Ajattelin avata sisarketjun hubin ominaisuuksille.
Oletteko suunnitelleet, että jossakin vaiheessa tulisi matkapuhelimeen tai henkilökohtaiseen tablettiin suunnitellun käyttöliittymän lisäksi myös käyttöliittymä "ohjauskeskukselle"? Eli vaikka seinälle asennettavalle tabletille, josta kuka tahansa tilaan päässyt voisi vaihtaa teemoja tai säätää lämpötiloja.
Tässä mielenkiintoisessa jutussa on hyvä havainnekuva siitä, miltä tuollainen "ohjauskeskuksen" käyttöliittymä voisi sisältää:
http://www.morganstanley.com/ideas/fight-against-climate-change-starts-at-home.html?cid=sm_corp_lnk_dec_2_2015
Viestejä yhteensä
Teemoja alkaa itselläni olla melkoinen läjä, kun useita asioita pitää ohjata teeman kautta. Useat teemat ovat sellaisia, ettei käyttäjällä ole niitä tarpeen kytkeä, vaan teeman kytkee ajastin, lämpömittari, liiketunnistin tms. heräte. Sekamelskaa vähentäisi, kun olisi tekniset teemat ja käyttäjän kytkettävät teemat erikseen. Saisi tekniset teemat esim. jonkun 'advanced'-napin taakse.
Antti / Cozify
- Säännön kytkeminen päälle/pois on Android-luurilla tosi vaikeaa, kun on 5" näytölläkin semmoinen parin millimetrin siivu johon pitää osua. Ipadilla helpompaa mutta kun käytän sitä laitetta n. kerran kahdessa viikossa, ei ole aina lähellä.
- Windows-tabletilla ei voi käyttää. Mailitsekin kyselin, että selainkäli olisi kiva lisä. Pistäkää edes korvan taakse.
- Plafondissa on kaksi lamppua. Jos haluan molempiin vaikka 50% valon ja 4000K lämpötilan, klikkauksia tulee tuhottoman monta. Ne pitäisi voida ryhmittää halutessa yhteen. Entäpä jos valaisimessa olisi 8 lamppua? Sellainenkin löytyisi.
- Et voi koskaan olla varma menikö näppäily läpi. Käli ei anna heti ilmi menikö viesti perille, siinä on aina se viive n. sekunti.
- Pitkä painallus asetuksiin - okei, looginen idea mutta käytettävyys ei. Voipi olla käsivamman vikaakin mutta saattaa mennä viisi yritystä että pääsen asetuksiin. Tähän olisi oltava helpompi tapa.
- Teeman sisältä ei voi muokata laitteita tai niiden asetuksia teemassa. Teemaa joutuu tekemään aivan liian monen mutkan kautta.
- En ole vielä keksinyt miten lisään toisen mobiililaitteen näkymään. Ipad näkyy (sillä tein alkuasennuksen), mutta en saa Android-kännykkää näkymään. Voin tuolla kännyllä ohjata laitetta ongelmitta, mutta en saa sitä näkyviin listalle että voisi tehdä säännön.
Haasteista huolimatta tässä on fiksu laite josta tulen pitämään meteliä, lupasin jo raapustaa pidemmän raportin eräälle pohjoismaalaiselle kuluttajatutkimusryhmälle. Tie on auki isoihin mahdollisuuksiin jos käyttökokemus saadaan helpommaksi. Sitten on toki markkinointikysymys mutta siitä aiheesta en tiedä kettuakaan.
Edit: samasta paikasta pääsee myös asetuksiin ilman pitkää painallusta
(paina oikean yläkulman kynäkuvaketta, sen jälkeen paina laitteen/teeman/säännön kuvaketta jonka asetuksia haluat muuttaa). Itseasiassa pystyy. Mene teeman asetuksiin ja siihen liitetyt esim. lamput näkyy heti päällimmäisinä.
Paina lampun nimeä ja pääset muokkaamaan lampun asetuksia. Tallenna asetukset painamalla 'Aseta teemaan' painiketta.
Tuo kynäjuttu ei tee mitään. Klikkaan kynäkuvaketta niin se muuttuu ns. checkbox-merkiksi mutta mitään ei tapahdu kun klikkaan, pitkäklikkaan tai koitan raahata (ei voi raahata) jotain laitetta.
https://goo.gl/photos/Rr7cQ41KGAMV46GDA
Tuli kerran ryhmää luodessa kesken nimen kirjoituksen ja kun ryhmä oli luotu ja olin "Kaikki laitteet" näkymässä ollut muutaman sekunnin, hyppäsi taas. Aika lailla mitä vaan teen Cozify softassa, tai vaikka jätän vaan sen päälle, tämä hyppää esille. Ei muissa softissa tule koskaan, eli joku bugimus lienee.
Androidilla ryhmä kyllä näkyy, sitä ei vaan voinut luoda. Jännää. Mutta hyvä juttu tämä yhteisöllinen oppiminen ja selvästi näyttää että firmaakin kehitys kiinnostaa.
Kynä-kuvake on ollut jo pidemmän aikaa käytössä - ei siis pelkästään beta-käyttäjien hupia. Kynällä voi tosiaan välttää nuo pitkät painallukset ja toisaalta pääsee mm ryhmittelemään laitteita. Mikäli kynästä ilmestyy checkbox, kyseessä on (jonkun Android-version?) bugi. Voisitko laittaa siitä mailia supportiin puhelinversion kera?
Samoin tuo Android-luuri pitäis ilmestyä itsekseen, kunhan siihen on asennettu sovellus.
Edit: Kynä tosiaan muuttuu check-markiksi sitä klikattaessa. Sen jälkeen laitteita pystyy raahaamaan ja lyhyellä näpäytyksellä laitteen asetuksiin. En hoksannut aluksi, mitä "check-box" tarkoitti.
