/relay-units). FNIP 8x10a laite on todella monipuolinen hubimme kanssa. Siinä on 8 inputtia, jotka voi olla vaikka langallisia palovaroittimia, sekä 8 rele lähtöä, joilla voi ohjata signaalia tai virtaa moniin käyttötarkoituksiin.

  t.Samppa / Cozify

  Onko tässä FNIP-laitteessa siis erilliset nuo inputit suhteessa relelähtöihin? Eli inputit eivät automatic ohjaa vastaavia releitä, vaan voi käyttää johonkin ihan erilliseen tarkoitukseen?
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  @monit Juuri näin, että inputit ja outputit ovat täysin erilliset ja hyödynnettävissä ohjelmallisesti mihin tahansa (tuettuun toimintaan).

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  Vielä pari lisätoivetta ominaisuuksiin tullut tässä viime päivien aikana:

  - Hälytysviestissä tulisi lukea hälyttävän anturin nimi, jotta jokaiselle anturille ei tarvitsisi luoda omaa sääntöä. Lähinnä ongelma korostuu liiketunnistimien kanssa, kun pitäisi nähdä minkä tunnistimen ne lemmikit laukaisevat (mitä tunnistinta siirtää). Ja olisi se hyvä myös palo- ja vesivuotovaroittimienkin kanssa.

  - Android widget (teema/teemat päälle/pois).

  - Selkeä loki, jossa näkyisi aktivoituneet teemat & säännöt. Yksi kotiautomatiikan yleisimmistä ongelmista on, että valot ja laitteet lähtevät helposti tekemään jotain mikä ei ollut käyttäjän tarkoituksena. Esimerkiksi IFTTT:ssä virheellinen sääntö on helppo löytää juuri selkeän lokin perusteella ja lisäksi säännöt saa vielä erikseen ilmoittamaan niiden aktivoitumisesta, mikä on hyödyllistä erityisesti heti uusien sääntöjen lisäämisen jälkeen.

  Eipä loppujen lopuksi kummoisiakaan puutteita, mutta näihin asioihin on muiden hälytysjärjestelmien kanssa tottunut ja ne vähän helpottaisivat käyttöä. Lukituksille kuten Danalock ja Abloy Yale Doorman odottelen myös monien muiden tapaan tukea.

  Lämmitykselle (ilmalämpöpumpun ohjaukselle) olen asettanut kaksi lisäteemaa, Maksimilämmitys (< 17 C) ja Minimilämmitys (> 22 C), jotka aktivoituvat Telldusin lämpötila-anturia seuraten - kun talo on lämmin, vähennetään lämmitystä ja päinvastoin. Koti- ja Poissa-teemoihin on asetettu pumpun vakiotila (tila: Lämmitys, asetus: 21 C). Telldusin ilmoittaman lämpötilan ollessa välillä 17-22 C voinen olettaa, että silloin Cozify Hub palauttaa pumpun juuri siihen Koti- ja Poissa-teemoihin asetettuun vakiotilaan?
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  @Tuxer Hälytysviesteissä pitäisi kyllä jo olla anturin nimi.

  Android widget on hyvä idea ja työlistalla (ei kuitenkaan ihan heti). Tuossa olisi hyvä projekti ja mahdollisuus jollain devaajalla. Voimme tarjota APIn tuota varten, jos joku innostuu tekemään.

  Laitteen historia loki on myös tulossa toivottavasti piankin.

  Ilmalämpöpumpun ohjaus toimii kuten arvelit, eli perusasetus tulee kotona tai poissa teemasta.

  t.Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • TuxerTuxer Member Viestejä: 21
  Anturin nimeä ei tosiaan ole lukenut yhdessäkään viestissä, mutta ehkäpä tuo korjaantuu jossain päivityksessä. Hienoa, että loki on tulossa pian ja kiitoksia vastauksesta!

  Eilen sain muistutuksen, että 2.4 GHz taajuusalueella on nykyisellään tunkua: Philips Hue pelästytti yhtäkkiä ilmoittamalla koko talon lampuista "Unreachable", eikä yksikään niistä vastannut komentoihin. Onneksi en lähtenyt noudattamaan netistä ensimmäisenä löytämiäni ohjeita poistaa & parittaa kaikki lamput uusiksi, sillä siinä hommassa olisi mennyt pari päivää tällä lamppumäärällä, johon sisältyy myös hankalasti asennettavia & resetoitavia Osram Lightify GU5.3/MR16 -lamppuja. Lisäksi säännöt olisi vielä pitänyt luoda uusiksi Harmonyyn ja Cozifyihin, sekä Dimmer Switchien omat lisäsäännöt.

  Syypää ongelmaan oli Hue Bridgen lähellä maannut bluetooth audio-lähetin, joka ei edes lähettänyt sillä hetkellä ääntä (virta oli kuitenkin päällä). Useimmat meistä tietävät Wi-Fi:n ja ZigBeen toimivan päällekkäisillä taajuusalueilla, mutta bluetooth-laitteiden aiheuttamista häiriöistä ei ole ehkä puhuttu yhtä paljon. Tarkistetaanpa siis ensin aina tällaiset asiat. :)
 • samppasamppa Member, Cozify Viestejä: 649 mod
  @Tuxer Erittäin hyvä huomio ja muistutus. Kiitos jakamisesta.

  t. Samppa / Cozify
  t. Samppa \ Cozify
 • jounimjounim Member Viestejä: 137
  Tuo laitteen historia login tuleminen on hieno juttu! Tuohon logiin kaiketi tulee myös tiedot teemojen vaihdosta kellonaikoineen, Pian toivottavasti saadaan myös Anturien logitiedot jonnekin fiksusti?
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy kommentoidaksesi.