- Kimmo/Cozify
Juuri nyt en sitä tee koska onnistuin jotenkin saamaan valaistukseni pysyvästi sarastustilaan, ei reagoi mitenkään kirkkauden säätöön, nousee vaan hitaasti koko ajan...
Vielä lisäkommentteja, kun jäi näemmä vastaamatta. Ei tarvitse osua sormella siihen kahden millimetrin siivuun vaan riittää että osuu säännön päälle. Sen sijaan toinen kommentti on erittäin validi. Meillä on painikkeita, joista välitön palaute käyttäjälle puuttuu - mukaanlukien tuo sääntönäkymä. Niitä on karsittu pois ja pyritään edelleen karsimaan loputkin. Teemanäkymästä voi muuttaa jo olemassa olevia asetuksia. Uudet laitteet pitää käydä lisäämässä tosiaan laitenäkymän kautta - joskus aika pitkän kaavan mukaan. Tähän on tulossa isompia parannuksia tulevissa releaseissa.
Kiitoksia palautteesta, sitä kaipaamme!
Kimmo/Cozify
-Jarkko / Cozify
Ja tuo sitten tietysti sillä tavalla, että Admin voi vapaasti valita, mitä elementtejä (esim. lämpötilat, mitkä teemat jne.) siihen yhdelle ruudelle sitten nostetaan. Skaalautuvuus pitää tietysti olla myös hyvällä tasolla, jotta isompaa näyttöä voi käyttää paremmin hyödyksi.
Ja ajatus kun lähtee taas laukalle, niin "vierailija" käyttöliittymä voisi olla huoneiston sisäsäinen rappunäyttö (http://www.tampereenpuhelin.fi/fi-fi/rappunaytot), johon voisi valita rss-syötteitä ja myös kolmannen osapuolen widgetejä näkyville (esim. säätiedot, koulun/työpaikan ruokalistat, lukujärjestetykset, kalenterit jne.)
Ja taas tuli uusi startup-idea, jonka jaan ilmaiseksi koko maailmalle
-Lauri
Tuo IDIDin rappunäyttö (re: Tampereen puhelin) on muuten ihan fiksu tuote, ja kun nyt tätä yleisten tilojen automaatiota puhutaan niin kukaties tässä olisi synergiaetuja.
Edit: Minkä kokoista tablettia suosittelisitte em. käyttöön? Riittääkö 7-8"? Tuntuisi muuten kokonsa suhteen aika sopivalta. Onko painikkeet tuon kokoisissa vielä käyttökelpoisia?
Kyseinen softa kerää käyttäjän eri ympäristöistä tietoa ja toimnnallisuutta ja kasaa siitä kokonaisuuden. Tein eilen illalla omasta ympäristöstä (Fibaro + muutama moduuli, Hue, IP-kameroita jne) 10 minuutissa tällaiset kaksi työpöytää 10" Android-tablettiin.
Todella helppokäyttöinen ja tabletin seinäkäytössä erittäin hyvä vaihtoehto.
Tuosta siis pohjaa Cozifyn kehitykselle. Tai olisiko mahdollista saada jopa tuki Cozifylle Imperihomeen? Linkkiä kehittäjille: dev.evertygo.com/
Voisiko joku Cozify sta kommentoida Klampin kysymystä?
Laitevalikkoon kun pääsee ja alkaa skrollailemaan alaspäin, syttyy samalla asunnossa 3 erillistä lamppua matkalla alas, siis pelkän laitenäkymän skrollailun tuloksena. Ja kun niitä alkaa sammuttamaan, tulee se perinteinen viesti "hub-yhteydessä ongelmia", ja pitää aloittaa sama kuvio alusta. Perinteisesti hub-yhteys säilyy sen max. 30 sekuntia, käytti puhelinta sitten kotona wifin kautta tai pilven kautta muualla. Se tekee sääntöjen rukkaamisesta aika hankalaa ja applikaation käytöstä aika tuskaisaa.
Veikkaanpa etten ole ainut jolle käyttöliittymän käyttö on tätä 90 % ajasta. Tämä on ollut ongelmana nyt 1,5 vuotta, joten soisi sen tulevan kuntoon jossain vaiheessa...
Joukkoon voisi lisätä edelleen väärän laitteen ajoittaisen käynnistymisen: painan laitteen kuvaketta, niin kaksi riviä sen yläpuolella oleva laite aktivoituu.
Ei tuo nykyinen käyttöliittymä hääppöistä monitorointinautintoa tarjoa. Vaikea on nähdä kokonaistilannetta kun sovelluksen töräyttää käyntiin. Olisi edes vähän värejä, esim. punainen aukinaiselle ovelle ja vihreä kiinni olevalle tms.
Virhepainallukset ovat ikäviä ja niistä pääsee eroon vain poistamalla suoran yhden painalluksen ohjauksen. Olisiko sitten parempi että ikonia painetaan hetki ja siitä avautuu valikko josta valitaan ohjaus, asetukset tai muuta tilanteeseen sopivaa?
t.Samppa / Cozify
Tällä hetkellä sääntölistaa selatessa saa koko ajan jännittää, että milloin säännöt menevät pois päältä tai päälle tahattomasti. Neuroottisesti tulee vielä selattua koko lista alusta loppuun varovasti, kun pitää tsekata, että niin ei ole tapahtunut. Tämä on tosi rasittavaa.
Toinen juttu sääntölistaan liittyen: Missä ihmeen järjestyksessä säännöt ovat? Ei ainakaan luontijärjestyksessä eikä aakkosjärjestyksessä. Lista on tosi sekava.